|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Ми той споделя, не се хвали, а това с очилата ...оня ден ги изтървах и лещите се извадиха, 5 Мин не мога да ги видя къде са ...ако е запояване за такъв чип все още очилата са ок, но няма шанс да му видя маркировката за първи крак, както и на повечето чипове да им разчета маркировката.
|
| Нед Яну 10, 2021 5:13 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Каза в прав текст че на теб не ти трябва камера за да запоиш чип със стъпка 0.65. Е, на мен ми трябва, не защото иначе няма да успея, а защото в единия случай ще го свърша с кеф, а в другия със зор. Какво по-точно компроментирам на DIY концепцията? Че задължително DIY трябва да е съпроводено и с мазохизъм? Лично предпочитам да се ровя в схеми и дизайн и сглобяването да минава гладко и без зор - това е моята DIY концепция и хич не е задължително нечия друга да е същата. То това му е хубавото - никой не ти нарежда какво и как да правиш.
|
| Нед Яну 10, 2021 5:21 pm |
|
 |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
Питам за това от тази тема: "DIY Микроскоп за 50-60лв" Разбира се не очаквам да е на такава (ниска) цена. И на мене почна да ми става трудно с SMD елементите та вече се оглеждам за нещо пробвано.
|
| Нед Яну 10, 2021 5:24 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Ами аз си "направих кит", вместо да си купя готов, изцяло с китайски части, дадох линк по-горе къде може да се намери в Алиекспрес за към 340лв готовия микроскоп с китайски вариообектив. Конструкцията позволява различни конфигурации. Ако се задълбаеш в това, което доставчика предлага, ще видиш различни стойки за различни диаметри, множество обективи, илюминат, който се закрепва на обектива, различни височини на стойките. Можеш сам да си "създадеш" конфигурация. Изпитано е и не изглежда зле, дори с изцяло китайските джаджи. Дадох снимки по-горе. Но обектива, дето купих е много висок и имаш към 22см разстояние. Не знам дали ще ти е достатъчно да запояваш. На мен да. Естествено, винаги можеш да завъртиш стойката на 180° и да подложиш на основата и два три тома книги и ще имаш колкото разстояние искаш. Китайският варио фокусира до метър и 10. Естествено най-сериозно е увеличението при по-малки разстояния. Но сега го ъпгрейдвам микроскопа да е с къс обектив, какъвто спарки препоръча. Така стигам към 30см височина с тази основа на стойката, което е моята цел. Обаче си взех друг държач за обектива, взех си адаптер (спарки си го прави сам), взех си и рингове, ако се наложи отстъп от камерата. Като го тествам, мога да ти дам всички линкове за частите, които съм ползвал. Така ще е близо до концепцията DIY, и ще е по-евтин от тези 340лв. Ако си майстор и/или имаш нужните инструменти да си правиш стойка, държач, адаптер сам, ти трябва само камерата и обектива, т.е. би трябвало още по-евтинджос да е. Няма да е 60лв, разбира се, но то и темата е от 2011, мисля.
|
| Нед Яну 10, 2021 5:37 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Също така имай на впредвид, че снимките ми са с ниско качество заради телефона, който ползвам и навика ми да настройвам мониторите си с нула яркост и нула контраст, да си пазя очите. Иначе с добри цветове и яркост резултата с китайския микроскоп е доста впечатляващ.
|
| Нед Яну 10, 2021 5:51 pm |
|
 |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
d_jelev,
благодаря - бях пропуснал поста ти.
|
| Нед Яну 10, 2021 6:05 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Така правиш точно обратното на пазене на очите. Яркостта се избира според осветеността на помещението, а не според цифрите в менюто на монитора, а контраста колкото е по-нисък, толкова повече очите (и чарковете зад тях дето обработват изображението) виждат зор да го обработят. Има стандарти и за осветеност в зависимост от работата и за яркост на монитора спрямо нея и фона (в полезрението ти докато работиш не трябва да има контрасти). Темата е дълга, но и без да навлизаш в детайли ако се поразтършуваш достатъчно ще намериш поне основните неща за да не си вредиш, защото сега с 95% вероятност правиш точно обратното на това, което си мислиш че правиш. Покрай заигравката ми с калибрации и прочие неща, както и покрай изискванията за осветеност в офис помещения, на които трябваше да отговаряме в офиса, се поразровичках за това-онова. В нормален офис, където се работи с документи, осветеността трябва да е 300 лукса например. И доволно равномерна. При 300 лукса 100 нита на монитора понякога идват даже малко, но са приемливо близо до оптимума. Та като си нагласиш монитора на нужната яркост (100 нита "случайно" обикновено са нещо между 30 и 50% по скалата на приличен монитор, но при стари бракми има отчайваща слабост в това отношение), после се прави калибрация за да е максимално близо до това което правилият съсъдржанието иска да видиш. Пак "съвсем случайно" обикновено това е някъде между 50 и 75% по скалата за контраст при приличен съвременен монитор. Отделно, дърт монитор с TN матрица за една педя си мени цветовете толкова, че мозъка ти постоянно мисли че има 3D и се опитва да го интерпретира. ...и те-такива ми ти работи. Ако искаш наистина да се пазиш, не вярвам да е много скъпо да си викнеш човек, дето с това се заминава, да ти направи предписания. И тогава наистина ще се пазиш.
|
| Нед Яну 10, 2021 6:22 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Очаквах спарки да ме коригира! Може и да си прав! Може да си на 100% прав! Обаче е ФАКТ, че не се чуствам изморен, ако си направя настройките на монитора както на мен ми е удобно, с ниска яркост, особено яркостта. Осветлението на стаята е достатъчно добро. Ако си надуя монитора и почват да ми капят сълзи през 5 минути, и получавам главоболие за час. С "тихи" настройки изибщо, ама изобщо не е така. Не вярвам да повреждам очите си повече, ако не ги карам да сълзят и да се изморяват. Но ако искаш, може да пратиш някоя препратка по темата, да се дообразовам. Ще намеря оптимума с повече информация.
|
| Нед Яну 10, 2021 6:28 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Свали си Lux Light Meter за андроид. После го пусни и си сложи телефона някъде между теб и клавиатурата. Бас ловя че осветеността ще е под 200 лукса, вероятно и под 100. Баз ловя че и на заден фон зад монитора имаш и контрасти. Както казах 100 нита е нормално за 200-300 лукса осветеност и тогава не изморява. Когато помешението е тъмно или дори в полезрението около монитора е тъмно, тогава монитора вади очи, но намаляването му само привидно решава проблема - тогава и той става тъмен и изобщо всичко в обстановката те кара да спиш, ама ти седиш и работиш.  Разбирай накратко - монитора трябва да е с подбрана спрямо помешението яркост, а осветеността в помещението трябва да е подбрана спрямо дейността, която ще се извършва в него. Много ясно ча ако си с 80 лукса осветеност монитор на 100 нита ще вади очи. Монитора трябва да е с яркост малко по-висока от добре осветен лист хартия върху него, когато е изключен - ето ти ориентир.
|
| Нед Яну 10, 2021 7:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
300 лукса за такива дето са на по 20 години  Аз в лозенския офис бях мерил 450 и пак ми е тъмно, особено за документи ... да работиш на тъмно и с ниска осветеност си е наказание от всякъде.
|
| Нед Яну 10, 2021 7:21 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
ок, мерси, още другата седмица ще пробвам, че гоня да си свърша платката, че да хвана китайците преди тяхната нова година. Така и така съм те хванал, кажи ми какво мислиш за чистенето на камерата (филтъра, оня червения) с микропрахосмукачка. С голямата не смея, че е доста мощна.
|
| Нед Яну 10, 2021 7:24 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
За финни неща отиваме на 750-1000. При мен на бюрото с платките е 450.  В помещението е 150.
|
| Нед Яну 10, 2021 7:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За почистване на такива неща по-добре въздух, първо може с флакон под налягане, после с ръчно духало, накрая с pec-pad
|
| Нед Яну 10, 2021 9:01 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Аз каот по-проЗд го чистих с памук и спирт. Не забелязах промяна в качеството на възпроизвеждане, макар промяна в повърхността на филтъра все пак да се забелязва.
|
| Нед Яну 10, 2021 10:06 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Добре, че ми каза, прав си бях (поне за себе си), че никакъв спирт върху нещо, дето не знам как ще го понесе. Само с духалка или нещо влажно. Моята USB прахосмукачка вярвам, че също ще се справи. Не ми се търсят сега флакони, дето са по-евтини от доставката.
|
| Нед Яну 10, 2021 10:21 pm |
|
|