Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Защо се разпрограмира платката 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Защо се разпрограмира платката
Става дума за управляваща платка за вендинг машина (показана е на снимката).
Процесора е MB90F546. Има два чипа CMOS SRAM K6X1008C20. В тези памети се програмират и пазят различни настройки, рецепти за кафета, функции на бутони. Има батерия за запазване на настройките - 3.6V NiCd или NiMh. Има една MAX690 - Microprocessor Supervisory. Свързана е според документацията - показани са картинки. Батерията през MAX-a захранва освен SRAM-a и часовник DS1302. На изхода Vout (p.1) има кондензатор 10 мкф. Между Vout и Vbatt (p.1, p.8 ) има съпротивление 2.2к - би трябвало да е за дозареждане на батерията. Платката се захранва от променливо напрежение и LM2576 или LM2596.
Проблемът е че някои платки в неясен момент и по неясни причини си загубват потребителските настройки - тези които се пазят в RAM-a. В някои случаи настройките изчезват, в други - тотално се объркват - сменят се бутони цени и т.н.
Батериите са нови. Сменян е кондензатора 10мкф на Vout, сменян е MAX690, директно на захранването на RAM-a са запоени кондензатори 33мкф. - тези действия не помагат. В една от платките бях сменял и DS1302 - няма разлика. Бях поръчал и чипове RAM - нещо не се получи със смяната - консумацията от батерията доста се увеличи - може чиповете да са менте, може и аз да съм повредил нещо при смяната.
Това което не е правено е да се свери часовника и да се види дали е верен след евентуалното разпрограмиране и от това да се правят някакви изводи.
Та всякакви мнения защо се получава проблема и как евентуално да се реши биха били от полза.
Смяната на платката обикновено решава проблема ( и новата платка не е нова) - така че проблема по скоро не е в останалата част на машината а в платката.

Прикачени файлове:
max2.jpg
max2.jpg [ 30.69 KiB | Прегледано 7813 пъти ]
max1.jpg
max1.jpg [ 30.18 KiB | Прегледано 7813 пъти ]
ven2.jpg
ven2.jpg [ 184.97 KiB | Прегледано 7813 пъти ]
Пет Авг 14, 2020 8:35 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Защо се разпрограмира платката
Пробвал ли си да измиеш платката с алкохол и/или да я пуснеш през ултразвукова вана?

Пет Авг 14, 2020 8:48 am
Профил

А не допускаш ли,че може процесора да омазва паметта. Ако са само за настройки пробвай да им забраниш WE, така че да не може да пише в тях и виж дали пак се омазват. Иначе не е невъзможно и проблеми със захранването да имаш. Често ли се случва, само на място в машината или и при теб ?

Пет Авг 14, 2020 8:51 am
Профил
Аватар

Смени батерията.

Пет Авг 14, 2020 9:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Платките не изглеждат замърсени, но няма да навреди да се измият.
Батериите са нови.
След последните случаи, при които информацията не се губеше изцяло и аз започвам да мисля че проблема като че ли не е захранващ. Тази платка е работила половин година без проблеми а сега за две седмици се скапа 3 пъти ( според собственика има доста токови удари - каквото и да разбира той под токов удар ). Сменена е с друга и ще се следи какво става.
Лошото е че проблемите винаги са на машина, която работи някъде си - на практика е почти невъзможно в сервизни условия да се имитира всичко на което е подложена машината на реален обект. Обикновено разпрограмираната платка се програмира на стенд ( имитация на машина ) и се връща.
Може наистина да се изолира WE сигнала но си мисля че RAM-a едва ли е само за данните - по това ще се мисли ако проблемите се засилят ( проблемните платки май са 3 - от различни машини, несвързани по никакъв начин).
Засега нещата са на изчакване да се види как ще е с новата платка.

Съб Авг 15, 2020 9:47 am
Профил

Ами не е трудно да симулира токови удари и смущения, дори ако сервизирате подоб и машини си е доста полезно.

Съб Авг 15, 2020 9:54 am
Профил

Едно време на рам 6116 задължително слагахме 10-20 ома към захранващия извод,,,,нещо около/срещу latch-up ...Не пречи да пробваш, ако се задържи проблемът...

Съб Авг 15, 2020 2:50 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мисля че такива пакости може да направи само захранването. Платката вероятно е минала тестове ... но с времето.
Нещо което може да вкарва шум през някой портове. На такива машини им прикачват допълнителни дисплеи , аларми , инсталират духалки вътре , кварцови лампи .. все "убавини".

Нед Авг 16, 2020 10:43 am
Профил

Залагам на захранването .
MB90F546 по памет е 16 битов МЦУ на Фуджицу Микролелектроникс - Сега баш с тоя не помня но от тая серия съм ползвал МЦУта къде 10г за разни устройства
в колите и аз лоша дума за Фуджицовците не мога да кажа.
По идея аз много недолюбравм 780х и от сорта.Поне 20г вече има много по хубави LDOта ....
Ако се направи свястно захранване -МЦУто бачка без грижи.
Може и другаде да изскочи заека а а може и да е комбинация , но първоначално аз бих прекопал захранването.

Пон Авг 17, 2020 7:26 am
Профил

То захранването може да е източника, но белята може да не се случва в паметта а в процесора.

Пон Авг 17, 2020 3:46 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
А има ли чалъм да изключиш машината/платката , да оставиш кондензаторите и батерията(иите) да се разредят за 1-2 часа, после да закачиш сондата на скопа на WE' пина на РАМ-а и да включиш платката, гледайки докато тръгват да се зареждат кондерите и батериите, дали не правят LOW спайк на WE' пина и за колко дълго ( 40-50 или повече наносек,) го правят.
Тая батерия една ли е или сбор от няколко една в/у друга ( т.е. - не еднакво заредени). LOW спайк на WE' , OE' го дават 'X' ( don't care) и какъвто и да е ток на I/O и ето ти резултата.

Пон Авг 17, 2020 5:50 pm
Профил
Аватар

Благодаря за отговорите!
В конкретната машина, от която е последната платка няма монтирани никакви допълнения и "екстри".
Входното за платката е 24V AC, след това изправител и стабилизатора на 5V (импулсeн с LM2596 или 76). Мога да го погледна с осцилоскоп и да измеря параметрите на кондензаторите.
Интересно ще е наистина да се види какво става по захранването и управляващите входове на RAM - a, при спиране и тръгване на тия 24V AC, и евентуално да се сравнят проблемна и непроблемна платка. Но това ще стане при повече налично време, или изостряне на проблемите.
Още веднъж благодаря за отговорите и ще пиша при развитие.

Вто Авг 18, 2020 8:37 am
Профил
Аватар

сетинги пазени в рам си е рецепта за проблем

Пон Авг 24, 2020 9:58 am
Профил

E, то не е рам, има си баКтерия и става non-volatile. Ако имаш предвид да се пазят в ROM, добре, ама някак трябва да се сменят? Т.е. разрешение някакво - то такъв сигнал си има, въпросът е дали по него не се случва нещо странно, както и дали няма специфична ситуация, в която дори без него може да се промени съдържанието.
В конкретния случай може едно ключе/джъмперче на разрешението за запис, разбира се направено качествено да не се индуцират сигнали, и ще се разбере сама ли се оножда платката, или ресурса е изчерпан.
На тия дърти машини това си е типичен проблем - може би от остарели кондезатори да се смяна последователността и тайминга на захранванията, може елементите проста да са си остарели и амортизирани - попадал съм на такива машини от '80-те години - гонят 30+ години, силиция старее и токоносителите мигрират :)

Пон Авг 24, 2020 11:16 am
Профил

Нямаме проблеми за сетинги пазени в non-volatile, всъщност ако направя една ретроспекция това може би е най-редкия проблем който сме имали както с наши така и с чужди продукти, естествено ако батерията замине това вече е съвсем друг момент. Доскоро и алтернатива нямаше, сега с fram/mram е друго.

Пон Авг 24, 2020 2:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]