|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:04 pm
СТРАШНО - ЗАТВАРЯТ ЕЛЕКТРОННАТА ИНДУСТРИЯ В БГ ОТ 2-РИ ЮЛИ
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 СТРАШНО - ЗАТВАРЯТ ЕЛЕКТРОННАТА ИНДУСТРИЯ В БГ ОТ 2-РИ ЮЛИ
Току що ми звънна разтревожен клиент от Щатите, прочел че затварят електронната индустрия в България от 2-ри Юли 2006!
притеснен е че има поръчка за 300 платки които ще му пращаме през Юли
http://www.evertiq.com/newsx/read_news.aspx?newsid=4316&cat=6
май ние тук последни ще научим!
|
| Чет Юни 29, 2006 7:19 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Стига бе........
И автомати няма да изнасяме вече.......ха-ха
само домати 
|
| Чет Юни 29, 2006 7:35 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
в http://novinite.com/view_news.php?id=65680 и е няква поредна журналистическа глупост....как така ще затвориш електронна индустрия в дадена държава (дори и в България)...то не заведение за бързо хранене или кафе?!
|
| Чет Юни 29, 2006 7:46 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 29, 2006 8:32 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
|
| Чет Юни 29, 2006 8:41 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има много други неща в БГ, дето изглеждат безумни или смешни, но са законни.
и трябва да се правят точно така, като е записано в закона.
поне за простосмърните е така...
преведено, това значи, че технополис, техномаркет или други такива няма да спрат да продават тонове техника.
но вие, ако се опитате да продадете един стълбищен автомат ще ви разкатаят фамилията.
и за статистиката всички ще е наред даже.
не ми вярвате? опитайте се да си извадите резрешение за износ от МИ.
а за каво му трябва разрешение на човек в една уж свободна и пазарна икономика е дръг (фундаментален) въпрос
|
| Чет Юни 29, 2006 9:50 pm |
|
 |
|
ds18s20
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юни 25, 2006 7:43 pm Мнения: 101 Местоположение: Bay Area
|
Хъх - аз пък бях толкова приятно изненадън когато видях компания на република България да излага продукт на вградените системи конференция през Април тази година. Даже си взех проспекта за спомен. Тъкмо започва индустрията, как тъка ще има спирачки и защо??!?!

Последна промяна ds18s20 на Вто Юли 04, 2006 10:18 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Юни 29, 2006 9:52 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
От износа на домати по-хубаво няма, щото стават за консервиране, кетчуп, лютеници, сосове, салати и т.н. И руснаците и арабите си умираха по-нашите домати, ама ние дъбови глави, ще правим тежка промишленост, върхови технологии и т.н. За миналата година имаше някаква справка, че сме изнесли електроника за около 30 млн. USD. За справка, ако се засеят площите, които бай Тошо сееше с домати навремето, износа на домадети и домадетени продукти ще е за минимум 1 млрд. USD.
Пък и крайно време е да има закон урегулиращ рециклирането на електрониката в БГ. Наскоро се чудех къде да изхвърля няколко кофи със стъклени отпадъци. Питах един стъклар, той какво прави неговите. Рече ми, допреди гърците да купят стъкларския завод, там се рециклираха тези отпадъци, сега ги хвърлям директно в коша, щото и аз не знам какво да ги правя. Гърците категорично отказват да рециклират дори произведено от тях стъкло. Тъй че за мен такъв закон е добреш дошъл, нал всички искаме да имаме чиста и хубава държава, а не по улиците да се подмятат принтери, монитори, транзистори и интегралки
За мен като потребител е хубаво да се иска разрешително за продаваните от търговците стоки, щото например купувам си един разклонител с 4 контакта, ключ за вкл/изкл и глим лампа на ключа, пише 16А/250V, а се оказва, че вътре са сложили 2 проводничета с дебелина 0,4мм, които ще трябва да ми носят ток 16А. Хвърлих го в коша, иначе рискувам да направя пожар. Такива стоки като разклонителя-менте колкото искаш на нашия пазар, а ние пазара го разбираме като слободия, който каквото иска да продава без никакви сертификати, разрешителни и там подобни, а има стоки, които си плачат за такива разрешителни, че дори и един стълбищен автомат, щото пред няколко години такъв стълбищен български автомат запали кабелите в таблото на жилищната кооперация ( нямаше кьорав предпазител в него )
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юни 30, 2006 6:07 am |
|
 |
|
3aek
|
практиката обаче показва че тук колкото повече разрешителни и сертификати се изискват това не подобрява качеството на услугата или изделията ни най малко а само провокира корупция и пълни джобовете на тези дето са сложени да издават разрешителните
ти какво мислиш че сега като има изискване за разрешителни за двойна употреба това спира тези дето изнасят стоки с двойна употреба? помисли си пак - това са стоки дето струват милиони $$$ а чиновниците просто получават документи и издават разрешителните на база получени документи
вместо редуктори за танкове изнасят редуктори за трактори хората - по чертежи и документи нека чиновника да открие разликата 
|
| Пет Юни 30, 2006 10:02 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Заек, на мен ми е пределно ясно, че като чорбаджия на фирма, на теб ти се ще да има пълна слободия на пазара, дето се вика и лайно да пуснеш на пазара и то да се продаде. Нужно е обаче за някои стоки да има по строг контрол. Например хранителните, лекарства и т.н. Не теб предполагам, че не ти се ще да ядеш 20-годишно говеждо, с екстра луда крава, или пък да пиеш животоспасяващо лекарство, а пък вместо с него да се наливаш със сироп за кашлица. За това иде реч, не за твоите редуктори. Въобще не съм фен на Криворазбраната Цивилизация.
Стоките по пазарите, трябва да отговарят на стандартите в дадената държава. Освен това производителя трябва да се грижи за рециклирането на неговите стоки, ако има възможност за такава.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юни 30, 2006 10:34 am |
|
 |
|
velio
|
Аве всъщност в статията пише че фирмите щели да затворят в знак на протест (или нещо в тоя смисъл) срещу закона дето трябва да се плаща такса на кило за произведената електронна продукция. Че освен туй трябвало май и някакви листовки и обяснения и знаци да се слагат в документацията към всеки продукт...
|
| Пет Юни 30, 2006 12:20 pm |
|
 |
|
3aek
|
сега пише това защотото тази сутрин го промени, след като му изпратих вчера един e-mail какво мисля за статията му с копие до клиента който се бе притеснил и му обясних че от такива публикации може някои фирми да търпят загуби и да търсят компенсации 
|
| Пет Юни 30, 2006 2:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Хе .... хитреци всички, ъкмо от септември трябва д апочвам износ на един продукт, не знам кой какво ще иска но не мисля да пълня гуата на държавата с безсмислени данъци. Така не виждам какво друго ще направят освен да принудят по големите производители да правят всичко в китай и да затворят фабриките тук, които и без тов ане са много. Единственото предиство кето може да донесе това че са в БГ е избягване на мита за EU след като ни приемат, ама тиа тук ко сложат двойно по големи данъци ..... сещате се каква промишленост ще остане в БГ ... някой идиот пак се чуди как да закърпи бюджета ..... а има и друг начин освен китай .... подкупни митничари много, малко са дето изнасят електроника с тирове, веднъж месечно .. едно бусче винаги може да мине граница ... и някой ще изнася през сърбия, македония, турция или гърция, вместо през България, и ако стане така, същия тоя и ще почне да си търси канали за такъв внос на компоненти ..... идиотите не разбират че подобно нещо няма никак да стимулира плащането на данъци или да им увеличи приходите а точно братно. И според мен ако има такси за рецилклиране, редно е това да се плаюа от търговеца, а той да си го взема от крайния клиент, защото така ако Бг производителя плаща 10-15% такса, а китаеца не плаща нищо какво става с конкуренцията, и китайската стока или немската, или която и да е може да не еплатила грм такса, баче БГ стоката ще е .. съвем кнкурентни условия, направо супер ...
|
| Пет Юни 30, 2006 8:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони - ти да не се върна пак в БГ? 
|
| Пет Юни 30, 2006 11:10 pm |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | ¶ написа: Заек, на мен ми е пределно ясно, че като чорбаджия на фирма, на теб ти се ще да има пълна слободия на пазара, дето се вика и лайно да пуснеш на пазара и то да се продаде. Нужно е обаче за някои стоки да има по строг контрол. Например хранителните, лекарства и т.н. Не теб предполагам, че не ти се ще да ядеш 20-годишно говеждо, с екстра луда крава, или пък да пиеш животоспасяващо лекарство, а пък вместо с него да се наливаш със сироп за кашлица. За това иде реч, не за твоите редуктори. Въобще не съм фен на Криворазбраната Цивилизация. Стоките по пазарите, трябва да отговарят на стандартите в дадената държава. Освен това производителя трябва да се грижи за рециклирането на неговите стоки, ако има възможност за такава. |  |  |  |  |
аз не съм чорбаджия на фирма, но съм съгласен със заека. контрола на пазара винаги е влошавал качеството му, това е известно от поне 2000 години, но на хората трудно им увират главите.
ти сам спомена 20 годишното говеждо, също и лекарствата мента. е, какво, нали има държавен контрол както на храните, така и на лекарствата? да не би да е помогнал нещо? не само че не е помогнал, ами без него такива неща щяха да са много по-малко, защото няма да ти кажа колко хора, дето не са искали да дадат рушвет където трябва, сега ги НАМА на пазара, и остават предимно тези с говеждото...
не ме разбирайте погрешно - аз не твърдя че напълно свободния пазар, ще ни лиши от ментетата, няма разбира се. но айде да не ставаме като ония тъпи женски, дето се оплакват че сички мъже са свини и се възмущават защо видите ли, се престрували на добри преди да ги изклатят. винаги ще има ментета, но тръгнем ли да регулираме пазара, ще има САМО ментета.
|
| Съб Юли 01, 2006 8:43 am |
|
|