Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Две променливи да се записват в EEPROM na arduino 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Две променливи да се записват в EEPROM na arduino
Абе то нека си мери десети, ама сензора дали ще е точен ? Ако влизат смущения или има флуктуации.

Вто Дек 22, 2020 2:20 pm
Профил
Аватар

ike, не се заяждам. :) Категорично мнение за или против нещо (използването на float, високата резолюция при мерене на температура), без коментари защо, може да въведе някой новак в заблуда. Затова се обаждам.
Използвам по-висока резолюция за да следя тенденцията на изменение, например на напрежението на акумулатор, който храни дивайс с малка консумация в полеви условия. Акумулатора се зарежда от соларен панел. Не всички дни са слънчеви и има моменти когато заряда едва компенсира разряда. Ако меря с резолюция 0,1V няма да знам дали зареждането работи, защото напрежението на акумулатора не мърда с дни особено в платото около 3,7V.

Вто Дек 22, 2020 2:38 pm
Профил
Аватар

Десета от градуса съвсем не екзотично измерване - един прост пример - при люпенето на пиленца - там 4-5 десети първо че са важни въобще за излюпването и второ - 3-4 десети е разликата между "повече петли" и "повече кокошки". Майтап няма... Това е съвсем сериозно. И както Лео каза - при регулиране на температура на един инкубатор и търсене на точност от 0.1 градус - 0.01 резолюция би била много полезна за регулатора.

Калибрирането на термометър не е чак такъв проблем, колкото някой си мислят - 80 лв. е цената на точка. Аз ако не искам сертификат мога да си замеря в няколко точки и без пари - само не ми дават да пипам еталонния термометър - някаква цифрова джвъчка с резолюция 0.0001 градус ;)

Вто Дек 22, 2020 3:06 pm
Профил ICQ

Преди няколко години правих един часпром за едни австрийци, искаха термометър с точност 0.05°, беше за изследването на полимеризацията на едни нови лепила.

Вто Дек 22, 2020 6:03 pm
Профил
Аватар

koko76bj написа:
Реконструктор написа:
Ако няма да ползваш eeprom-a за друго, махни address и сложи index. И махни от там извеждането на дисплея. .

eeproma няма да се ползва за нищо друго,само трябва да се запомнят двете настроени стойност и при всяко включване да се ги прочита.
Температурните диапазони на Temp_regulation Т1 ще е от 50 до 60 градуса,а на Temp_regulation Т2 ще е от 60 до 80 градуса и ще се показва реално измерена температура в мащаб до десети от градуса.Пак казвам че този код е в доста груб и начален вид,просто не знаех как да направя това записване и четене на тези променливи и пуснах кода за да добиете престава какъв е замисъла.

Ами това е твоя код, значи.

Вто Дек 22, 2020 8:56 pm
Профил
Аватар

dan написа:
Преди няколко години правих един часпром за едни австрийци, искаха термометър с точност 0.05°, беше за изследването на полимеризацията на едни нови лепила.

Какъв температурен сензор използва, ако не е тайна? :wink:

Сря Дек 23, 2020 6:21 pm
Профил

Desert Leo написа:
dan написа:

Какъв температурен сензор използва, ако не е тайна? :wink:

Не е, но не мога да ти отговоря конкретно, че при преместването някъде изчезна диска, на който пазих проектите. Pt1000 някакъв беше, мисля че от Маузер, от тия тънка метална капачица, но не кръгла, а правоъгълна. Цената беше нещо кощунствено, 30 и нещо долара ми се върти в главата. Сега като се замисля не помня дали имаше извод за капачето. Май бях сбъркал какво поръчвам и вместо да поръчам от тези с извода, поръчах от тези без и запоявах жичка.
Резолюцията я докарах лесно, зорът беше с калибровката. Може да направим нова тема по въпроса, на мен самия някои неща там не ми бяха теоретично много ясни. Примерно "разтворите", дето си променят фазата при някаква температура им я задаваха по някакъв много йезуитски начин. Абе ако ти трябва, ще се разровя. В крайна сметка те го проверяваха някъде , нямаха оплаквания за точността

Чет Дек 24, 2020 1:17 am
Профил
Аватар

Ами за точност 0.05 е хубаво да има порядък нагоре резолюция. И да не е порядък, поне 0.01 резолюция ще е добре. За pt1000 не е чак такъв проблем - доста по разгънато съпротивление. Едно е да мериш стотни от ома, друго е десети. Хубавите платинени RTD са си скъпи - висок клас на точност датчик си е съвсем нормално да е с цена от този порядък.

Калибрацията не е проблем, стига да е физически възможна - потапя се в тенджера със силиконово масло и се нагрява/охлажда в зависимост от нуждите и се мери с някой десет пъти по точен термометър. Имам един приятел който има лицензирана лаборатория и издава официални сертификати за калибрация и той има такова супер точно чудо. Самият термометър ходи всеки месец на калибрация. Него обаче с какво го калибрират - не ми е на идея. Аз трудно мога да си представя 4-ти знак а какво остава за 5-ти... Та при него мога неофициално да си замеря нещо ако имам толкова голям зор.

Самите мерилки освен със супер прецизни резистори - не знам с какво друго могат да се калибрират. Аз сега съм си заръчал една кутийка декадни съпротивления от 0.1 до 9999.9 - ама за тия пари от ибей не очаквам да е нещо супер точно. Поне в рамките на 1 ом да е ОК ми стига.

Чет Дек 24, 2020 2:06 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3