|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:19 pm
Избор на лабораторно захранване.
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Избор на лабораторно захранване.
Всички измервания са за схемата по-горе. Сега стоплих, че питаш за паралелно включване на драйвери. Може и да може... Освен фотодиодите има и някаква друга активна част, която се грижела за бързо изключване. Пробвай и обади. 
|
| Пон Дек 14, 2020 9:17 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Хубаво, ама на схемата по-горе транзисторите са 120 милиома, и 300 пикофарада гейтов капацитет, а по таблиците се мъдрят някакви 8-10 милиома, което по мои изчисления ще е с 10-орен гейтов капацитет. Нещо в цЕлата схема не се връзва, щото ако ще драйви 300 пикофарада транзистор за 3-6ms, то за 10-орен хавата ще е отчайваща.
|
| Пон Дек 14, 2020 9:25 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да, не се връзва. Чета по диагонал и съм публикувал по-раншна ревизия на схемата. Сори за неволното подвеждане. Последно, това е актуалната схема. Измерванията са правни с нея. И линк към целия материал: https://bgaudioclub.org/showthread.php? ... 0%B4%D0%B0
|
| Пон Дек 14, 2020 10:16 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Всички ли работите на Алтиум? Отде имате толкова пари?
|
| Пон Дек 14, 2020 10:49 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Ей, мерси много! Няма да откривам топлите води, много добра страница!
|
| Вто Дек 15, 2020 1:08 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Впрочем, на релетата им дават max 10ms на включване и 5ms на изключване. С транзисторите, дето съм си харесал, по горната схема ще включва за 3ms и изключва за микросекунди. Тоест напълно реално решение, отвсякъде по-добро. И все пак управлението трябва да се промени. Честото цъкане надолу си е недоразумение, щото като се разцъка твърде често, регулацията така или иначе отива по дяволите.
Е, като пари си е доста - по 2 драйвера и 4 MOSFET-а на реле. Релетата са 4, значи 8 драйвера и 16 транзистора. Това са си едни около 100 кинта само за драйвери и транзистори, без да смятаме останалия чаркалак.
Замислих се де.... ще видим.
|
| Вто Дек 15, 2020 1:39 am |
|
 |
|
nik
|
и на мен не ми допадат особено релетата ама сякаш най евтино и просто излиза така има и още един вариант, който отдавна не се ползва, сигурно има причина, аз съм се чудил дали има начин да се обезшуми или просто не си струва занимавката - фазов регулатор с триак преди трафа
|
| Вто Дек 15, 2020 2:00 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Само китаец би направил такова безобразие! Е, има си начини дори за това, но знаещите май са в пенсия.
|
| Вто Дек 15, 2020 2:03 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Ако направиш траф с нулева разсеяна индуктивност, може и да се обезшуми, ама след него пак имаш изправител, който до 50% все си дава същото напрежение, само ще е с едни екстремни тоци, дето и да е без грам индуктивност, пак ще направят едни бели. Аз съм мислил друго извращение - само изправител, и после щракалка, примерно с дюти 0.5. И пак става същата боза. 
|
| Вто Дек 15, 2020 2:14 am |
|
 |
|
itso.t
|
По-добрата алтернатива е импулсен step-down converter за предварителна стабилизация и линеен след него. Така разсейваната от силовите транзистори мощност може да се сведе до поносими стойности. Дори и концепцията на Бонго за TDAxxx би изглеждала като по-работеща...
|
| Вто Дек 15, 2020 4:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Аз като Мирча Кришан да пак да кажа за краставицата...Мисля, че това е най-добра алтернатива като простота и функционалност. Мотането на намотки освен че изисква супер яки трансформатори, релета или скъпи транзистори и в крайна сметка се стига до висока цена, големи загуби съотвенто финтилатори и неприятни шумове. Чрез step-down става, но пак се усложнява, особено ако не е едноканално, ами многоканално захранване. Докато при моята краставица си има само 1 силов трансформатор, верно импулсен, но го клатят с що-годе синусоида, има PFC и важното е, че само 1 първична страна за 3 канала. На канал има само 1 мощен мосфет, но който работи винаги на 1V дроп и който върши цялата работа. От това по-просто не виждам как може да стане. Единственото по-капризно нещо е тоя траф с тия mag-amp, но останалото е супер-дупер елементарно...
|
| Вто Дек 15, 2020 5:53 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Миро, и е така и не е. С магнитни усилватели имаш сравнително тесен диапазон на "регулиране" и големият недостатък - в "клона" с ниска консумация се увеличават пулсациите.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Дек 15, 2020 6:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
dan, не знам... аз съм прост лузер  Факт е, че захранването няма ядове. Работи си в целия диапазон до към 300W без да загрява, без да бръмчи. Като звук изобщо, а като шум му дават "Typically <2mVrms, <10mV pk-pk", което не е върха на сладоледа, но при толкоз елементарна схема си е супер.
|
| Вто Дек 15, 2020 7:05 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Имаш ли му схм. ? Че тез магнитни у-ли са ми интересни. На 2 места съм виждал приложени , едното беше военно , май мотор регулираха и другото беше бая електрожен.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Дек 15, 2020 7:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Разработили са ги германците през втората световна  И Фау се е управлявала с такива.
|
| Вто Дек 15, 2020 7:18 pm |
|
|