|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:45 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Въпроси около CNC
Ами, че охлаждането през свредлото е полезно не подлежи на дискусия, но при теб отворите са били плитки отношението ти е близо до 1-ца, стружко отделянето не би следвало да е проблем и остава чистото охлаждне/смазване, ама нали това му е предимството на карбида, че държи повече на нагряване. И на мен ми се чини че е нещо в режим/инструмент, отделно при Ф20 би трябвало да може отгоре да влезе достатъчно течност за да не е съвсем без охлаждане. Верно повечето инструменти са култру но ето това примерно го дават за неръждавейка и не е куултеу : https://www.kennametal.com/pt/pt/produc ... 51537.htmlTitan има интересно видео за тия но при 316 е показл само с куллтру.
|
| Нед Май 24, 2020 6:20 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ахм - 316... плитки плитки - 30-40 мм. И отдолу имаше железен кондуктор - нямаше как по друг начин да хванат ф600 диск в машина с работни ходове 300х400. Крайните отвори ги стигаше само в единия си диагонал и ползваха въртенето на масата вместо шпиндела да се разхожда по отворите... Голям филм си беше де. То и пак има филми от време на време. Ама тъй става като се пестят пари. А и някой даде акъл като я купувахме, че това ще е излишна и скъпа екстра. Добре поне че струга няма без, че на него могат да правят разни гяволии.
едит : между другото някой продава ли Кенаметал в БГ? Досега не сме попадали на такива, а съм му гледал клиповете на тоя хубавец. Нашата машина е същата като неговата само че е без охлаждане през инструмента и със статични А и В оси.
|
| Пон Май 25, 2020 7:09 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Не само че има няколко официални дистрибутора но се сещам и за фирма където правят инструменти за кенаметал . Е няма логика с обикновено свредло наострено на шмиргела да прави 15 отвора а с карбида два отвора да не може да направи . 
|
| Пон Май 25, 2020 9:38 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами който ви е дал съвета е за бой, това сигурно е някой дърт "специалист". На практика при Ф20 с тия свредла би следвало да можеш да го пробиеш на един ход, без вадене за да чупиш стружката, тия които са без куллтру гледам ги дават от 2.5-3 D. Иначе това си е задължителна опция мен ако питаш, при работа ще ти се изплати за няколко месеца и от спестено време и от спестени и струменти. Не може ли да ъпгрейднете ?
|
| Пон Май 25, 2020 10:22 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ти с Полимета имал ли си вземане-даване? На струга тулхолдер-а протече отвсякъде още в гаранция. Оказа се че имало серия с дефект и ние сме изтеглили късата клечка. Пратиха нов. Дойдоха да го сменят ама преди да почнат гледаха с лупа навсякъде и накрая казаха "вие сте удряли машината - няма да го сменим". Е извинявай ама машина на година и половина да няма драснато и чукнато? То не че не сме я удряли ама не там където казват, пък и ние си траем - те това дето ние го ударихме няма как да го видят... Честно казано, като ги слушам как приказват за някой дреболии кви пари били, не ми се мисли за това.
Акъла не го даде дърт специалист - един от най-добрите конструктори които познавам, да не казвам и най-добрия. Там където работи имат същите машини и фрезата им има куллтру и каза че никога не са го ползвали, обаче те и не работят такива неща като нас. Те по скоро си правят единични дребни детайли и то не от неръждаемо. И тая опция беше ултра скъпа между другото - трябваше да се лишим от стружкоизнасяне и пак щеше да надхвърли бюджета. А без конвейр тая машина е голяма мизерия.
|
| Пон Май 25, 2020 12:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами добър, много добър ..лош съвет, аз бих зарязал стружкоизнасянето па дори и само алуминий да копая, отделно че това по-може да го сътвориш сам докато другото си е шибня. Как да е, няма как да върнеш каквото е станало. Не знаех че полимета продава Haas, а за всякакви такива аз изобщо не се разправям с локалните лайняри, в момента в който някой се опита да хитрее веднага мейл до хедкуотъра и да видиш как почват и свирки да правят местните смотаняци. Сега вярно, че за каквото ми трябва винаги има някой в САЩ който мога да му звънна и да питам с кого точно да си говоря. Бъди сигурен на фирми като Haas това не им е политика, дори и да виждат че си го счупил ти, ще мине гаранционно, това между другото важи за почти всички САЩ фирми. Тукашните педали се правят на тарикати, те ще го пуснат гаранционно а на теб ще ти вземат пари.
|
| Пон Май 25, 2020 12:58 pm |
|
 |
|
Cekins
|
DMG са - не са Haas ама те и Haas май са при тях. Haas нямаше толкова евтини машини - нашите са EcoLine - ама не от Екологично а от Економично(евтино и орязано от към възможности)  Сега като свършиха европрограмите и никой не купува суперскъпи чисто нови машини и са наточили яко брадвите... Даже се чудя защо по дяволите не взехме Доосан - хем по-големи и по-яки, хем щяха и всичко да си имат и по-евтини щяха да са. Струга има такава простотия, че който я види и изпада в потрес - тейлстока не се изтегля до край и съответно пречи на туулхолдера да работи по дълги детайли. Иначе място има - танкетите му само са по-къси. И предполагам буталото също му е по-късо ама то не се вижда. Тейлсток до край - опция 10к евра - ако искаш...
Последна промяна Cekins на Пон Май 25, 2020 2:46 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Май 25, 2020 2:37 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Продавт Haas, DMG и китайските без бранд Гледах на Haas как рекламират някаква защитна функция от удар в менгемето ..... ама явно не винаги сработва Един влогър от USA забравя да вземе Z и цялата машина отиде ... DT1 с 5 осен инвентар . Чугуна на петата ос се пука , шпиндела и той не е издържал и цялата конструкция на фрезата се измята не стана ясно дали танкетите са се разместили или пукнатина в чугуна . Отиде направо за нова машина по голяма VF2 . Той титана от както взе DMG-то забараву за хасто :d Като цяло мненията за haas са че ако основно се работи стомана това не е машината Не знам машините на OKK дали са конкурентни с цените на Haas но зятах слушам само добри отзиви .
|
| Пон Май 25, 2020 2:38 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Абе едни колеги на другата страна на нашия баир имат Доосан и бичат серийна работа на тях. Не съм ходил да ги гледам, ама нашия фрезист ходи и каза че си имали всичко машинките и работели много добре, хем са машини на няколко години.
Това на DMG струга дето се разтече - влезе охлаждаща течност в греста и тръгна да тече една жълта гняз от танкетите. Хубавците докато монтираха, видях отворен туулхолдера - не можах да повярвам на очите си - моторите вътре Делта. Не че са лоши, ама не е сериозно - че китайското ни водно е с мотори Mitsubishi. Микростеп плазмата с Panasonic...
|
| Пон Май 25, 2020 2:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Хм, че за нашите земи представители на Haas открай време се водят Тексимп. http://www.haas-teximp-bulgaria.com/bg/hfo_about.htm
|
| Пон Май 25, 2020 3:49 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
офф моя грешка ПС. Охлаждането през инструмента си трябва и за алуминии . Плюсовете са че дори и с малък инструмент си пробиваш 5хD и скоростта е почти двойна . На новия проект го имам заложено  Взех му помпа на grundfos но прави само 25бара и не знам дали ще е достатъчно да прокара водата през тия малки отвори 
|
| Пон Май 25, 2020 4:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тя помпата ще прокара водата, въпроса е какъв дебит искаш. Ако ми кажеш горе долу какви са ти тръбите мога да ти сметна какъв дебит можеш да докараш. Абе копаят си на ХААС и стомана и титан. Щях да му ходя на гости на Титан ама нещо се разминахме, другия път като съм наблизо ще отида да видя на живо какви ги вършат. Едни детайли мислех да пускам при него, точно от тия дето тук ми ги оферират на някакви безумни часове, но решихме тоя продукт да го спираме та се размина. В момента Haas дават 25% отстъпка, гледам има центри за под 100к юро де. Сега няма какво да сравняваме с Мазак, Митсубиши .. въпреки че колкото по прецизна машината толкова по-зле и влияят подобни удари. Има едни Хаас които са с полимерна рама.
|
| Пон Май 25, 2020 4:49 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
Още не е опряло до помпата Покрай тая корона много ме замотаха с обработките на големите железа . Иначе от помпата излиза на 1 1/4" ..
|
| Вто Май 26, 2020 5:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Най-големи хидравлични загуби имаш при смяна на диаметър от голям към малък, при колена и при Т в отклонението където има промяна на 90 градуса. То има и прост начин за смятане, има таблици които дават хидравлични те загуби и по тях може също да се сметне, но аз имам софтуер.
|
| Вто Май 26, 2020 5:46 pm |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
Модерните системи за охлаждане вдигат до 100бара и имат дебит до 100л/мин. А фирмата дето произвежда за Кенаметал е "Кооперация Кентавър"-Дряново.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Вто Май 26, 2020 7:02 pm |
|
|