Отговори на тема  [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197 ... 403  Следваща
Коронавирус 2019 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коронавирус 2019
И нашите правиха един-два. Ама материал мноо зор намерихме. Разкрой на водното ама много трябва да се внимава че се чупи много гадно.

Пет Май 15, 2020 11:32 pm
Профил ICQ

ами ... след 3 месеца престой ще ги режем ако трябва, ама няма да дам на наглия мехиканос 20$ за труд като за 5, естествено пазарна икономика, има търсене цените растат,ама те ще ми паднат :) То там по принцип в тая сфера е куцо, аз за производството всички акрили и абс обработвани пращам от БГ въпреки че и тук е скъпо. Тъкмо соранах формованите детайли в тайван, цена 1/3 от тази в БГ качество по-добро. Плексигласа обаче трудно, най-вече с принта, ако е само да го издялкат са пушки, ама с принта нещо не им се получава.

Съб Май 16, 2020 12:04 am
Профил
Аватар

Анти
https://www.24chasa.bg/novini/article/8591231

Нед Май 17, 2020 3:49 pm
Профил ICQ

Въпроса е и какво друго прави, то ако се заразиш с чума почти сигурно няма да умреш от усложнения причинени от корона вирус :)

Нед Май 17, 2020 4:10 pm
Профил

Преди малко минах по Витошка. Като гледам, как са претъпкани заведенията, разбирам, че тези хора са изживели страхотен дискомфорт по време на изолацията.

Нед Май 17, 2020 5:06 pm
Профил

Ами не знам как е било през седмицата но вчера беше ужас. Ходих до офис 1 на баучер и някак си ми хрумна да мина по околовръстното за хоум макс, голяма грешка, сигурно поне 40 мин откарах в задръстване. Първо си помислих че народа отива някъде на югозапад, и наистина една не малка част завиваха на Борис, да ама и нататък продължи. Друга част хвана по магистралата, но и след магистралата все така си имаше трафик. понеже в хоум макс не намерих каквото ми трябва минах през бриколаж и практикер люлин, и трите магазина бяха фраш, в хоум макс като излизах вече имаше опашка отвън защото не ги пускаха всички да влизат. Днес излязох около 11 и си имаше трафик, народа явно наваксва, мислех да ходя да си купувам лампи тук за едно стайче което сега окупирам ама се отказах, ще го оставя на поддръжката, само мисълта за опашките и се отказах, отделно че сигурно тоя тип магазини не са най-доброто място в което от което да купя 100-на пури ..

Нед Май 17, 2020 5:13 pm
Профил
Аватар

няма пушек без огън...
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 0%B0%D0%BB

Нед Май 17, 2020 9:23 pm
Профил ICQ
Аватар

miro_atc написа:
Цецо, ти пак не слушаш какво ти говоря. Германия е отличник точно защото овлядяха епидемията. Основният процент е от началото и тъй като началото беше преди повече от месец, съвсем нормално е вече да са излекувани или умрели. Другите като Испания и Италия, въпреки карантините и до днес новите им случаи са в хиляди на ден. Най-вероятно ще минат двойно бройката на немците. Демек тепърва има още много да се заразяват, камо ли да оздравеят.
За сравнение на китайците им останаха някакви си 300 активно болни. У нас са над 1300 и имаме малко излекувани, защото преди месеци имахме малко случаи...

И какво стана с отличниците от Германия в крайна сметка? Кротнаха на около 500-1000 нови болни дневно.. Ние двойкаджиите кротнахме около 20-40 дневно и те така. На всичко отгоре двойкаджиите задържат 6 пъти по-ниска смъртност от отличниците...

Оказа се също, че ние почнахаме да пием бира по капанчетата преди отличниците... А пък Еврокомисията накрая каза - отличници, двойкаджии - всички да отварят и да тръгват по плажовете. :)

Вто Май 19, 2020 10:57 am
Профил ICQ

Цецо, не схващам какво искаш да ми кажеш...
В Германия активните продължават да намаляват, последно като говорехме бяха над 20к, вече са под 14к. Само за вчера са паднали почти с 1000 калпака. Това аз наричам "отлично", демек стабилна тенденция към намаляване на заразата.
Докато у нас активните случаи се увеличават. Да с малко бройки, ако ги гледаш като абсолютно число. Но се увеличават... и да хубаво е че още са малко и се справяме (поне според щаба). Обаче тенденцията не е добра, защото нито леглата ни са безкрайни, нито докторите нито нищо. Освен това, броят на новозаразените зависи от броя на заразоносителите. Зависи и от мерките/поведението на хората. Ако ние запазим тези мерки и това поведение и в същото време броят на заразоносителите се увеличава, то резултатът ще какъв? Ще стане чудо или какво? Още повече, че ние май нямаме намерение нито мерки да запазваме, нито поведение...
Разбираш ли, че единственият изход от ситуацията е само и единствено е да се прилагат такива мерки/поведение, при които броят на болните намалява и то намалява трайно. Всичко останало води до бавно (или бързо) катерене посока стаден имунитет, какъвто обаче не е ясно дали има.

Вто Май 19, 2020 11:33 am
Профил
Аватар

А ясно, преди гледаше новите случаи. След като се разбра, че идеята в Германия не е да ги нулират, вече не гледаш тях, гледаш активните... Само, че 10 пъти вече пиша, че активни в Германия и активни в БГ е сравнение на лешници с дини. Защото в Германия, на 14 ден без никакви тестове вече не се води активен, а тука кесиш 28 дни в карантина и после чакаш 2 отрицателни теста и дотогава все си активен... Но даже и с това забавяне, пак в даден момент активните ще трябва да ги пишат умрели или оздравели и в крайна сметка отличниците ще си загубят и това предимство.

Преди другия таргет беше, кой ще отвори първи (ще си пие свободно бирата), сега вече и това не ти е таргет, защото всички отвориха, без да чакат заветната кота 0.

Казвам това, че отличници или двойкаджии - всички в крайна сметка се движат по класическа епидемиологична крива. И единствената разлика е колко високо си се качил. В даден момент всички почват да спадат. И затова всички започват да се отварят, поне до есента. Тогава вероятно пак ще почне истерията...

А това, колко високо си се качил, зависи от две неща - мерките, които си взел и чисто естествени фактори - имунна система и климат.И даже никакви мерки да не вземеш, пак накрая ще имаш същата крива, с повече жертви естествено. Но пак ще спадне.

Точно както се случва с грипа всяка година, естествено като отчетем по-високата смъртност на тая гад... което също не е много сигурно де.

Мисля вече е ясно, че занапред ще си имаме корона-грип. С или без ваксини.

Вто Май 19, 2020 12:01 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
А ясно, преди гледаше новите случаи.

Никога не съм гледал новите случаи като критерий за "отличници" или като някакъв основен критерий. Разбира се, всички показатели са свързани и гледам всички данни, най-малкото за да видя дали няма някакво странно разминаване. Защото знаеш, че някои държави в началото закъсняха с тестванията, т.е. реалните бройки бяха по-различни от доказаните и т.н. Някои отчитаха по един начин други по друг.
Затова по принцип гледам тенденции, много пъти съм го повтарял това. Защото няма как да се излъже или подправи тенденция. Не може да отчиташ спад на новозаразените, а реално те да растат. Подобна лъжа/грешка просто цъфва бързо. Тенденцията от тестовете нормално се следва от тендецията с постъпилите в болница, после пък постъпилите в моргата и т.н. Нещата са свързани и трудно се манипулират...
А сред тенденциите най-важната тенденция за мен е броят активни, защото това в крайна сметка целим - да няма зараза. Естествено формата на кривата си приличат, но не съвсем. Някои за 2-3 месеца катерят и спадат, други като нас само в едната посока е толкова. Аз нямам нищо против, даже предпочитам двойно по-дълъг срок и малко бройки, пред стръмно качване и слизане с много случаи. Въпросът е, че за да се обърне една тенденция обикновено трябва причина. Някак си идеята е, че нещата ще се подредят сами от самосебе си не ми звучи убедително. Може и стават чудеса, обаче понякога стават и фалове. Предпочитам да не се разчита на късмета и до есента заразата да се потуши, защото ако стигнем така до зимата и тоя бацил се застъпи и с гриповете ще стане кофти. Хубаво ще е разбира се всички държави да се справят със заразата преди зимата. Но дори и някои да не се справят, това няма да е толкова фатално за останалите. По-добре затворени граници или строг граничен контрол, отколкото вътре в държавата да се затваря всичко. И това вече е факт - е Нова Зеландия и Австралия вече се разбраха, че между тях си няма проблем да се пътува. И естествено че няма, щото в едната в момента има 50 болни, в другата са 500 още ама трайно намаляват.
Така че, ако някой е решил да си живее с бацила, ами то ще си е за негова сметка. Нека си живее... Но не си мисли, че държави които вече са преборили и такива които преборват заразата ще си отворят широко границите, за да се напълнят пак.

Вто Май 19, 2020 1:23 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Аз нямам нищо против, даже предпочитам двойно по-дълъг срок и малко бройки, пред стръмно качване и слизане с много случаи. Въпросът е, че за да се обърне една тенденция обикновено трябва причина.

Ами точно това се случи у нас: малко бройки и по - смачкана камбана. А причината за обръщането е една и съща навсякъде по света - вируса е докопал каквото може при тези нива не мерките и имунитета на хората. Като няма какво повече да докопа, почва да спада.

Ние заради по-бавното качване имаме и много по размит пик или плато, както щеш го наречи, логично и да се влачим по-дълго. Тъй като обаче кота 0 е много далеч във времето, кой колко бавно спада е малко размито за сравнение. В крайна сметка кое е по-добре - по 20 нови всеки ден, които спадат бавно или 500 на ден, които спадат една идея по бързо... В крайна сметка то е експонента, накрая всички ще завършат някъде в безкрайността.

miro_atc написа:
Предпочитам да не се разчита на късмета и до есента заразата да се потуши, защото ако стигнем така до зимата и тоя бацил се застъпи и с гриповете ще стане кофти

Едва ли ще се потуши, мисля, че всички вече се отказаха от тая идея. Както и спряха да възлагат надежди на ваксината. Гадта явно е устойчива и ще се прехвърли в Южното полукълбо и зимата пак ще дойде при нас. Както всички други сезонни гадини. В крайна сметка няма какво по-страшно да стане от изминалата зима, още повече, че тоя път сме доста по-подготвени. Пак ще нахлузваме маските, пак ще се ограничава събирането на хора на закрито и те така...

Това естествено ако вируса не мутира в някаква страшна форма, ама то това си е заплаха винаги и по всяко време.

miro_atc написа:
И това вече е факт - е Нова Зеландия и Австралия вече се разбраха, че между тях си няма проблем да се пътува. И естествено че няма, щото в едната в момента има 50 болни, в другата са 500 още ама трайно намаляват.

Е то това е на път да стане и в Европа. В момента се обсъжда как българите да идат на море в Гърция. :) Да знам, ония в Нова Зеландия са отличници, ние сме двойкаджии, ама в крайна сметка това явно няма особенно значение за крайния резултат :)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05 ... _mainStory

Вто Май 19, 2020 1:36 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
А причината за обръщането е една и съща навсякъде по света - вируса е докопал каквото може при тези нива не мерките и имунитета на хората. Като няма какво повече да докопа, почва да спада.

Бъркаш, много пъти се пробвам да ти го обясня. Това за което говориш е вярно, но за обичайните грипове без карантини и чудеса и при които се достига до нещо като "стаден имунитет". Бацилите минават през целия материал, докопват каквото докопат и почват да спадат.

При сегашната ситуация обаче, това не е вярно. Спадът поне при отличниците не се получава поради изчерпването на материала. Материал има, просто този материал се пази да не се зарази. Съответно тая зараза лесно може да пламне пак. Достатъчно е да се изтърват малко повече заразени. Важното в случая сме ние хората и нашето поведение. Това определя дали кривите растат нагоре бързо, дали растат бавно или пък падат надолу. Освен ние и нашето поведение, влияние оказва и температура, влажност, защото бацила издържа различно време на разни повърхности. Но в крайна сметка НИЕ сме газта или спирачката. ХОРАТА. Примерно както е в Китай - заразените се изолират, съответно климатът навън няма особено значение, защото заразените и незаразените не се докосват до общи повърхности.
Конкретно у нас, навреме приложихме мерки и от пълна газ свалихме педала на положение съвсем лека газ. Затова се катерим баавно. Само че няма какво да ни спре да катерим. Ние трябва да сменим педала и поне леко да натиснем спирачка. Иначе спиране по естествен път ще дойде, ама ще дойде след мнооооого време и мнооого щети. Даже може и НИКОГА да не дойде по естествен път, защото има сериозни съмнения че за тоя бацил не правим траен имунитет. Може и ваксината да се окаже невъзможна, както е при други заболявания. Разбира се, може и някоя от тия ваксини дето тестват сега да върши чудеса. Всичко е възможно, само дето нищо сигурно няма.
Единственото сигурно към момента са изолацията на заразените и нищо друго. Това действа. И все още е приложимо, като в повечето държави активните случаи не са чак толкова много и те могат да се изолират без тежки карантини, без спиране на икономики и т.н.

Цецо написа:
Едва ли ще се потуши, мисля, че всички вече се отказаха от тая идея.

Те някои да не ги споменавам изобщо не са приемали тая идея, че да се отказват... Светът е пълен с малоумници или с такива дето искат да печелят дори с цената на трупове.
Въпросът е, че няма друго реално решение. Просто няма. Приказките за стадния имунитет, за бацилите дето изчезват сами и т.н. са меко казано сънища на гладни кокошки. Ако говорим за реални факти, то се вижда че тоя бацил ебава мамата на всичко там където пламне. Ей последно Бразилия гледам са се натръшкали. Дали им е весело? Дали могат да си спасят икономиката? Казваш ще свикнем... на какво да свикнем - всяка година да се повтаря тая простотия? За чий?
Разбирам да се налагаше - да свикваме. Ама просто не се налага. Можем да преборим тоя бацил. Не е чак толкова страшен. И като казвам да го преборим имам предвид тотално. А не всяка година да чакаме пак да мине и да докопа каквото може.
Няма друга логика. Нито един сериозен учен не може да предложи някакво друго доказано решение. Такива дето предлагат недоказани - бол. Но не бих свързал тия дето дрънкат глупости с науката. Слава Богу няма нито научна организация или медицинска, нито СЗО, изобщо нито някой с глава на раменете дето да се откаже от единственото реално нещо с което разполагаме. И то не е нещо дето изисква много пари, много жертви и т.н. Просто една малко по-добра организация, да се изолират заразните и другите да се пазят докато си пият биричката. Не е ракетна наука.
А който не му увира главата - ами да свиква да си живее с бацила. Ако може... или по-точно докато може...

Вто Май 19, 2020 3:26 pm
Профил
Аватар

Значи, Миро, аз го написах - вируса докопва каквото може при тези нива на мерките и имунитета на хората. Т.е. карантината/мерките/изолацията си има свойто значение и то е огромно.
Само че карантината, както и имунитета не са абсолютни величини. Там няма 100%, няма и 0%. Поради което управлението на вируса не е старт/стоп, а непрекъснат и дълъг във времето процес.

Относно другото пак се връщаме към началото на спора - може ли да се спре вируса до 0, чрез изолация? Да може. Ще стане ли? Не. Вече Не.

Нещо повече локалното му ликвидиране не е решение. Освен ако не плануваш да живееш в постоянна изолация. Аз ти казах и преди време - силно вероятно е да дойде момент, в който, тези които разчитат на 0 активни случаи да са малцинство, нуждаещо се от изолация, а не обратното. Това, че ти си чист, не ти помага особенно ако около теб всички са потенциални носители, нали? И мисля, че този момент вече дойде. Пак ти казвам - Европа се отваря вътрешно при далеч от кота 0, това не е ли в разрез с твоята теория? Погледни какво става, 14 дневната карантина при влизане в доста държави в ЕС вече отпада.

И незнам, защо непрекъснато цитираш СЗО. Те вече въобще не говорят за ликвидиране на вируса, а за ограничаването му с хоризонт много далеч напред във времето.

Вто Май 19, 2020 3:53 pm
Профил ICQ

май само миро остана да говори за пълното спиране и капитулация на вируса :D
аз пък много се кефя на изолацията - поне докато имам запаси от храна повече не съм се бутал в навалицата по магазините, излизам само на разходка - чувствително по-малко хора от преди, и хора и коли, вече не ми се налага само аз да минавам на другия тротоар, ако все пак се наложи да се разминавам с други хора вече и те ме отбягват, не само аз тях, какво по-хубаво от това
тия дни малко започва да се увеличава движението, чувам познати вече се оглеждат за работа, кой за 2-3 дена каквото излезе не подбира, явно туй беше, обратно на работа

Вто Май 19, 2020 4:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197 ... 403  Следваща