|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:46 pm
Избор на лабораторно захранване.
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Избор на лабораторно захранване.
36лв няма да получат, ако ще да откажа пратката! Дължа ДДС и толкова. Да си ги търсят от доставчика - аз доставката съм си я платил. Да им сера на експреса! За 2 дена дойде от майната си, тия сополи тукашните ще я държат 10 дена. What Is Delivered Duty Paid (DDP)? Delivered duty paid (DDP) is a delivery agreement whereby the seller assumes all of the responsibility, risk, and costs associated with transporting goods until the buyer receives or transfers them at the destination port. This agreement includes paying for shipping costs, export and import duties, insurance, and any other expenses incurred during shipping to an agreed-upon location in the buyer's country. Ще си говорим на дълго и на широко и с UPS и с Digikey да се разбират помежду си, но от мен няма да видят нищо повече от 25лв ДДС.
|
| Пет Яну 08, 2021 7:36 pm |
|
 |
|
nik
|
от къде го четеш това? щото много продавачи си измиват ръцете с нещо от сорта "купувача си поема мито и такси за внос"
такива големи пари да искат за освобождаване го разбирам за някаква скъпа пратка, обаче при положение че цялата документация минава през тях, и виждат съвсем ясно че тяхната такса е по-голяма от стоката+шипинга+ддс+мито и пак нагло да ми я искат - определено си наглеят
edit: сега като се замисля май не съм чувал даже до сега продавача да плаща мито
Последна промяна nik на Пет Яну 08, 2021 8:08 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 08, 2021 7:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ааааа абе ти първо сигурен ли си че пратката ти е DDP, ако е такава би трябвало да я получиш на вратата, но в тоя случай ДДС-то би трябвало да ти е начислено при покупката. Не мисля че има вариант в който да ти платят митническото обслужване и мита пък да не платят ДДС. Значи когато поръчвам от диджито за мексико, има вариант да платя митата към тях, това не променя много нещата, дори за та е много нежелателно защото всички мита и такси се плащат от спедитора и след това няма никакъв начин да ги осчетоводим освен като разход, а те подлежат на възстановяване, затова и винаги сами си правим там вноса. В БГ не помня нито един случай пратка от диджи да е дошла до вратата ако превишава необлагаемата сума, винаги минавам митница. Моята агентка ми взема 60 лв на внос без значение дали е внос за 5 лв или за 50000 лв. Услугите на спедиторите избягвам да използвам, веднъж много от пратките са освободени от мита а през тях това обикновено все има някакви проблеми, и отделно са моткави, пратка се освобождава за 2 часа, не за 2 дена ...
|
| Пет Яну 08, 2021 8:08 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
аз от дигикей винаги минавам митница - затова и първо гледам в маузер
|
| Пет Яну 08, 2021 8:11 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
 |  |  |  | ToHu написа: Ааааа абе ти първо сигурен ли си че пратката ти е DDP, ако е такава би трябвало да я получиш на вратата, но в тоя случай ДДС-то би трябвало да ти е начислено при покупката. Не мисля че има вариант в който да ти платят митническото обслужване и мита пък да не платят ДДС. Значи когато поръчвам от диджито за мексико, има вариант да платя митата към тях, това не променя много нещата, дори за та е много нежелателно защото всички мита и такси се плащат от спедитора и след това няма никакъв начин да ги осчетоводим освен като разход, а те подлежат на възстановяване, затова и винаги сами си правим там вноса. В БГ не помня нито един случай пратка от диджи да е дошла до вратата ако превишава необлагаемата сума, винаги минавам митница. Моята агентка ми взема 60 лв на внос без значение дали е внос за 5 лв или за 50000 лв. Услугите на спедиторите избягвам да използвам, веднъж много от пратките са освободени от мита а през тях това обикновено все има някакви проблеми, и отделно са моткави, пратка се освобождава за 2 часа, не за 2 дена ... |  |  |  |  |
Да, сигурен съм. На фактирата пише DDP, гледах го какво значи, звънах на Digikey и ми обясниха че ако съм фирма с VAT не плащам нищо, а ако съм частно лице плащам VAT/ДДС. И в двата случая пратката си минава през митница по каналния ред. Не ми е проблем да платя митото - то е никакво. Ама като пишат нещо, ще трябва да си го спазват, и DigiKey и UPS. Натъртих им за DDP-то в писмо черно на бяло, изпратих запитване и до DigiKey дали UPS има право да ме товари с нещо повече от ДДС и дали изобщо трябва да плащам ДДС, или са си го рдъпнали вече, но във фактурата ДДС/VAT изобщо не фигурира. Ако аз съм недогледал нещо, ще си платя за недоглеждането, ама първо ще трябва да се аргументират надлежно и едните и другите. На сайта (и на фактурата) пише това: Тъй че ще им се наложи да ми обяснят с думи прости от кой точно пръст си изсмукват евентуалните допълнителни такси освен ДДС-то и по кои точно правила съм длъжен аз да ги платя, в случай че настояват за това. В DHL представителството за частни лица е безплатно поне от 5-6 години. Преди това беше 70лв, после стана 10, после стана безплатно за евтини пратки (не помня границата, ама ми се мотат някакви 150 или 500 евро), и сега е безплатно въобще. Това като изключим хипер гламавата такса от 25лв, ако искам да си плата митото и ДДС-то с карта на куриера, вместо да го пусна с електронно банкиране. Преди 20-ина дена имах пратка през DHL - платил съм едно ДДС и нищо повече. Или пак е било DDP (ще проверя), или за ненаситени печатни платки от Китай няма мито. Цялата работа стана за половин ден от обаждането до получаването на митническата декларация и връщането на платежните към тях. На втория ден след като пратката влезе в България ми я донесоха на вратата и толкоз.
|
| Пет Яну 08, 2021 8:34 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Митница СЕ МИНАВА. Ама според писаниците на Digikey разходите за това извън ДДС-то не са моя грижа, я тяхна. Пак - ако неаргументирано ми искат такси, просто ще откажа пратката и после ще си искам парите обратно. Просто е. Не ми дреме за някакви 100-120лв, дори да ги загубя всичките. Просто нашите хубостници тук няма да получат и стотинка от мен без да ми кажат къде точно пише че трябва да я платя и кога точно съм се съгласил с това.
|
| Пет Яну 08, 2021 8:55 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
По темата: А едно време какви захранвания имаше - ръг в контакта и тръг. А сега ремонти, тунинги, нерви, имейли, сръбски (не литературен) и какво ли не още... 
|
| Пет Яну 08, 2021 9:11 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
ако не искаш куриера да те представлява: v1: ще трябва сам или чрез агент (25,50, 70 лв) да си я освобждаваш. v2 ако не си софиянец - ще си платиш 10,20,30лв (като поп) за транзитна декларация до посочена от теб митница и goto v1
|
| Пет Яну 08, 2021 9:11 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Спарки, инкотермс са препоръчителни, не задължителни и често са съпроводени с допълнителни уговорки.
|
| Съб Яну 09, 2021 1:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Има и друго, UPS в БГ не са UPS. Дълги години бяха съвсем отделна фирма подизпълнител, в момента има някаква промяна но не съм се интересувал какво точно се е променило. Аз изобщо не мога да се сетя на случай в който митница да се минава в БГ и разхода да се покрива от изпращача. Може да стане ако вноса се направи в друга държава и пратката стане вътрешно общност на, има търговци които така работят. Ако не ти се занимава с митници, поръчвай от маузер.
|
| Съб Яну 09, 2021 4:34 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
intime.bg са. МИналата година имах такав апратка от Китай през DHL. Мултимедия за кола. Трябваха им 2 дена и няколко телефонни разговора да се разберат, но в крайна сметка не платих и една стотинка и си я получих. Може да стане всякак. От изпращача зависи. Нямат елемента, който ми трябва. Никой е Европа го няма. Изглежда някой го е изкупил, защото преди няколко седмици (когато Ицо ми подхвърли идеята) имаше на корем, ако помня добре. VOM1271T. И в Маузер и във Фарнел е на доставка 12 или 18 седмици.
|
| Съб Яну 09, 2021 5:03 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Едни сладури от Малта пишат, че го имат - https://mt.rsdelivers.com/product/visha ... ce/1807174 . Не разбрах само дали доставят извън Малта.
|
| Съб Яну 09, 2021 7:32 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Нещата мръднаха малко. 1. Digikey потвърдиха че не дължа нищо освен ДДС, и казаха ако получа фактура за нещо друго да им я пратя. 2. Тукашните хубавци ми пратиха писмо с митническата декларация и платежно за ДДС-то. Засега няма индикации за други такси. 3. Освобождаване - нормалния срок за освобождаване им е 5-10 работни дни, което е пълно безумие - то сигурно с нормлана поща ще дойде по-бързо, баси. Днес ще им пусна платежното и ще видя какво ще се случи реално.
|
| Пон Яну 11, 2021 1:13 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Дойдоха днес. Платих само ДДС (върху 20-те евра за транспорт също, нищо че ги плаща digikey, което ми е леко странно) и нищо повече. Пратих им плятежното вчера, значи са я освободили за ден.
|
| Сря Яну 13, 2021 5:45 am |
|
 |
|
ps66
|
ДДС се начислява в/у сумата за придобиване (цена+транспорт+мито+акциз)
|
| Сря Яну 13, 2021 9:19 am |
|
|