|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 12:39 am
Платкаджийници и фирми за насищане
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9120 Местоположение: Разград
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Е аз знам какво е отказваща цена и какво е оскъпяване за малки серии - тяхното си беше директно отказваща цена. После говорих с някого дето имаше контакти там и си каза - "такива поръчки не са ни интересни и даваме отказваща цена.". Е сега не дават никаква цена. Ами като имаш машини и технология - ориентирай се в ситуацията - не знам PCBWay и Eurocircuits колко са им съвременни машините ама правят и малки и не толкова малки серии и не отказват нищо което технологично могат да направят. За капак на всичко и цена ти дават - за 5 платки 100х100.
|
| Пет Май 15, 2020 11:14 am |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Не съм ползвал стандартни стекове, просто няма как. Един итерационен процес: гледаш какво могат, смяташ, ако не те устройва избираш друг вариант, който могат, пак смяташ и т. н. Никога не се получава със стандартния им вариант. От доста време нямам директна връзка и не зная със сигурност, но една от причините според мен да спрат голото производство е, че завода в миналото е построен в края на града, но сега се е изместил сам доста към центъра му  . А това е доста мръсно производство, не може и това да не е фактор, колкото и да е, в Европа сме, не може току-така.
|
| Пет Май 15, 2020 11:17 am |
|
 |
|
3aek
|
Проблема в Русе бе стара технология и мощности ориентирани към масовото производство. Иначе бяха №1 в България като възможности и качество и хората които работеха там разбираха работата си и изобщо не може да се сравняват с тези другите джуджета които се нароиха. Но техните технологии са стари и изизкват големи серии иначе не излиза сметката. Ще ви кажа че само помещението, където слагаха маската бе със ситопечатащи машини със стенсили 1х1 метър и няма как да сложиш друг защото машината е такава а да направиш такова сито си струва пари. Отделно помощението огромно сигурно 5-600 кв метра и високо 4-5 метра с 20-30 ситопечатащи машини и климатична инсталация която работи цял ден ХХХ киловата за да поддържа константна температура +-2C за да не се променят размерите на ситата. И по всички етапи на производството машините са им такива: гълтачки на ток и ресурси. Няма как да не платиш подготовка и няма как 100 платки серия да ти излезат евтино. Единствено излиза сметката ако правиш серии от 1000 кв. метра нагоре. PCBWay, JLCPCB са с последните най-модерни технологии, Русе е правена 80-те години на миналия век, нещата са се променили много оттогава.
|
| Сря Май 20, 2020 8:51 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
Това е така, проблема е че нямат поръчки по принцип, ако имат работещо производство не би било проблем в него да се вкарат и по-дребни поръчки стига да са достатъчно. Ако могат да уплътняват заготовки те с много малки поръчки цената за подготовка ще се раздели между 5-10-20 клиента и те няма да я усетят. Те китайците дори да са с модерни технологии пак така работят. Солдер маската си е пак сито, сервизния печат може да е деигитален което спестява две сита, не че е малко, но ако е само това такъв принтер не е чак такива пари. Според мен не им се занимава, като причината може да е липсата на достатъчно клиенти за да проработи такава схема. В Китай поръчва целия свят, при тях кой ще поръчва....
|
| Сря Май 20, 2020 9:05 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами те затова хората работят на пулинг. На всички принтерите им са метър на метър, обявяваш един стандартен стек, събираш множество поръчки и печаташ на голямата тава.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 20, 2020 9:37 am |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
С голите платки в Русе приключи, така или иначе. Инсталираните мощности за фотопечат, ситопечат, 2 работещи огромни галванични линии (даже са били 3), отделно линия за злато, пробивни/фрезоващи машини, преси за многослойките и т.н. са били професионални и много модерни технологии за времето си (80-те години), грамадни цехове, огромни, колосални суми пари. Изцяло западна технология: Schering, Excellon, няма рашън, няма ватенки. Но това след 2000г се оказа твърде остаряло, макар и все още работещо, въпреки подръжката на принципа "ако може без пари". Това да пробиват с минимум 0.3-0.4 свредла стана неприложимо. Каква инвестиция и кой би направил такава за да се осъвремени това? Това не е линия за smd монтаж за няколко стотин хиляди евро, това са много милиони евро. Пък и на това място (чисто географски, в рамките на града) трудно може да мине проект за химическо производство.
|
| Сря Май 20, 2020 10:59 am |
|
 |
|
Cekins
|
Те защото Оргахим пък са чак в Две Могили... Точно химията не е някаква предпоставка да се откажеш. Имаме контакти с много фирми които биха могли да бъдат замърсители - еми повечето си инвестират в съответните съоръжения.
|
| Сря Май 20, 2020 3:42 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12100 Местоположение: Гьотеборг
|
Не е проблем да се направи "малка" платкаджийница за протипи - тук единствената работеща още, от всички северни страни май е точно такава. Поръчваш сутринта преди 10, взимаш си я същия ден или на следващия след 18 https://www.cogra.se/?lang=enАко искаш с маска, ако искаш без и т.н. Ако искаш да правиш платки с фрезер, или такива с лазер - ще трябва да намерим някое златно съкровище...може и малко да е, но ще си трябва. Но това си е стратегия на държавата - искат ли такова нещо в държавата или не? Също като с бондирането и корпусирането на чипове, също като развоя на дисплеи и чипове и какво ли още не... Територия или държава, там е въпросът.
|
| Сря Май 20, 2020 4:21 pm |
|
 |
|
3aek
|
маската когато са малки бройките е фотополимерна никой не прави сита вече за 5 удъра, белият печат също пръскат фоточувстеителна маска, минава през сушилня след това с един лазер селективно я полимеризират, стрипват и излиза готова за минути принципа е като на цифровият печат с добра резолюция а то техните машини никога не са имали възможност да пробиват такива отвори, през 80-те най-тънките свредла бяха 0.5-0.6 преко сили, съответно и обороти подаване и т.н. на онези машини няма как да сложиш 0.3 мм свредло което иска високи обороти и да стане да не говорим че пробиването е най-малкият проблем, после покриването с мед на тънки отвори с голям аспект отвор/височина си иска специална техника с обратни импулси които се въведоха много по-късно и със старите машини няма как да стане
|
| Сря Май 20, 2020 4:59 pm |
|
 |
|
stefan63
|
маска на сито каква резолюция има? силно се съмнявам изобщо да се използва вече.
|
| Сря Май 20, 2020 8:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами има платна с по 400 нишки на инч може да има и по-гъсти за платкаджийниците,400 е растер около 63 um За много цели това е достатъчно, сега за солдер маска между площадки на 0.5 няма да е много ОК но дори и за това не е невъзможно. п.с. ако гледаш филмчетата на PCBway да речем, там навсякъде солдера го печатат със сито, сигурно имат фотополимерни маски но това показват.
|
| Сря Май 20, 2020 8:31 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Не гледам такива филмчета, бая съм гледал наживо преди 25 години. Тогава цена от 2 долара за кв,дециметър се смяташе за добра. Сега PCBway са съгласни на 1 долар за прототипите.... При тая цена бих заложил, че ползват фотомаска - предполагам(само) , че фотомаската е доста автоматизиран процес. За голяма серия може и да икономисат нещо чрез сито.
|
| Сря Май 20, 2020 9:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ами от това което се вижда в рекламнитв им филчета са сита но на ситото има много платки, в смисъл много модели. Процеса по производство на сита е силно автоматизирн вече, не знам платкаджийниците как го правят ама едва ли е различно от другите отрасли. Всъщност в правенето на сито няма нищо сложно или скъпо, малко време.
|
| Сря Май 20, 2020 11:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Тони - вече съм позабравил, ама май имаше и доста по-гъсти платове. Спомням си че се бях мъчил на някакво супер фино сито да правя нещо навремето. Върти ми се че бях правил на нещо от сорта 600lpi. Обаче такова сито си е майсторство да се направи качествено. Трябват си специални емулсии, спазване на технология и какво ли още не. Иначе от 60 до 120 /см съм правил стотици. А дори и на 400 линии вече си е сериозна резолюция.
|
| Чет Май 21, 2020 10:49 am |
|
 |
|
Tanev
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юли 02, 2006 10:27 pm Мнения: 152 Местоположение: Пловдив
|
Някой да е ползвал PCBWay за 6 слойни платки 2/2mil и 0.5oz външна и вътрешна мед? Пише, че го могат, но калкулатора им позволява да се избере само 3/3mil. По спомен, когато в началото обявиха Advanced PCB услугата, имаше опция за 2/2mil. Съпорта отговори типично по китайски - "прати дизайна, ще видим дали го можем." До сега поръчвах от JLCPCB, но вече 4/4mil 1oz не ме устройва - нужен е по-малък спейсинг и тънка мед. Препоръки за други платкажии? Става въпрос за прототипни бройки.
|
| Пон Юни 22, 2020 10:38 pm |
|
|