Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Оптрон за ардуино 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Оптрон за ардуино
Здравейте,
Въпросът ми е следния: При схемата, която прилагам, какво ще се случи ако цифров пин на ардуиното е настроен на изход? Аруиното ще издаде ли багажа? Доколкото знам съпротивлението на пина е малко за пиновете, които са настроени, като изходи (представям си го като късо към маса). В схемата D2 (изходът на оптрона) е входа на ардуиното.
Бих пробвал с китайските, ама проблемът е, че в момента разполагам само с оригинално и не ми се правят експерименти с него.

Прикачени файлове:
opto-sch.png
opto-sch.png [ 19.4 KiB | Прегледано 8074 пъти ]
Пон Май 18, 2020 11:20 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Оптрон за ардуино
Сложи един резистор 560 ома между оптрона и проца.

Вто Май 19, 2020 5:36 am
Профил

И без резистор ще оцелее но е по-добре да го има. Тия 10к нямат много смисъл, в случая пълъп го играе светодиод и резистора му.

Вто Май 19, 2020 9:15 am
Профил
Аватар

Бе да има 10к, донякъде вдигат шумоустойчивостта.
lubo_88, отдавна не бях виждал толкова чаркалак на куп, разясни ако не е тайна :)

Вто Май 19, 2020 10:27 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
И без резистор ще оцелее но е по-добре да го има. Тия 10к нямат много смисъл, в случая пълъп го играе светодиод и резистора му.

Имат имат. Иначе лог. 1 не се знае точно какво напрежение ще е. Бат Бонго добре каза.

Вто Май 19, 2020 12:41 pm
Профил

Ами ако бяхме 1980 щеше да си много прав, за днешно време, ардуино и сходните му процесорлета това няма особено значение, иначе от тази гледна точка да, така е зависи от цвета, температурата и фазата на луната, но за процесора все ще е лог. 1-ца.

Вто Май 19, 2020 2:10 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Тая схема с най-голяма вероятност е правена от новозавършил дипломиран инженер :D. Те за тия и 1200 лв заплата са много.

Вто Май 19, 2020 7:29 pm
Профил

Аз по входа на оптрона нещо не мога да хвана логиката :) Целта на Д1 е крайно неясна, ако има някакво пренапрежение няма да помогне много с тоя 1 к. Свързването на L1 говори че тоя оптрон най-вероятно се управлява с контакт, или нещо ОК което го сваля към маса, та той явно светва. R1 е очевиден, малко ми се губи идеята от транзистора или нещо не ми работи днес въображението. Изхода да речем, че ако гоним дефинирани нива е ОК.

Вто Май 19, 2020 8:14 pm
Профил
Аватар

На недозавършил инджинер не му стига акъла за ъъъ, такива работи, аз не случайно се намесих.
Възможно е всичко да е копи-пейст и пак е за браво.

А логиката идва от конкретната ситуацийка, lubo_88 ще каже ако иска.

Някой от форума беше казал, че да икономисаш чарк за 0.1ст. е мнооого важно!... да не ти работи устройството :twisted:

Вто Май 19, 2020 10:01 pm
Профил

Схемата е шийлд за ардуино. Шийлда, например ще разполага с пет такива оптрона, които ще бъдат вързани към пет цифрови пина. На входовете VIN ще постъпва сигнал от сензори за близост, които на изхода си пускат две състояния - маса и нищо. По задание схемата трябва да разполага с два лед диода. Един на входа и един на изхода. Входният лед свети, когато постъпва сигнал, а изходния, когато се отпуши оптрона. Поставени са просто за визуализация.
Диод D1 е сложен ако се обърнат кабелите при свързване. Май е по-добре да се сложи последователно на резистор R1. Транзисторът играе роля на шънт регулатор. Да не се превишава максималния ток на диода на оптрона. Схемата трябва да отпушва добре транзистора на оптрона при 5V и 12V. Стойността на изтеглящия резистор играе роля, колко добре ще се отпуши оптрона. Така, че не се хващайте много в стойностите на елементите, защото в последствие могат да бъдат променени.
И аз си мислех, че е добре да има резистор на изхода. Каква стойност според е вас е добре. Около 560 ома?
Какво според вас може да се направи за да се защити входа на шилйда от някакви кратки преднапрежения? Ако може някакво просто решение, защото и без това няма да има много място на платката.

Последна промяна lubo_88 на Вто Май 19, 2020 10:33 pm, променена общо 1 път

Вто Май 19, 2020 10:20 pm
Профил

Добави един резистор, както те посъветваха. Нормално изходите носят около 20 - 30 mA. При изход в 1 и отпушен транзистора на оптрона, изходът на проца може и да сгъне.

Вто Май 19, 2020 10:30 pm
Профил

То че транзистора ще ограничи тока добре, ама всъщност каква е логиката, очакваш неизвестно отрицателно входно напрежение , или захранващото не е ясно какво е ? Сега то лошо няма но ако сигнала може да бъде само положително спрямо маса или маса а захранващото е известно в някакви граници спокойно може да минеш без ограничението по ток. Аз друго си мисля, ти като го ограничиш на около 11 мА нещо такова излиза, и ако оптрона е с коефициент на предаване 60 и ако леда на изхода е с ниско напрежение примерно 2 V няма д имаш достатъчно ток да му ги даваш 9- мА дето ще иска и няма да можеш да докараш лог.0, Тоя с буква N го дават 50-600% , сложи поне NB или NC там имаш предаване по ток мин 100%

Вто Май 19, 2020 10:38 pm
Профил

ToHu написа:
То че транзистора ще ограничи тока добре, ама всъщност каква е логиката, очакваш неизвестно отрицателно входно напрежение , или захранващото не е ясно какво е ? Сега то лошо няма но ако сигнала може да бъде само положително спрямо маса или маса а захранващото е известно в някакви граници спокойно може да минеш без ограничението по ток. Аз друго си мисля, ти като го ограничиш на около 11 мА нещо такова излиза, и ако оптрона е с коефициент на предаване 60 и ако леда на изхода е с ниско напрежение примерно 2 V няма д имаш достатъчно ток да му ги даваш 9- мА дето ще иска и няма да можеш да докараш лог.0, Тоя с буква N го дават 50-600% , сложи поне NB или NC там имаш предаване по ток мин 100%

Прав си за изходния LED. И че може да създаде само мизерии. Но аз си мислех, че този оптрон е NC (200-400), а не само N.
Поне по описанието в комет.
Извинявай, сега разбрах. В схемата съм го писал N. А реално ще бъде NC, защото в комет само той е наличен.

Вто Май 19, 2020 10:55 pm
Профил

NC по параметри е гарантирано 200, с този би трябвало да си ОК. Иначе ограничението по ток може би не е лоша идея, най-вече ако се появи неизвестно отрицателно напрежението.

П.с. Аз днес съм много заспал, чак сега докато си карах осъзнах какво питаш за входа на процесора, ако той е изход в 1 и в същото време на входа на оптрона получиш нула и го светнеш... да може да го убиеш, зависи какъв е проца, и какъв е изхода, но ако е пушпул и може да дава повечко ток като нищо може да изфиряса както е писал lcr.

Последна промяна ToHu на Вто Май 19, 2020 11:30 pm, променена общо 1 път

Вто Май 19, 2020 11:05 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...малко ми се губи идеята от транзистора или нещо не ми работи днес въображението...

Ограничават тока за да може входът да работи в по-голям диапазон на входното напрежение.

Вто Май 19, 2020 11:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща