|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 4:03 pm
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
Не, по-скоро е левскаджия, пък МВР са(или бяха) патрон на левскаджиите. Шегувам се ....май...
|
| Сря Юни 24, 2020 8:37 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
_________________ Хайде де!
|
| Чет Юни 25, 2020 1:03 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Ся почна ли да ви става ясно, защо някои толкова много реваха срещу назначението на Гешев.
|
| Чет Юни 25, 2020 2:26 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами поредното човече което изпълнява нареждния ...мен друго ми е чудно, как са още живи...
|
| Чет Юни 25, 2020 8:39 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
А този човек с асансьорите изглежда читав. Не знам каква му е историята, но очевидно продуктите му са добри, а това , че не се е набивал в очите на народа е само още един положителен показател- за разлика от Пенчев, например.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Юни 25, 2020 8:48 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
само на мен ли ми прави лошо впечатление след вчерашния инцидент в тунела, че в проект за 185 лимона се ползва авангардна технология за копане на тунели тип "5 кирки и един багер"?
|
| Чет Юни 25, 2020 9:45 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
e, то поне 100 милиона са минали за консултантски услуги по договора, и с станналите 85 кое по-напред?
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Юни 25, 2020 1:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами технологията до голяма степен зависи от геологията, по спомен там копаеха и със взривяване. TBM е оправдан в определени ситуации но е и въпрос на конюнктура, дали има някой свободен подходящ, ако няма инвестицията става дебела.
|
| Чет Юни 25, 2020 1:18 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Е какво не му е наред на метода? - пробиват два метра дупки по схема, тъпчат с взрив, гърмят, изриват, укрепват и т.н. ... Зависи от скалата - има тунели дето с ТБМ не мое се копат. А може и да е тъврде скъпо да се пуска ТБМ за малки тунели.
Сигурно са оформяли свода за укрепването и тогава е станала белята - нямам друго обяснение. След като укрепят участъка, тогава започват следващия цикъл.
|
| Чет Юни 25, 2020 1:20 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Появяват се разни "експерти" по медиите и обясняват на нас простите, че това било нормално да се случи, щото скалата се била омокрила и нам к'во си... Аз пък все си мисля, че ако се ползва определена технология, такива инциденти не следва да се случват.
|
| Чет Юни 25, 2020 2:54 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Ами какво да каже въпросния експерт като той има участие в тоя проект и каза че предния ден бил на инспекция и не видял проблеми. Да каже че ги е пропуснал?
|
| Чет Юни 25, 2020 3:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ееее айде сега за няколко работника въпрос ли ще го правим,случва се, всеки си носи рисковете и отговорностите. И колкото и да не се вярва на хората много често такива инциденти са свързани с неспазване на правилата точно от пострадалите. Отговорността трябва да има някакъв лимит, не може работодателя да слага падари, и падари на падарите, неговата отговорност се изчерпва до организиране на сравнително работеща система за контрол, когато някой умишлено не спазва технологии, методологии и правила за безопасност какво да направи работодателя ? Аз го казвам от личен опит, хем аз рбаотя със сравнително малки екипи, но дори и при тях опазването им ми излиза много скъпо, и ако не е отговорността ми към възложителите, бих използвал друга система на контрол. мен не ме тревожи толквоа много че някой няма да се върже и да падне между валците на машината, дал съм му колан, да се е вързал, но ме притеснява това, че ще трябва да платя валците на инвеститора. Съвсем отговорно мога да кажа, че принуждаването да се спазват мерки за безопасност е свързано с нарушаване на един куп членове от кодекса на труда, като започнеш от налагане на глоби и стигнеш до уволнения, и не само в казармата бият с шомпола по главата като нямаш каска, ама и това не помага. Та нека да мине експертизата, да видим технологията ли е била грешна, приложението на технологията или нещо друго. И за хора които не са се занимавали изглежда всичко ясно и просто, но много често особено в подобни дейности не е така, не е реядко в твърда иначе скала да има включвания на значително по-мек и нестабилен материал, ако е това случая и господ няма какво да направи. Не можеш да направиш геологично проучване на всеки метър, нещата не са никак прости. На няколко пъти ми се е налагало да копая тунели и то комуникационни а не транспортни, и винаги съм бягал от това.
|
| Чет Юни 25, 2020 6:31 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Абе тунела си е съоръжение което винаги има кръвен данък. Ще е единичен случай ако се размине без жертви - да се радват че са останали живи. Който влиза под земята би трябвало да знае и какви рискове поема. Един братовчед на баща ми е лежал 3 дена затрупан в една от мините на Каолин. След инцидента се пенсионира със 100% миньорска + инвалидна пенсия.
Жертви при копане няма да има ако няма хора вътре. Не съм чувал да са измислили такава машина все още.
|
| Пон Юни 29, 2020 12:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
С TBM- a е малко по-безопасно но и там има не малко рискове, но не е за навсякъде.
|
| Пон Юни 29, 2020 12:30 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами Ламанша нали е с ТБМ - 10 жертви. Гаранция под земята няма.
|
| Пон Юни 29, 2020 1:34 pm |
|
|