|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:00 pm
Избор на лабораторно захранване.
| Автор |
Съобщение |
|
d_jelev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Избор на лабораторно захранване.
Признавам, че ме впечатли, бях забравил какво е в България. Преди 11 години имах подобна случка, но беше отдавна. Наистина бяха много мудни и като ми взимаха парите сърдито, ми обясняваха, че така се правило по цял свят. Тук е с писмо, сметка, ако имаш въпроси, телефон даден, обясняват всичко. Имало е случай и да ми върнат пари заради допусната грешка от тяхна страна. Но всичко е уредено цифрово, никога не съм плащал някакъв кеш за каквото и да е платежно.
|
| Пет Яну 08, 2021 12:24 am |
|
 |
|
nik
|
даже не ги пишат, всичко е автоматизирано и не само в БГ е така, поръчвам си едни неща от китай, идва първа пратката с обикновена поща, минава под радара въпреки че надвишава сумата за обмитяване с малко, във времето продължавам да си поръчвам от същото китайче - втора, трета, четвърта, пета, и на петата пратка се пада тяхната нова година, изобщо не съм му давал зор, нито съм плащал за скъпа доставка, китайчето само си реши уж да направи хубаво да го прати по куриер, за негова сметка, за да влезе в обещаните срокове, всички други минаха под радара с обикновената поща, ама с куриера - кур не помня кой беше точно, ама тук не се обаждат, директно плащат от твое име, доставят ти го и след 1 седмица ти идва фактурата идва ми фактура - за 20 паунда стока трябвало да платя още 4 паунда ддс и мито и 25 паунда такса обслужване на куриера и аз реших че прекаляват и не заслужават аванти, обадих им се, казах им че не съм се съгласявал да плащам такси обслужване, нито съм им искал услугите, готов съм да си платя мито и ддс ама за другото не съм се съгласявал, мрънкаха малко и клекнаха
|
| Пет Яну 08, 2021 4:05 am |
|
 |
|
michev
|
Сигурно и те са си казали - к'во пък толкова ги бърка да си платят сами налозите. Я поне от мързела им да изкараме малко пари  Позитивното е все пак че имаш избор. Т.е казваш, че ако ми пристигне пратка по DHL и влезе на митнициа, само с едно пълномощно и заплатени налози ще ми бъде осовбодена, без да дължа пари за митнически декларации, висене в митницата и прословутия ЕОРИ номер?
|
| Пет Яну 08, 2021 12:20 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Само за EORI-то не знам, понеже много отдавна съм си изкарал постоянно (всъщност DHL ми го изкараха може би месеци след като въведоха тая глупост). И да - пращаш им пълномощно (DHL искат само за конкретната пратка, не генерално), после ти пращат митническата декларация и образци на платежни, плащаш и им връщаш разпечатка на платежните от банкирането. После ти носят пратката, когато я освободят. и... в ничия тъпотия няма нищо позитивно! 
|
| Пет Яну 08, 2021 2:34 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Както и предполагах, беше твърде хубаво за да е истина...
UPS (тоест ИН-ТАЙМ тук) се изложиха като кифладжии! Оня ден съм им пратил пълномощно. Пратката от тогава виси в България. И... нищо. НИкой не е звънял, никой не ми е пращал нищо, и понеже INCOTERMS-а е DDP, очаквах си пратката днес.
Да ама не. Звънях днес да питам какво се случва и... нищо не се случва. Първо при тях не стои като DDP (да, ама даже на фактурата го пише), второ за физически лица трябва да платя ДДС, тоест пак декларация и т.н., и най-важното - от митническия отдел никой нищо не знае, а оФцата е на намалено работно време и отичам минимум за вторник, ако някой си мръдне задника да я освободи в понеделник.
Явно бях прекален оптимист!
|
| Пет Яну 08, 2021 2:40 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Хм... Хич ме няма по тези финансови процедури, ама защо при мен си идват за два дни и нямам такъв тормоз? Ей днес ми дойдоха паметите от маузер, поръчани във вторник вечерта. От щатите. Само се подписах. Уж си гледам извадките от кредитната всеки месец, ми не изглежда като да съм плащал повече като поръчвам от тези сайтове. Когато си има обмитяване ми идва сметка и обяснение в писмото за какво. Ти като частно лице или от фирмата си поръчваш?
|
| Пет Яну 08, 2021 3:09 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Като частно лице. Не че има някакво значение.
Не се учудвай. Ние сме по ТАКАйци от китайците. Тука е така.
|
| Пет Яну 08, 2021 3:13 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
преди месещ чаках пратка от китай по FEDEX. само шипинга беше 140$ .... и ония юнаци от FEDEX(софия) им отне 14 дни (+3дни от китай до софия) за да я освободят! още първия ден им изпратих всички документи и чаках 10 дни да ми попълнят митн. декл. звънял съм им всеки ден - само мън-мън-ковид-19. дори и след като благоволиха да ми изпратят МД (1поз) и ги платих веднага - пак чаках 3-4 дни да минат митница. Имах късмет, че беше към края на месеца и я минаха в последния му ден 
|
| Пет Яну 08, 2021 3:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Е точно такъв проблем не съм имал. Ама и не съм се счупил от поръчки от началото на ковидистериоциркът.
Предните платки (декември) от JLCPCB обаче ги освобождаваха DHL. Те си отвисяха в китай доста време (може би седмица), но щом дойдоха тук DHL ги освободиха за ден, както е нормалното.
|
| Пет Яну 08, 2021 3:37 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Да не се изнанадвате, взех го от PCB ways Holidays Notice: We expect to have holidays from Feb 6-Feb 18 for Chinese holidays. You can place orders online as usual, but the production and delivery date will be postponed by 13days, please arrange your production plan appropriately.
|
| Пет Яну 08, 2021 3:39 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
То хубаво, ама платките от JLCPCB, дето поръчах на 3-ти, вече са при мен. А до 6-ти февруари има месец.
|
| Пет Яну 08, 2021 3:52 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
Странно, аз ли съм късметлия. Миналата година няколко пъти поръчвах от Mouser и Farnell като частно лице. От Mouser гледах сумата да е над 90 лв /118 лв. с ДДС/, за да е безплатен транспорта. От Farnell има такса за транспорт 7 евро /ако е от европейски складове/. И са ми носили нещата, без никога да става дума за митници и освобождаване. От Digikey не съм пробвал.
|
| Пет Яну 08, 2021 4:16 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Mouser и Farnell са европейци, или поне имат европейски офиси, през които минава всичко. Digikey тръгват директно от америка.
|
| Пет Яну 08, 2021 5:34 pm |
|
 |
|
sss56
Ранг: Популярен
Регистриран на: Нед Яну 27, 2008 12:04 pm Мнения: 312 Местоположение: София,Стара Загора
|
<<<Както и предполагах, беше твърде хубаво за да е истина... UPS (тоест ИН-ТАЙМ тук) се изложиха като кифладжии! Оня ден съм им пратил пълномощно. Пратката от тогава виси в България. И... нищо. НИкой не е звънял, никой не ми е пращал нищо, и понеже INCOTERMS-а е DDP, очаквах си пратката днес. Да ама не. Звънях днес да питам какво се случва и... нищо не се случва. Първо при тях не стои като DDP (да, ама даже на фактурата го пише), второ за физически лица трябва да платя ДДС, тоест пак декларация и т.н., и най-важното - от митническия отдел никой нищо не знае, а оФцата е на намалено работно време и отичам минимум за вторник, ако някой си мръдне задника да я освободи в понеделник. Явно бях прекален оптимист!>>>
Щях да ти пиша да не си толкова оптимист за времето за доставка и таксите, но нали съм по бавен в реакциите. UPS (тоест ИН-ТАЙМ) ще я освободят за 4-9 дни и ще ти я донесат до адреса. Така е не се тревожи - такъв им е стила на работа. Не взимат за магазинаж, но ще си платиш 36лв за освобождаването.
_________________phone: +359 2 8664724 mobile: +359 887 519959 Skype:stefanstefa E-mail:stesys@abv.bg http://stesys.eu/1164 София
|
| Пет Яну 08, 2021 6:05 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
Благодаря за пояснението. Бях се заблудил за Mouser, защото пратките си ги проследявах от Америка. А те си имат офис в Чехия, на фактурите си го пише. Farnell беше излишно да го споменавам, те са ясни, че са Европа. П.С. Значи правилно съм избягвал Digikey.
|
| Пет Яну 08, 2021 6:21 pm |
|
|