Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Бейсик за микроконтролери 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Бейсик за микроконтролери
Румен, извинявай за молбата, щото сигурно ще ти се стори мнооого глупава, изпрати ми повечко инфо и самият бейсик за тези контролери ... ако е удобно или там както му викат де

Разделянето е от мен, молбата ми е да обсъждате компилатори/интерпретатори на Бейсик само в тази тема
Реконструктор

Пет Юли 07, 2006 7:10 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
fuser във молбата ти няма нищо глупаво.
Със Емулето Като напишеш Proton.
Дръпни си Proton Plus 30Se Към 20 MB е.
Има и версия 3.1 SE Пак от Posek Group.
Но много се съмнявам да я намерш все пак ако успееш свиркай да знаем каде я има.
Това са кракнати демота само за 16ки.
Не кракнато демо има на официалния сайт
http://www.picbasic.org/proton_lite.php
Ограничено за 50 реда и 16ки.
Ако напишеш Basik pic във www.google.com]
Ще видиш компилатора на микроелектроника най отгоре и
http://www.melabs.com/products/pbp.htm
със техния PICBASIC PRO. Който не е лош обаче е със по малко команди от Протона.

Класацията е
1. Протон мнооого мноого години напред :-$ пред всички останали компилатори не само бейсикови.
Да се сдобиеш с 3.1Se този момент си е подвиг. А за пълна версия Абослюно невъзможно!!
(Принудих се да я купя)

2. PICBASIC PRO със този ще прогримарш и 18ки но с по-малко Бейсикови команди.

3. Микроелектроника - Не съм го ползвал лесно се краква, лесно се намира. Генерира най голям код.

Пет Юли 07, 2006 10:43 am
Профил

Мнение 
Благодаря за вниманието и обещавам довечера да се разходя из интернет пространството и ако ми е късмет да намеря нещо ще пусна и линка.

Пет Юли 07, 2006 3:43 pm
Профил

Мнение 
както и обещах се рових доста в нета за да открия нещо но не мога да кажа, че свърших работа. Свалих лайт версията и я разгледах - изглеждаше ми доста добре - поне като интерфейс а един приятел ми зададе въпроса за който не бях се сещал - а съпорта?

Съб Юли 08, 2006 7:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пълната версия си има бутонче за онлайн ъпдейт.
Има си официален форум на Протон.
Баш шефа слухти там непрекъснато.
Какво му трябва на човек?

Разгледа ли хелпа видя ли какви команди има?
Обърна ли внимание на регистрите. С едно дижение ... страхотия.

Съб Юли 08, 2006 9:19 pm
Профил

Мнение 
аз наистина съм фен на бейсика и много се зачудвам дали да не си го купя и аз ... с този асемблер - без ръце останах да пиша :)

Съб Юли 08, 2006 10:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Баш шефа слухти там непрекъснато.

Тва по-скоро е минус и трябва да ви говори много.

Нед Юли 09, 2006 2:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
fuser ако искаш да минеш на език от по високо ниво не си създавай грешни навици с този бейсик. Поне microC си сложи и така ще ти е по безболезнен прехода към C. Въпроса сме го обсъждали в форума нееднократно. Не го слушай Румен. Той е неспасяем случай.
microC е с много добри хелпове и е изключително удобен за начинаещи. А като поработиш на него съвсем спокойно можеш да минеш после на истински C компилатор.

Нед Юли 09, 2006 8:41 am
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
fuser ако искаш да минеш на език от по високо ниво не си създавай грешни навици с този бейсик. Поне microC си сложи и така ще ти е по безболезнен прехода към C. Въпроса сме го обсъждали в форума нееднократно. Не го слушай Румен. Той е неспасяем случай.
microC е с много добри хелпове и е изключително удобен за начинаещи. А като поработиш на него съвсем спокойно можеш да минеш после на истински C компилатор.

Наистина искам да мина на език от по-високо ниво, макар че се притеснявам малко ... има и плюсове и минуси съответно. Може ли да се оптимизира програмата така както би се направила с Асемблер?

Нед Юли 09, 2006 9:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами с добър компилатор от типа на IAR кода става обикновенно с 10-15 процента по раздут. Но в 99 процента от случаите е допустимо. Ако се налага нещо да е много оптимизирано винаги може тази част да се напише на асемблер и да си е част от проекта ти,всички компилатори на езици от високо ниво си имат вграден асемблер.
Що се отнася до оптимизацията компилатори от типа на Proton microC и подобни са много зле но като за начално запознаване с C microC ти е много добър вариант. Направо ме е яд че аз като започвах нямаше такова помагало щеше да ми спести много време и нерви.
А ако смяташ да се занимаваш сериозно с embedded програмиране изобщо мисълта за език от високо ниво различен от C не трябва да ти минава. Говорили сме тук много по темата ако ти е интересно разрови се по форума.

Нед Юли 09, 2006 9:53 am
Профил

Мнение 
изтеглих го това микро С и даже крак му намерих :) Като гледам - ще ме запалите да се занимавам с език от високо ниво :) сякаш не е трудно. А да питам - кой от компилаторите на С е най-сериозниа и после да се ориентирам към него - все пак да не откривам топлата вода - вие имате повече наблюдения

Нед Юли 09, 2006 10:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Някои теща ги прави като мене други по-добре трети не както аз искам.
Пишеш си на високо ниво.
А на места в които има нещо специално вмъкваш асемблер.

С-то си ми беше чуждо от пръв поглед.
Реших че има някакъв скрит смисъл който не мога схвана и записах курс .
Уви просветлението не се случи.
Времето за писане на едно и също нещо е значително по-вече.
Киров е прав пипнеш ли Протон ставаш неспасяем случай.
Все едно да си орал с трктор, после да копаеш полето с мотика и да чувстваш че вършиш работа.

Нед Юли 09, 2006 10:42 am
Профил

Мнение 
и на мен ми е някак си тежичко това С ... и аз не знам дали 6те се справя

Нед Юли 09, 2006 11:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Стига бре хора .. какво толкова сте се наплашили от Ц'то ??????? Немога да ви разбера ... защо го смятате за толкова сложен ... езика е изключително елегантен и удобен a синтаксиса му супер нагледен !

Земи си една хубава книжка и го научи :
http://www.soft-press.com/srchead.html? ... ewbook=100 - това е най-доброто на пазара ;)

Последна промяна BrainStorm на Нед Юли 09, 2006 7:35 pm, променена общо 1 път

Нед Юли 09, 2006 12:41 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
BrainStorm написа:
Стига бре хора .. какво толкова сте се наплашили от Ц'то ??????? Немога да ви разбера ... защо го смятате за толкова сложен ... езика е изключително елегантен и удобен a синтаксиса му супер нагледен !

Земи си една хубава книжка и го научи :
http://www.soft-press.com/srchead.html? ... ewbook=101 - това е най-доброто на пазара ;)

трудно е :) като си свикнал да се ориентираш по ProgramCounterA и във всеки един момент да знаеш какво прави процесора ... как да се довери човек !?

Нед Юли 09, 2006 12:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща