Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Керамични човки 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Керамични човки
Преди година мой познати ми бяха донесли подарък от Швейцария поялник с терморегулатор ERSA и комплект керамични човки за него.Проблемът е че тея чоки се оказага пълен боклук-на около 1000 спойки им пада керамиката и се лющи покритието на самата човка.Купих си от Конрад нова за 15 лева ама тя не става за запояване на SMD защото отпред е скосена.Някой може ли да ме насочи от къде да си взема нови но качествени?поялника е до 400 градуса по целзий и макс мощност 40 вата.Човката трябва да е тип 0,052''(само това пише за типа на човката).

Чет Юни 29, 2006 11:17 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Мислиш ли, че по написаното става ясно КАКВА човка можем да ти предложим?

Не е ли възможно да напишеш модела на ERSA?

Чет Юни 29, 2006 3:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
F-DR написа:
Не е ли възможно да напишеш модела на ERSA?
Оригиналния поялник изгоря месец след като излезе от гаранция.сложих му поялник от онези китайчета от Конрад за 15 лева(поялничетата с терморегулатор).трябва ми човка за него.

Чет Юни 29, 2006 4:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
IGBT това някаква болест ли те гони,какво. Ако не изпишеш по няколко измислици на ден в форума и не можеш да живееш.
Ще се ядосам и ще доида да ти тегля един бой с възпитателна цел. Спри се бе момче. То пубертет пубертет ама то твоето на нищо не прилича.

Чет Юни 29, 2006 4:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
това някаква специална метало-керамика ще е
много странен избор за човка където се гони топлопроводимост
да не се бъркаш човката с керамичен нагревател?

EDIT:
я иди на www.ersa.de и кажи кой тип е да видим и ние керамични човки, щото ние във фирмата ползваме от слонова кост но много им вдигнаха цените напоследък че слоновете станаха изчезващ вид и покрай тези безоловни технологии сменяме човките през седмица

Чет Юни 29, 2006 5:40 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ние пък ползваме текстолитови. Ефтини са и няма опасност да прегрееш някой елемент.

ЕДИТ:
А, и няма опасност от появата на напрежение ...

Чет Юни 29, 2006 5:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пак сте назад момчета,тук вече се ползват природно чисти от лед от дестилирана вода. Със сигурност никога не се прегряват елементите с тях :)

и никога не се окисляват,изобщо няма никакви проблеми с тях.
IGBT ти пробва ли ги вече

Чет Юни 29, 2006 6:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С поялник ZD-99, 48W, от Конрад за 15-тина лв. за 1 година съм запоил повече от 1000 платки и човката не е помръднала. Преди ден-два ходих до Конрад за други неща и исках да си купя още 2бр. ZD-99, обаче нямаха. Човки имат, които биха могли да станат на ZD-99.

П.П. Тия ледените човки ги използвам да охлаждам елементите, след разпояване с поялник :wink:

Чет Юни 29, 2006 6:41 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Бе и аз му бях написал един пост сутринта, ама после го изтрих, защото реших, че няма смисъл. Тоя пич явно няма спирачки. После пак ще има - "прощавате ли ми". Много му знае на него главата, какво са 1000 спойки и за най-голямото китайско менте даже, какво е ERSA, керамична човка и дали там дето правят ERSА-та мерят в инчове. Ма явно Кольо трябва да отскочи до тях с голямата тояга 8) . Аз едно немога да разбера - интересна ти е електрониката. Учиш. Снимката си пусна тука да те видим кой си. След време и работа ще тръгнеш да си търсиш - и така като се сетиш какъв имидж си "създаде" тука и като гледам как продължаваш да го "развиваш" - мислиш ли, че би си намерил работа после в тая област? Това беше реторичен въпрос и недържа да отговаряш на мен - отговори си на теб :) . Той интернета помага, ама понякога и много вреди 8) .

Чет Юни 29, 2006 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе мама му стара КАКВО НАПИСАХ ТОЗИ ПЪТ?Даскала ми по лаборатория ги нарича тези човки керамични-от него го знам това.Ако не се наричат керамични моля някой да ми обясни какви са?Пирев при мен човката се развали защото я бях пуснал регулатора на максимална температура и го забравих включе 11 часа при което човката почерня и вече не задържа припоя.Затова исках да ми простите защото когато объркам някой термин или нещо друго както сега и ми кряскате всички що съм такъв келеш,говедо,мързел....омръзна ми вече да обяснявам.

Чет Юни 29, 2006 8:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Оставам с впечатлението, че някои другари между нас не знаят, че има керамични човки и се бъзикат с IGBT. Какво му е чудното. Керамики по света много. Например берилиевата керамика се използва за изолационни (електрически, но не и термични) подложки за транзистори и др. силовашки прибори; използват се масово поради доброто си топлоодвеждане при ХИС. Лично аз не съм работил с тях, но казват,че са по добри от конвекционалните. Като изключим факта, че лесно се скапват - керамиката е трошлива. Изборът е ваш.

Пет Юни 30, 2006 12:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да, керамиките определено имат място в ума на инженера, т.н. Електрокерамики имат диелектрично число oт порядька на ... до кьм 10000 (на практика 2000-4000) Впечатляващо а :-k

Пет Юни 30, 2006 12:45 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
IGBT, идеята ми беше да си купиш нов поялник за 15лв. и да изхвърлиш стария. Обикновено като се повреди човка на китайски поялник и не си си купил още с покупката на поялника резервни такива, после става почти невъзможно да си намериш човка точно за този поялник. Щото вносителя е внесъл да речем 2-3 хиляди бройки, купени от някой битак в Чайна, после втора партида не може да внесе, щото не може да намери точно същите на битака.

Другия вариант, да си купиш марков поялник и да разчиташ, че ще можеш да разчиташ на човки за него, също не е за изключване, но лично аз предпочитам да си купя 20 поялника от рода на ZD-99, отколкото да купя един Велев на цената на 20-те чайника.

Другото нещо е да си изградиш навик, след като не използваш интензивно поялника да му намаляш температурата. Така си стои подгрят хайвана, като ти се наложи да запояваш вдигаш температурата и за 10-тина секунди имаш подходящата температура.

Забравих да спомена, че с този чайник съм използвал само Alpha-Try тинол, диаметър 0,5мм, Sn63-Pb37, flux 2,2%. Имам един дърварски съветски тинол, май беше 1,5мм, дето каквато и човка да му сложа на поялника, след 1 месец прозира от корозия като вестник на слънчева светлина. Не става за електрониката, но за улуци да запояваш е супер съветсткото тинолче :wink:

Причините бързо да корозират човките са няколко: лош тинол, много по-висока температура от нужната, стъргането им с остри предмети, за да падне нагара, или прост некачествена човка.

Пет Юни 30, 2006 5:50 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами най вероятно ще е от калпав тинол или лоша човка :wink: не го стържа с остри предмети и т.н.,абе добре се грижа за него.като казах керамична човка имах предвид онези дето са с метален връх а останалото е някакво ситно зърнесто покритие с метален блясък :? За нов поялник не ми се мисли защото да го направя пак да работи на регулатора на ЕРСА-та ще ми скъси животеца(трябва да сменям кабели,да сложа термосензора в китайчето....)

Пет Юни 30, 2006 7:39 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
¶ написа:
....но лично аз предпочитам да си купя 20 поялника от рода на ZD-99, отколкото да купя един Велев на цената на 20-те чайника....

Аз, пък, предпочитам да си купя един свестен (скъп), отколкото китайски. Причини - много: качество, удоволствие от работата, мразя китайци (китайски стоки) и не искам да подпомагам китайската промишленост :).
Скоро ми се наложи да купувам инструменти (правя ремонт). Отивам в магазина и заставам пред дилемата: китайско или немско. Преди бях работил с китайското менте - върши работа. Сега реших да си купя немското на цена почти 5 пъти по-жисока от китайското - е, не съжелявам, дайе напротив, не съм предполагал, че може да се работи толкова лесно и удобно...
Прекалено много сме свикнали с китайските стоки (техните цени), че забравяме за нещата, които наистина си заслужават парите... абе сещате се...

Пет Юни 30, 2006 9:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща