|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:41 pm
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
Еврата са под 2к, левовете са 4к Нищо не съм правил, тази година е изгубена - жена ми сади цветя и слънчогледи наоколо. Ами точно за дребни неща ще е, а ако има малко място пролет и есен, да седне човек на малко завет...защото слънце има, но духа по много и студено от морето.
|
| Пет Май 15, 2020 8:13 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Груби, що имам чувството, че там не те свърта? Кога се пенсионираш 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 15, 2020 8:49 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
Напротив Цецо, свърта ме - има много слънце, но и много духа до фиордите. Та гледам да го направя по-приятно. Надявам се да се пенсионирам след 15-25 години, сега ще направя 45. Но ако може по-рано, и на някой топъл остров близо до Африка, няма да откажа.
|
| Пет Май 15, 2020 5:34 pm |
|
 |
|
syscop
|
Да задам един въпрос по темата  Спомням си преди много години имаше едни люти чушки като "чорбаджийските" на дебелина, но малко по-къси. Да знае някой как се казват и откъде може да се купят семена?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Май 15, 2020 8:30 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Я провери на "кози рог" тея отговарят на описанието, има люти и не люти, но малко е късно за семена да купуваш.
|
| Пет Май 15, 2020 10:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, до наесен има време, освен това чушката е многогодишно раЗстение - може да си я прибере в саксия.
|
| Съб Май 16, 2020 12:23 am |
|
 |
|
pipilica
|
Да бе може, те хората колко трева си гледат по саксии, и ламби ще тури на пипера. Ма то както се прецакаха сезоните нищо чудно и до декември да мое си расте навънка.
|
| Съб Май 16, 2020 12:56 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Миналата година до началото на декември брах зелен боб: на мястото за домати, само покрив от найлон и заслон от едната страна с покривало срещу слана. Още има из фризерите.
|
| Съб Май 16, 2020 10:48 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Чемширен молец
Появиха се гъсеници в по-огряваните от слънцето чемшири, явно презимували там, щото и една пеперуда още не съм видял. Добре, че бяха калинките да ме предупредят - обикновено нямат работа по чемшира. Обстановката е сложна: Първо трябва да окося джоджена отдолу, после як душ и накрая да се чудя как да пръскам без да отиде на булчинското цвете отгоре, че да не изтровя пчелите. Накрая ще ги подравня малко, тази година все още има какво. Четиво: https://www.agro-consultant.net/zemedel ... talis.html Сега имам само Нуреле и Ламбада, за после ще търся това:  |  |  |  | Цитат: Съществуват и биологични препарати, които са на базата на бактерията "Bacillus thuringiensis". Характерното за този вид бактерия е, че при размножаването си отделя естествен инсектицид, който е силно отровен за ларвите на насекомите. Счита се, че е щадящ спрямо пчелите. Вследствие на нейното поглъщане, гъсениците спират да се хранят, парализират се и умират. Потърсих информация и открих, че се предлага под суха или течна форма, като влиянието е едно и също - поразява всички видове гъсеници. Примерни такива биологични препарати са: Cordalene/ BIOTHUR 30ml (био инсектицид срещу червеи и ларви), Bacillus t.k. 32 (сашета от 10гр. за 20 л разтвор), РАПАКС. |  |  |  |  |
|
| Нед Май 17, 2020 12:24 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Като на типичен българин ми дойде втори акъл: първо с храстореза, после къпане със струя и чак тогава пръскане с отрова. От рязането красотата погрозня, но ако го изядат гъсениците ще е по-лошо. Така поне се откриха леговищата им, а чемширът ще се оправи. В момента клонките горят с променлив успех - според слабия и променлив вятър.
|
| Пон Май 18, 2020 12:05 am |
|
 |
|
pipilica
|
Що се занимаваш с глупости да къпеш чимшир и да ползваш некви биоглупости, те ти три препарата дето ги ползваме и на доматите няма и грам вредител. Е Ланата е лекоо отровен и е добре да ползваш противогаз но пък ефекта е поразителен. Ръгаш с дюзата в храста и на високо налягане, първо с Ланат и след няколко дена с Афърм+Димилин, тъй като няма да ядеш чимшира мое лекинко да завишиш дозата щото тая гад трудно се убива. https://www.corteva.bg/produkti-i-reshe ... 25-wp.htmlhttps://www.syngenta.bg/product/crop-pr ... ffirm-optihttps://www.otrovi.com/dimilin-15-sk/
|
| Пон Май 18, 2020 1:49 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Чемширът трябва да се изкъпе, иначе ще отидат тонове отрова. За въпросната гадина препоръчват активните вещества на Нуреле, не случайно го имах от миналата година (вчера беше неделя!), добавих и каквото се беше залежало из разни шишенца. А бактерията се предполага, че ще има по-дълъг срок на действие, иначе като се появят пеперудите ще трябва да се пръска на две седмици - гадост!
Мен ме е яд, че не орязах чемширите още през март, преди буйния растеж, сега само с леко оформяне щяха да минат. Но тази година почти всичко почвам от нулата и времето не стига.
|
| Пон Май 18, 2020 10:43 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
У наше село мина и за 1 седмица не остави НИЩО, ама разбирай нищо в цялата околия. 50 годишни чемшири ги оглозга до гол пън за дни. Като изяде тях почна и други храсти, ама явно не и бяха вкусни, щото ги заряза без да ги унищожи съвсем.
Тая гъсеница си е ебала майката в буквалния смисъл. Където мине - нищо не оцелява. Четох, четох - отрова помага, само ако си го хванал в мнооооого начален стадии. Другото спасително е режеш и изгаряш, да не се прехвърли. Ама тамън го изчистиш някъде, то долети от съседа... Трябва да седиш и да им баеш цяло лято да ги отървеш...
Реших проблема радикално - никакви чемшири. Трябват му десетки години да се развие и накрая мине тая гад и аре ... Нема кой да си трови нервите с глупости, разкарах ги до дъно.
Между другото дървото като изсъхне е много здраво, става за обработка и да си правиш някакви дървенийки...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 18, 2020 11:01 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
При мен не върви "никакви чемшири" - те са емблемата на къщата, има ги дори на улицата. От 2015г. пръскам и не мъркам. За щастие на гадината не ѝ харесва много сянката и там по-рядко се пръска.
|
| Пон Май 18, 2020 11:12 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
като гледам мъркаш и то много  аз имам една идея - защо не ги опаковаш в найлон и тогава да пръскаш? в смислъл да направиш един голям чувал(презерватив  ) около чемширя с найлон и тиксо. и пръскаш си отровата и такак да престои един-два часа/деня. ще го умори по радикално и ще изхабиш по малко отрова. Нали подобно нещо правят с пръскането за термити. опаковат ти къщата, пръскат с какват гадория пръскат, чакат някакво време, после вентилация и готово ....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Май 18, 2020 2:12 pm |
|
|