|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Какъв контакт с матрицата бре? Такъв нямаш - това отпред червеникавото (или цинкаво) е филтър.
|
| Съб Яну 09, 2021 6:34 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Отвореното е едната станциите. Пробвах да и забия магнитен ротари енкодер на ALPS. Стана. А това дето наривам е електронен манометър/компресомер и всякакъв друг "мер", касаещ налягане. Със сменяеми датчици на кабел. Накупил съм си такива до към 250 бара. Може да работи (или по-точно надявам се да може) с всякакви 5 волтови трансивъри и да мери във всякакви единици, относително и абсолютно. Ще има и Bluetooth за ъпдейти и да си играеш с него през телефона. Има си и дисплей за автономна работа. На 9V батерия, която по мои сметки трябва да изкарва доста, но ще видим какво ще покаже живия живот. Има едно BME280 върху нея, което никак не знам как ще запоя без да го напълня с флюс, та ще са големи еквилибристики. 
|
| Съб Яну 09, 2021 6:38 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Да, видях че е друга платка. И отново се изумявам как намираш време за толкова много работи извън работното си време. Как да е, значи туй червеното е филтъра преди матрицата. Ти с какво го чистиш? Аз не искам да вкарвам вътре в камерата никакви влакнести или памучни материали, както и препарати. Оът опит знам, че става по-зле. Нямам стерилна стая, малко повече осветление и се вижда как прахът е навсякъде. Не могат ли да се изпрахосмучат тези власинки? Точно това мисля да опитам.
|
| Съб Яну 09, 2021 6:44 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Нямаше ли смд версия на такова? Азза играчката с pic32 съм си сложил също готови модулчета, но smd версии търся първо, да не се занимавам с дупки. Виасите и through hole много място крадат, и се опроводява трудно, а все пак винаги гоним по-малки размери на платките.
|
| Съб Яну 09, 2021 6:47 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Разбрах какво имаш впредвид, зарежи последния ми пост. Ти говориш за чипа, не за модул ала ардуино
|
| Съб Яну 09, 2021 6:49 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
То за такава работа по принцип не ти е нужен микроскоп. Освен ако микроскопа няма вграден МП3 плеър и предпочиташ да си пускаш песните на него. И специална запояваща станция дори не е нужна. Не бързай да се хвалиш(бре), че така компрометираш DIY концепцията. 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Яну 10, 2021 12:23 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Вчера на майтап пуснах камерата на айфоня на две педи над една платка, зуумнах на макс и на неговия 2К екран си се виждаше екстра т.е. един трипод + кабел за външен монитор и те ти микроскоп със направо джобни средства (в буквален и преносен смисъл).
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Яну 10, 2021 1:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Като започнеш "да не пращаш" наблизо, пак ще си говорим какво трябва и какво не.  До преди 2 години си запоявах всичко и без тия екстри. Сега всичко под 1206 ми е леко проблемно, и по-добре няма да става. Да, това мога да го запоя все още и без микроскоп. Само дето ще го правя 10 пъти по-бавно, щото ще трябва да проверявам с лупа поне как съм го наместил, а след това и за крачета на късо. Та, не виждам с какво компроментирам каквото и да е. То аз и варианта стенсил+печка обмислям все повече.
|
| Нед Яну 10, 2021 1:25 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Имам телефон твърде вероятно с по-добра камера от аифоня ти. Пробвах го много отдавна това.  Лага даже на екрана на телефона е няколко пъти тоя на камерата.
|
| Нед Яну 10, 2021 1:34 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това с лага най вероятно идва от умнотията на телефона да прави хиляди обработки за да прави щастлив редовия смартфон потребител. Евентуално би се оправило с по тъп апп който праща всеки кадър към екрана без обработки. Майната му ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Яну 10, 2021 2:34 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Ами ето, точно в такъв момент си говорим. От миналото лято се принудих да си взема очила за четене. Говориш тука за SSOP с пинове на два реда и стъпка 0.65, на платка със солдер маска, добро изравняване на падовете и добър тинол, все неща, които предполагам всеки тук ползва, и неща които правят запояването на SSOP 0.65 фасулска работа. Напълно разбирам(и адмирирам) целта да си начешеш крастата, но нека да не си кривим душата. Похвали се с нещо по-сериозно.
|
| Нед Яну 10, 2021 4:07 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
 |  |  |  | Zdrav написа: Ами ето, точно в такъв момент си говорим. От миналото лято се принудих да си взема очила за четене. Говориш тука за SSOP с пинове на два реда и стъпка 0.65, на платка със солдер маска, добро изравняване на падовете и добър тинол, все неща, които предполагам всеки тук ползва, и неща които правят запояването на SSOP 0.65 фасулска работа. Напълно разбирам(и адмирирам) целта да си начешеш крастата, но нека да не си кривим душата. Похвали се с нещо по-сериозно. |  |  |  |  |
Това сега не мога да го запоя без сериозен зор. И след 2 часа такова запояване ще ме боли глава, със или без очила. Чесането на краста си е факт, иначе щях да приключа с евтината камера и руския Хелиос, но това не отменя факта че си сътворих комфорт, позволяващ ми да запоявам каквото и да е без очила и без никакво напрежение. А часовникарски лупи и лещи категорично са аут ъф куесчън. Зрението ми на 40см си е ОК. Но по-близо го няма. Ето от снощи - на 3 транзистора съм сбъркал пинаута и трябваше да се въртят. SOT23. Врътнах ги за 5 минути. Дори когато имах перфектно зрение пак щях да ги намествам, проверявам с лупи и т.н. по-дълго от това. TQFP-тата винаги съм ги проверявал с лупи или ефтинджос "микроскопа", даже когато виждах и на 15см. А то всичкото DIY е чесане на краста, та нещо ми се губи какво по-точно искаш да кажеш.
|
| Нед Яну 10, 2021 4:39 pm |
|
 |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
sparkybg,
инфoрмацията която споделяш е много полезна. Мислил ли си под въпроса да се продава като готово устройство или поне кит?
Последна промяна s.ivanov на Нед Яну 10, 2021 5:10 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Яну 10, 2021 4:46 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Аз го казах в прав текст. Два пъти до тук. Ако очакваш да има някакъв подтекст, ще продължава да ти се губи. Защото такъв няма.
|
| Нед Яну 10, 2021 4:57 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
За кое устройство питаш? Ако за манометъра, като за начало си го правя за мен, щото ми писна да гледам абсурни цени на смешни устройства. Все пак го правя за определена кутия и т.н., та реално може да се и произвежда, ама какво ще става не се знае. Аз няма как да го продавам като нещо повече от кит, щото само сертификацията има да я плащам до пенсия.
|
| Нед Яну 10, 2021 5:11 pm |
|
|