|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:30 pm
| Автор |
Съобщение |
|
d_jelev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Малко спам от мен по темата. Имал съм грешка за камерата, изобщо не е струвала толкова скъпо, сега видях линка. Цената в левове е нейде към 140 лв: https://de.aliexpress.com/item/32853734 ... web201603_Аз направих глупостта да купувам отделно всичко и ми излезе солено. Цял микроскоп с китайски обектив, стойката, илюминат и други глезотийки струва под 340 лв: https://de.aliexpress.com/item/32853136 ... web201603_Нямах време да правя опити с една Hoya, която си намерих в ибей, а и нямам държач за нея към стойката. Затова представям резултати с наличния китайски обектив. Хич не ми хареса, че има тъмни парченца вътре, по периферията на лещата. Явно са от пластмасата, не мога да ги махна. Но очевидно не пречат. В Алиекспрес има огромен избор на обективи за тази стойка, цените са много добри, както и параметрите. Но го казвам като леко невеж. Аз съм си намерил качествени обективи, макар и секънд хенд, но взех и китайския за проба. С китайския обектив ситуацията при 22.5см отстояние обектив - обект с приставка 0.5 към обектива ми дава нещо като 30 увеличение на изображението, без да ползвам цифровия зуум на камерата. Стаята е полутъмна и използвах илюмината към микроскопа. Дава отлични резултати дори при съвсем леко просветване на ледовете. Няма голяма разлика при максимално осветяване, щото камерата го компенсира. Мониторът е BENQ GL2460, 24". Правих доста опити, но няма смисъл да публикувам всичко, затова показвам един опит на отстояние 80см, който дава увеличение 5 пъти чисто, без зуума на камерата. Това е втората снимка. Фокусира без проблеми и на метъри отгоре, защото обектива още има доста ход, но вече идва прекалено малко увеличението. Последната снимка е на 80см и допълнително увеличение x4.0 от камерата. За последно направих един "лаг" тест така, както аз си го измислих и разбирам. От 80см пуснах тубата едно HD филмче да върви и снимах монитора с друг телефон. Може и да не се прави така, но ми даде представа как се представя камерата: https://www.dropbox.com/home?preview=20 ... 214113.mp4За да си ползвам хубавите обективи, ще трябва да мисля адаптер за стойката и ще го печатам на 3D принтер. Целта ми е 30см, което мога да постигна с нещо като Хелиоса на спарки. Този китайския обектив е 3 пъти по-дълъг и ми яде едно 7см. С него стигам докъм 23 см до обекта с оригиналната стойка. Снимките и цветовете не са от най-качествените заради архаичния андроид дето имам.
|
| Чет Яну 07, 2021 3:12 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
135мм обективът дойде. Междувременно си поиграх с един 38-100.
Смея да твърдя че за моите цели 58 милиметровия Helios е златната среда. От по-тесен няма смисъл никакъв, особено при наличие на голям като разделителна способност сензор, от който също може да се увеличава.
При разстояние между сензора и обекта 58cm, увеличението със 135мм обектив е 50 пъти и едната страна на TQFP64 корпус заема целия екран на Full HD монитор. Но дълбочината на фокуса става малка. Такъв обектив е смислен ако се търси още по-голямо разстояние между сензора и обекта, примерно 70-90см.
За моето разстояние между камерата и обекта от около 60см, смислените според мен обективи са между 35 и 80мм.
И... евтино варио определено е на порядък по-зле от еквивалентния евтин твърд обектив. Хелиоса удря в земята (при това с МНОГО) HANIMEX 38-100, поставен на същите 58мм.
Изобщо измежду HOYA 135mm F2.8, HANIMEX 38-100 F3.5 и HELIOS 44M-7 58mm F2, последния е осезаемо по-остър от твърдата HOYA и МНОГО по-остър от вариото. За съизмеримо като острота варио кинтите ще са много, ако изобщиоо има такова. Това без изобщо да споменаваме че HELIOS-а иска и най-малко подложки и е най-светъл.
HOYA-та поиска 68мм подложки, HELIOS-а практически не иска подложки.
|
| Чет Яну 07, 2021 7:23 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Спарки, колко е диаметъра на хелиоса, външния, за захващане, ако може и височината му да ми кажеш (само на диаметъра за захвата). Намерих това в алиекспреса и е съвместимо с мойта стойка, няма да се занимавам с глупости да изработвам или проектирам тепърва захват: https://www.aliexpress.com/item/3282384 ... 15392%2355За хоята изглежда става, нейния диаметър китайския шублер го мери като 64мм. Предполагам и за хелиос може да стане, но пак да питам, щото нямам този обектив да го измеря. Каква е разликата между M44-6 и M44-7? Четох по руските сайтове, че е рязкостта (каквото и да значи това). Седмицата е най-доброто качество, но май най-лоша дълбочина, ако съм разбрал правилно.
|
| Чет Яну 07, 2021 11:56 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Хелиоса няма как дa го хванеш, освен на захвата му - резба M42x1. Висок е 40мм Резбата е дълга 5мм. Целия обектив е с диаметър 60мм.
Има чертежи на тоя точно обектив из мрежата колкото искаш - все пак е най-масово правения руски (пък май и не само, а въобще) обектив, правен някога.
И да ти кажа, като сравнявам, май едно от малкото неща, дето са изкопирали както трябва.
Впрочем за вариото - като го сваля на бленда 8 (2 стопа надолу за него), не е чат толкова лош. Даже бих казал че се ядва.
135-цата с тия 60 и кусур милиметра удължения за да фокусира обаче не е за мен. Виж ако стоеше с още 30-40 на сантиметра нагоре, щеше да е екстра. Но нямам толкова място над бюрото. За който иска обаче да си мърда съвсем свобдно под камерата, 135мм определено са вариант. Метър височика под камерата сигурно ще е благинка за някой, а тогава и удълженията няма да са толкова чак, а примерно наполовина, че и по-малко. При мен с него от бюро до обектив са 44см в момента, а с другата камера ще са сигурно с 10 нагоре - ма тая жиците и стърчат отгоре, а и самото и тяло е 55мм високо. На другата е 30 май.
ПП: Стойката е готина, ама не забравяй факта че всичко, дето седи върху бюрото, вибрира. Аз затова моята я закачих за шкафа/стената. Сега и да си подритвам бюрото, камерата не помръдва никак.
|
| Пет Яну 08, 2021 12:07 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Благодаря за информацията! При моя микроскоп искам да ползвам Хоята или такъв Хелиос. Вариокитайския изглежда доста добре, ама много краде, много е висок. Имам два варианта - да си вдигна стойката със солиден фундамент (и няма да клати, ще да е нещо от стомана) със 7 см или да си взема Хелиос, тогава ми стават до 33см разстояние с тази стойка. Ама с този захват малко се притесних... Можеш ли да ми дадеш линк с чертежите на Хелиос? Доста търсех, ама все ревюта. Мерси предварително!
|
| Пет Яну 08, 2021 12:30 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Хм, сега и аз не ги намирам. А попаднах случайно докато ровичках в последния месец.
|
| Пет Яну 08, 2021 1:00 am |
|
 |
|
sparkybg
|
А за стойката - пак ще вибрира. Стойката дето ползвам издържа 30 кила официално. И вибрира като я почукна. Бюрото ти ще вибрира, ако ще и 100 кила да направиш стойката.
|
| Пет Яну 08, 2021 1:02 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Спарки, не се занимавай да ми угаждаш. Стоплих, че си купих фабричен Ц-маунт адаптер за Хелиос към камерата, дето ти ми го препоръча от амазон. Той е с диаметър 5см на мястото на захвата, колкото е и държача на сегашната ми стойка. Виждам, че може да се разглобява и ще мога вероятно да го наместя с малко усилие (кантовите диаметри са 52мм, затова ще се наложи да го разглобя). Не ми дреме, че ще одера оксидацията малко. Би трябвало да стане и с тази стойка дето имам. Наистина се печели доста място.
|
| Пет Яну 08, 2021 1:10 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Да, така е, беше глупост дето го написах. Хем масата ми е бая ячка и пак трепери, като се засиля към нея.
|
| Пет Яну 08, 2021 1:11 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Отлично знам, че не ме четат хората, ама все пак да си добавя ъпдейта по моето ровичкане с микроскопа. След тестване със съвместим китайски вариообектив, сега целта е да го нагодя с Хелиос. Това ще ми е основната леща поради простата причина, че е къса. Аз гоня около 30см разстояние обект - леща. Преценил съм си, че това е моя оптимум за удобна работа. Пристигна ми днес един стар, прашясал Хелиос от ибей, за проба. Смятам да си купя нов от България, който ще ми излезе и по-евтино, ама съм си тъп, винаги първо в ибей да търся. Китайският стенд, който си взех върви с държач с вътрешен диаметър максимум 51мм (има винт, който застопорява обективите с по-малък диаметър, какъвто е китайския). Купих си адаптор камера към обектив Хелиос 44М, който изглежда като на снимката. Той има основен външен диаметър точно 50мм. Има обаче два "кантови диаметъра" от двата му края (щото е много гъзарски), дето са по 52мм и ми пречат да го положа в държача, щеше да пасне идеално. Помислих, че адаптора се разглобява, но уви, разглобява се само горното му капаче, което прави връзката към камерата. Кантовите диаметри са изляти с основата. Затова ще чакам другият китайски държач (дадох линк по-горе), който може да закрепва обективи от 76мм до 48мм. Аз засега съм нямал неволите на Спарки и вярвам, че ще дойде до 5-6 дни от Китай. Но не съм се и разбързал толкова. Една добра новина е, че китайския илюминат сякаш е правен за Хелиоса, което много ме зарадва. Няма да го мисля осветлението вече, а то ме тревожеше. След малко измервания по адаптора, обектива, стенда и камерата изчислих, че работното ми разстояние "обект - обектив" ще бъде 29 см, което е горе долу каквото ми трябва. Ринговете не ме бъркат, те са след обектива нагоре - това, ако се наложи да правя допълнителен отстъп. А и винаги мога да завъртя сглобката "камера-обектив-илюминат" на 180°, тогава печеля още 3см и става малко над 30см. Сега имам време да си сметна лещите на спокойствие. Ако наистина работи добре с Хелиос, ще си оставя тази конфигурация. Така ще имам микроскоп, сглобен с части, които могат да се купят поотделно и да са съвместими, не се налагат умения с металообработване или други там 3Д принтерни решения. И всичкото това може да се калкулира като чиста цена. Има и "мръсна" цена като транспорт и други изненади при доставки от чужбина, ама заради "теорията", няма да я броим. Защото няма как да се закупят всички части само от един доставчик. Но грубо микроскопа с Хелиос би излязъл при най-оптимистичен сценарий под 250лв.
|
| Съб Яну 09, 2021 1:41 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Сефтосах го. С вариото на 100мм. Запояване на SSOP със стъпка 0.65 е песен. Прогледнах! Трябва ми само малко повече странично осветление, но и така се работи безгрижно. С евтината камера това, и на бленда 8. По-голямо увеличение от това е категорично безпредметно.
|
| Съб Яну 09, 2021 3:25 pm |
|
 |
|
stefan63
|
как става координацията ? лесно ли се свиква?
|
| Съб Яну 09, 2021 3:40 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Никакъв проблем. И виждаш как тинола умокря пада и крачето/компонента и лесно преценяваш колко да задържаш поялника. Ужасна благинка! Доволен съм като прасе в кочина! Трабва да си стъкмя някакъв по-стабилемн държач за платки, обаче. Сега с това увеличение се втелявам като елемента не е съвсем на място и съвсем прав. 
|
| Съб Яну 09, 2021 4:29 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Поялната станция е много... изтунингована бре? 
|
| Съб Яну 09, 2021 6:12 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Това би трябвало да е новия ъпдейт на захранването му. Не е станцията. А кажете как да си почистя сензора на камерата, че вече попаднаха прашинки. Мислех си за прахосмукачката на най-ниска степен с една влажна кърпа отпред. Не искам да позлвам каквито и да е гелове или други почистващи препарати, никакъв директен контакт с матрицата, защот се вкарва още прах. С прахосмукачка ми звучи логично. Имам и компютърна, малка, работеща с усб, може първо с нея да опитам.
|
| Съб Яну 09, 2021 6:21 pm |
|
|