|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:00 pm
Сверка на ценоразписите....
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
хе-хе, дано клиентът не знае това
Щото аз останах с впечатление че говорим за цена за нова разработка, а не цена за "copy&paste"...
|
| Чет Юни 22, 2006 6:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Какво значи copy-paste? Това, че някой е платил за някаква разработка, незначи, че друг няма да плаща за подобна или, че трябва да плаща по-малко. То ако погледнеш реално целия наш професионален живот е copy-paste. И какво - да вземаме пари само в началото като сме ги мислили нещата ли. Напротив - клиента с кеф трябва да плаща когато има копи-пейст, защото тогава ще е в привелегированото положение да се ползва от изпитани на друг гръб неща. Недейте мисли така бе - цели браншове ще умрат ако мислят хората по-тоя начин. Че то ако влезнем още по-навътре в дискусията - има апликейшън ноутс за почти всичко - т.е. трябва да работим за без пари тогава  . Аз таман се съгласих с теб и ти са обърна на 180 градуса  . Аз точно това му харесвам най-много на електрониката и програмирането (да не мислиш, че е щото много ме кефят "интегралите" както им викат някой хора) - че след определено време почваш да правиш много по-лесно пари, не е като да мааш с чука всеки път като трябва да правиш същото нещо  .
|
| Чет Юни 22, 2006 6:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако е лято, трябва да се умножи по 0.6, защото е топло
ако е зима, трябва да се умножи по 0.6, защото е студено
ако е пролет, трябва да се умножи по 0.6, защото те гони пролетна умора
ако е есен, трябва да се умножи по0.6, защото е мрачно и вали
най-точния критерии е (работното време * надницата + разходите за компютри и консумативи) * коефициент
коефициента варира от 1 до 10
това за копи-паст си е вътрешна работа и не оказва влияние върху цената.
разбивка не се дава на клиента - да не би като си купувате салам в Метро ви казват : солта е толкова, телешкото е толкова, водата е толкова и т.н.
|
| Чет Юни 22, 2006 7:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
@Dimitar,
аз не влагам никакъв лош помисъл относно copy&paste... просто на мен до сега не ми се е случвало да преработя едно решение от един клиент за друг. Вероятно ако ми се случи, последното за което ще се питам е колко пари да му взема...
Верно, опитът си е опит и части от един проект вкарвам от време на време в друг, ама и това си е пак разработка, щото една част ако бачка в една платка, няма гаранции че няма да прави мизерии в друга...
Не знам, аз имам някакъв стаж (15г) но не ми се случвало да почна нов проект и да мога да кажа че "имам много добра представа какво правя" и дори да съм правел нещо подобно едва ли ще го направя пак по същия начин - най-малко елементната база вече ще е остаряла. То обикновено е чудо ако нещото не остарее още преди да съм го завършел...
Вярвам, че и Пирев няма буквално да копира, още повече че е имало и други замесени преди, т.е. колкото и да не му се ще - ще вкара нови елементи, нови изненади, нови проблеми нови решения, т.е. ще стане нова разработка.
Вярвам и ти не мислиш че цели браншове едва ли не се изхранват с copy-paste...
|
| Чет Юни 22, 2006 7:23 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Всекидневно се прави copy&paste. Какъв е смисъла да се прави всичко от нулата. Естествено, че във всеки проект има нещо различно от предишния, но това не значи, че трябва да се почва на гола поляна, както правят нашите правителства от 1990г. насам. Защо да не продадеш някой леко модифициран проект на нов клиент. Та нали чичко Гейтс всекидневно продава копия на Windows, трябва да се учим от него.
С cport-3.10.zip не мога да се оправя. Намира грешка в gnugettext.pas и не може да се компилира с C++ Builder 5. Чудя се дали да не инсталирам някоя версия на Delphi.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 22, 2006 7:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Почти всички, които продават интелектуален продукт, така се изхранват. Естественно, че няма два проекта дето да са абсолютно еднакви, ама и не почваш всеки от нулата. Понякога са по-важни принципите, от колкото точно с каква елемнтна база ще се реализира. За програмирането пък нещата са точно така - веднъж като си направиш библиотеките и после най-много съвсем леки корекции да се налагат. Ама явно нещо не се доразбрахме, защото аз си помислих, че предлагаш цената в такива случай да е по-ниска - което явно не е така. Сори  .
|
| Чет Юни 22, 2006 7:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Намери версия cport264, че не ми давеа нито да я кача тука, нито на ЛС да ти я пратя. С Делфито никога несъм имам ни най-малък проблем. За С-то незнам  . Ето ти линк:
http://sourceforge.net/project/showfile ... p_id=76595
|
| Чет Юни 22, 2006 7:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
няма смисъл, просто се налага... не съвсем от нулата, но почти...
Само уточнявам, че когато се говори за високотехнологични разработки, шансът да те наемат без да си подписал NDA в който се казва че нямаш право в рамките на N години да разработваш подобно изделие за друг клиент клони към нула...
А дори и да не си подписал, пак има нещо наречено "лоялност", което ще рече че не е добре да го правиш, щото после ще работиш само за клиенти, които няма да се интересуват от биографията ти
Иначе за "ниските" технологи наистина метърът минава...
|
| Чет Юни 22, 2006 7:56 pm |
|
 |
|
¶
|
Сега, нито ме познаваш кой съм, нито в кои фирми съм работил, че да ми правиш морални намеци за високи и ниски технологии. Удари го на размишления за съвест и морал. Аз какво съм крив, че работодателите не са подписвали с мен такива споразумения ? То не може хем да им работиш за без пари, хем да има и такива споразумения. Лоялност към бившите ми работодатели нямам, както те нямаха към мен. Ударят ли ти шамар, удряш два, за да разберат остреща,че те е заболяло,иначе ако подложиш и другата буза няма да спрат да те удрят. Моите родители не са ме възпитавали така, но живота ме научи на точно това. Иначе нема оправия. Но това е друг въпрос и няма нищо общ със "Сверката на ценоразписите".
Отделно, когато съм работил за моите бивши работодатели, в извънработно време съм работил за себе си. Така че, голяма част от нещата са натрупани в разработки извън фирмите.
П.П.
Най-интересното е, че само в християнската религия се проповядва да подаваш и другата буза. За други религии не съм чул да се проповядва такъв мазохизъм.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 22, 2006 8:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Това за ком порта ComPort компонента ли е? Ако е този аз имам версия 3.0 .. съвсем легално  .. не знам дали са излизали нови ъпдейти но ако са не ми е пращал.
п.с. Съгласен с Priev, каквото и NDA да подпишеш това не включва товето know how и твоят мозък, това че си позлвал едно за една разработка не значи че не можеш да го позлваш за друга. Едно е да не разработваш конкурентни продукти, въпреки че пъро трябва да се уточни думата продукт и умата конкурентен, ама съвсем друго ако става въпрос за схемни решения и др такива, а и всеки се сеща че това е абсолютно ненаказуемо с каквото и NDA да си, достатъчно е да смениш два компонента и вече не е това което си правил преди, дори принципа да е същия, но пък от тая гледна точка няма как да измислиш нови принципи във физиката ....
Последна промяна ToHu на Чет Юни 22, 2006 10:41 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юни 22, 2006 10:33 pm |
|
 |
|
Dimiter
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
Пирев пробвах на ЛС и по нормалния начин .... е не става
дай поща да ти пратя работеща компонента за BCB5 и 6
|
| Чет Юни 22, 2006 10:36 pm |
|
 |
|
3aek
|
 |  |  |  | ¶ написа: Сега, нито ме познаваш кой съм, нито в кои фирми съм работил, че да ми правиш морални намеци за високи и ниски технологии. Удари го на размишления за съвест и морал. Аз какво съм крив, че работодателите не са подписвали с мен такива споразумения ? То не може хем да им работиш за без пари, хем да има и такива споразумения. Лоялност към бившите ми работодатели нямам, както те нямаха към мен. Ударят ли ти шамар, удряш два, за да разберат остреща,че те е заболяло,иначе ако подложиш и другата буза няма да спрат да те удрят. Моите родители не са ме възпитавали така, но живота ме научи на точно това. Иначе нема оправия. |  |  |  |  |
Пирев един приятелски съвет, без да се палиш много (защото съм забелязал в другите постове че малко ти трябва за това  ) ако наистина мислиш някога да си намериш работа ще трябва да си промениш мисленето тотално
помни че написаното по форумите остава  аз лично ако прочетя че някой мисли като теб и ми кандидатства за работа ще му бия шута без да ме интересува дали е бъдещ айнщаин
в нашият бранш IP то е всичко, служител който е нелоялен към предишния си работодател ще е нелоялен и към мен, а това за заплащането е само оправдание, като не те е устройвало просто да си си тръгнал по-рано без обида и озлобление
|
| Чет Юни 22, 2006 11:11 pm |
|
 |
|
¶
|
Мерси за съвета, но не смятам да работя повече за български работодатели. Знаех че си работодател, щото много се палиш като ги настъпят. Ама това е друга тема, дъвкали сме я много.
Уважавам всеки, до момента в който и мен уважават, започнат ли хъката-мъката довиждане. Парите ? Нали затова съм отишал, да работя и да се прехранвам с тези пари, не да ми ги плащат след 3 месеца или въобще да не ми ги плащат. Пък после като им пратя инспекцията по труда идват на крака да ми ги плащат - за справки "Тр.Системи", гр.Пловдив. Че и молби да не ги съдя, щото глобата била достатъчно голяма
Това за заплащането е оправдание от страна на работодателя, след като не си можел да плащаш, защо си обещавал ? Я си кажи, честно, не си ли лъгал някой работник като си му обещавал повече, отколкото си можел да му плащаш, след това като е почнел да подпитва аджиба защо не си държиш на думата и си хъкал-мъкал, не те ли е напускал ? Кажи на коя фирма си шеф, да те проуча по моите канали, колко хорица са изгорели при тебе
П.П.
Смешно ми става, как може да си лоялен към някой безскрупулен крадец ?
|
| Чет Юни 22, 2006 11:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Заек, я ми разкажи какво ти е интелектоалното пропърти в БГ. Какви са тия глупости дето взехте да ги пишете, като ставаше въпрос за съвсем друго. Тука нестава въпрос да вземеш едно към едно устройството проектирано за един клиент и да го дадеш на друг. А да ползваш отработени неща в двата проекта. Да не би ти като правиш нещо с RS-232 или модеми за един клиент и на друг повече да не слагаш RS-232 и модем, щото видиш ли било интелектоално пропърти на другия клиент. Да не говорим, че никога досега в моята практика поне не съм имал двама клиента дето да искат точно едно и също. Дори и да е било върху еднакъв хардуер е било с коеренно различен софтуер. Пък и споменах за апликейшъните от производителите - много добре знаеш, че всеки производител на чипове, модули и каквото се сетиш има такива както и китове и реално почти всеки продукт е тяхно копие с много малки изменения - какво става сега - на кой е пропъртито. Айде стига сме приказвали глупости а да вземем да слезнем малко на земята. Аз съм готов да се обзаложа, че почти няма в БГ нещо дето да е изцяло пропърти на БГ фирма - т.е. всичко от-до да е измислено там. Дайте да не се правим на такива, каквито несме.
|
| Пет Юни 23, 2006 12:05 am |
|
 |
|
¶
|
Ето една простичка ситуация: във фирмата XXL съм използвал модем FX604 с процесор PIC16F873A, сега ще го използвам с PIC16F628A. Схемата на свързване на FX604 я имат в data sheet-а. Първото у-во събира информация от недвижими обекти по къра на летище София, второто ще изпраща информация от движими обекти от баирите по Родопите. Е сега аз да взема да мисля нова схема на свързване ли на FX604 ? Ми ако фирмата XXL има претенции към мен, защо пък фирмата CML да няма сходни такива към XXL, след като използва схемата от data sheet-a ? С една дума крадеца вика дръжте крадеца.
/*
@Заек, не се пали, моля, щото от опит в други теми знам, че лесно се палиш, като стане дума за работодатели в БГ, а няма смисъл ( така или иначе немам намерение да почвам работа при тебе, пък и ти не ме щеш да ме вземеш на работа, пък да ми плащаш три-четири-пет-шест хиляди лева заплата  ). А бе ти май каза името на фирмата си, ама аз нещо не чух добре, би ли повторил  .
*/
Поздрави, и не се сърди. Успех на твоята фирма !
|
| Пет Юни 23, 2006 12:17 am |
|
|