| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Въпроси около CNC
Не я убивам. Сега видях че написаното горе е непълно и двусмислено. То се отнасяше за винтовете които последно монтирах на фрезата. Да се чете така: ...новите МИ СВД са такива боклуци, че са прежалени малко след монтажа им...
|
| Пет Юни 19, 2020 9:59 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ако си купил от тия китайските автоматични смазващи системи - М10Д е възможно най-лошия избор - така си прецакахме винтовете и гайките на водното. Не защото не маже - то си е масло - а защото помпата не може да го подкачи, особено като стане по-студено. И докато се усетим че не маже - винтовете вече бяха ръждясали. Сипваме 5-30 или 5-35 двигателно. Едва ли има голямо значение какво точно е маслото - важното е да се смазва. А с М10Д - не става.
|
| Пет Юни 19, 2020 2:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе не е като да няма значение ама да, особено за по-непрецизни СВД най-вероятно няма.
|
| Пет Юни 19, 2020 5:01 pm |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
Няма такова нещо,аз "чувам" и чета всички съвети, без значение кой ги пише.Само че тъй като никога не съм вадил съчмите са ми чудни някои неща.Например увеличения луфт и шум, не може да е само от съчмите, нали?Най вероятно са преебани и гайките ?От друга страна, как аджеба ще знам, какъв размер съчма се полага на винт който не е шлайфан и на хлабина 0.00 би грепирал ?После от къде ще си купя,правилния размер съчми и накрая ,без прелооод,пак значи с луфт.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Пет Юни 19, 2020 6:13 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Проблема е че тия валцовани винтове не са толкова точни колкото на нас ни са иска . . Предполагам направляващите са от ехоро-ра на TBI ако е така мога да ти кажа че там също имаш проблем и при тях е същата работа . Просто приложението им е за меки/криви конструкции . Ако си с 25-ци решението е да им смениш горния или долния ред съчми с 4мм . Тъй като е най близкия стандартен размер .
|
| Съб Юни 20, 2020 5:24 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Абе направляващите ми са 20-ки но са на Hiwin.От Боев съм купувал за плазми но там няма никакво натоварване и нямам впечатление да са нестабилни.Две машини съм направил с портали ,като по Х сложих 20-ки от Боев които според мен ще си работят дълго.Гайките и винтовете му са пълен боклук,така е.Не знам на сръбкинята от Бургас как са.Все още нямам лични впечатления. Проблема е, че ако тръгна да разглобявам гайка възникват въпросите - дали изобщо има смисъл ,ако е износена самата гайка,от недобре шлайфаните съчми,които са се движили в нея ?Как по дяволите ще измеря размера на необходимата съчма при условие че размера който са заложили производителите ,може да е произволен (оставянето по дълго на съчмите във шлайф машината им намалява размера по време и така могат да си правят размер който ги кефи).И накрая как набивам тапите на нивото на канала (без преса с точен поансон е шанаджийска работа) без да блокирам съчмите ? Ей затова няма да се хвана да сменям съчми.
|
| Съб Юни 20, 2020 10:36 am |
|
 |
|
s7ama7
|
Нашите винтове са от ехорора 25мм със стъпка 5мм . Заменили сме съчмите по всичките оси с 3.18мм . Не казвам че няма луфт ...но при натиск с ръка мърда 10-30uM преди това упражнение мърдаше с 0.1-0.15мм . Лошото е че при нас зареждат само стандартните размери на съчмите а ги има даже и през 2uM но трябва да се поръчват от чужбина . Да намирането на точния размер е "шанаджийска работа" . Тапите не се вадят .. съчмите се "нареждат" има различни техники но си отнема едни 15-20мин . Най-добре е шлайфани винтове с двойна гайка било то и втора употреба и задължително стружко предпазител .
|
| Съб Юни 20, 2020 12:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хмм а тия валцовани винтове не са ли шлайфани след това, нямат ли термална обработкa, или това е само при тия за много $$$ ?
|
| Съб Юни 20, 2020 1:29 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Студено ги валцоват .. няма шлайфане . След валцоването ги качват на преса за изправяне на винта.
|
| Съб Юни 20, 2020 2:45 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Абе аз сравних два винта от Боев и от Бургас и имаха 4 десети разлика по външния диаметър и се облещих.
|
| Съб Юни 20, 2020 3:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Е точно с такива винтове се сдобихме. Когато ги заменя с каквито трябва, ще ги използвам за колове за доматите... Чертеж в някоя кад програма би дала някакъв условен ориентир. Досадното е, че каналът за сачмите на винта и гайката не е полусфера а има по-сложна форма за която липсват детайли... Тапите както ги наричаш не се набиват с преда а излизат съвсем лесно навътре при разглобен винт. След почистване на винта, гайката и сачмите, подреждането им отнема 5 минути без да се бърза. И да се бърза, пак отнема толкова. 
|
| Нед Юни 21, 2020 10:37 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе странно нешлайфани винтове, без закалка, айде последното да речем е за по-тежки натоварвания, ама шлайфа ето някак... или технологиите много са напреднали или....са се върнали в 18-ти век, не знам кое от двете. Другото което ми е странно, как успяват да ги изправят с нужните толеранси, ако е за десета как да е, ама микрони с изправяне... то и стотни силно ме съмнява да постигат.
|
| Нед Юни 21, 2020 12:02 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е остават си криви. После механиката на машината поема. Нали имам рутер с 3 м 25-ца - бият като за световно. За това такъв винт трябва да е статичен и да се върти гайката. Става сложно като конструкция но е по стабилно.
|
| Нед Юни 21, 2020 12:56 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Кви микрони бе Тони,казвам ти че още със слагането имат луфт 5-6 стотни.И са доволно криви - на един метър в средата е над 1мм кривината.Айде представи си като ги врътне с 1000об мотора на бърз ход кво става.Моите държат до към 1500 но нямам нужда от такива скорости.
|
| Нед Юни 21, 2020 1:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
 съчетаваш 2 в едно, вибро бункер с CNC, слагаш отгоре една кофа с малко абразив и детайли и така докато машината работи детайлите се полират  Всичко ли от по-бюджетните е такова ?
|
| Нед Юни 21, 2020 3:25 pm |
|
|