Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
LVC логика на 5V? 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: LVC логика на 5V?
Да, така е. Има и изключения - примерно системите за защита (machine protection, interlocks). Там всичко е презапасено и със сигурност смятат надеждността предварително. Все пак, ако има неконтролирана загуба на лъч, резултатите ще са много неприятни. Нашите мерачки по-скоро имат отношение към фината настройка на някои параметри. Всички измервания са дублирани, в нормален режим ползваме средното аритметично на двата канала.

Обикновено най-много downtime има заради криогенните системи. Нормално е - помпи, клапани, механика. След това е вакуума, после високите напрежения. Това е по спомен от миналата година.

Пет Ное 13, 2020 12:45 am
Профил
Ранг: Форумен бог

CMOS-a по принцип не носи на напрежение. Но 5V не са проблем. Проблем са десетки волтове и проблем са че думка само от волтовете, не му трябва голям ток. Затова и няма МОС чеп без защити на пиновете. Иначе само от статичното електричество като го пипаш ще си заминава.

Въпросът в случая според мен са защитите. При стандартната логика са с клампи към захранването. Така при удар клампите трябва да удържат само на техния пад. Основната енергия се обира в захранващата част.
Когато обаче входовете трябва да поддържат по-високо напрежение от захранването очевадно няма как да се клампира. Защитата е с ценери. Често ценерите са индивидуални за всеки пин. Това създава два проблема - първо колкото и да са яки ценерите, не могат да поемат толкова енергия колкото захранващата верига. Второ от ценер до ценер има разликата в напреженията. И като кажат че входовете поддържат 5V на практиката им ценерите може да се задействат и на 6 и на 10V. Зависи какво ти се е паднало. При всички случаи ще е над 5V, само че ти като подаваш 5V сигнали и ако не си терминирал добре линията ще имаш звънене и моментни напрежения от 5-6-7-8 че и до 10V. И тези напрежения като нищо могат да задействат ценерчето на пина и то да се товари...
Дали ще изгори и кога точно - Божа работа ;-) А изгори ли защитата след това или ти окъсява или прекъсва при което лесно си заминават транзисторчетата зад него...

Пет Ное 13, 2020 10:28 am
Профил
Аватар

Ето това е въпросният фрагмент:

Прикачени файлове:
ds22_lvc.png
ds22_lvc.png [ 47.63 KiB | Прегледано 2122 пъти ]

Поне на око не изглеждат като линии, които ще звънят. От друга страна, развързващите кондензатори на захранванията не са опроводени по най-грамотния начин. Все още не съм убеден, че има проблем в схемата.

Преди няколко месеца се борих с един ЦАП, където имаше точно този проблем - поне 10 сантиметра 10-милсова пътека без никаква терминация. И при това беше clock, 40 MHz. Понякога зареждаше правилно, друг път - не. Поне тия неща лесно се откриват.

Пет Ное 13, 2020 11:27 am
Профил
Аватар

Щото ми стана интересно (и да не си върша работата) се задълбах. Изчетох това:
https://www.ti.com/lit/ml/scba010/scba010.pdf
Всичките ми първоначални съмнения отпаднаха, с изключение на посоченото от Page 2-37 нататък. Всички CMOS харчат пиково при превключване, на всичко отгоре в случая има повишено, над стандартното, захранване!
И сега като видях, че аналоговият сигнал на входа не било печатна грешка... и през кондензатори без външно токограничение?! Поне шмитери да бяха, бахти ТНТМ-то!

ПС: Какъв шум, да не се окаже във филтриращите кондове?

Пет Ное 13, 2020 12:00 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
mountaineer написа:
Колеги, наложи ми се да разследвам един странен случай.

Имаме едно устройство, проектирано преди около 25 години. Трябва да му осигурим живот на полето (в тунела) поне още 20. Бройката не голяма - няколко десетки, като досега 1 или 2 са показали проблеми. Това е сравнително нормално.
...
По принцип LVC навсякъде в момента го пишат 3.3 V, 5V-tolerant (inputs). Винаги ли е било така? Т.е. тези 6.5 V absolute maximum откъде идват?

а допускаш ли, че е "electromigration", това е гаден ефект(както един колега обяснява електроните бутат метала и той се къса :) ), дълговременен, и доста време компаниите отказваха да го признаят. но сега вече клиентите си искат справка, за какво време работа чипа се скапва....
нищо чудно заедно с тежките условитя в тунела, да имате и този ефект, ососбено за устройства правени преди 25 години и работещи повечето време.....

Пет Ное 13, 2020 1:35 pm
Профил

това с 25 години гарантирана работа на изделието незнам нито как се постига нито някой да го прави в днешно време, напоследък не останаха май живи компании които да работят с такива срокове, сега масовата практика е 1-2-3 години макс гаранция, и после купи си ново
едно време чиповете от такъв клас се отличаваха отдалеч - корпус само метал и керамика и всичко солидно позлатено, сега злато почти не се ползва дори за скъпи чипове...

в ей туй чудо на техниката съм чувал че имало цял един грам злато
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... ro256K.jpg

едит: то както пък дойдоха безоловните технологии съвсем се скъсиха сроковете...

Пет Ное 13, 2020 5:22 pm
Профил

Безоловната, поне в началото беше огромен проблем, в момента нещата са доста по-добре, но ние си биче, навсякъде оловни припои и пасти стига да няма технологично ограничение, при нас ROHS не се иска :) въпреки че това което се насища в тайван няма избор и е rohs заради технологията.
За надеждността, тук по-скоро е въпрос на комплексност, 25 години при 7/365 не е малко, това са над 200 хил.часа, ако искаш да имаш под 3% дефекти изисква MTBF да е над 3 млн часа, това е невъзможно за кое да е по-комплексно у-во.
В голяма степен по-ниската надеждност на съвременните у-ва се дължи не толкова на "програмирано" остаряване, колкото на повишената сложност и от там по нисък MTBF, особенно ако говорим за електронни у-ва. Никой не произвежда ел.компоненти със скъсен живот.

Пет Ное 13, 2020 5:52 pm
Профил
Аватар

Щом тая платка е работила 25 години... това са чудесата на ТНТМ-то или просто скоростите са толкова ниски, че това опроводяване няма никакво значение.

Пет Ное 13, 2020 6:28 pm
Профил

Е не е като опроводяването на онзи колега, а и очевидно има плейн отдолу, може и да е 4 слойна като гледам виите, или пък плейна е много накъсан, ама не ми се вярва чак толкова да е тнтм.

Пет Ное 13, 2020 7:10 pm
Профил
Аватар

Grubi, ей ся ще си чукна челото в земята :prayer: !
Вярно, че нямам моя платка работила нон-стоп толкова време, само десетина години, но съм сигурен, че и сега всичко ще проработи.
Кас'тофона когото слушам в момента е доста по-дърт, работи безупречно, долу-горе 25г изминаха откакто за спорта му наръгах камара "платки" по технологията ЧвК (чип върху картон - вж акъла ми за Карадев) без да ги лакирам :)
Всъщност едно 14" Сони май изкара толкова - дядо ми не го изключваше. Разкарах го само заради кинескопа. Сега под навеса имам същото животно, но последен модел и не ща плоско.

Пет Ное 13, 2020 7:19 pm
Профил
Аватар

тя платката или е работила, или не е. медта не е остаряла, нито плейна е ръждясал и да е станал по-малко проводим. освен ако физиците не са му видели сметката с някой бластер :)
пък и аз не съм кой знае какъв платко артист и специалист, но така ми изглежда. По ония времена и компонентите си бяха по-големи.

може би CPLD-то е започнало да сдава багажа.

Пет Ное 13, 2020 7:28 pm
Профил
Аватар

Спокойно, не е ТНТМ. Платка е 6-слойна, има си плейнове и всичко. Рисувана е на леко дървен софтуер (PCAD).

Бонго, не знам какво имаш предвид с аналогови сигнали на входовете. Входовете ги клати логика от същото семейство. Аналотовата част е в захранването на LVC86 и от изходите нататък. Т.е. повредата е в поне един от двата транзистора на изхода. Определено не е от кондензаторите.

Само да уточня - тия неща не са работили 25 години. Преди 25 години са проектирани. В тунела работят от 2007 г. и по план трябва да продължат до 2040 г. Условията там са почти идеални от гледна точка на електроника - постоянна температура и влажност, няма вибрации, захранването е изключвано може би 3-4 пъти за 10 години. Освен това в тунела не обикалят студенти или колежки с кафенца и колички, и никой не пипа където не му е работа. Единственото неудобство е радиацията, която обаче на тези места е незначителна.

Пет Ное 13, 2020 7:30 pm
Профил
Аватар

PCAD-a може би обеснява защо изглеждат така.
Спомням си, че във ФКТТ около 2005 правиха някакви умножители за ЦЕРН, но може и за Дубна да са били... Не съм абсолютно сигурен. "Майстора" беше мой асистент и приятел.

Пет Ное 13, 2020 7:37 pm
Профил
Аватар

mountaineer написа:
.... Бонго, не знам какво имаш предвид с аналогови сигнали на входовете.....
Ей това:
mountaineer написа:
..... Схемата е леко особена, да кажем че гейтовете участват в аналогова схема като ключове....

Моя е грешката, че само повърхностно погледнах платката (що не даде схема?!) и някак си реших, че това са кондове :oops:
Обаче с толкоз данни ще трябва да се хвърля боб.

Последна промяна bongo_x2 на Пет Ное 13, 2020 7:55 pm, променена общо 1 път

Пет Ное 13, 2020 7:52 pm
Профил

условията са идеални, само трябва да работи 30 години :D :D :D

програмираното остаряване е друга бира и не може да се обърка с ниска надеждност - то се познава по идентични повреди след определено време на всички бройки, единични случайни бройки не ги слагам в програмираното остаряване
ниската надеждност (да го наречем калпав дизайн) също може да доведе до еднотипни повреди, но пак се различава от програмираното остаряване защото като разгледаш цялото устройство, ако майстора е калпав ще си личи навсякъде, докато при програмираното остараяване - всичко перфектно като по учебник, само 1 кондензатор от цялото захранване изсъхнал, точно тоя паралелно на импулсния контролер, всичко друго е перфектно, то и това си е майсторлък - да гарантираш че ще умре след като изтече гаранцията, не по-рано :D

Пет Ное 13, 2020 7:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща