|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 10:54 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Коронавирус 2019
Каква изолация, при нас е групов секс по улиците  Общо взето в магазините и ГТ хората се опитват да се пазят де. Което ме навежда на мисълта, че може би някакъв минимум от социална дистанция би бил достатъчен в общия случай. И затова си мисля, че следващата вълна няма да е толкова страшна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 19, 2020 4:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Не съм само аз. Всички, които се съобразяват с фактите го говорят. Друг е въпросът кой иска да ги чуе. Тук отговарям и на въпроса на Цецо за СЗО, защото тях някои определени политици и хора, хич не искат да ги чуят. Но за добро или лошо СЗО са задължени да се съобразяват както с фактите, така и с реалността и не могат да си позволят лукса да говорят небивалици.
Като говорим за фактите - факт е, че карантината е ефективна след като се отърве положението. Но както и СЗО казва от самото начало - до карантина не трябваше изобщо да се стига, а пък там където се стигна тя е решение до време, т.е. докато се овладее пожара. След това казаха, че карантината трябва да се ЗАМЕНИ с други мерки. Същото и по отношение на останалите мерки - препоръката беше ЗАМЯНА, а не олабване както на всички им се причу... Всеки инструмент си има своето време и място. Когато и както стана в много държави положението се изтърве е безсмислено/невъзможно да се прави проследяване на контакти, масово тестване и т.н. Действа единствено карантина докато се ограничи бацила. След това трябва активно да се следят болните и колкото те намаляват като бройка толкова по-широка стена около тях трябва да се прави. Демек по-далечни контакти да се проследяват, за да не се "изплъзват" нови случаи. Карантината в това отношение не помага. Но не говорим за премахване, а за замяна на мерките. Просто няма смисъл да се държат затворени милиони. Те могат да си щъкат напред-назад, но вниманието им трябва да остане изострено. А пък усилията на властите трябва да са върху активните и техните контакти.
Това, че Европа се е отваряла... Ми какъв е проблемът? Пак казвам, никой от научните организации не казва, че трябва да живеем затворени като мишки. Никой не казва, че границите трябва да са затворени. Препоръките са да се следи какво става по границите. Граничен контрол за външните, а пък вътрешните както у Европа е въпрос на двустранни договорки. Примерно между нас и гърците не виждам проблем да се отворят. Имам сравнително еднакъв брой заразени и проблемът не е, че заразени могат да минат границата, а че изобщо че такива хора ще пътуват. Защото ако пътуват те най-вероятно ще заразят други хора още преди да са минали границата. Това е нещото, което нашите РЗИ-та не бива да допускат със или без отворени граници. И ако те не го допускат, тогава какъв е проблемът? Да ще има вероятно случаи на минали границата... но, те няма да са от съществено значение, ако вътре всяка държава/народ си вършат работата. По същия начин и безсимптомните не са проблем. Те не могат да предизвикат бум, нито пък да предотвратят пълното унищожаване на вируса. Още в началото на пандемията имаше видео на 3brown1blue с анимация какъв е техния ефект, какъв е ефекта на карантините и границите и т.н.
Иначе ликвидирането, особено в световен мащаб няма да е скоро. И да, внимание и някои мерки ще се проточат още доста време. Половината от отличниците, които изброих вече имат дни с по 0 случаи или едноцифрено число през няколко дни. При това тия едноцифрените са вътрешни, а не привнесени. Но същите тези държави болните са под или около 100 калпака и продължават да се топят. Дали ще станат кръгла нула това не е толкова важно. Примерно в Китай днес са 85 калпака. Какво значение има това на 1+ милиард население и хиляди, които пресичат границата ежедневно. Реално на китайците проблемът вече е само и единствено граничния контрол. Същото е в Нова Зеландия - 40 случая. В Исландия 3-ма калпака. Хонг Конг също са под 30 и т.н. Разбира се има и много дето са нула, но аз броя само тези които са имали хиляди заразени. Има доста отличници в зоната на около 500 калпака, други като Германия все още са много хиляди, ама са отличници защото тенденцията им е такава, че ако не се промени до няколко месеца ще са близко до нула. И да не е абсолютна нула, то ще са 1 на милион, т.е. нещо с което могат да живеят спокойно.
|
| Вто Май 19, 2020 4:58 pm |
|
 |
|
nik
|
говориш с оксиморони първо да не забравяме че цялата работа е тръгнала от един човек, т.е. всичко >=1 може по всяко време да запали втора вълна, тъй че няма как да се живее спокойно с >0 (освен ако всички не го ударят на презкурин) и второ - докато има някъде по света >0 ще има ограничения, т.е. спокойно с ограничения... пак не се връзва и като говорим за палячовци, на какво е готов един палячо ако има финансова изгода някъде https://www.youtube.com/watch?v=JsfqJ1TkgP0
|
| Вто Май 19, 2020 5:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Разбира се, че по всяко време може да се запали втора вълна. Това го написах по-горе, пиша го пак. Само че има разлика между първия човек, който като се е разболял едва ли е имал и най-малка представа от какво. Докторите дето са го прегледали няма как да са му поставили правилна диагноза и т.н. Въобще не може да се прави сравнение с първия случай. Също така неведнъж писах, че отличник не се става с късмет, а с поведение на хора и мерки. Демек в тези държави очевидно се действа достатъчно бързо и въпреки че ежедневно се откриват нови и нови случаи, те не водят до разпространяване на заразата. И естествено най-трудно е когато имаш много, а не малко болни. Примерно както в Германия - пикът беше 70к. Да опазиш 70 хиляди е далеч по-трудно, отколкото да опазиш 7 хиляди, което пък е още по-трудно, отколкото да пазиш 7 калпака. Дали можеш да пазиш се вижда при многото бройки. Ако можеш с много, очевидно е, че ще можеш и с малко. В това аз не виждам какъвто и да е оксиморон. Медицината познава много заразни болести. По-заразни или по-смъртоносни от тоя бацил. Но това не е повод да се насираме от страх, нали? Аз от самото начало съм привърженик на малко по-сериозни мерки, защото вярвам че има смисъл тоя бацил да не беше се разпространявал толкова. Както и има смисъл да се премахне тотално. Никога не съм бил фен на теорията за стадния имунитет, напротив почнах да пиша активно по тая тема точно след като средата на март чух тази идиотщина. Така че аз съм за всякакви мерки и ограничения, които могат да доведат до тоталното премахване на бацила. За съжаление, обаче не всички мерки водят до това. Примерно няма значение какви карантини ще си спретнат в Занзибар, това няма да убие вируса в останата част от света. Ефектът от мерките зависи от тяхната цялост и от конкретното дередже. Примерно казват, че тестовете са най-важното. Но ако както у нас - тестваш и след това го пускаш да си ходи вкъщи, а пък той ходи на майната си... резултатът е същия като без тест, той пак ще си ходи майната си. С други думи трябва да имаме идея какво правим и защо го правим. Най-важното е да постигнем добра изолация между болни и здрави. Има различни начини това да се постигне. Можем да затворим всички здрави, а да оставим болните да се разхождат свободно. Можем и обратното - да затворим болните и да оставим здравите. Можем да затворим и едните и другите. Единствено не можем и едните и другите да си се разхождат и да си кихат един срещу друг. Кой вариант ще изберем си зависи от нас. Да, ограничения докато съществува някаква опасност ще има. Но ние избираме тези ограничения и не е задължително да изберем да живеем като мишки. Има и други варианти!
|
| Вто Май 19, 2020 5:59 pm |
|
 |
|
nik
|
идеализираш нещата, за това не ти се връзва логиката - след всеки 1 болен вървят 3ма асимптоматични, каква файда че докторите се пазят от тоя 1 докато го лекуват като другите 3ма са на улицата? аз няколко пъти те питах - какви по-сериозни мерки? военно положение? те сега заради едни затворени кръчми и кафенета хукнаха по протести а представям си ако беше по-сериозно... ти как би обяснил на лигльовците че няма да умрат няколко седмици без клюки по кафенетата? как би ги ограничил без да ти ревнат под прозореца "оставка" ?
|
| Вто Май 19, 2020 6:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Първо асимптоматичните не са повече от 20-25%. Но това няма почти никакво значение. Основният проблем е дългия инкубационен период, т.е. всички дълго време са заразни, преди самите те да се усетят. Дали до края ще останат асимптоматични или ще се тръшнат и умрат е все тая. Второ, под "опазване" не броя само пазенето на открития случай, а също и опазването на неговите контактни - бивши и предстоящи. За бъдещите е ясно, но бившите са още по-важни тъй като може да са заразени и желателно да се открият още на етап не само преди симптомите, ами в началото на инкубационния период, т.е. преди те самите да станали заразни. Иначе трябва да се търсят и техните контакти и контактни на контактите и... Трето, ако правиш горното то очевидно е, че ще откриваш хора предимно без симптоми, в т.ч. и асимптоматични. Демек те хич не са толкова неоткриваеми, колкото изглежда. Затова и "отличниците" успяват да смъкват бройката. Ако бяха наистина неоткриваеми, нямаше да е толкова просто. За мерките - у нас примерно можеше да се настаняват всички с положителен тест в болница и да са под наблюдение и изолирани. Нищо че се чувстват добре. РЗИ-тата можеше да получат подкрепления, примерно вместо да стоят на КПП-та полицаите можеше да следят повечко тия дето не са тествани, но под карантина. Личните лекари можеше по-добре да се организират, поне някои и т.н. На тема болници също има какво да се желае, въобще мерки могат да се коментират много. При това говоря само за у нас. Във всяка държава си има особености, затова не искам да говоря в конкретика. Друго у нас, което можеше да се направи е малко по-добре организирана информационна кампания. Все пак болшинството хора не са виждали болен с ковид и даже не вярват, че има такова животно... То това не е толкова страшно, проблемът е, че не са наясно как точно аджеба трябва да се пазят. И т.н. и т.н. Има какво да се желае и не е непременно военно положение  И като казвах "по-сериозни" имах предвид по-сериозни, отколкото е нужно за аналогично заболяване. Защото наистина има много други заболявания. И наистина с тоя бацил теоретично можем да живеем. Но цената няма да е ниска, затова си струва една по-голяма инвестиция за премахването, отколкото дълги години ядове.
|
| Вто Май 19, 2020 7:13 pm |
|
 |
|
nik
|
извинявай, ти от кога не си се срещал с хора? как ще обясняваш как да се пази ако той ти казва насреща "вирус няма, вие лъжете, искам си кръчмата отворена защото имунната ми система отслабва без ракия!" всичко идеализираш, без грам да вземаш под внимание наличните ресурси и обстоятелства това което говориш е утопия абсолютно непосилно за която и европейска държава да вземеш, още по-малко за България за това и никоя не се и опита де... единствено военно положение има някакви шансове но и в това вече се съмнявам, ако утре ни нападнат сигурно 1 месец няма да можеш да ги извадиш пияндурниците от кръчмите, ще си жулят ракийката и ще обясняват колко са глупави другите дето ходят да се пуцат... просто истината е че "белия" човек извади голям късмет тоя път че вируса се оказа не чак толкова страшен
|
| Вто Май 19, 2020 7:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ник, това е естествен подбор, не го мисли, така сме стигнали до тук, ако сме много тъпи просто ще се смени цвета на преобладаващата расо, то и без това на там отиваме. Но тя бройката не е критерий, важно е качеството, британската империя са управялва многократно по-многолюдната Индия без никакви проблеми, та и това не е страшно, нека поизмрат глупаците.
|
| Вто Май 19, 2020 8:17 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
|
| Вто Май 19, 2020 8:28 pm |
|
 |
|
Цецо
|
То на тоя вирус особеното е, че тия дето са "тъпи" и не им пука и да се заразят, едва ли ще умрат. По вероятно е да го изкарат на крак или даже да не разберат.
Виж други си съкратиха живота от страх и нерви.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 19, 2020 9:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами то и аз съм от тъпите, не ми дреме, работя си, ходя по магазини, всякакви крайпътни бараки където мое се купи храна, не използвам дезинфектанти, маска само в магазини защото иначе не пускат и те ме на нищо ми няма, боли ме гърба ама едва ли е от вируса 
|
| Вто Май 19, 2020 9:47 pm |
|
 |
|
velio
|
Честно казано откак спрях да следя новините по тоя въпрос, живота рязко се подобри. Няма смисъл, днес кажат едно, утре - противоположното. Каквото е удобно на момента. По време на извънредното положение нямаше проблеми да се влиза в магазина без маски. Дори бяха едва ли не забранени. Сега не пускат. Три пъти ме върнаха. Презкурин и това е. В дадени моменти си мисля че тоя вирус съществува само на брифингите и в новините в 8. Едва ли някоя от мерките приложени в БГ има някакво значение за развитието на "пандемията". Не и по начина по който се прилагат.
|
| Сря Май 20, 2020 3:05 pm |
|
 |
|
nik
|
айде сега чак пък да ти бъркат живота.... новини по принцип трябва да се гледат само колкото да си информиран и да си в крак с промените, и със и без вирус, брифинги не съм гледал, нито за БГ нито за тук, отварям някой по-достоверен новинарски сайт и се информирам ако има някакви промени, в дир.бг например брифингите ги описват в най много страничка, поглеждам по диагонал и стига толкоз крайностите не са полезни, нито да се вживяваш нито съвсем да изоставаш от случващото се, както имаше период на задължителни маски, пак може да си презкурин ама поне да знаеш да я сложиш на брадата да не те глобяват...
|
| Сря Май 20, 2020 4:15 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12156 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами аз гледам, и трупове рия сутрин и вечер, и статистики чета и т.н... ами неприятно е, но това е положението.
|
| Сря Май 20, 2020 4:22 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Кой каквото ще да ми говори, за мен основното което блокира вируса са маските и спазването на дистанция. Това, че живеел по железни повърхности, че влизал през очите, че обикалял из климатиците ... булшит.
Маска - и то не хипер-дупер противогаз, а най-обикновен парцал, колкото да не си обменяме лиги. И това ако дистанцията е под 1-1.5 метра. След това и маска не трябва.
Груби - при вас се издъниха със старческите домове. Това е. Иначе труповете, щяха да са сигурно наполовина по-малко, ако не и още надолу. Както в цяла Европа де, не сте само вие.
И според мен това е една от причините да има толкова много трупове във богатите държави и толкова малко в бедните. Там в богатите има култура старците да отиват в такива домове. У нас си висят по апартаментите и къщите на село, да иде в старчески дом е по-скоро изключение. Така да ги гепи вируса, трябва да ги хваща един по един. В старческия дом вируса като ги сбара - няма отърване, поголовна сеч с правата лопата. Уж ги прибират да се грижат за тях медицински, да ги обгрижват хигиенно. А всъщност в случая ги прибрали да ги уморят по-сигурно... Смотана работа, доказва, че и развитите държави се дънят грандиозно в някой параграфи. Другата голяма издънка са вътрешноболничните инфекции, които в множеството се оказват... мърлявщина и неспазване на нормите. Щото докторите са известни като едни от най-големите циници и нарушители на правилата. Поне моя опит това показва. Явно не само във БГ е така.
|
| Сря Май 20, 2020 4:23 pm |
|
|