|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:58 pm
Сверка на ценоразписите....
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Edesign, кой компонент се използва в Delphi за серийна комуникация ? Би трябвало същия компонент да работи и в CBuilder.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 22, 2006 12:16 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Има доста фрее версии като се напише в гооглето и то с най-различни възможности например опитай с TComport
|
| Чет Юни 22, 2006 12:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
тц... няма да е 30, по-скоро ще е поне 300, ама не знам щото тая работа не зависи от мен и комисионна даже нямам...
Мисълта ми беше, че при 100 бр. не може да спретнеш развой и производство и цена... Само за кутията инвестицията е над 50к$, да не говрим за къстъм клавиатура, къстъм Li-on батерия и т.н.
така де щом няма да правиш радиото, наистина не се връзва... макар че зависи и какъв ти е клиента, може да е някой който ще плати повечко ако му предложиш нещо повечко от самоделка 
|
| Чет Юни 22, 2006 1:14 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Edesign по твоята преценка е максимално 3000 лева и екип от 2ма човека програмист за PC и embedded програмист.
Като на PC програмиста му пишем максималното по твоя преценка 1500. И за цялата останала работа на embeddera му се полага 1500 бруто.
Не е ли малко,това си е доста работа.
Да споделя малко наблюдения и аз. Работил съм хардуера на 2 проекта които представляват някакъв тип система от много устроиства с един master. Единия път връзката беше през телефонни модеми. А другия проект беше една древност в която реализирахме собствен двупроводен интерфеис тип токов кръг. Нещо което се приближава най вече до идеологията на CAN на физическо ниво.
Ами аз с хардуера и в 2 та случая нямах особенни проблеми. Но колегите дето работиха софта и в двата проекта затриха в проекта с модемите 2 пъти повече от очакваното а с другия малко по малко от 2 пъти.
Ефекта и в двата случая беше в основни линии софта се пише и тръгва донякъде в нормални срокове а разни дреболии за които не са се сетили в началото и самото изчистване от бъгове на цялата система отнема сериозно количество време.
Някой има ли наблюдения върху разликата между проектиране на система и проектирането на завършено устройство.
|
| Чет Юни 22, 2006 2:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
относно цените спред мен да се прави ценоразпис на разработка е грешно.
Обикновено клиентът не е много наясно какво точно иска, в началото се говори едно и като го направиш се оказва че трябва нещо малко по-различно... Ако вече има фиксирана цена се почват едни проблеми... трябва ли да се доплаща, колко трябва, ама защо толкова...
По-добре е да се каже на клиента колко му струва един калпак на месец и за колко месеца трябва да стане работата. Цената обикновено е колкото две заплати на съответния калпак, щото то не е само заплата ами осигуровки, офис, нет, ток, вода, кола, бира и т.н.  Освен това в цената обикновено влиза и определион гараннционен сервиз, т.е. дребни загуби на време след приклюването за които не се доплаща ( а то винаги има такива).
След това по-добрия вариант е да се плаща следварително, като разработчикът може само да намаля от първоначалната цена ако калпакът му се е разсейвал и има по-малко свършена работа..
Сега като знам че в момента трудно се намира специалист на под 1000лв заплата, а добрите заплати са над 2000 и въпросния проект се оценява на 2 месеца и 2 добри калпака, съвсем нормално е подобно удоволствие да струва между 8000 и 16000лв.
Това би трябвало да е цена за професионално свършена работа. Клиент, който не е готов да плати толкова винаги може да си намери мераклии да се навият на 1/10 от тая цена, ама негов си е проблема като не му свършат и 1/10 от работата, или го зарежат на втория месец....
|
| Чет Юни 22, 2006 4:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ето Пирев компонента, дето ти трябва - аз го ползвам откак свят светува и серийната комуникация в Уиндоус-а ми е била най-малкия проблем. Самоче аз със Делфи, но вътре в архива го има и за С Билдера. Това тук е последната версия и поддържа всички версии досега и на двата компилатора.
|
| Чет Юни 22, 2006 4:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
miro_atc - много вярно си го написал. Аз даже щях да споделя и един друг мой опит, ама реших да не ставам много нахален. По принцип за да направиш точната оферта, разговорите дето ги водиш с клиента и проучванията, които правиш в началото - поне на мен са ми отнемали доста време и след тоя етап работа е била свършена поне на 60% и се сещате, че още нищо не е влезнало в джоба - а може и да не влезне  . Затова трябва да се прилага и следната тактика - взема се около 25% от предполагаемата цена за проекта, което е заплащане за тоя труд и после ако стане работа се приспада от окончателната цена, а ако нестане - поне отчасти е заплатен труда дето си хвърлил. Тая практика е широко разпространена тук - лошото е, че в БГ много малко клиенти се навиват да работят така - но пък ако имаш име създадено вече и клиента е свестен и знае за какво става въпрос и как се работи - тогава и в БГ се случват чудеса  .
|
| Чет Юни 22, 2006 4:10 pm |
|
 |
|
¶
|
Хе, хе, miro_atc, разсмиваш ме с това за самоделката. Това дето го правите каква делка е ? Реално погледнато всичко е делка, независимо дали е с поръчкова кутия и клавиатура. Важното е да му хареса на клиента като работа и надежност. Не ми се казва, къде ще ги навирам тия устройства, щото само на първата седмица ще са ги насрали с кафе, угарки, вино, банички и каквото друго може човек да се сети. Така че, след 2 седмици ще си загуби смисъла от лъскавата и скъпа кутия.
Стои и един друг много важен за мен въпрос: поддръжката. Като се скапе някой GPRS модул какво правиш ? В коша и купуваш друг, щото е неремонтируемо, а се развалят и те, колкото и да ги хвалят. Ако си наблъскал и от най-ситните SMD елементи, тогава гювеча е пълен. Става дума за 100 бр. устройства. За хиляди е по-изгодно да е с SMD.
Мерси за предложението за GPRS, но във всички случаи ще излезне по-евтино и надежно да си свърша работата сам, щото как беше приказката, на вълка врата му е дебел, щото сам си върши работата.
Така, аз мисля да поискам между 4000 и 6000лв. за труд за изработка на всичко това, срок на изработка 8 седмици. Дали ще ги дадат е божа работа. Ако дадат 6000лв. като пристигна в Хамерика, Dimatar ще го заведа някоя вечер на кръчма да го почерпя за коефициента на скалъпване на цената 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 22, 2006 4:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Аз си записвам та после да няма хъката-мъката  .
|
| Чет Юни 22, 2006 4:23 pm |
|
 |
|
¶
|
Е, като казвам почерпка, нямам предвид уливане  , за уливане като си дойдеш в БГ, тогава ще те заведа на Валдес-а, там може такива работи.
|
| Чет Юни 22, 2006 4:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Да бе - то тук щото неможе  . Тая събота едвам съм се прибрал от едно място  .
|
| Чет Юни 22, 2006 4:28 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
ОПАААааа...  Рибата е още в морето, а вие подгряхте олиото... 
|
| Чет Юни 22, 2006 5:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
реално погледнато е така!
И "нашето" е голяма делка... или поне първата версия която е на полето вече 2 години. Не че сега на 20-тата версия всичко ще е перфектно, ама по-друго е, сега поне имам представа кво правим
Просто нали знаеш не всичко тръгва от първия път а при нискосерийните делки нямаш право на много опити 
|
| Чет Юни 22, 2006 5:09 pm |
|
 |
|
¶
|
В случая имам много добра представа какво правя, правил съм го неведнъж, само дето не съм определял цените. Сега съм си сам шеф и трябва да ги определя сам. От разработката изненади не очаквам, втора версия на платки няма да има, на софтуера може.
|
| Чет Юни 22, 2006 5:53 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Никой нищо не спомена за различната производитлност на труда която съм наблюдавал при разработка на завършено усройство и система от много устроийства.
Никой ли няма наблюдения.
|
| Чет Юни 22, 2006 6:01 pm |
|
|