Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 3157 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 211  Следваща
Русия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Отговори с цитат
Мнение Re: Русия
Ами нямам под ръка учебник, може и сам да потърсиш но ще ти потърся конкретното обяснение, тук не говорим за внесен въглерод а за тоя от самата сплав, но въглерода както и другите атоми не са заковани на местата си, именно на това се дължи и уякчаването, промяна в кристалната структура вследствие на механичната обработка. Всички детайли ми се губят, това е учено преди много години, но по спомен въглерода мигрира към повърхностният слой, нещо такова беше, ще потърся линк, предполагам и ти може да потърсиш.
п.с. при горещото валцуване причината за по-твърд повърхностен слой е съвсем друга, получава се термична закалка, двете неща може да водят до сходни промени, но са с различен характер и резултата от тях всъщност е различен.

Вто Ное 10, 2020 9:42 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Закаляването е предмет на една много сложна наука. Някога Сименс поискаха около 250К валутни лева за софтуера на непрекъснатата разливка в Кремиковци. Нашите партийни тикви казаха, че това са много пари и че ние си имаме добри програмисти. Само дето не си направиха сметката, че във въпросния софтуер е заложено ноу-хау от времето на японските мечове. Така и цялата работа се оказа ялова. Далеч не само заради въпросния софтуер. :D

Вто Ное 10, 2020 10:10 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Ами то всяко нещо си има ноу хау, и на пръв поглед се обеснява лесно ама хич не е така. Това за валцоването ми е останало в главата от ученето, аз използвам вече валцувани ламарини. Относно повърхността твърдост и якост съм виждал еднакви материали поне според сертификата, с една дебелина и двата CRS но с коренно различни мех. параметри, това на щанцата или ъпканта се вижда веднага.

Вто Ное 10, 2020 11:12 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Помня на един изпит - даскалът попита една патка, защо при някаква си машина за валцуване 2 дебели вала подпират един тънък, който контактува с материала и тя не можа да отговори. Иначе днес инженер се води :D

Вто Ное 10, 2020 11:18 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз пък знам, че мотиката трябва да се "клепа", не да се минава с ъглошлайфа :D
Спомням си как у гръчко (в началните години) го казах между другото и работодателят ми, с голямо его, подскочи и попита: "Откъде знаеш това?!". Нямах познания да му преведа "Технология на металите" или к'вото му се викаше тогава.

Последна промяна bongo_x2 на Вто Ное 10, 2020 11:29 pm, променена общо 2 пъти

Вто Ное 10, 2020 11:20 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Клепането си е основен метод за закаляване. Куки на кранове и пр също се закаляват чрез коване. Релсите и колелата се самозакаляват от движението по тях.

Вто Ное 10, 2020 11:26 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
https://dnes.dir.bg/comments/lavrov-navalni-mozhe-da-e-otroven-v-germaniya-ili-v-samoleta-na-pat-za-tam

Чет Ное 12, 2020 7:57 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
На мен лично ми е все тая къде е отровен, и ми се струва много малко вероятно Путин да има нещо общо ако е отровен. Защо да го отравя, какво ще спечели от това ? Путин не е глупак, не може да си мисли че ще го отрови и няма да се разбере, а от това да се разбере че е отровен той трупа само негативи. Навални не е никаква заплаха, има си някаква маса фенове но Путин все така има голяма, и съвсемистинска, подкрепа от населението, точно както и Тръмп си има в САЩ, а двамата да ги сравняваш като политици е безмислено. Та защо да го прави, за да настройва повече срещу себе си ? Да даде урок ? Отровен ... дали не е 100 пъти по-лесно да прерърпи ПТП, да го изяде мечка, да го намушкат при обир, да се самоубие ? Всяко едно от тия ще е много по-малко съмнително от отравяне.
Та и да е бил отровен не вярвам Путин да има пръст, ако,толкова лесно губеше самообладание и реагирше спонтанно, да сме го видели 100 пъти по телевизията, отправяни са му много провокативни въпроси. Дали пък Навални не се е отровил сам, или да е бил отровен от някой друг който иска да извлече дивиденти по този начин ? Защо не и да е бил отровен от чужди агенти ?

Чет Ное 12, 2020 8:12 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Да и Литвиненко се отрови сам по много екзотичен начин а Политковская се гръмна след като не успя да се отрови. За останалите да не говорим. Има човек, има проблем.....това си е вградено в руския манталитет.

Изобщо що си мислите, че случилото е станало заради критиките на Навални срещу Путин? Има едни поне 20 много могъщи хора, които сънуват кожата на Навални.

Бих приел, че западът го е отровил, но сам да се отрови, това са нелепи разсъждения.

Чет Ное 12, 2020 8:56 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Сега, ако ще си говорим за едни 20 заможни човека, сигурно има и още едни 200 които са по малко заможни и също биха го отровили, както и едни 20 млн обикновени руснака които също няма да му цепят бъсма. Това се отнася и за него, и за тия преди него. Та ако въпроса е дали го е отровил някой местен, сигурно да, но ако е дали е по нареждане на Путин, според мен твърдо не.

Чет Ное 12, 2020 9:01 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Литвиненко, Скрипал... Кой има полза? Русия - едва ли. Англетата напускат евро съюза и няма да имат думата за отношенията му с Русия. Каквото могат да направят(направиха) преди да напуснат това е.
Навални - същата работа. Веднага след "случката" се намери някакъв германски политик, който го свърза със спиране на Северен поток. Кой има полза от това - аркадашите оттатък океана.

Чет Ное 12, 2020 9:35 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Ами със сигурност Рисия и Путин нямат полза, както знаем кучетата си лаят, керванът си върви...може да са местни които имат свои си интереси. Навални много говори, може да е научил, нещо за някого което не е трябвало да се чува от Путин. Само наивник може да мисли, че Путин знае всичко, Русия е голяма, народ и ресурси много, може някой да го е работил и да не е искал да се разчува.

Чет Ное 12, 2020 10:03 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Не знам, колко Русия, няма полза но не и и вреди такива хора да не ходят под слънцето. А може и да са стигнали до същите изводи, като вас и просто да се възползват съвсем невинно.

Чет Ное 12, 2020 10:08 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Прикачени файлове:
Алексей, посвири ми Чайковски.jpg
Алексей, посвири ми Чайковски.jpg [ 211.87 KiB | Прегледано 2057 пъти ]

Пет Ное 13, 2020 1:27 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Да ама липсва аналога от 2020 :) тая алекса много тъпа, гугъл е къде, къде по-умен.

Пет Ное 13, 2020 5:03 pm
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 3157 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 211  Следваща