Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Комуникационен интерфейс на Audi 80 B4 1.9TDi ? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Благодаря ти nickich. Явно варианта е първоначалната инициализация да стане софтуерно по този начин по който описваш (с пинове RC6 и RC7 на PIC16F877 например). После конфигурирам хардуерният модул УСАРТ на 9600 бит/с и ползвам същите пинове на ПИКа.

Цитат:
4.Получаваш 0х8А 0х75

Тук малко не ми стана ясно. ЕКУто не трябва ли да ми отговори първо 55, а след това 01,8А. След което аз му връщам допълнението до FF, т.е:
1. Аз му изпращам адреса 01 с 5 бит/с
2. той ми връща 0х55,0х01,0х8А на 9600бит/с
3. Аз му връщам 0хFF-0х8А=0х75 пак на 9600 бит/с

И другото което не е ясно е защо той връща 0х01,0х8А? Какви са тези байтове. В немският сайт прочетох, че няма инфо за това защо той връща това.

Цитат:
5. Всички са щастливи

:D :D :D Дано да е така.

Сря Май 31, 2006 11:11 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Да
След като ми пратиш 0х01 с 5 бит/с, той ти връща 0х55 за синхронизация после 0х01 и 0х8А.
На последния байт (0х8А) трябва да отговориш със 0х75.

0х55 - синхронизация
0х8а01 - вид на протокола, с който ще си говорите.

Сря Май 31, 2006 11:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
0х55 - синхронизация
0х8а01 - вид на протокола, с който ще си говорите.

Всичко е ясно. :D Като направя комуникация пак ще се консултирам, за това как да изчета разхода. Супер, че има с кой да си говорим по темата. Поздрави.

Сря Май 31, 2006 11:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Днес денят беше прекрасен :D
Успях да подкарам комуникацията с Аудито и сега съм супер доволен, защото труда не е бил напразен. Платката с контролера (борд компютъра) още не съм я налепил и в момента всички експерименти вървят с Proteus. След като реших проблема с виртуалния COM в Proteus благодарение на Predator_MF и ¶ всичко си дойде на място. Връзката с колата я правя директно от Протеус и на LCD гледам резултата. Направил съм така, че ако имам връзка с колата да ми изписва на дисплея Connection OK! и ако нямам връзка да пише NO Conection. Днес пускам програмата и какво да видя.....Connection OK! :) . Егаси, не можах да повярвам. Отварям Free serial port monitor няма лъжа няма измама след събуждане на ЕКУто , то ми върнало тояно това което трябва като отговор. Голям кеф. :D
nickich, сега си пак ти приятелю. Вързах се с колата. Сега как да изчета разхода? Единственото което знам, е че той се намира в 15 група 3тия параметър (от общо 4 параметъра).

Нед Юни 18, 2006 9:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:) Браво на теб !
Оба4е, това, 4е ти е върнал отговор не озна4ава 4е си направил комуникацията. Трябва да зециклиш една празна заявка и то да ти връща acknowledge и тази комуникация да се цикли докато му пратиш блок за край на комуникацийата (вж. сайта). Ина4е това е напредък :). Дове4ера ще се опитам да ти потърся информацията ... има малък проблем, понеже сега се местя и още не съм си сглобил комп-а и целия багаж е нахвърлен, но мисля че го имам разпечатано на хартия. Ще гледам дове4ера да го изровя ;)

Пон Юни 19, 2006 12:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
OK! Това е първия етап от задачката и сега продължавам да търся повече инфо за останалата част. Лошото е , че нямам ЕКУ при мен до компа и малко пиша на сляпо, след това прехвърлям всичко на Лаптопа и след това на полето при колата, но за моя радост това дето бях написал тръгна. Това, че се местиш не е лошо. Дано да е в по-голямо жилище :) . Едва ли ти е до мен сега. Не се притеснявай, когато имаш възможнност, тогава. Благодаря ти.

Пон Юни 19, 2006 12:59 pm
Профил

Мнение 
Не знам дали ще помогна, но... В yahoo има група opendiag. Има интересни неща. Преди време написах един ECU емулатор за ПЦ. Не е кой знае какво но през два ком-порта вързани с с интерфейса с оптроните накарах VAG-COM-а да се върже към емулатора. Стана и с виртуалните ком портове на елтима-та. Може да ти помогне при дебъгването...

Поздрави

Съб Юни 24, 2006 3:59 pm
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
darkyp, благодаря за предложението. Преди време намерих такъв емулатор в Интернет, но за съжаление аз имам на ПЦто 1 COM, а емулатора иска 2 Порта. Това затруднява емулацията. Сега съм решил да си купя едно ECU, със същият интерфейс на комуникация и да го сложа до компютъра. Това се налага, защото много е трудно всеки път при промяна на софтуера да тичам до колата. Доста съм понаписал вече. Даже чета в известен смисъл оборотите вече. Казвам в известе смисъл, защото от време на време ми се появяват и правилните обороти на колата а през другото време някакви бози. Засега не правя проверка на грешки при четене и може би това е причината за не верните данни. Но има обмен на данни, което е по-важно. Ами до тук съм стигнал досега. Ако имах едно ECU за експерименти, до сега може би да съм го направил. Поздрави.

Съб Юни 24, 2006 8:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nickich, надявам се че не си ме забравил (за малко инфо как се четат данните). Аз направих нещо (опитах се да направя нещо), но засега само полвинчата работа. В интерес на истината чета оборотите, но незнам защо в 20% от визуализацията оборотите са верни, в останалите 80% на дисплея ми излизат разни глупости. Два дни се боря с този проблем и не мога да зацепя къде бъркам. Започвам да си мисля, че проблема е в протеуса и в софтуерната емулациа. От друга страна щом от време на време чета верни стойности, значи протеуса си работи добре. Ами продължавам с борбата :) Моля те дай идея Ти как четеш данните. Поздрави.

Вто Юни 27, 2006 9:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Извинявай за забавянето, търсих но не намерих разпечатката за това не писах нищо. Вчера си купих бюро :) и вече имам ПЦ, така че ще се разровя довечера...
А за този проблем... може да имаш грешки в комуникацията... получаваш ли нормално другата информация от пакетите (номер, вид...)?

Вто Юни 27, 2006 10:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Извинявай за забавянето, търсих но не намерих разпечатката за това не писах нищо. Вчера си купих бюро и вече имам ПЦ, така че ще се разровя довечера...

Няма проблеми. Не искам да те притеснявам. Когато успееш.

Цитат:
А за този проблем... може да имаш грешки в комуникацията... получаваш ли нормално другата информация от пакетите (номер, вид...)?

По обяд пак ще ходя до колата и мисля да визуализирам и тази информация. Тя ще помогне да видя къде бъркам. До сега на дисплея показвах само оборотите, нищо друго. :).

Вто Юни 27, 2006 10:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако можеш запиши лог фаил да видим какво се слу4ва.

Вто Юни 27, 2006 12:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Изпращам ти кода на това което съм написал до момента. Не се смей, защото това ми е първата програмка на CCS :) . Също така и част от данните прочетени по COMа с serial free port monitora.

Прикачени файлове:
kw1281.c [3.2 KiB]
587 пъти
com.doc [24 KiB]
500 пъти
Вто Юни 27, 2006 1:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами на пръв поглед, това което виждам (или по точно не виждам) е синхронизацията. Имам предвид, 4е в kw1281_display_values казваш kw1281_get_group(1); и малко по-долу имаш block_cnt = kw1281_get_byte(); с което предполагаш, 4е брояча на блоковете, който ЕКУто ти праща е верен. Да, ама не :) добре е да си пазиш някъде стойността на този брояч и да сравняваш дали се инкрементира правилно за всеки блок. Добре е също така да се увериш че си получил 'край на блок-а', като по този начин ще си по сигурен, че си получил читав блок.
Иначе е добре. Дове4ера, като се прибера ще потърся инфото и ако намера нещо ще го постна утре.

Вто Юни 27, 2006 2:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря ти за забележките. Напълно уместни са и вече си открих благодарение на тях една сериозна според мен грешка :) . Идеята да проверявам стойността на брояча и край на блок също е доста добра. Сега започвам преработката и следобяд пак ще опитам комуникация. Поздрави.

Вто Юни 27, 2006 3:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща