|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Въпроси около CNC
Ами по някоето време и до там мога да стигна. Имам управлението, драйвери, новото ми честотно трябва да кърти мивки, серво ще направя т. н. Честно казано, точно това си говорихме с един познат - да си купя някое БГ ФУ321 и да го направя на CNC. Обаче ще е малка фрезичка този път! Няма да е голямо чудовище! Просто, защото обикновено има доста неща, които е добре да се изчистят, преди да се отиде на голямото! Не повече от 1000х600 или 700 работна площ. Шпинделчето ще е макс 2kW. Ще взема танкети и винтове от Китай, че ако прецакам нещо да не е за много пари  Ако трябва после ще ги сменя с нещо по-добро ама за толкова малка фрезичка не вярвам... Ако всичко мине гладко и няма инциденти мога да добавя още 2 оси. И чак тогава да мисля за голяма...
_________________www.elkran.com
|
| Съб Май 16, 2020 6:25 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
ФУ321 може да стане ама кинематично не е мислено за CNC, имах такова бая мислех да не му сложим ЗИТ 500, от някъде ми беше попаднало такова, фрезата пък я бяхме взели с линийки и индикация, т.е. оставаше механиката и сервота, но така и не се реших. Индикацията имаше възможност за управление при достигане на позиция и с това се задоволих, помага при дълги проходни пасове. Ей тия тук са го направили точно така както не ми се искаше да го правя : http://www.veda-bg.com/pictures/FU321.TSD.1.JPG а за да стане по-читаво си иска доста преработка. Става за хоби проект ама тогава не ми беше до това.
|
| Съб Май 16, 2020 7:14 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Един познат продава една фреза 325. Тя си е с управление,но трябва да се смени че е старо. Плюса е че е със СВД.Но ще има и нужда от механична доработка зашото те са с един двигател за трите оси. Имат и инкрементални линийки.
|
| Съб Май 16, 2020 8:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
виж тоя юнак какво е направил, постарал се е.
|
| Съб Май 16, 2020 10:28 pm |
|
 |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
Тони не сложил линк май !
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Нед Май 17, 2020 2:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
|
| Нед Май 17, 2020 2:27 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Много яко! Гледах как го правят. Самата гранитно-епоксидна отливка не чак толкова сложна за направа! Може би ако по-натам реша да си правя голяма машина, точно така ще я направя носещите компоненти. Но не знам дали ще бъде колонна или мостова. За сега обаче ще се задоволим с по-аматьорско изпълнение  ПП: Направи ми впечатление, че в конкретния случай по направление Z има, както СВД, така и някаква пневматики закачена с вериги. За какво са му и двете?
_________________www.elkran.com
|
| Нед Май 17, 2020 4:36 pm |
|
 |
|
Jack
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Сигурно е със СВД (а не с коничен винт)- веригата е да спре шпиндела да не лупне долу под собствената тежест, когато вертикалното серво е неактивно. Изгелжда супер, само няма как да не подразнят грозните лабави ТНТМ танкетки залепени към иначе чудната конструкцийка.
|
| Нед Май 17, 2020 5:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Пневматиката е да балансира теглото по Z. Така може да мине с по-малък двигател и да постигне същите скорости. Това е малко ... не знам, виждал съм го да го прилагат но не ме кефи много. По-добре по-як винт/мотор. На мен това ми изглежда като малка машинка, зависи за какво я използваш. За металообработка не е толквова малка, почти колкото ФУ321, но ако ще работиш с неметали, примерно за обрязване на твоите кутийчета, няма да стане, освен ако не го правиш на няколко установки. Иначе на тая конструкция ако и предвидиш по-малък шпиндел който е с 2 степени на свобода си става 5 осна машинка, но и е малък хода по Y и Z за такива цели.
|
| Нед Май 17, 2020 5:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Компенсира тежестта на Z...
|
| Нед Май 17, 2020 5:21 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Тони тука малко ще те поправя - първо "пневматиката" е само амортисьори,а противотежестта е за да балансира теглото и да даде възможност сервото, което разбира се въпреки всичко е със спирачка, да се ползва на макс.Къде би бил проблема, ако нямаше тези допълнения (аз самия се сблъсках с това) представи си че искаш максимално ускорение и бърза скорост по Z.Това върши работа даречем при пек дрилинг - тоест пробиваш с постепенни постъпателни движения напред, вадейки свредлото или с определено разстояние или до началото на пробиване.Така при 20мм отвор(6-7 секунди),трябва примерно да извадиш 30-40 пъти свредлото .Представи си без компенсация на теглото какво преживява мотора и колко пърформанс ще покаже и колко ако има компенсация .Освен това нали не мислиш че няма разлика дали ще ползваш 2-2.6kW серво или 5.5kW ? А по повод проекта от клипа,аз лично при толкова налети кинти нямаше да си спестя обработката на отливките и тогава при юстирането нямаше да ми се налагат паешките номера които прилага този . По повод забележката за танкетите - не съм съгласен те са си съвсем в тон със заданието - машина в клас на точност С5,а не С1 и предназначение - демонстрационна а не за серийно производство. Като оставим настрана тези кусури и предизвикателството да си я направиш сам - аз получих офертичка за първокласен китайски аналог на Фанук рободрил, пак с такава работна площ 600/400/450 - за 23К$ и шипинг 800$.Избаран китаец, със контролер Фанук или Сименс или много хубав китаец.А тук в клипа, на подобна цена, го докарва далеч от фабричното.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Пон Май 18, 2020 12:46 am |
|
 |
|
ToHu
|
Аз от обяснението не разбрах да има противотежест, но видях че поддържа налягането във въздушния резервоар от компресора, предполагам така поддържа може би малко положително тегло. За амортисьори не знам, те нямат ли точно обратният ефект при бързи движения? Това ми се виждат точно като газови пружини но им поддържа налягането външно. Той затова казва че е сложил и голям резервоар за да не се променя налягането от хода на цилиндъра.
|
| Пон Май 18, 2020 9:26 am |
|
 |
|
itso.t
|
Преди време правих същото и при мен. Два пневмо-цилиндъра, разширителен съд, редуцир и кран за спиране на въздуха. Настройката е елементарна - с редуцира се изравнят тока през двигателя на Z при движение нагоре и надолу.
|
| Пон Май 18, 2020 10:04 am |
|
 |
|
ToHu
|
То за балансиране принципа е ясен, точно такова правих преди да се върна но не за CNC а за манипулатор. Учуди ме, че колегата каза че работело като амортисьор, може би е имал в предвид по-скоро демпфер.
|
| Пон Май 18, 2020 10:24 am |
|
 |
|
itso.t
|
Работи като газова пружина. За разлика от подобните амортисьори позволява по-големи скорости на движение. За разлика от тях и от класическите пружини, усилието е почти линейно по целия ход. Двете не бяха ли едно и също, или бъркам?
|
| Пон Май 18, 2020 11:00 am |
|
|