Отговори на тема  [ 324 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Следваща
Какво всъщност излъчва антената. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Какво всъщност излъчва антената.
ilkor написа:

Ето пак една позната картинка - електромагнитните вълни в линията съществуват но не те пренасят енергията!

Вълни, които не пренасят енергия... 8O

Много ми се искаше да изкарам една виртуална бира, ама явно няма да ми се получи. Отивам за чаша студена вода :D

Сря Ное 04, 2020 10:33 pm
Профил
Аватар

TheWizard написа:
аз мисля че в тази картинка Antenna е грешно
антената е в Source, вълната вече е излъчена,
вълновода (дословно) вълна - води "без загуби"
"водопровод" :)
а що е вълновод и как работи е друга тема май май

Не, идеята показва че в предавателната линия двете и рамена са близо за да имат влияние едно над друго. И по този начин електромагнитните вълни се самоунищожават в самата линия и не я напускат. Затова от там няма разпространение навън. А когато двете рамена се раздалечат пак има генериране на електромагнитни вълни но заради слабата връзка между двете рамена те се разпространяват навън. А сорса всъщност захранва с променлива електрическа енергия линията и съответно антената.

Не е много прецизна но няма да седна да рисувам. Това съм намерил това поствам :)

Ето друга:
Изображение
Schematic of a wave moving rightward down a lossless two-wire transmission line.
Black dots represent electrons, and the arrows show the electric field.

Сря Ное 04, 2020 10:38 pm
Профил
Аватар

по темата за антени, подробно тук

Последна промяна TheWizard на Сря Ное 04, 2020 11:03 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 04, 2020 10:47 pm
Профил ICQ
Аватар

да де ама преди това има едни диполчета ( в дупката )
и с тръбата и без нея тва "чудо" излъчва :)

Прикачени файлове:
LNB_dissassembled.jpg
LNB_dissassembled.jpg [ 1.36 MiB | Прегледано 1773 пъти ]

Сря Ное 04, 2020 10:58 pm
Профил ICQ

syscop написа:
miro_atc написа:
...
Цитат:
The higher the frequency of electromagnetic waves moving through a given cable or medium, the shorter the wavelength of the waves. Transmission lines become necessary when the transmitted frequency's wavelength is sufficiently short that the length of the cable becomes a significant part of a wavelength.

Нали ток и напрежение пренасят според теб, защо говорят за дължината на електромагнитните вълни протичащи през тях?
...

Изказът на цитата не е съвсем точен. Не може през проводник да минава вълна. Там тече ток! Може да има форма на вълна, но е ток.

@miro_atc
Ако можеше индукционните пещи нямаше да работят. Металните екрани също...

Пропуснал съм, че има още някой който си мисли, че променливия ток и електромагнитните вълни в проводник са два различни феномена ;-)
Това са си две интерпретации на един и същ феномен! И двете са коректни в някаква степен, стига да не се опитваш да вземаш части от едната интерпретация и части от другата и да правиш турлю-гювеч ;-)

Изборът на интерпретация зависи от това, какво искаш да обясниш. Интерпретацията с електромагнитни вълни позволява по-лесно теоретично обяснение на случващото се в проводника. Неща като отражения и т.н. Но чисто практически вълните няма как да се мерят пряко. Трябват да ги накараш да си взаимодействат с реални заряди, при което стигаш до ток и напрежение.

От друга страна интерпретацията с ток и напрежение не е особено прецизна теоретически. Защо? Ами защото по дефиниция изпуска някои подробности. Примерно каква е дефиницията за напрежение - това е работата, която еталонен заряд ще извърши, преминавайки по произволна траектория между точки А и Б. Ако интензитета на полето във всяка точка от пространството се влияеше само от нашия еталонен заряд - всичко е ОК. Само че на практика това никога не е така. Нека през нашите точки А и Б преминават електромагнитни вълни. Как точно измерваме моментното напрежение? Караме електромагнитните вълни да замръзнат? Или движим нашия еталон със скорост, много по-висока от скоростта на светлината? Истината е, че реалните ел. заряди имат маса и по никакъв начин не могат да се движат със скорости по-високи от светлината. Да, ние все пак казваме, че "мерим" напрежение. И даже можем да твърдим, че резултатът е верен. Само, че измерването е косвено, а резултатът по дефиниция игнорира реалността. Ако съществуваше еталонен заряд, който може да се движи без ограниченията на Айнщайн - тогава да, той щеше да извърши тая работа, каквато показва измереното напрежение. Но фактът е, че такива заряди не съществуват и дефиницията за напрежение не отчита тоя факт изобщо.
Затова трябва много да се внимава с интерпретациите. Вълните са много по-коректни, когато честотите стават високи. Просто защото вземат предвид реалността (време, пространство, скорост на светлина и т.н. ...) И обратно, колкото по-ниски честоти или колкото по-малко сме ограничени от време и пространство, толкова по-удобна а и по-точна е интерпретацията с ток и напрежение.

Чет Ное 05, 2020 1:37 pm
Профил

miro_atc написа:
...
Изборът на интерпретация зависи от това, какво искаш да обясниш. Интерпретацията с електромагнитни вълни позволява по-лесно теоретично обяснение на случващото се в проводника. Неща като отражения и т.н. Но чисто практически вълните няма как да се мерят пряко. Трябват да ги накараш да си взаимодействат с реални заряди, при което стигаш до ток и напрежение.
...

Това е важното в случая - как да се поднесе разбираема и вярна информация на питащия :)
Предполагам всеки път, когато трябва да измериш напрежение или ток не прибягваш до използване интеграли, диференциални уравнения и т.н. Обикновено вземаш мултиметър или друг подходящ уред и си правиш измерването. Можеш естествено да си създадеш с добро приближение система от диференциални уравнения описваща твоята постановка, да я пресметнеш, да си изведеш някаква формула и след това да я ползваш :) - не вярвам да правиш така. Мисълта ми е, че не винаги е необходимо да се стига най-основните закони, за да се обясни някакво явление.

Чет Ное 05, 2020 2:15 pm
Профил

Алберт Айнщайн написа:
Всичко трябва да е точно толкова просто, колкото е, но не и по-просто.

Чет Ное 05, 2020 2:57 pm
Профил
Аватар

Мда, за чий са ти ток и напрежение, които се менят милиард пъти в секунда и стойността им зависи от цикъла на най-близката девойка?!
Или да ползваш "фотон" при дължина на вълната над сантиметър?

Иначе се канех да питам, невинно разбира се, как антената "трансформира" по-късата вълна от линията към по-дълга в "ефира" :mrgreen:

Бонго е проз: к'вото си спомня го знае, за другото не се прави на умен. Е, понякога има дупки в RAM-а...

Чет Ное 05, 2020 3:38 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Мда, за чий са ти ток и напрежение, които се менят милиард пъти в секунда и стойността им зависи от цикъла на най-близката девойка?!

То не е проблемът в това... Всяка интерпретация може да е полезна, стига да знаем как да я възприемаме.

Ще дам по-разбираем пример. От нас до офиса са около 1000 крачки. Какво си представяте като чуете това? Ако си мислите, че на практика ходя пеш - да често ходя пеш. И да, телефонът ми брои крачките вместо мен...
Но ако ви кажа, че от нас до Луната са около 1млрд. крачки? Едва ли ще ме вземете на сериозно, че съм ходил пеш до Луната. Което не пречи разстоянието да е горе-долу толкова.
С други думи крачката си е ОК като начин на представяне на разстояние. При това всякакво разстояние, стига да си го представяме само като разстояние, а не задължително като пътека за разходка ;-)

Чет Ное 05, 2020 4:26 pm
Профил
Аватар

За тези които все още следят сериозната част на темата нека да погледнат тази лекция която слага точка на безумния спор (поне за непредубедените)
https://youtu.be/tJhbf-wDft0

И друга лекция която онагледява по най добрия начин процеса който се случва в антената - преместването на заради (съответно и протичане на ток) което предизвиква ГЕНЕРИРАНЕ на електромагнитни вълни И обратния процес.
https://youtu.be/bwreHReBH2A

Чет Ное 05, 2020 7:39 pm
Профил

miro_atc написа:
...
Пропуснал съм, че има още някой който си мисли, че променливия ток и електромагнитните вълни в проводник са два различни феномена ;-)
Това са си две интерпретации на един и същ феномен!...

Голяма глупост си написал.
1. Променливият ток, дето си написал за индукционните пещи няма нищо общо с радиовълните. Ама нищо, нищичко. Къде видя вълнов процес :)
2.Какви по-точно са тези ЕМВ в проводник. Я си припомни какви са граничните условия за нормалната и тангенциалната компонента на ел. вектора на границата проводима/непроводима среда.
Нещо много са ти се объркали понятията.

Чет Ное 05, 2020 7:55 pm
Профил

dan написа:
2.Какви по-точно са тези ЕМВ в проводник. Я си припомни какви са граничните условия за нормалната и тангенциалната компонента на ел. вектора на границата проводима/непроводима среда.

dan, dan... точно от теб не го очаквах. Винаги съм смятал че чуваш петела много по-добре от мен!

Хайде сега ти ми обясни как тече ток с честота примерно 1GHz дълбоко в метал, демек под въпросната граница за която говориш... Или ще ми кажеш, че заради скин ефекта тока не тече през средата ами избива на повърхността?
И после пак ми обясни разликата между ЕМВ и ток със същата честота ;-)

Чет Ное 05, 2020 8:26 pm
Профил

miro_atc написа:
dan написа:

dan, dan... точно от теб не го очаквах. Винаги съм смятал че чуваш петела много по-добре от мен!

Хайде сега ти ми обясни как тече ток с честота примерно 1GHz дълбоко в метал, демек под въпросната граница за която говориш... Или ще ми кажеш, че заради скин ефекта тока не тече през средата ами избива на повърхността?
И после пак ми обясни разликата между ЕМВ и ток със същата честота ;-)

Ами ти сам си отговори де.
Вълна в метал няма. Това, дето тече по повърхността си е ток в класическия смисъл на думата. Магнитното поле е "привързано" към проводника. Вярно е, че една такава верига може да се опише примерно с S-параметри, но това се отнася за произволна верига на произволно ниска честота. Бъркаш описанието с естеството.
За да ме разбереш: виж градиента на електрическото и на магнитното поле. Кой накъде сочи.

Пример за вълна в "проводник" е линията на Галоа, само дето тя е с диелектрично влакно, което "влачи" електрическата компонента със себе си ( едит: и ток не тече)

Последна промяна dan на Чет Ное 05, 2020 9:10 pm, променена общо 1 път

Чет Ное 05, 2020 8:42 pm
Профил

оф, май разбрах къде ти се къса нишката. Гледай сега. В "класическа" схема имаш "прав" и "обратен" ток, който обаче е еднакъв като стойност по линията. Нали така?
При линиите с разпределени параметри (без загуби) такъв ли е случая? Сериозно се замисли, защото отговорите са два - да, еднакви са, ако нямаш вълнов процес (имам предвид по продължението на линията), и не, не са, ако възникне вълнов процес. И това е граничния случай между двата свята - имаш токове на базата на потенциална разлика.

хайде сега кажи ми първо какви токове текат във въздуха и каква е потенциалната разлика, дето ги движи.

Чет Ное 05, 2020 8:55 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

TheWizard написа:
да де ама преди това има едни диполчета ( в дупката )
и с тръбата и без нея тва "чудо" излъчва :)

Не е отговор на въпроса но за да е формално коректно - точно тия диполчета на снимката не излъчват а приемат, но тя антената е нещо обратимо и въпроса може да е и "какво всъщност приема антената" - сигурно каквото се излъчва това се и приема.

Чет Ное 05, 2020 10:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 324 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Следваща