Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
d_jelev написа:
...USB прахосмукачка вярвам...

Кажи си направо "USB бръмчилка", щото общо взето това върши. :)

Последна промяна sparkybg на Нед Яну 10, 2021 11:04 pm, променена общо 1 път

Нед Яну 10, 2021 10:45 pm
Профил ICQ

Ще говорим пак, като си изчистя матрицата (филтъра де, оня червения), с бръмчилката. Тя едва се чува бай дъ уей, утре ще я измеря в децибели.

Нед Яну 10, 2021 10:50 pm
Профил

d_jelev написа:
Ще говорим пак, като си изчистя матрицата (филтъра де, оня червения), с бръмчилката. Тя едва се чува бай дъ уей, утре ще я измеря в децибели.

Аха, значи и за бръмчане не става. :)

Купи си спрей сгъстен въздух. Не че е въздух де, ама по-има шанс да издуха нещо.

Нед Яну 10, 2021 11:05 pm
Профил ICQ
Аватар

На бензиностанцията ще е без пари :idea:

Нед Яну 10, 2021 11:16 pm
Профил

bongo_x2 написа:
На бензиностанцията ще е без пари :idea:

Мхм, и маслото и влагата в него са бонус. :)

Нед Яну 10, 2021 11:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Спрейовете с "въздух" всъщност рядко са с въздух, а с някакъв газ под налягане. Някои от тях оставят красиви и модерни бели следи върху повърхността.
Затова преди употреба тествайте върху стъкло, огледало или нещо подобно...

Нед Яну 10, 2021 11:59 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
... това е моята DIY концепция и хич не е задължително нечия друга да е същата. ...

Не е задължително и да са взаимноизключващи се. Но е факт, че след този пост:
viewtopic.php?p=302264#p302264
и... игнорирането му... чета темата по диагонал.
Както и ти sparkybg, вероятно не би проявил интерес към тема "DIY USB прахосмукачка за 5 леа."
Особено ако накрая подобна тема завършва с гордото изсмукване на две трохи от масата.

Сори, ама в такъв случаи и да замълчиш и да ръкопляскаш все е изкривено.
Все пак сме форум а не DIY секта.

Пон Яну 11, 2021 11:13 am
Профил

Zdrav написа:
sparkybg написа:
... това е моята DIY концепция и хич не е задължително нечия друга да е същата. ...

Не е задължително и да са взаимноизключващи се. Но е факт, че след този пост:
viewtopic.php?p=302264#p302264
и... игнорирането му... чета темата по диагонал.
Както и ти sparkybg, вероятно не би проявил интерес към тема "DIY USB прахосмукачка за 5 леа."
Особено ако накрая подобна тема завършва с гордото изсмукване на две трохи от масата.

Сори, ама в такъв случаи и да замълчиш и да ръкопляскаш все е изкривено.
Все пак сме форум а не DIY секта.

Темата е започната с подобна концепция на моята, като единствената разлика е че съм си купил камерата готова, вместо да преправям охранителна такава. Микроскоп ли е - Микроскоп е. DIY ли е - DIY е. Върши ли работа - на мен ми върши. Толкоз. Щом поне още един човек си купи камера и копае по въпроса, значи е имало смисъл да пиша.

Явно не съм на интелектуалното ниво, нужно за да вникна в смисъла на постовете ти. Утре ще реша да запоявам нещо и с по-малка стъпка, или да сменям BGA - ще свърши точно толкова работа, колкто и за въпросния SSOP. Ако ми трябва повече увеличение - има начин и за това - начинът седи на бюрото ми под формата на още един обектив, само че увеличението става ненужно голямо, даже и за reball на BGA с най-ситната стъпка, която съществува, защото 4мм пълнят целия монитор.

А по темата - увеличих осветлението до 900 лукса. Сега на бленда 8 на камерата и е значително по-комфортно. Интересното е че аберациите на 2 от обективите намаляха, въпреки че очаквах обратното. Може би отношението полезмо изображение:аберации се е увеличило заради по-ниската експозиция - нямам друго смислено обяснение. Сега и осветлението ми е тристранно, а преди беше едностранно - може и това да дава свойта дан.

Пон Яну 11, 2021 12:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Виж sparkybg, Явно се засягаш от постовете ми, а не виждам защо и не ми е това целта. Така че да спрем до тук с изясняванията. Нито съм казал какво да правиш или да не правиш, нито какво да пишеш или да не пишеш или пък опазил Бог да определям какво ти върши работа или не. Но ти все клониш натам в отговорите си.
Ето и моите 2 ст.
Обикновен(без камера) бинокулярен, стерео-микроскоп. Увеличение 16х е достатъчно. Със стойка, преправяна или не, така че да можеш да поставиш платката и да я въртиш леко под ъгъл ако се налага.
Подсветка отдолу под платката е добра екстра.
В повечето случаи за нещата, които прави един домашен майстор, микроскопа е нужен основно за наместване на ситен чарк и за инспекция на спойките. Самото запояване спокойно може да мине без микроскоп и лупа даже.
Наблюдаването на процеса на разливане на тинола пин по пин върху 20+ инчов монитор е гъдел за оправдаване на времето и парите вложени в подобна щуротия.
В повечето случаи е по-важно фуутпринта да е направен както трябва при проектирането на платката, да имаш добра солдер маска, падовете да са изравнени. Важно е качеството на тинола или солдер пастата, както и дали пиновете на чипа са "запояеми" или са хванали окис от седене.
Ей такива неща.
От другата страна при микроскоп с камера какво имаме:
Отблясъци, плосък образ, лагване, запрашаване, чувствителност към вибрации по масата, допълнителен монитор на масата, някакъв компютър PC или каквото и да е...
Адмирации, че успя да пребориш или да се примириш с всички тези подробности.
Шапка ти свалям, че споделяш във форума и че преследваш целта упорито.
Казвам го съвсем искрено. Без лоши чувства или ирония.
Обърни внимание никъде не употребих думата "трябва" и никъде не намекнах или направих квалификации за твои лични качества.
Айде остани със здраве. Знам и че не казах нищо ново.

Пон Яну 11, 2021 1:38 pm
Профил

Zdrav написа:
Виж sparkybg, Явно се засягаш от постовете ми, а не виждам защо и не ми е това целта.

Не се засягам, просто не разбирах какво искаше да кажеш. Можеше тия неща да ги напишеш още в първия си пост и всичко щеше да е наред.

Zdrav написа:
Обикновен(без камера) бинокулярен, стерео-микроскоп. Увеличение 16х е достатъчно. Със стойка, преправяна или не, така че да можеш да поставиш платката и да я въртиш леко под ъгъл ако се налага.
Подсветка отдолу под платката е добра екстра.
В повечето случаи за нещата, които прави един домашен майстор, микроскопа е нужен основно за наместване на ситен чарк и за инспекция на спойките. Самото запояване спокойно може да мине без микроскоп и лупа даже.

Така де. А сега не се налагат стойки и прочие, предварителна и следварителна инспекция и т.н - вижда всичко на момента и го коригираш на момента, ако трябва - пльосвам платката и направо започвам да запоявам. Процесора на снимката го запоявам минимум 3 пъти по-бързо така, същото ще е и за всичко друго.

Може би си свикнал по друг начин, в което няма лошо. То и аз бях свикнал с лупата. Но това е лесниния, и се оказа по-голяма лесниния, отколкото си мислех че ще е. Ако не си пробвал - опитай. Ама не с USB ефтинджоси за по 20 кинта, дето са абсолютни боклуци.

И аз се опасявах от липсата на дълбочина и прочие неща, но се оказа че нямам никакъв проблем с това.

Zdrav написа:
Наблюдаването на процеса на разливане на тинола пин по пин върху 20+ инчов монитор е гъдел за оправдаване на времето и парите вложени в подобна щуротия.
В повечето случаи е по-важно фуутпринта да е направен както трябва при проектирането на платката, да имаш добра солдер маска, падовете да са изравнени. Важно е качеството на тинола или солдер пастата, както и дали пиновете на чипа са "запояеми" или са хванали окис от седене.

Не е до наблюденито на процеса на разливане, а до динамичнатото наместване и корекция.

Ще ти кажа от къде тръгна цялата работа, поне за мен - трябваше да свържа с тънка жичка 2 крака от различни страни на вече запоен TQFP64 със стъпка 0.5. Най-малкото под лупа трябва да наместиш жичката и да я залепиш например с тиксо. Ако вършиш такива неща без лупа - поздравления от мен, но аз не мога. Не можех и когато фокусирах на 15см.

Когато запоявах TQFP например, намествах чарка с лупа. После след първата спойка проверявах с лупа, понякога донамествах и т.н. Сега нищо от това не се налага - просто сядам и запоявам.

Zdrav написа:
От другата страна при микроскоп с камера какво имаме:
Отблясъци, плосък образ, лагване, запрашаване, чувствителност към вибрации по масата, допълнителен монитор на масата, някакъв компютър PC или каквото и да е...

- лагване няма
- запрашаване има точно толкова, колкото и при бинокулярен микроскоп - обектива е надолу. Да му забърша защитното стъкло отпред 2 пъти в месеца е никакъв проблем. По някое време ще има опушване, евентуално.
- чувствителност към вибрации по масата няма, щото не е вързан за масата
- от компютър няма нужда - камерата праща директно на монитора по HDMI - затова и лагът е 30-50 милисекунди, тоест практически нулев, или поне за мен е практически нулев.
- монитора заема практически нула място даже и сега, защото съм го взел с ниска плоска стойка, върху която стои единия контролер за поялник и разни други неща. Като го закача за стената ще заема съвсем нула място. Микроскопа би заемал МНОГО повече полезно място върху бюрото ми.

Zdrav написа:
Адмирации, че успя да пребориш или да се примириш с всички тези подробности.

Примирил съм се с отблясъците в полза на 50+ сантиметра просвет и никакво съобразяване с камерата - просто си работя както преди, само не се гърбя да намествам и контролирам с лупа - стоя си облегнат, гледайки в монитора. Най-голямото напрежение ми е да взема някой дребен чарк с пинсетите.

Пък и отблясъците.... ей-сега ще кача няколко снимки. На мен не ми пречат по никакъв начин.

Илюстрация за суха платка (малките кондензатори са или 0402 или 0201 - не знам - платката е с ония ZINQ-ве дето сега са наводнили пазара). По-увеличеното е със 100мм обектив, по-намаленото е с 58мм:
Прикачени файлове:
IMG_20210111_133308.jpg
IMG_20210111_133308.jpg [ 669.58 KiB | Прегледано 2516 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_20210111_133713.jpg
IMG_20210111_133713.jpg [ 454.39 KiB | Прегледано 2516 пъти ]

Последна промяна sparkybg на Пон Яну 11, 2021 4:13 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 11, 2021 2:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Zdrav написа:
..... В повечето случаи за нещата, които прави един домашен майстор, микроскопа е нужен основно за наместване на ситен чарк и за инспекция на спойките. Самото запояване спокойно може да мине без микроскоп и лупа даже. .....

Ти шъ кажиш! На последните ремонти колегите викаха "Дай на мен, че виждам!", а аз "Как да ти дам, като не знаеш?" и после получавах адмирации "Глей го кьоравия как го запои!". Мии имах "щастието" да окьоровявам с десетилетия и прецизността на ръката запълни пространството. И опитът, де.

Пон Яну 11, 2021 3:38 pm
Профил

От цялата тема, и мен навихте да си направя нещо.
За момента имам (като начало) една екшън камера (уж 4К) с дефектирал дисплей. Има усб (за вебкамера) и микро-HDMI, който си изкарва картина и овърлея - не вярвам да пускат повече от fullhd на хдми - толкова пускат и на усб, но по-нататък ще гоне 4К (финално мисля да го бодна на голям 4К телевизор).
Сензорът е зад държач, който прилича на най-нормален M12, и отпред е завинтен обектив (че и залепен). Ще ми дадат и M42 телеобектива (май 90мм, или почва от 90 и отива нагоре, ще разбера като ми го донесат).
Какви са ми опциите за да се "дозарибя"? За момента искам да извадя картинка на големия телВизор през хдми-то и да си планирам следващите покупки (камера, статив, може би други оптики). Мисля си да махна обектива от м12 държача и на ръка да се опитам да сложа големия обектив - има ли шанс да видя нещо, или трябва да магаря държачи, тунели и прочие?

Сря Яну 13, 2021 11:01 am
Профил

С това M12 ще е малко приключение. Няма стандартно разстояние между сензора и фланеца (между под 1 и 12мм е), и евентуално ще ти трябват 2 преходника - и двата ги няма в България, та или ще ги чакаш отвън, или ще трябва да търсиш някой да ги дялка, но последното СЛЕД като установиш какво трябва да е разстоянието между сензора и челната повърхност на M42 обектива. И при такава малка дупчица очаквай отблясъци - М12 обектива е с много късо разстояние до сензора и това не го бърка, обаче теб те бърка.

Отделно, 90мм обектив на голям 4К телевизор (под голям разбирам 42 инча и нагоре) + вероятно малък сензор, поне за мен ще е далеч от всякакво удобство, освен ако не го гледаш от 3-4 метра.

И съвсем отедлно, провери колко е лага, защото камерата може и да има HDMI, ама хич не е задължително да праща сигнала пъм HDMI-то с малък лаг и голям брой кадри в секунда.

Ако нажеш каква е, мога да поразгледам.

Сря Яну 13, 2021 1:12 pm
Профил ICQ

Камерата е elephone explorer pro 4k, 12МП - прооцесорът е Novatek 96660, сензорът "уж" е IMX117, ама не е много сигурно - китайците обичат да послъгват.
Ако е той, го дават 7.81 mm (1/2.3"), 1.55 μm, 35 fps.
Лаг видим има само през усб - на директно закачане от hdmi не мога да хвана и го броя за приемлив. Има сигурно и по-зле - през wifi-то е още по-бавно от усб.
Не съм сигурен дали мога да избирам изходна резолюция през хдми-то, а дори да мога, дали не е някаква интерполация после.
Значи за момента експериментът ще е смислен - да определя "на око/ръка" къде трябва да стои сензора и да мисля за обрязване на m12 държача на платката?
Какво имаш предвид като казваш "неудобно" - малко видимо поле/голям зум, или нещо друго? Правя го за да се "донавия" да си поръчам нещо по-смислено, от тия които сте дали като линкове.

Edit: тук-таме казват, че сензорът е по-скоро OV4689: https://www.ovt.com/sensors/OV4689 - дават го 5440 x 3072 µm размер на сензорната част, 2мкм пиксеl, резолюция 2560 x 1440 (може да ги дава на 90 fps... - ама в тая "кутия" няма как да ги ползвам)

Сря Яну 13, 2021 2:05 pm
Профил

По спецификации можеш да избираш резолюция. А сензора дори да е OmniVision, пак не е зле.

Тъпото е само че с тоя крепеж на обектива ще е малко зор да я нагласиш, особено при по-голям сензор, щото може да се окаже че стеничките на навивания към камерата преходник трябва да са много тънки, иначе по ъглите може да нямаш изображение. За отблясъците споменах вече.

Сря Яну 13, 2021 2:48 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 32  Следваща