|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:43 am
Въпрос към старите кримки от 1965-1980 периода в връзка CPU
| Автор |
Съобщение |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
@Дедо, начина на построяване на изреченията и някои изрази (напр. "в края на деня" - еквивалент на нашето "в края на краищата") говорят по-скоро, че господина е английско говорящ. И по-скоро на моменти използва автоматичен преводач от английски на български. Не ми харесват въпросите, които задава обаче!
@ds18s20, не би ли успокоил малко параноята ми, като заявиш, че се интересуваш от "тракиране" на обект и изчисляване на траектории чисто академично, а не се готвиш да ни пратиш някое подаръче от "bay area, baby" със силно радиоактивна природа и автоматично насочване!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Юни 27, 2006 8:39 am |
|
 |
|
ds18s20
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юни 25, 2006 7:43 pm Мнения: 101 Местоположение: Bay Area
|
huh? Подаръче?  Разнира се че не! Интересът ми е специфичен по въпросите на стари технологии - неща които горе-долу изпълняват сащите функции днес говорейки в общи линии. Разбира се че има разлики но в моето мнение те са в точността, не в принципа. Чувъл съм критики на СССР технологиите но то е сравнение между ябълки и портокали. Аз например сам поръзен от изделието на МИГ аеропланите - бярно че всичко е парни стрелки но факта е че работи с почти нула потдръжка и с големи балончета вода в танкера. Такива неща - но ми даваш много кредит ако имаш пред вид че мога да изпалня такъв план че да закарам подарък чак то Европа  Едва ли няколко живота биха ми стигнали да разкопая джунджуриите.
Поздрави, няма страшно 
Последна промяна ds18s20 на Вто Юни 27, 2006 8:58 am, променена общо 2 пъти
|
| Вто Юни 27, 2006 8:52 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
OK! No hard feelings! Peace!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Юни 27, 2006 8:56 am |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Линк за всички, които се интересуват от съветска изчислителна техника:
http://www.computer-museum.ru/histussr/0.htm
(за разбиращите руски, естествено) 
|
| Вто Юни 27, 2006 10:06 am |
|
 |
|
velio
|
Туй да не е дядото на тиристора?? 
|
| Вто Юни 27, 2006 12:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ако под амплитуда имаш предвид височината на целта, значи системата е от 2 радара - един се върти в кръг и отчита само хоризонтални координати (на такъв съм бил аз) а втория се клати нагоре-надолу (викаме му "слон" щото все едно си клати хобота) и дава височината. Аз и оператора на слона отчитаме съответно хоризонтални и вертикални координати, а по-нататък се сглобява картинката... Ами просто помниш... Ако не следиш екрана пак ти казвам не можеш да определиш кое е цел и кое не е... Ако нещо се движи бавно трудно може да кажеш какво е, то затова един кацна на Червения площад
Не съм добър с термините, и не познавам добре йерархията, но има такава. Просто радарите са от различни видове, има за далечно, има за близко разстояние и обикновено всеки един момент от времето дадено пространство се сканира от доста и различни радари.
По принцип няма връзка между отделните единици, така че групирането на различни единици е по-скоро с цел "презапасяване", т.е. ако един не види една цел, другия да я види...
|
| Вто Юни 27, 2006 1:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
май по-голямата част от руската техника дето е била на въоръжение у нас е от 50-60-те години.
Може да се каже че е повече от допотопна, без компютри без даже електроника..
Но техниката е просто един инструмент за решаването на дадена задача - не сме имали по-добри инструменти - не сме ги ползвали...
Това което може да се научи от руснаците е как се решава задачата, а не да се смеем над допотопните им средства.
Примерно ако сега се намерят пари и накараме БАН да изтреля апарат до Луната, може и супер компютри да вземат и да изчислят траекторията до милиметър - ама дали супер техниката ще гарантира че апарата ще кацне там където трябва?
Да не забравяме, че руската Луна2 стига до луната през 1959г - същата година в която е патентована интегралната схема... Някой може ли да си представи що за техника е имало вътре?
Сигурно ако го видим тоя апарат ще паднем от смях... (има един виц на тая тема за "мамата-бравата" )
ама по-смешното е че днес въпреки целия прогрес не сме кой знае колко по-близко до Луната
|
| Вто Юни 27, 2006 1:57 pm |
|
 |
|
HCL
|
Е да ама до Марс сме по-близо, макар че аз лично на от 2 год. не сьм си мьрдал от една конст. надморска височина  .
Ако приемем, че на тиристора дядо му е диода, много здраво диодче... 
|
| Вто Юни 27, 2006 2:44 pm |
|
 |
|
velio
|
Не бе, имаше нещо дето се наричаше тиратрон (ако не греша) - газонапълнено е, в стъклен балон и има същата функция като тиристора (поне колкото съм чел...). И свети  .
|
| Вто Юни 27, 2006 2:57 pm |
|
 |
|
HCL
|
Май кьсно сьм се родил тогава 
|
| Вто Юни 27, 2006 3:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ех няма познали ..... ммм подсказка номер две ... само две крачета има, дтругите две са бутафорни.
|
| Вто Юни 27, 2006 4:57 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Вто Юни 27, 2006 5:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами веб камерка ..... това е ....... кварц ..
|
| Вто Юни 27, 2006 5:54 pm |
|
 |
|
HCL
|
Тони сигурен ли си, да не бьркаш, понеже не се вижда мишката дето вьрти колелото на осцилатора  Леле никога нямаше да позная 
|
| Вто Юни 27, 2006 8:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мишка за съжаление и аз не виждам, като гледам какъв парчок е трябва да има някакъв страховит Q фактор. Това сигурно като го разколебаеш веднъж после 2 часа генерира без да консумира, power safe mode  . ... Продукт на тесла
|
| Вто Юни 27, 2006 8:46 pm |
|
|