Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
тоя кривия беше 3440х1440 или нещо от сорта, най странното беше че заработи нормално на стар лаптоп който не би трябвало да поддържа тая резолюция на хдми, пиксела му колкото на сегашния ми 25.5 инчов с който работя и горе долу толкова по вертикал

Съб Дек 19, 2020 6:03 pm
Профил

Да не би сам да е разпънал или си тръгна в наивна резолюция? Възможно е и друго, той връща по dcc- то поддържаните и компа ти се е пуснал в някоя от тях, не е задължително да е била нативната, а монитора пък се скейлва.
За 3Д печата, тоя дртайл конкретно на stl ще излезе, на фдм ще е много проформа, а за черното няма грижи, те повечето високоякостни смоли са тъмни, черни или тъмно сиви.

Съб Дек 19, 2020 9:17 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
Само трябва да е черно, което не знам как ще се разбира с лазерите.

Защо с лазери бре? Принтера при мен има дисплей от някакъв умнофон. За беклайт е монтиран UV светодиод, с някаква елементарна оптична система за равномерно разпределяне на светлината.
Където "мине" UV светлина през дисплея предизвиква полимеризация. След това дисплея изчертава следващия слой, пак се пече и т.н.
Принтера на Тони може да има и лазери де, ама тоя при мен е ултра лоу-тек като технология.
Като изработка е приличен де...

Съб Дек 19, 2020 10:18 pm
Профил

d_jelev написа:
sparkybg написа:
Но в случая водещото ми е било хардуерната калибрация и 100% покритие на Adobe RGB. Имам и калибратор, съответно, и съм калибрирал даже таблета, освен всичко що е компир вкъщи и в работата.

Я раздуй малко повече за тази калибрация да се ограмотя. Мониторът ти Делл е скъп и явно позволява такава HW калибрация, правилно ли съм разбрал? Не съм ровил по моите монитори, но те са евтинджоси, вероятно не поддържат този достъп настройки, тоест не могат да се калибрират, така ли? Но пък казваш, че си калибрирал и таблета, и той ли поддържа такава калибрация?
Този калибратор с мониторът ли идва (при тази цена сигурно...)?

Всеки монитор може да се калибрира, но при "обикновените" корекциите се записват във видоекартата и това леко ограничава цветовете. При мен това е в монитора и не ограничава нищо.

Калибратора е отделно. I1 Display PRO.

Съб Дек 19, 2020 10:41 pm
Профил ICQ

Около 56см между платката и датчика, или около 46 между предната част на обектива и платката:
Прикачени файлове:
mikroskop.jpg
mikroskop.jpg [ 328.66 KiB | Прегледано 2980 пъти ]

Черния квадрат на TQFP64 е с размери 13x13см на монитора (27 инча), или увеличение около 13 пъти, при датчик 1/2.8. На 21.5 инча, какъвто смятам да купувам, ще е 10.3 пъти. С другата камера, имаща 7 кратен zoom, максимално увеличение около 60 смятам ще ми е повече от достатъчно, ако изобщо ползвам нещо повече от 20-30. И това при 58мм обектив. При 135мм (който ще дойде другата седмица) отиваме на 168 пъти максимално увеличение.

И това при никаква осветеност. Датчика (SONY IMX307) се справя изключително добре. Лаг практически няма. Никакъв. Дано датчика на другата камера (Panasonic някакъв си) също се справя прилично. Но пък и бюрото ми е доста по-осветено от сегашната опитна постановка, та не очаквам изненади.

Нед Дек 20, 2020 12:08 am
Профил ICQ

То като минеш през USB видеото, първо се компресира в камерата, после се праща на пакети. После те се дешифрират от драйвера, после декомпресират от софтуера и се опитват да възстановят образа. Аз си купих от китайските ефтинджоси. Пускам си компа, гледам си - добре изглежда. Общо-взето реал тайм. На Win10. Не усещам забавяне. Влизам в броузера. Зяпам фейса, туй - онуй. Поглеждам пак камерата -> 5сек закъснение. Изключвам всички останали програми. Програм мениджърът дава 0% заетост - пак 1-2 сек лаг, практически не може да се позиционира/фокусира. Нещо го яде на бакграунд, хем му изключих на броузера бакгроунд действията..?
Тази камерка, като я гледам, все едно си е с видео изход. Директно взима пикселите и ги праща по интерфейса. Май самият ССД чип го поддържа, че е с LVDS и може да й се задава кроп?
При обективите, увеличението е = задната отсечка/предната. Когато е в безкрайност = 0. Като приближаваш обекта и отдалечаваш задното разстояние за да компенсираш, разликата не е само в увеличеното задно разстояние, но и приближеното предно. В общият случай за нормален размер на приемникът се приема диагоналът да е = фокусното разстояние. Когато се използва по-малка част се нарича кроп фактор. Добре се получава при теб. Но според мен Хелиос си е добър портретен обектив. Не за контрастни неща. То се вижда от картинката ти, че е и с доста плитък фокус. Вероятно за това без допълнително осветление виждаш добре, че е светлосилен. Вероятно ще трябва да позатвориш блендата и да сложиш добро дифузно осветление. Ще си поиграеш, да намериш оптимумът ти. Добре ти е, че е с голяма предна отсечка и можеш спокойно да запояваш.

Пет Дек 25, 2020 5:22 am
Профил WWW

1-2 стопа надолу драстично променят дълбочината на фокуса, ама това не е велика изненада. И даже тогава си вижда без да му трябва велико осветление. Ще пробвам и поляризационен филтър по някое време за елиминиране на отблясъци.

Другия обектив ще се забави, че е от ингилизко и още не може да мине границата. Надявах се във вторник-сряда да е тук, ама тъпите франсета сътвориха поредната велика глупост с тия тестове на всичко живо. Ако дойде на 4-ти - 5-ти, пак добре.

...и монитора ще е 24 инчов. Него поне ще го взема във вторник със сигурност.

Понеже лаг практически няма, малко шум в изображението също не е драма. А камерата си вижда прекрасно даже и с 3-4 стопа надолу, на стайното осветление. Окьоравява на бленда 11 - 16 чак, пак на стайно осветление.

Пет Дек 25, 2020 2:22 pm
Профил ICQ

не залагай много на поляризиращия филтър, помага само в тясно определени условия, дифузно осветление върши по добра работа

Съб Дек 26, 2020 3:37 am
Профил

nik написа:
не залагай много на поляризиращия филтър, помага само в тясно определени условия, дифузно осветление върши по добра работа

Така или иначе го имам, и е с диаметър като на обектива, който чакам да дойде. Затова и осветлението ще го преценявам чак като дойде всичко.

Съб Дек 26, 2020 12:53 pm
Профил ICQ

Малко в суров вид - има още за донаместване и ще правя стенна стойка за монитора. Към монета разстояние от предната част на обектива до бюрото - 50см. С евтината камера, на която се вижда че изводите са отгоре. На другата са странично и ще мога да дръпна всичко с поне още около 10см нагоре. Но пък обектива ще е по-дълъг, тъй че просвета ще си остане 50-ина сантиметра.

Прикачени файлове:
mikroskop.jpg
mikroskop.jpg [ 336.26 KiB | Прегледано 2677 пъти ]

Вто Дек 29, 2020 11:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами на мен ми изглежда много добре - за такива камери някои велики фирми прибират от 1000 до 10000 зелени и повеч... Като привършиш, ще направиш ли списък на материалите - да се опитаме да повторим направеното?

Сря Дек 30, 2020 11:29 am
Профил

1. Монито с HDMI вход (макар че конкретната камера има и VGA изход) - започват от около 100-ина лева. Аз понеже съм "гъзар" взех DELL U2419H, защото смятам да го ползвам и като втори за компютъра, а точно тояв модел е с хипер тънка рамка и поддържа верига на DisplayPort и може да си нанижеш до 4 монитора на един и същи изход на видеокартата.

2. Камера - там избор бол. От 20-ина долара то 500-600. Конкретната е тази: https://www.aliexpress.com/snapshot/0.h ... 0094084077, или около 50-ина долара.

3. Преходник от CS-MOUNT към M42 - 20 долара готов, моя си го правих. Не защото не ми се даваха 20 долара, а защото и него щях да го чакам да пътува, пък не съм от най-търпеливите. Пиша го 20 долара.

4. Обектив на M42 захващане - между 20 и 100лв. Конкретния е купен за 30лв, HELIOS 44M-7. Този, който чакам след нова година - 135ММ купих за 15 лири.

5. Макро пръстени за M42 (за да фокусира наблизо) - 20лв.

6. Стойка за монитор Arctic Z2 Basic - 97лв - не ми се разправяше със самоделки, иначе разхода за стойка може да се редуцира.

7. Направа на захват за камерата - от мен (щото съм гламав и не си направих преходника за камерата направо със захват и не си купих камера с дупки с резби за захват върху нея) - можбе и да се изпринтира или да се пригоди стандартна тръбна скоба - пиша го 20лв.

8. Преправяне на захвата на стойката за моя случай - от мен - 2 планки, 8 дупки, 4 заварки. Може да се произведе за 20лв. Има варианти за заводски захват към стена, но аз исках да можа да мества всичко нагоре-надолу.

Или до тук, моя пряк разход:
-360лв монитор
-50$ камера
-20$ преходник
-30лв обектив
-20лв макро пръстени
-97лв стойка
-20лв захват
-20лв преправяне на стойка.
или общо 651лв.

Парите, които пряко съм дал:
-360лв монитор
-50$ камера
-30лв обектив
-20лв макро пръстени
-97лв стойка
или общо 587лв.

Програма минимум е -200лв за монитор и -97лв за стойка (ако ще се прави от профили или подобно), или 354лв. Ако вече имате монитор, отиваме на под 200лв.

С уговорката че чакам втора камера (уж по-добра), за 130 долара.

Смея да твърдя че няма нещо "марково" за под 1000, което да се справя съизмеримо, а даже и 1000 кинта е оптимистично според мен. Като гледам само камерита за кви кинти продават, лошо ми става.

В общи линии същественото е камерата. Евтини обективи има на корем, предходници също (още повече че май и преходника може да се разпечати). FullHD камера и 135мм обектив е всичко, което ви трябва. Общата им цена тръгва от 50-ина долара.

Някои камери си имат разби за захвати - за предпочитане са. Моите и двете нямат. :)

ПП: От евтината камера, предвид ниската и цена, съм изключително приятно изненадан. Обективът е на бленда 4 (за да е по-широк фокуса), и дори в при осветеност на мрачна стая се справя супер, а лампата на абсорбатора, преправена на 9W диоди, и е повече от достатъчна.

Имам и предполагаемо обяснение защо е толкова евтина - има един по-гадно дефектен пиксел и 3-4 други, които леко се забелязват на ниска осветеност предимно. Вероятно е правена със сензор, който е отпаднал като неприемлив за някакви други цели. Но тия 4-5 пиксела в 99% от времето изобщо не се забелязват. Даже може и да са прашинки върху сензора, но не ми се маха IR филтъра за да духна отдолу, пък и не съм убеден че няма да вкарам още прашинки.

Единственото, което си няма, е цифров зуум, но и не съм твърде убеден че ми трябва, Като дойде другата ще мога да кажа повече, но тя пък предполагам няма да се справя така добре при ниска осветеност, щото размера на сензора е малко по-голям (1/2.5 вместо 1/2.8), обаче мегапикселите са 8 пъти повече и не е със сензор SONY, а уж Panasonic.

Едната от двете ще се продава, вероятно и с единия от двата обектива, та някой може да се сдобие с тях на прилична цена и без да чака.

Последна промяна sparkybg на Сря Дек 30, 2020 3:36 pm, променена общо 1 път

Сря Дек 30, 2020 1:45 pm
Профил ICQ

Мислил ли си и за вариант с малинка - тази година пуснаха 12 мегапикселна камера? Сигурно ще излезе малко по скъпо но пък е много по отворена платформа на която можеш да пускаш допълнителен софтуер.

https://www.raspberrypi.org/products/ra ... ty-camera/

Сря Дек 30, 2020 2:46 pm
Профил

Това докато стигне до монитора ще има лаг. Точно затова си взех такава директно с VGA/HDMI изход, където лаг практически няма (е, има някакъв но несъществен). Не намерих и преходник между интерфейса на камерата на малинката и HDMI.

А и тепърва да се занимавам с малинка, малко трудно ще ми се получи.

Сря Дек 30, 2020 2:53 pm
Профил ICQ

Ясно ... то това което си го взел като концепция е същото, просто някой е навързал всичко и ти спестява хамалогията - не е толкова гъвкаво, но ако ти покрива нуждите си е ОК.

А интефейса между камерата на малинката и хдми е .... малинка ;)

Сря Дек 30, 2020 3:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Следваща