Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Измерване на температура с терморезистор и pic16f84a 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Измерване на температура с терморезистор и pic16f84a
Някой има ли примерна схема и сорс за измерване на температура с pic

Чет Дек 30, 2004 1:13 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Е то сорс .. какво по точно, простомериш с АЦП-то. наясно ли си изобщо как се мери с термодвойка, по скоро особенностите на измерване с термодвойка, какви температури ще мериш, в какъв обхват по точно, с каква термодвойка, какъв тип ? Термодвойката е сензор който си иска своето, е то с всички е така, ама с нея по особенно, има различни схеми на свързване с цел компенсиране на опорната двойка. Т.е. ако просто имаш два проводника от различни материали, и ги свържеш към твоя уред ЕДН ще се получи не само в спойката м-у двата, където тимериш температурата, а и в другия край, където дваа са свързани към твоето у-во, и понеже са различни ше се получава различно ЕДН в двете точки, от там неточност на измерването. За да се избегне това се прави втора термодвойка, т.е. имаш 3 проводника, да речем Никел-Желязо-Никел /такава термодвойка не се изпозлва/, които са свързани последователно, и образуват 2 термодвойки, първата Н-Ж е тази с която мериш, а втората Ж-Н е опорната, при това към уреда ти отиват еднакви метали, в случая никел, и при присъединияването се образуват еднакви термодвойки, които се компенсират. Остава да компенсираш напрежението от втората, опорна термодвойка. Има различниспособи,поставянето и в съд с топящ се лед /0 С/, измерване на температурата и и компенсиране на напрежението в измервателния ОУ/класическо решение/, а също така може и да и измериш температурата и да направиш компенсацията софтуерно, което е оправдано при наличие на АЦП със свободни входове.
После имаш изисквания относно измервателния усилвател, трябва да е със сравнително ниско напрежение на несиметрия тъй като имаш входен сигнал от порядъка на 41 uV/C за тип K, като може да спадне и до 4 uV/С за други типове термодвойки.
И последно, сигнала от термодвойката не е съвсем линеен, т.е. налага се да бъде линеаризиран. Има готови чипове които репават както компенсацията на студения край, така и линеаризацията, но всичко зависи от точността която гониш. Ако не искаш голяма точност, и мерип високи температури може да минеш без опорна термодвойка. Може да се направи компенсация при стайна температура на паразитните термодвойки, която естествено ще внесе грешка, но ше подобри точността при ниски измервани температури /около стайната/, а при високите няма да внася сериозна грешка.

Чет Дек 30, 2004 10:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Температурата която ще измервам 0-120 градуса С -+ 2 градуса С ме устройва. Благодаря ти че ми опресни знанията по ТСА ,но моя въпрос е за измерване с термо резистор. Има ли смисъл изобщо да изпозвам термо резистор или по-добре направо цифров датчик от типа TC74.
Температурите които трябва да измервам са 3

P.S. Просто моля някой който има наблюдение върху темата да сподели опита си.
Благодаря Ви!

Чет Дек 30, 2004 12:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
до 100 градуса с терморезистор ми се вижда много, но може и да става. масовите са до 85 градуса, ама сигурно можеш да си намериш и до 100/125?

2-3 градуса точност е адски трудно достижима да термометър с термистор. отделно, ще трябва да се калибрираш. и то по таблица, защото пущината не е линейна. а с какво ще се калибрираш? ще ти трябва цифров термометър с точност по-добра от 0.5 градуса :wink: и вреееме

направо слагай цифров термометър, няма значение TC, LM или DS. каквото намериш и за каквото имаш сигурен софтуер - I2C или 1-wire. ако е за повече бройки, тогава го мисли повече

Цитат:
Температурите които трябва да измервам са 3

това не го разбрах? за три датчика ли става въпрос или? ако да - какви са разстоянията, защото сигурно ще ти възникнат проблеми и от това.

Чет Дек 30, 2004 12:50 pm
Профил

Мнение 
Мммммм нещо съм спал май .... пфу ... извинявай .... не знам какво съм чел и къде съм гледал ама термодройка видях .....:)

за терморезитора .. абе 100 градуса не са много, полупроводниковите до кум 150 си мерят, т.е. термисторите, обаче не са много точни, и другото което е , ако е само за единдобре, ама като стант 3 и искаш и 3-те температури а се верни почва стъкмистиката, т.е. настройката на всеки един по отделно, е то зависи и на какви случиш де, но аз съм ползвал руски, едни съвсем дребни, с ниска инертност, 10 Ком, но даваха сравнително големи разлики един от друг.

Относно самото измерване, най-добре в мост. Терморезистора е доста нелинеен, както полупроводниковия, така и Pt100, което бих те посъветвал да ползваш ако искаш повтаряемост и точност. ОУ н авхода е желателно да е със сравнително малък дрейф и несиметрия, и освен това добро подтискане на синфазните сигнали, за да нямаш проблеми. Хубаво е и да праивш режекция на 50,60 , 100 Hz, което естествено може да стане и софтуерно ако ти се пише.......
Трябва да линеаризираш данните, ако ползваш просо свързване с мост влиянието е сравнително голямо, може да се изхитриш и да позлваш датчика като товар на токов генератор, и да мериш напрежението, така ще намалиш влиянието на несиметрията, и за неголям диапазон ще докараш що годе точността която ти трябва, но там остава въпроса с точността на тока, та за да си сигурен трябва да го мериш и него, което малко освинва пейзажа ..., въпреки че може сравнително лесно да направиш токов генератор с добри параметри,но ще ти трябват точни резистори, което така или иначе3 е добре да имаш за диференциалния усилвател.
като казваш софтуер пак не разбрах какво имаш в предид, това как с еуправлява АЦП-то или ....щото то си е просто мерене, както казва ДедоБоре за тая температура може да позлваш някой от готовите решения, интегрални, а дали ще ти предава цифров сигнал или аналогов вече не е от голямо значение.
Иначе Pt100 си е класика, едва ли ще реализираш по точно измерване с друг тип сензор в този температурен диапазон.

Чет Дек 30, 2004 1:19 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Цитат:
Има готови чипове които репават както компенсацията на студения край, така и линеаризацията, но всичко зависи от точността която гониш

Може ли линк към такива чипове. Предполагам нещо от AD?
Ако мерим температура до 800 градуса каква точност може да гоним.

Чет Дек 30, 2004 1:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако имаш време и нямаш пари, можеш да сложиш PNP транзистор и да му мериш пада в права посока EB - C. Но ще трябва да си го калибрираш, и то за всеки екземпляр поотделно.

Чет Дек 30, 2004 1:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
AD594/595
LT1025 ... и други имаше нейде ама не мога да ги изровя .. сигурно не съм си ги записал

Чет Дек 30, 2004 1:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май ще използвам цифровите, но тогава до всеки датчик ще се наложи да се пуска петжилен проводник, но няма да се влияе от разтоянието

Чет Дек 30, 2004 2:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мечтиии... ще се влияее и то доста неприятно и неочаквано :wink:
общо-взето няма лесен начин да опънеш 10м жица с 10 датчика и те да работят не на бюрото ти и не в една кутия.

- ако ще ползваш DS1820, край им захранване отделно.
- ако е I2C, щеш-нещеш ще им караш всичко
- може би, ако разстоянията са големи, трябва да сложиш по едно малко MCU и тях да ги вържеш по CAN, например

само идеи, де :lol:

Чет Дек 30, 2004 3:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За големи разстояния най-евтино става с аналогови датчици + мултиплексор + филтър >> ADC. задължително с диференциален вход.

Чет Дек 30, 2004 3:19 pm
Профил ICQ

Мнение 
Правих нещо за мерене на аналогови сигнали от няколко входа (галванично развързване!) и най-удачно ми се стори да ползвам няколко ADC с SPI и с оптрони да предавам цифрови данни само до процесора. Аналогови на по-голямо разстояние не е добра идея, а и ISO122 е доста скъпичко.
И според мен е по-удачно да се ползват датчици които имат цифров изход.

Чет Дек 30, 2004 3:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Правил съм такова нещо с 16 галванично изолирани входа, което мери дори термодвойки с 0.1 "C точност на доста прилично разстояние. Без ISO122. Виж "Марк16" в www.stinnovators.com.
Изобщо не считам, че не става. Аз съм го правил с релейно развързване, като измервателната част се свързва последователно към всеки датчик. То температурата по принцип не се промена бързо, така че 8 секунди време за обхождане си е добре. Самата измервателна част вече е разделена от другото галванично. Мисля, че от това по-точно и по-просто няма.

Чет Дек 30, 2004 3:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ще взема да отворя един диференциален термостат Intiel - поморие за слънчеви системи да видя как е реализиран. Незнам какъв му е датчика но се свързва с два проводника и не се влияе от дължината му (виждал съм на разтояние малко над 20 м си мери в граници +- 2 градуса)

Чет Дек 30, 2004 3:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Виж "Марк16" в www.stinnovators.com.

За съжаление адреса не е достъпен. иначе 8 сек не са проблем, системата е доста инертна.

Чет Дек 30, 2004 3:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща