| Автор |
Съобщение |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
 Re: ИЗБОР НА ПОЯЛНИК
Туй са ми запасите от бакър , да присадиш на томаховката?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Ное 30, 2020 12:58 pm |
|
 |
|
BatKoce
Ранг: Новодошъл
|
Поялниците с прост димер са създадени, по-скоро да запълнят търговска ниша, отколкото да решат някакви проблеми при запояването. Аз ползвам поялници с термодвойка, а терморегулаторите си ги правя. Цената на елементите е почти същата като да на димера, а разликата в работата е огромна.
|
| Пон Ное 30, 2020 1:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Чакай да я отворя първо. То зависи к'во и колко запояваш, а димери под път и на път. Пък и термодвойката иска доизкусуряване. Аз отдавна се каня с нещо елементарно да меря съпротивлението на нагревателя, но и това ме мързи.
|
| Пон Ное 30, 2020 2:02 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Бих прихванал с няколко болтчета 'истинската' мед , към фабричната за проба. Пък за терморегулатор тъпнята дет се сетих , от бойлер/фурна най мързелашко...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Ное 30, 2020 2:21 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Преди години бях правил терморегулатор за респромски поялник. ОУ и термодвойка от китайски мултицет монтирана на човката. Работеше. Но имаше голяма инертност. При изстиване на човката под прага, загряването ставаше бавно, а след достигане на прага, регулатора изключваше, но човката се нагряваше още. Та тези поялници и повечето без терморегулатор явно разчитат на тази голяма инертност да поддържа постоянна температура. Поялника е 40W. На работата имахме поялник велер (с терморегулатор) 80W с челна човка, колко е малък и човката е само на върха на нагревателя. Загряваше за 30 сек.
|
| Пон Ное 30, 2020 4:10 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
А преди него Велер са произвеждали серията Микротъч, която загрява до около 350 целзия между 3 и 5 сек. в зависимост от мощността на нагревателя и колко масивна е човката. Ама нещо се бяха объркали с цената на поялника и консумативите му, и ги изоставиха...
|
| Пон Ное 30, 2020 4:28 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вопиющ пример за калпав регулатор  Е па нещо не те ли усъмни, че хвърли всичко само върху бедния поялник? PS: затова не ща термодвойка - твърде малко напрежение.
|
| Пон Ное 30, 2020 5:35 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами регулаторът не е добър защото късно изключва. Но поялника е 40W. и едно рязко пропадане на температурата няма как да се компенсира бързо ако мощността не е няколко пъти по-голяма. Нагревателят обаче би изгорял, ако подам за момент по-високо напрежение.
|
| Пон Ное 30, 2020 7:01 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Да ама аз съм мерил съпротивлението на оная китайската дръжка от началото на темата - съпротивлението е далееееч под това което би трябвало да е за 60 вата. С други думи дръжката работи на доста по-сериозна мощност докато загрява. Примерно ако същата дръжка я пуснеш само на 24 волта ще загрява, ама мнооого бавно. Даже на мойта станция китаеца не си е играл много да прави някакви чудесии - един траф и триак. Като гледам размера на трафчето едва ли е 1:10 - по скоро 1:2 или 1:3. Че даже най-вероятно триака е и преди трафчето. Не съм изпадал в подробности, ама се надявам скоро да започна проекта по ретрофитване на някакво значително по-читаво упралвение. Бонго - Хако човките са с термодвойка и при това термодвойката е самия нагревател - така че всичко е въпрос на вкус  Там има фаза за нагряване и фаза за мерене - ако беше чел темата на Спарки щеше да видиш за какво иде реч.
|
| Пон Ное 30, 2020 9:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
На калпавата ракета - поялникът ѝ крив!  Бъзик, де!
|
| Пон Ное 30, 2020 9:24 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Това е нещо което трудно може да се разбере само от обяснения. Пробвай хубав поялник, ама не копие на ментето, а оригинален, и обади...
|
| Пон Ное 30, 2020 10:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе ако говорим за хакото няма защо да сравняваме с други които не са с подобна технология или пък с ментета. Имам Ерса която също загрява бързо и е подобна, но хакото по ми харесва. Иначе имам не малко по-простичко велерчета, работят съвсем добре, до момента до който не ги забиеш в някоя масивна спойка.
|
| Вто Дек 01, 2020 5:04 am |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Така е. Особенно на програмист няма как да се обясни въобще  . Трябва наистина да имаш нужда от поялник, за да рабереш и осъзнаеш разликата. Как един свястен поялник с 30-40W разпоява по-добре спойки от друг, който е 60-70W, как можеш да пуснеш човка с връх 0.1mm на 420 градуса за да работиш "дебели" безоловни спойки и човката няма да се изкриви след втория опит, колко е важно да може бързо да загрява след stand by, защото ти не си работник ръчен монтаж и поялника ти да е оправдано цял ден да е загрят, но като седнеш на работното място веднага да си свършиш някаква работа и после да продължиш с основната - развойна да речем. Това съм разбрал от моят опит с поялник. Аз ползвам поялник от времето като бях 4-ти клас, т.е. има няма едни 30-40г.
|
| Вто Дек 01, 2020 10:05 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Поялникът започва от човката, продължава с дръжката и завършва с терморегулатора.
|
| Вто Дек 01, 2020 11:28 am |
|
 |
|
michev
|
На калпавия хардуерист - програмистите му криви
|
| Вто Дек 01, 2020 12:32 pm |