|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:55 pm
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Зоома и скриптовете не са проблем т.е. човек като е наясно е работа за има няма час да се накипри всичко. Нагласяш го на една SD карта да си буутва от нея и повече не пипаш. Предимството на такова решение е, че ти позволява да правиш промени във времето, да добавяш функционалност и т.н. Например можеш да му вакраш софтуер който да прави инспекция на платки - даваш му няколко работещи и неработещи и го обучаваш да ги разпознава. Като се понаучи ще познава само новите платки дали са ОК или не. Те ти и машинно обучение + изкуствен интелект. Отделно може да го ползваш и като скенер, оцр и т.н. Но спор да няма яде време - особенно ако не си се занимавал. Но пък е добър вариант да научиш кое как се прави. Ако се наканиш да го правиш ще и имаш питанки съм насреща. А за цената - кеф цена няма. На фона на цената на твоето време дали ще изхаричш 100-200 лв повече или по малко не е променя кой знае какво. Пък ако е пробле, значи имаш много по сериозен проблем  Edit: Даже вместо малинка може да сложиш NVidia Jetson Nano - горе долу същата цена и мисля, че може да му закачиш камерата от малинката без доработки.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Дек 30, 2020 8:27 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Минимума е 70 (камера 50, обектив 20), че и по-малко - ако купиш стар апарат от битака например. Как ще се справя камера със сензор за 25 евра обаче нямам идея.
|
| Сря Дек 30, 2020 8:49 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Интерфейс без малинка: https://www.mouser.bg/ProductDetail/Tex ... a1dw%3D%3DЩе ще се загуби време, което премерено в пари ще излезе колкото скъпа камера е ясно, ама самия сензор има скейлинг и какво ли още не, та ще проуча въпроса. И интерфейса и сензора може да ги управлява просто MCU. Заинтригувах се и ще взема да пробвам за спорта. Ще потърся и решение за правене на снимки по USB.
|
| Сря Дек 30, 2020 8:53 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това е overkill - може би трябва да се поразровиш какво се случва от попадането на светлината върху сензора, преминаването на данните през шини, протоколи и т.н. докато накрая стигне по някакъв начин в монитора. Ако целта ти е да има минимален лаг, ама наистина минимален - тогава може да ползваш някакъв такъв готов чип с който всичко да стане. Обаче ако няколко милисекунди лаг се ядват тогава по добре да си мине през CSI до VPU-то и от там в монитора. Ползваш готови и изтествани компоненти които ти позволяват да правиш промени на всяка стъпка от процеса.
|
| Сря Дек 30, 2020 9:13 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Защо пък да е overkill? Лепиш 3 чипа, пускаш някакво количество команди по I2C за тия 2 чипа, и казусаът приключва. Няма разправии с лайнукс, драйвери, апокрифни инфомации, кофти документации и прочие. Четеш чаршафи за 2 чипа и толкоз.
|
| Сря Дек 30, 2020 9:40 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Т.е. и двамата оценяваме това с което нямаме опит като overkill  Ако всичкия хардуер е наличен да се подкара камера, платка, монитор и линукс+съответния скрипт/софтуер е няколко часа работа. Тези разправии които те притесняват мен не ме притесняват тъй като вече съм го правил и знам кое как.
|
| Сря Дек 30, 2020 10:32 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Подкарвал си zoom на камера в реално време, контролирано по мрежа или USB? Без рестартиране при всяка промяна на настройките на драйвера? И boot за не повече от 10-ина секунди? Ако има такова готово решение, утре взимам малинката. ПП: Не zoom от обектива. Zoom от сензора, променяйки настройките на сензора.
|
| Сря Дек 30, 2020 11:12 pm |
|
 |
|
syscop
|
И не виждаш как ръката ти се мести, когато усещаш с носа, че елемента, който ще запояваш започва да се стапя  Когато прочета скрипт и реално време и започвам да благославям... 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Дек 30, 2020 11:30 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
С това поне проблем няма. Има клипчета достатъчно и лагът поне видимо почти го няма. Но всичките им "стандартни" ползвания се състоят в механичното въртене на камерата или обектива им и за да смениш нещо гасиш и пак пишеш скриптове. За всичко извън предидената ширпотреба, нито има примери, нито документация. А аз не искам да пиша скриптове за нещо повече от това да покаже интерфейса на приложението и да го стартира на цял екран. Това хич без да споменаваме че от сайта на SONY за тоя сензор можеш да свалиш само лист с хвалби и нищо повече, и ще трябва да кОпаш по документация на други сензори и да пробваш какво работи и на тоя и какво не. Не поддържа HDR екстрата на сензора например. Чаршафът за сензора те праща да четеш "software and programming manual", който никъде не може да се намери. А това е чиста проба педерастлък, нищо че сензора иначе е готин. Ей го - днеска цял ден се ровя и.... нищо! Намирам за други сензори и съпостявам регистри, щото не съм богоизбран ами прост юзер, дето иска да изстиска всичко, на което сензора е способен. Ей тук за zoom хич даже и не се споменава: https://www.raspberrypi.org/documentati ... ra_1p0.pdf
|
| Сря Дек 30, 2020 11:39 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Boot-а го докарах до около 5с - custom buildroot. Може и още да се обързи, мисля че рекорда е под секунда. Със zoom-а не съм се заигравал но мисля, че може да се направи с OpenMAX pipeline или нещо такова. Обаче Zoom от обектива във всички случаи ще е по добре от какъв да е софтуерен  Според мен ако искаш да вървиш в тази посока по добре да стъпиш на Nvidia Jetson Nano - GPU-то му е по мощно, има хардуерен енкодер за х265, CUDA за заигравки с ML/AI. Пък цената му е същия порядък - 50 евро за 2ГБ или 80 евро за 4ГБ. На малинката GPU-то е слабо в сравнение с това на Jetson. Zoom-а би трябвало да е инстантен. Но буутването е значително по бавно защото са направили всичко с desktop ubuntu т.е. по добре като го пуснеш да не го спираш за да е винаги в готовност - гледам, че има вече buildroot за него но доколко поддържа всички благинки от SDK-то на Nvidia не е ясно.
|
| Сря Дек 30, 2020 11:44 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Еми баш си описал защо имам някаква органическа нетърпшимост към Linux - все нещое е "почти", и все има "ама", и "ако", все нещо не се поддържа, все за нещо трябва да преровиш половината интернет за да тръгне както го изкаш, защото документацията, ако изобщо има такава, пак е писана само за дълбоко просветени.  И пишеш гато гламав за всичко. Еми аз на DOS работех преди 20 години и от тогава не ме влече, ама хич. С 300 зора си преборих рутера, щото има и WEB интерфейс, и както споменах, забравих всичкото това на другия ден. Ама буквално го забравих все едно никога не съм го правил. 1. Обективът ми е твърд и друг не ми трябва. 2. Камерата ще се ползва 2 пътти в месеца сигурно - да стои включена е меко казано смешно. 3. Сензорът е 12MP, изобразява се на Full HD. Като пльоснеш целия сензор на Full-HD, това е 2 пъти намаление като пиксели, без загуба на качество. Има и режим да прави от 4 пиксела 1 - това даже е с повишаване на качеството. Като кропнеш само средата, това е 2 пъти увеличение, пак без загуба на качество. Сензора поддръжа crop и scale, при това аналогово и цифрово. Самия сензор! Аналоговото увеличение интерполира съседните пиксели още в сензора - никакъв графичен процесор не може да направи това. Той може най-много да поеме изображение с пълната резолюция, и да го манипулира цифрово, практически винаги със загуба на качество. Сензорът наистина кефи и със сигурност бих си го купил, ако беше нещо по-гъвкаво. Ама както се оказва не е. Направили сензор, дали документация колкото да го подкараш и толкова. Тоест ако много искам тоя сензор, ще трябва да си правя аз хардуера и аз да го подкарам както аз искам, отказвайки се от всички PC функции, с изключение евентуално на ръководенето на сензора по USB. И.... ми не ме радва достатъчно.
|
| Чет Дек 31, 2020 12:07 am |
|
 |
|
palavrov
|
Директното командване на сензора е висш пилотаж - там наистина е само за посветени в документацията на производителя му която рядко е публична. Има още една камара неща за които не е станало на въпрос - например капацитет на шините по които се предполага да върви видеопотока. Т.е. 12МП да е за 5 или 15 кадъра в секунда а за 30 или 60 кадъра да е само за FullHD. Има и ограничения за дължините на кабелите т.е. хубаво е всичко да е на едно. Ако мислиш да го претакаш през USB ще имаш още едно тясно място. Т.е. на фона на всички неща които трябва да съобразиш за да сглобиш всичко сам, камерата с HDMI изход е добро, читаво и евтино решение. Обаче не ти позволява да направиш нищо допълнително на това което бай китаец е вкарал във фирмуера и. Ако обаче те сърби и искаш да го направиш като хората - няма причина да не се заемеш, всички проблеми които виждаш се решават сравнително лесно. Но ще иска работа и мерак. На предната ми работа, точно с това се занимавах, така че ако се наложи ще помагам. Друга щура идея е да смениш камерата с Kinect 3д скенера на майкрософт, той си има и многопикселна камера и инфраред камера - там може да направиш анализ къде точно е върха на поялника или пинсетата и да центрираш видеото около него. Инфрачервената камера също позволява много неща. Това няма да има аналог 
|
| Чет Дек 31, 2020 12:34 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Тъкмо напротив - няма документация за тия подробности, нито има пример, нито се знае дали изобщо е възможно под Linux да му кажа да прати към сензора каквото искам. Ето в това собствено е проблема. Сензора поддържа 1080P на 60 кадъра. Аз повече не искам, нито ми трябва - от сензора ще излиза такъв поток, и същия ще отива на монитра. Да чета изображяния от PC би-било добре, да гледам филмчета през PC - още по-добре, ама не е задължително. За другата щура идея - аз автоматичен фокус не искам, ти ми разправяш да вкарвам още умности.  Ми не искам бре. Камерите с автофокус са с едни 100 кинта отгоре, и не работи както трябва точно докато запояваш и има движение. В инициализацията на сензора няма никаква чак черна магия, поне за нещата, които ме интересуват, а те са единствено crop, scaling (до тук 8 регистъра, мисля) и HDR/WDR. Всичко друго ще си е по подразбиране. Как да го подкараш е описано. Как да човъркаш тия неща под Linux - тсъ. Дори не се спомянават в документацията на драйверите/библиотеките. От видеоконтролера се иска просто каквото прочете от сензора да го прати към монитора и толкоз. ...нищо по-бавно от Pi-3 не върши работа дококлото мога да видя.
|
| Чет Дек 31, 2020 12:47 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Мммм сензора има доста настройки, или остават в някой междинен слой който се грижи за тях или не го използваш пълнофункционално. Подкарването обаче на Линукс върху всякакви малинки, боровинки и калинки крие доста подводни камъни особенно като стигнеш до видеото, хардуерните акселерации и подобни. Андроида като че ли някак го подкарват, обаче линуксите си е мъка до де намериш нещо стабилно и имащо всичко което ти е нужно.
|
| Чет Дек 31, 2020 12:54 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Сега гледам сорса - инициализират квото ги интересува. Другото не пипат.
|
| Чет Дек 31, 2020 1:22 am |
|
|