Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Препоръка за термопроводимо лепило. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Препоръка за термопроводимо лепило.
Ако може препоръка за лепило да го нарека ,естествено може и де е епоксидна смола или двукомпонентно лепило което да е термо роводимо но не електрически проводимо.
Нещо изпитано в боя дето се вика.
Когато бях в немско ползвахме такова ,като се втвърди и ставаше на камък ,само чук се рабиваше, лепяхме едни мини термистори върху чиповете за да мерим колко е температурата кат наврем продукта в пеща и го печем на 90градуса.
Едно светло синио ставаше кат се втвърди , проблема е че повече от това дет съм описал не помня.
На мене ми трябва да залепя един алуминии кък друг ,искам да направя по голям радиатор и освен да добавя нагоре няма място да сложа друг радиатор.
Аз вече пробвах с едно такова дето се втварди и стана като доста твърд силикон ама след 2 месеце се ралепи ,уж няма вибрации ама на ....може би аз не съм изчистил основния радиатор.... не знам
ама помня че онова дето ползвахме беше бетон и такива проблеми нямаше.

Пет Дек 04, 2020 9:40 pm
Профил

Мнение Re: Препоръка за термопроводимо лепило.
https://www.3m.com/3M/en_US/company-us/ ... 7497&rt=r3

Също и локтайт имат подобни.

Пет Дек 04, 2020 9:55 pm
Профил
Аватар

А за нитове или болтчета чувл ли си?

Съб Дек 05, 2020 2:16 am
Профил

Бонго, ти радиатори серийно нитов ли си, или заболтвал ? Аз имам доставчик в тайван, ама и той почва да се мръщи като го накарам да прави резби в радиатори.

Съб Дек 05, 2020 3:46 am
Профил

HSB написа:
ама след 2 месеце се ралепи ,уж няма вибрации ама на ....може би аз не съм изчистил основния радиатор.... не знам

взимаш ли под внимание разликата в коефициентите на температурното линейно разширение? Ако лепиш медна плочка на меден радиатор е ОК, ако лепиш същата плочка на алуминиев радиатор не е ок. Ако си забелязал при компютрите - видеокарти и процесори радиатора се прикрепва с пружини, така че да осигури възможност за напасване а термопастата трябва да остане в мазно състояние възможно най-дълго за да осигури приплъзване между повърхностите. Моят съвет е недей да лепиш а осигури притискане, по възможност в центъра така че да предоставиш възможност за разширяване по периферията. Завиването за радиатора също е грешно решение освен ако не се прави с един единствен болт само в една точка както при ТО220 примерно.

Съб Дек 05, 2020 11:42 am
Профил
Аватар

За каква температура ти трябва? До 300 градуса има една немска фирма WEICON, продават най-различни видове лепила, както еластични силиконови така и твъдрди епоксидни. Миналата година като лепих термистора на радиатора в караванта ползвах едно америкаско JB WELD и то държи до 300 градуса и го има по магазините за строителни материали. А ако ти трябва нещо над 1000 градуса търсиш т.н. термо или течно желязо. Пак по строителните магазини.

Съб Дек 05, 2020 4:35 pm
Профил WWW

Аз може и да приказвам глупости, но да лепиш с термопроводимо лепило сензор с малка термомаса (почти никакъв негативен CTE ефект) към радиатор (или медна шина, или силиконова подложка, или каквото там ще се мери) е едно, но да "експандваш" радиатор си е друга история. Някак не ми звучи надеждно - нито механично, нито термално. Коментирам само желанието ти да лепиш радиатори, не говоря за термовръзка радиатор-чип например, където можеш да намериш смоли или силиконови смеси, които залепят надеждно и осигуряват добро топлопредаване. Те са създадени за тази цел. Ама това с радиаторите - не знам...

Съб Дек 05, 2020 5:04 pm
Профил
Аватар

Преди доста време модифицирах радиатор на един от уредите на R&S, като изфрезовах оригиналния и залепих по-голям. Залепих го с гореспоменатия JB weld. Все още си върши работата и не се е разпаднал...
Тогава не търсих специално топлопроводящо лепило. Прецених, че за няколко вата топлина, при толкова тънък слой, вида на лепилото няма да е от голямо значение...

Съб Дек 05, 2020 5:07 pm
Профил

Точно, както казва Ицо. Ако си презапасен с охлаждане откъм радиатор, не е толкова критично да се концентрираш върху ефективността на радиатора и можеш да го залепиш и с лепило. Но при теб очевидно не е така, щом искаш да увеличиш радиаторната площ - ще се наложи да смяташ най-малкото, колко термосъпротивление ти трябва. Затова и не съм убеден, че най-доброто решение е да лепиш. Не можеш ли да си намериш подходящ размер, без да се впускаш в мътните физични закони? Има огромен избор на радиатори, и по поръчка има.

Съб Дек 05, 2020 5:15 pm
Профил

Желев няма никакъв проблем с лепенето от механична гледна точка ако се следва технологията, съединението е по-здраво от аналогични нитовани, заболтени, точково заварени или дори заварени с линейна ел.съпротивителна заварка в някои случаи. Има две важни условия, да се спазва технология на процеса и да се подбере подходящото лепило и при нужда праймер/активатор.
За термалното разширение, то е фактор само когато имаш застъпване в една равнина на няколко материала, или имаш фиксиран краен размер. В случая който се дискутира термалното разширение не е фактор. Причината радиаторите да са на пружина няма нищо общо с термално разширение, това е единственият разумен начин за ценово ефективно осигуряване на равномерен натиск с използване на сглобки с ниска прецизност и в случаите когато трябва да може да се разглоби, иначе лепенето на радиатор е също много популярен процес в масовото производство.

Съб Дек 05, 2020 7:02 pm
Профил

Непрофесионално погледнато, има лепила за светодиоди - т.е. топлопроводящо лепило, както му казваш. Руснаците му викат "термоклей" и ползват разни китайски (от али-то имам предвид). Нямат топлопроводимостта на истинска паста, но провеждат горе-долу (топлината).
По-професионално - имаше джапански такива лепила, и някой търгаши по али-то дават номер на японското, твърдейки че тяхното е същото, ама в по-човешка разфасовка. Не ми идва на акъла в момента, ама тая джапонската фирма беше известна - поне я бах чувал преди това за нормално термопасти.

Едит: не намерих японската фирма, но разните термолепила ги дават "0.671W/M*K", или около 10 пъти по-зле отколкото паста.

Farnell:
https://bg.farnell.com/c/chemicals-adhesives/adhesives-glues/thermally-conductive-adhesives?MER=WI-MER-PDP-BT-RECO-ALL-coo-the-man_the-int-mat_6

Нед Дек 06, 2020 12:02 am
Профил

Мисля че пак се разгоря дискусия бе да е много наложително.
Да ви разкажа за случая:
На едно мое ПЦ на чип сета има радиатор които грее доволно- сигурен съм че са го сметнали и ПЦ си бачка но е поне 60 -65 градуса.
По идея мога да сложа едно малко вентилаторче но като цяло не съм привърженик на вентилаторчетата.
Намерих едно друго алуминиево радиаторче дето ако го залепя като хората ще увеличи площта и съответно температурата ще падне.
Относно смяната на цялото –ами вече пробвах – фабричния радиатор е залепан към чипа и при махането се чупиха няколко кондензатора - поне на такова приличат като не съм сигурен дали са кондензатори – ако някои му се търси –преди време питах някои ако знае какво са тия части да помогне .
Понеже не ми се попада пак в такава ситуация и съответно за мене решението е да залепя допълнително алуминии- и 2 те са алуминиеви.
Мои опит – лепил съм с упоменатото лепило около 10 радиатора на чипове дето са си пластмасови и им лепя отгоре алуминиево или медно радиаторче и температурата пада в зависимост от едколко си фактора.
Механично не съм имал никакви проблеми.

Вто Дек 22, 2020 9:40 am
Профил

С такова http://www.elimex.bg/product/130258/ter ... -10gr.html съм лепил радиатор и още не е паднал :) По вашите магазини сигурно има нещо подобно.
За да свалиш стария радиатор го нагрей с топъл въздух и няма да има драми.

Вто Дек 22, 2020 11:08 am
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
HSB написа:
ама след 2 месеце се ралепи ,уж няма вибрации ама на ....може би аз не съм изчистил основния радиатор.... не знам

взимаш ли под внимание разликата в коефициентите на температурното линейно разширение? Ако лепиш медна плочка на меден радиатор е ОК, ако лепиш същата плочка на алуминиев радиатор не е ок. Ако си забелязал при компютрите - видеокарти и процесори радиатора се прикрепва с пружини, така че да осигури възможност за напасване а термопастата трябва да остане в мазно състояние възможно най-дълго за да осигури приплъзване между повърхностите. Моят съвет е недей да лепиш а осигури притискане, по възможност в центъра така че да предоставиш възможност за разширяване по периферията. Завиването за радиатора също е грешно решение освен ако не се прави с един единствен болт само в една точка както при ТО220 примерно.

При TO220 има друг проблем - температурните разширения водят до изкъртване на спойките, щото болта държи яко. Ако си виждал по старите монитори и някои телевизори, мощния транзистор за ТХО обикновено е с развалцовани втулки в отворите за краката (е там корпуса обикновено е по-голям де).

Вто Дек 29, 2020 1:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]