Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Измерване на закъснение на сигнал с корелация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Измерване на закъснение на сигнал с корелация
Не бях чувал за Lock-in Detection до момента. 2 вечери се приспивам разглеждайки странички и видоеклипчета по темата.

До колкото схванах принципа дава възмижност за измерване на фаза и амплитуда дори ако сигнала е много силно зашумен. Твърдят, че е възможно измерване с 1% точност на фаза и амплитуда на сигнала, когато полезния сигнал е 1uV , при ниво на шума 1V ...

За целта обаче трябва референсната и сигналната честоти да са абсолютно еднакви ...

В моя случай това не знам как да стане.

При мен имам 2 устройства далече едно от друго без електрическа връзка помежду им.
Имат RTC часовници синхронизирани с точност +/- 30uS и 20ppm кварцове на процесорите.

Амплитудата силно зависи от разстоянието помежду им.
При предавателя има допълнително източник на шум (бръмчене на мотор и механика) с ниво около 50дБ

Сметките трябва да се правят с Cortex M4, като е желателно това да става поне 1-2 пъти в секунда.

Целта е да се измери закъснението на излъчения сигнал от едното устройство и приет от другото устройство, като се знае момента на излъчването му с точност +/- 30uS.

Правил съм ултразвукова ролетка с 40кХз зумери, но за тези разстояния (40-70 метра) нещата изглеждат сложно, а и зумерите имат насочена диаграма на излъчване и приемане. Допълнително шума много силно им пречи, особено на големи разстояния, когато нивото на приетия сигнал е ниско.

Тук ориентацията не трябва да има значение. Т.е трябва да се излъчва във всички направления в хоризонтална равнина.

Сря Авг 26, 2020 10:13 am
Профил

Не съм сигурен как точно се води lock-in detection на български, мисля, че е синхронна или хомодинна детекция. Но това е само един начин да увеличиш SNR. Ако се върнеш назад и погледнеш какво съм ти написал, сигурно ще се сетиш, че методите за Pulse compression помагат освен за по-точна корелационна обработка и за повишаване на SNR.
Не помня в коя тема някой коментира радиомодемите, които работят при SNR < 0 dB, че видиш ли не било баш така. Е баш така си е, може да имаш ниско отношение сигнал/шум (в лента), обаче сигнала го "разтягаш" във времето, като по този начин "набиваш" повече енергия в сигнала, така че Eb/No да ти покрие критериите на приемника.

Сря Авг 26, 2020 11:28 am
Профил

emilvtc написа:
При мен имам 2 устройства далече едно от друго без електрическа връзка помежду им.
Имат RTC часовници синхронизирани с точност +/- 30uS и 20ppm кварцове на процесорите.

Те тогава не разбирам каква ти е била идеята с белия шум? Нали за корелация ти трябват два сигнала, отде щеше да го вземеш втория?

Така или иначе, дали ще е бял или псевдо-бял все ще е сигнал с някакъв спектър и като такъв ще съдържа много информация. Ако имаш нужда от тази информация - ОК, мъчи се да я предаваш. Но ти де-факто нямаш нужда и само си усложняваш живота, защото колкото повече информация се опитваш да прекарваш през даден канал, толкова повече настъпваш мотиките.
Корелацията наистина търпи определени загуби и определен шум... но колко ли ще търпи? ОчевАдно истински бял шум няма как да предадеш, защото той е сигнал с безкраен спектър. Докато стигне до приемника голяма част от спектъра ще е изядена и като добавиш шум ще получиш едно много бледо копие, дето и ти няма да може да разпознаеш ;-)

Идеята с локина е, че ще работиш само с 1 честота и то без амплитудна модулация. Демек предаваш DC сигнал с минимална информация в него. Предполагам 16 бита са ти повече от достатъчни, на практика ще са по-малко. Ако можеш да се позволиш секунда мерене (демек ако не ти се променя разстоянието приемник-предавател) то имаш някакви мижави 16 бита в секунда... Това ти е необходимия bandwidth на канала. По-тънко от това не мисля че може да минеш ;-)

Относно синхронизацията на честотите... мисля че 20ppm са повече от достатъчни. Хубавото на локина е, че обработките може да ги правиш софтуерно. Така, че щом клокът ти е стабилен може да го сверяваш. Но само като честота. Проблемът според мен е, че няма как да се "свериш" по фаза. Демек трябва ти нещо за нулиране... В идеалния случай най-добре втори канал (радио) или втори предавател. С втори предавател предимството е, че ще имаш възможност за триангулация (било на позицията или на часовниците). Но предавателите трябва да са много точно синхронизирани помежду си... С радио може би пък ще ти е по-лесно, не знам...

Сря Авг 26, 2020 11:39 am
Профил

miro_atc написа:
...
Те тогава не разбирам каква ти е била идеята с белия шум? Нали за корелация ти трябват два сигнала, отде щеше да го вземеш втория?
...

Като идея е ОК.
Първия сигнал е "изпратеният" шум- предварително генерирана поредица от стойности.
Вторият сигнал е "приетият" шум - сигналът, приеман в период от време,, съответстващ на очакваното закъснение. После двата сигнала се "наслагват" - конволюция на изпратения сигнал с един плъзгащ прозорец на приетия. Получената функция се нарича кроскорелационна функция между двата сигнала.
Това, което аз коментирам е какъв да е изпратеният сигнал. И твърдя, че белия шум е непрактичен, въпреки че тероретично е идеален.

Сря Авг 26, 2020 11:46 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
аз пак да питам - защо искаш да го правиш в звуковият спектър?
и защо звук? - това са механични трептения, които за да се предават им трябва среда с някаква плътност.
защо не ползваш радио честоти? на 7 метра трудно ще заглушиш даже блутут. не казвам че не е възможно, освен ако нямаш специално направен хардуер за това, но иначе повечето блутуи/2.4ГхЗ/800-900Мхз радио чипове не се заглушават напълно така лесно.
ще си пускаш пилот сигнала, оп който да си мериш/синхронизираш и си пееш.
меренето няма да е като при сонарите, ами ще мериш фазовото изместане за да получиш разстоянието - правено е и не е трудна задача..

Сря Авг 26, 2020 12:15 pm
Профил

MYXATA написа:
защо не ползваш радио честоти?

Имаш ли идея как може да стане това ?

Аз не виждам как може да стане с радиочестоти. Скоростта им на разпространение е прекалено голяма и за малките разстояния мерим нано и пико секундни времена ...

Блутуд 5 е правен да поддържа нещо подобно, но изисква специални антени превклщчвани към един приемник и резолюцията която твърдят че ще постигнат е няколко дециметра... Вижда ми се доста сложно ... Разбира се предполагам, че в радиото има някаква хардуерна поддръжка за точното и бързо измерване.

Чипкон навремето имаше едни SoC радио + процесор + "хардуерно сметало", като чиповете бяха създадени точно за индор GPS за малки разстояния. Там разчитаха на промяната на RSSI на приетия сигнал във функция на разстоянието. Мереха го и на база на него триангулираха и изчисляваха координатите.
Факта, че тези чипове не просъществуваха дълго и отдавна не се предлагат ми говори, че RSSI базирани сметки не са удачен вариант за целта.

Идеята за белия шум е по-скоро патърн на непериодичен сигнал с малка продължителност излъчен от предавателя и известен на приемника, с който да се корелира.

Дан, погледнах го и баркер кода и до колкото схванах - това е предварително известен и излъчен патърн, който се търси в приетия сигнал - вместо белия шум примерно

Има възможност за точна (<1uS) синхронизация през радиоканала, така че ако сигнала е нискочестотен ще е известна и ще се синхронизира и фазата му в началния момент.

Сря Авг 26, 2020 3:51 pm
Профил

Щом една лазерна рулетка може да мери сантиметри и милиметри, едва ли меренето на закъснение е голям проблем. В случая иде реч на мерене на фазова разлика между излъчен и приет сигнал.

Сря Авг 26, 2020 4:22 pm
Профил

emilvtc написа:
Аз не виждам как може да стане с радиочестоти. Скоростта им на разпространение е прекалено голяма и за малките разстояния мерим нано и пико секундни времена ...

"малки" и "големи" е относително понятие ;-)
Значи въпросът е ти каква резолюция може да постигнеш с таймери и кепчъри. Аз примерно съм правил мерене дължината на jtag кабели, понеже дължината на кабела оказва влияние на закъснението, а тъй като source-synchronious интерфейс това е важно при семплирането.
Най-лесният вариант е ако може да направиш "ping" при който папагалът отговаря с фиксирано закъснение. Пращаш и мериш за колко време се връща ехото. Закъснението ти се увеличава с 1нС за всеки 15 см. При 70м имаш почти половин микросекунда. Малко е наистина, за да го мериш софтуерно. Но ако можеш да го изкараш като импулс или импулси, меренето им не е проблем.

emilvtc написа:
Има възможност за точна (<1uS) синхронизация през радиоканала, така че ако сигнала е нискочестотен ще е известна и ще се синхронизира и фазата му в началния момент.

Ок, щом имаш и радио нямаш проблем и със звука...

Сря Авг 26, 2020 4:59 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Аз идеи имам много :) затова те питах комерсиално решение ли е или упражнение на мозъка :)
мисля че ти написах, че за далекомер с радио честоти, като при лазерните с постоянно излъчване се мери фазата на сигнала.
Фазата се променя с разстоянието като гледаш единичната окръжност....

Сря Авг 26, 2020 5:25 pm
Профил

Да си припомним, че акустичното мерене се прилага в среди в които електромагнитните вълни имат проблем с разпространението.

Ако приемем, че радиовълна "изминава'' 1 м. за около 4 nS и ако решим да мерим с резолюция 1 м посредством отчитане на фазова разлика в обхвата 0 - 180 гр. то периодът на сигналите, които ще се сравняват трябва да е 1,44 E-6 S, което означава импулси с честота около 700 kHz.

Сря Авг 26, 2020 5:42 pm
Профил

Как го изчисли?

Сря Авг 26, 2020 6:31 pm
Профил

Ако търсиш точност 10 см, в диаметър 100м ...това са от 0.3 до 300нс. Някакъв сигнал около 1..3МХц.
Може би ще го филтрираш и усилиш? С какво закъснение?
При условие , че имаш синхронизирани часовници с каква точност ? 0.03нс ? Как се постига това?

Сря Авг 26, 2020 6:58 pm
Профил

stefan63 написа:
Как го изчисли?

f = 1/(360*4*10^-9)

Сря Авг 26, 2020 7:55 pm
Профил

Това нищо не ми говори, наистина ми е интересно.
Също - каква система за измерване би описал?

Сря Авг 26, 2020 7:58 pm
Профил

Изхождам от това, че радиовълната изминава разстояние от 1 метър за време 4 ns (приблизително).

Ако приемем, че ще отчитаме фазова разлика с точност от 1 гр. то ни трябва сигнал с период 4 ns x 360 гр.

От така получения период, получаваме честотата на сигнала (694444 Hz).

Методи за мерене на фазова разлика - бол.

Сря Авг 26, 2020 8:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща