Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
STM32H7 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение STM32H7
Решил съм най-накрая да я сборя тая фамилия... Нормално бих седнал и сдъвкал чаршафите, но в случая целта ми са хоби проекти и нямам чак толкова свободно време (и желание)...
Затова пък приемам всякакви подсказки на тема какви мотики могат да се настъпят ;-)

На първо време ме интересуват две теми - домейните и SRAM паметите. Честно казано не им схващам идеята и на двете. Може би щото чета само по диагонал... не знам. Може би ще ги схвана като ги подкарам, но проблемът е че за да ги подкарам трябва да портна доста код. Но ми е малко мъгла как да го оформя, понеже досега кодът ми е сравнително универсален. Примерно не ми се е налагало да правя разлика между един SRAM и друг SRAM. За сметка на това пък има доста проверки дали даден указател е в RAM или не. На много места използвам специфично разполагане, примерно динамичната памет винаги ми е в края на RAM. Подобни трикове позволят по-ефективна имплементация на стрингове и т.н.
Та с две думи ползвам доста трикове, които разчитат че паметта е една. Ама в случая са 5... и трябва да преценя дали да разкарам всички такива трикове или да ги преработвам, като примерно приема че тая памет ще се ползва само за това, оная само за онова...
Просто не знам по кой път да тръгна понеже не знам какви са мотиките ;-) Ако някой е настъпвал (особено на тема памети, клоци, кешове, ДМА-та) да обажда ;-)

Пон Дек 07, 2020 7:57 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: STM32H7
моно варианта (М7) или по-изобилния (М7+М4) осмисляш?
двукъровия си е точно това - по-добре не сядай на него

Пон Дек 07, 2020 10:40 pm
Профил
Аватар

Ще се обадя... От два месеца настъпвам мотиките... ама утре.

Пон Дек 07, 2020 11:19 pm
Профил ICQ

Дедо, засега не виждам приложение на двукуровия и се въздържам ;-)

Иначе на теория е доста интересен, но както казах засега ще го пропусна...

Вто Дек 08, 2020 10:06 am
Профил
Аватар

Начи ние от 2 месеца се заиграваме с H742. Пускаме го под Чиби. Основните мотики дето сме настъпили досега са:

- DMA и D-Cache са несъвместими понятия. Поне аз не съм намерил работещо решение. За момента едната банка в SRAM сме и спряли кеша и там търкаляме DMA-то. Което решение естествено е пълно с ограничения, особенно ако вече има готови драйвери.

- Отделните DMA-та работят на отделните домейни. Това в интерес на истината не съм сигурен дали обезателно е така, но го прочетох във форума на чибата и го спазвам:

Цитат:
- can't use ITCM or DTCM for any DMA
- SPI1 to SPI5 can use AXI SRAM, SRAM1 to SRAM3 and SRAM4 for DMA
- SPI6, I2C4 and ADC3 can use SRAM4 on BDMA (I didn't actually test ADC3)
- UARTS can use AXI SRAM, SRAM1 to SRAM3 and SRAM4 for DMA
- I2C1, I2C2 and I2C3 can use AXI SRAM, SRAM1 to SRAM3 and SRAM4 with DMA
- timers can use AXI SRAM, SRAM1 to SRAM3 and SRAM4 with DMA
- ADC12 can use AXI SRAM, SRAM1 to SRAM3 and SRAM4
- SDMMC can use AXI SRAM, SRAM1 to SRAM3 with IDMA (cannot use SRAM4)

Подчертавам, че засега сме ползвали само конвенционалните DMA контролери. MDMA - то може и да заобикаля тия ограничения, ама не се връзва лесно с досегашната ни концепция и затова го гледаме отдалеч. Хубавото поне е, че са се сетили най-накрая да сложат мултиплексори на заявките на DMA-то, та не страдаш от липса на канали.

Иначе е мноооого сложно животното. Честно казано, ако не ти трябва да изстискваш производителност или дабъл сметалката, аз бих си ползвал F7. H7 е съвсем друга губерния и като клок система и като шини, кешове... Докато се нагласи да светне светодиода брадясахме... А кой знае още какво има да излиза тепърва.

Ето тука е обяснено малко по-четливо концепцията с паметите и домейните:

https://www.programmersought.com/article/45051838990/
https://community.st.com/s/article/FAQ- ... H7-devices

Ти кое говедо си хареса?

Вто Дек 08, 2020 10:42 am
Профил ICQ

Цецо написа:
Ти кое говедо си хареса?

Засега ще тествам с 743, защото такива нуклео платки имам. Далеко съм от конкретен проект та да избирам конкретен чеп. Ако разбира се я подкарам тая фамилия мисля да мина изцяло на нея. За хоби определено ще мина, щото изобщо не ми пука за цената на единични бройки. А пък за това дето си изкарвам хляба, стига да убедя началството мисля че е крайно време да заебем F2. Но там е друга бира ;-)

Тая китайската документация я намерих, даже гледах оригиналния форум. Там правят и някаква платка TOOL-H7 ли беше. Абе има идеи, но не е нещо велико. Виж чибито е добра идея да преслушам какво е сътворил колегата. Него го уважавам повече от китайците ;-)

Вто Дек 08, 2020 12:35 pm
Профил
Аватар

Като цяло на чибито силата му е в F4. На H7 бая неща не са направени все още. Говоря за HAL-а де, ОС си се търкаля засега без ядове.

От HAL сме пуснали засега SPI (DMA), UART(IRQ), USB (CDC), ADC, PWM. Губи ни се I2S засега.

H743 в TQFP100 имам чипове ако ти трябват, доскоро бяха трудни за докопване, сега незнам как е.

Вто Дек 08, 2020 2:31 pm
Профил ICQ

Както казах далеко съм от това да лепя чепове ;-)

А и особено ме интересува АЦП-то, което по принцип имаше ядове с TQFP100. Може и да е било само при старите фамилии, вече не помня. Знам сам че трябва да избягвам малките корпуси при ST ;-)

Изобщо малките неща хич не им се отдават... Е примерно по-евтините чепове сложили им само 128К флаш. Няма лошо, ама целия флаш в един сектор. Как ъпдейтваш такова животно? Тъпо... много тъпо!

Вто Дек 08, 2020 3:13 pm
Профил
Аватар

Тия с 128К флеш според мен идеята им е да търкалят кода в RAM и да го зарежда от външен флеш. И на мен са ми странни концептуално. Явно там дето се търси изтискване на производителност ги продават.

Вто Дек 08, 2020 5:32 pm
Профил ICQ
Аватар

miro_atc написа:
... А и особено ме интересува АЦП-то, което по принцип имаше ядове с TQFP100 ...

Какво разбираш по "ядове" ? Подкарал съм ги, работят. Мога да подсказвам, ако има нужда.

Чет Дек 10, 2020 5:16 pm
Профил ICQ

При другите фамилии в корпусите под 144 все нещо не е изведено, я захранване, я референс, я диференциални линии...
Което не значи, че АЦП-тата им не работят. Но в случая аз искам да го тествам в пълния му блясък и да видя колко му истински битовете и т.н. ;-)

Чет Дек 10, 2020 6:10 pm
Профил

miro_atc написа:
Знам сам че трябва да избягвам малките корпуси при ST ;-)
Изобщо малките неща хич не им се отдават... Е примерно по-евтините чепове сложили им само 128К флаш. Няма лошо, ама целия флаш в един сектор. Как ъпдейтваш такова животно? Тъпо... много тъпо!

Един обясняваше, че за да си направи ъпдейта през ГСМ връзка, си сложил допълнителен флаш на платката, където свалял ъпдейта. След проверката, го качвал в процесора.

Пет Дек 11, 2020 3:08 am
Профил WWW

miro_atc написа:
При другите фамилии в корпусите под 144 все нещо не е изведено, я захранване, я референс, я диференциални линии...
Което не значи, че АЦП-тата им не работят. Но в случая аз искам да го тествам в пълния му блясък и да видя колко му истински битовете и т.н. ;-)

Купих си нуклео-то с G431К. Малък корпус, а му пише, че всичко си има :)
На Stm32F103C Са му направили интересен клонинг, дето уж всичко му е оправено, та и FPU му сложили. APM32F103
И USB и CAN може да работят заедно.
https://www.apexmic.com/uploads/tool/APM32F103x4x6x8xB%20Data%20Sheet%20V1.0.5.pdf

https://robotdyn.com/black-pill-apm32f103cb-128kb-flash-20kb-sram-stm32-compatible-arm-cortexr-m3-mcu-mini-board.html

Пет Дек 11, 2020 4:47 am
Профил WWW
Аватар

https://www.cnx-software.com/2021/01/23 ... utomation/

Пон Яну 25, 2021 7:06 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Здравейте, някой опитвал ли е да чете портовете с MDMA, и каква максимална скорост е постигнал. Досега съм използвал само DMA с комбинация HRTIM и съм постигнал максимум 48 MHz, при тактова честота от 480 MHz, необходима ми е скорост поне от 60 MHz за четене от само един порт, постижима ли е тази скорост на този микроконтролер (stm32H743) ?

Сря Май 26, 2021 11:36 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]