|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:04 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
georgimv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 9:40 pm Мнения: 104 Местоположение: София
|
 Окислени платки
Предварително се извинявам, ако темата не е на място но неможах да преценя за кой друг раздел е и затова я пускам тук
Та на въпроса: От известно време един клиент ми носи едни модули произведени в Германия на които след около една година работа
страна спойки се покрива с някакъв бял мазен окис който е проводим и естествено модула е мъртвец. Опитите да бъде отстранен с кореселин,
спирт или вода не дават резултат единственият начин е със сух парцал и много търкане което не навсякъде е възможно.
Има ли някой идея на какво може да се дължи това и с какво да се почисти.
Ето и още малко информация: Модулите са затворени в алуминиева кутия, окиса се образува навсякъде не само върху медта но не и върху SMD
монтажа, произведените преди 2000г. не показват този дефект, явно швабите са сменили нещо в технологията.
Благодаря предварително
|
| Сря Юни 21, 2006 4:31 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз съм имал подобни проблеми заради непочистен флюс след запояването. Толкова се окисляваха нещата, че чак се разпадаха краката на елементите. Предполагам, че и при теб е заради това. Друия вариант е устройствата да работят в някаква агресивна среда, но тогава пък е трябвало да бъде покрита платката със специален лак.
|
| Сря Юни 21, 2006 6:06 am |
|
 |
|
3aek
|
 Re: Окислени платки
може ли да пуснеш снимка да видим?
|
| Сря Юни 21, 2006 8:09 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
И аз съм срещал техника с недобре почистен флюс с такива ефекти.
Миене с ацетон в ултразвукова вана ако не е много тежка корозията,ако е много зле се иска пълно припояване на платката.
|
| Сря Юни 21, 2006 10:40 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Опитай със веро и топла вода търкаш със четка за зъби 10-15 мин.
|
| Сря Юни 21, 2006 2:12 pm |
|
 |
|
georgimv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Авг 24, 2005 9:40 pm Мнения: 104 Местоположение: София
|
Благодаря на всички за съветите, ще се опитам и да направя снимка но за съжаление в момента разполагам само с камерата на GSM и
незнам какво ще се получи. Вчера на един колега му хрумна интересна идея: Пусна духалката на около 120 градуса и мина една платка
с нея смърди отвратително но се чисти, а най-важното е че след това проработи. Явно това наистина са остатъци от флюса. Незнам обаче дали
швабите го правят от недоглеждане или за да си продават резервните модули.
|
| Чет Юни 22, 2006 6:29 am |
|
 |
|
3aek
|
германците са такива педанти че няма как да ти продадат нещо некачествено нарочно
да не е някакво консервиращо покритие което да се почиства преди работа - няма ли си документи с които да идва тази платка?
|
| Чет Юни 22, 2006 8:56 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|