Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Аз в Микрон не съм правил досега - как са им цените в сравнение примерно със Селектра? За качеството ясно че е малко по-добро. Аз предните две седмици насищах платки от Селектра и този път малко се бяха поизложили. И то нищо което се вижда на пръв поглед - платките изглеждат нормално, обаче всички отвори са пробивани със следващия по-голям размер който е имало - примерно всички 0.6,0.7, 0.8 са с 0.8, всички 1.0.1.2 са с 1.2. Добре поне че 0.9 са с 0.9, че и те ако бяха с 1.2 щеше да е брутално. И имам компоненти които са критични от към позиция - аз забелязах че, неща дето преди съм ги вкарвал със зор (умишлено така направени отвори) сега влизат лесно и хлопат, обаче се усетих какво се е случило, като почнах да редя компоненти които се базират спрямо други на кондуктор и платките просто не влизат в кондуктора.

Чет Май 14, 2020 9:03 am
Профил ICQ

Това с отворите да не е недоразбиране за размер, преди или след метализация?
Иначе с микрон не съм работил много отдавна, има поне 10 години, цените им тогава бяха по-високи, сроковете по-дълги, а като качество нищо особенно. Имал съм проблеми със солдер маската доста, имал съм проблеми с наситени от тях платки...

Чет Май 14, 2020 9:13 am
Профил
Аватар

Добре де, мазохисти ли сте?

Дайте ми една причина да изберете "българското"? Значи имам наблюдения върху платкаджийството в БГ отпреди 40 години до ден днешен. Това просто не го можем - и тогава и сега. И проблема не е в технология, а в мърлявщина и неспазване на процесите. Съжалявам, но това е положението.

Чет Май 14, 2020 9:29 am
Профил ICQ
Аватар

Не бе човек - имам отвори на 0.6 умишлено - като сложа елемента и хлопа в дупките. 3x7 лед индикация - нея като я сложа и после има други неща дето се редят на кондуктор спрямо индикацията - слагам в кондуктора и другите елементи направо не влизат - не да е избягало със някоя друга стотна - с десети бяга. Селектра винаги работи на размер след метализация. И това е голяма разлика - 2-3 десети от метализация не може да се докара... Ако не съм правил падовете големи всичко щеше да е мармалад - да бяха останали по 0.1 остатък от пад-а 8)

Чет Май 14, 2020 9:30 am
Профил ICQ
Аватар

Не, ама аз не ги правя за себе си - клиента не иска да се занимава с митничарски истории за платки от Китай и иска да са максимално евтини - правим малки серии от по стотина изделия от 3-4 вида. Предложих му в Китай да ги направим ама не кандиса. Следващите сигурно ще ги направя в PCBWay ще не ще.

едит : Цецо - да - мърлявщина е - ама за 6/6 калай платки става.

Чет Май 14, 2020 9:33 am
Профил ICQ
Аватар

Ок са ти отворите, избора на подизпълнител ти е сбъркан.

Платката е краигълен камък на всяко изделие. Едно от местата, където всяко неглижиране или "пестене" ти излиза през носа.

Не го знам клиента ти, ама моя опит показва, че като идеш в стотиците бройки, цената на платката варира до 1-2-3-5$ според зависи къде ще я правиш. Това в 99% от случаите не е определящо, защото си в 100ците бройки. А тия спестени 5$, като ги сложиш в последващи разправии, ебем ти спестяването.

Ти като си загубиш 2-3 дни да неутрализираш проблемите на тия 100 платки и спестените пари, вече си ги изгубил.

Не ме разбирай погрешно - и китайците се дънят и немците... Аз съм изхвърлял и платки по 50$ парчето. Но там вече съм близо до технологичния максимум на платкаджията. А тук да ми се лигавят с някакви платки, дето нормалните държави са ги правили преди 30 години... Е няма как да се стане.

Единствените платкаджии в БГ, които все още ползвам са БАН-аджиите на Гара Искър. Стара технология, но поне я няма мърлявщината. За груби неща биват. Всичко друго съм го зачеркнал с дебелия маркер.

Чет Май 14, 2020 9:35 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Цецо написа:
Добре де, мазохисти ли сте?

Дайте ми една причина да изберете "българското"? Значи имам наблюдения върху платкаджийството в БГ отпреди 40 години до ден днешен. Това просто не го можем - и тогава и сега. .....

Е, попресилено е, не можах да го преглътна, като работил преди 20г в такъв завод :) !
За двуслойни платки аз ползвам услугите на "SM Plus". До сега не съм имал проблем. Иначе съм патил и с мАкрон20, и със Селектра, но от 10-на годин не съм рискувал с тях, може и да има промяна, но май - не. За повече слоеве - извън България.

Това са платчици от преди 3-4 дни от SM Plus. Златото е добре, прилично сентрирани отвори, маска - без забележка.

Прикачени файлове:
IMG_20200514_094836.jpg
IMG_20200514_094836.jpg [ 4.44 MiB | Прегледано 5490 пъти ]
IMG_20200514_094905.jpg
IMG_20200514_094905.jpg [ 3.81 MiB | Прегледано 5490 пъти ]

Последна промяна milmar на Чет Май 14, 2020 9:56 am, променена общо 1 път

Чет Май 14, 2020 9:42 am
Профил
Аватар

Аз мисля, че го казах достатъчно ясно - проблема в БГ не е технологичен. Да стари са технологиите, но ние даже и тях не покриваме като възможности. Проблема е в мърлявщина и неспазване на процеси. Не може да правиш 10 платки като хората за прототип и като ти пуснат 1000 броя серия да изтрескаш 1-2-3% брак. Това си е точно мърлявщина. И дефектите на платките ясно показват, че е от мърлявщина - късо от косъм в шаблона. Или кофти метализация на отвор с дупка 1мм! Това разместени маски, нарушена планарност и прочие, даже не им ги броя, там съм наясно, че искам прекалено много....

На времето така изхвърлях платки с 200 евро БОМ, заради нашенските байчовци. От тогава - НЕ.

Чет Май 14, 2020 9:54 am
Профил ICQ
Аватар

Е моя опит е скромен - може би около хиляда - хиляда и двеста панела с различен брой платки на тях (повечето по 3) имам от Селектра и не-повече от 15-20 немаркирани с дефекти - не е кой знае колко много. Знам къде са слабите му места и гледам да не дърпам магарето за опашката - нагодил съм си проектирането според възможностите. Основно там проблемите са с чистотата явно - всички дефекти които съм забелязал са свързани с боклучета или някой неизчистен остатък от полигон се отлепя и окъсява нещо съседно.

Чет Май 14, 2020 9:54 am
Профил ICQ
Аватар

Ами да вземем да отоворим една платкаджийница или да купим една, сега са на безценица :)
Кой иска да работи там и да се държим като не-мърльовци?

Чет Май 14, 2020 10:30 am
Профил
Аватар

То по тая логика, трябва да си купя и линия за насищане, EMI лаборатория, машина за ситопечат, фреза , струг и CNC, режещ плотер, 3д принтер... Освен това трябва да направя оранжерия, кокошарник, овощна градина, кочина за прасето, кошара за две овци и лятото да имам 2 дни за варене на лютеница, също така подемник за гаража, машина за циклене на паркет, за лепене на водопроводни тръби и .... т.н.

Аре нема нужда всичко сами да си правим.

Чет Май 14, 2020 10:44 am
Профил ICQ

Не че правим кой знае колко сложни платки в БГ но от ви-рус съм доволен като качество, по сложните естествено в тайван, китай... повечето и се насищат там, има една дето я насищаме тук и само главоболия. Но всичко малко и непретенциозно се прави тук, сега ясно е че разни дистрибуторни всякак могат да се направят но и по сложнички ни правят доволно добре. Микрон обаче са зачеркнати от списъка, и за да си говорим с цифри компоненти на стъпка 0.5 площадки 0.3 с изолация 0.2, норма 0.2/0.2 минимален отвор 0.25 метализиран, виа де. Нямам оплакване, брака при насищането е минимален, то почти няма, дори имаш солдер маска в между краците на растер 0.5, но не мога да гарантирам че е на всички производители защото правим не само във ви-рус, или както им е сега новото име :)
Иначе всичко което е различно от 2 слоя е навън, както и всичко по-критично.

Чет Май 14, 2020 10:54 am
Профил
Аватар

говоря на национално ниво :), да има една платкаджийница да обезпечи националната сигурност...
не те карам ти са си правиш - но в това също няма лошо. Я преди как всички сами си правиха - всеки беше домашен майстор, ама и вестник "Направи си сам" имаше.

Чет Май 14, 2020 11:37 am
Профил

Чудно ми е, как в Македония /Hi-Tech/ успяха да направят супер-платкаджийница, а тук няма.
Назад във времето, около 1993-94 година от старата ми фирма поддържахме доста близки
отношения с Микрон-20. Бяхме посредници на една датска фирма и почти две години Микрон-20
правеше от 5000 до 10000 платки месечно, които минаваха през нас. Аз правех генерирането на GERBER-ите.
/Тогава се запознах с Протел за ДОС./ Дори помогнах тогава на Орлин /може някой да го помни/
да пуснат в действие новозакупен фотоплотер, за да ни направят бързо фотошаблоните.
Тогава те купуваха техника втора ръка от платкаджийници по Европа и света.
Но май така и не стигнаха ниво да инвестират в нова техника. Не знам сега как е.
Не знам какво е положението сега с платкаджийниците в Русе - тогава беше на добро ниво, Ботевград.

Чет Май 14, 2020 1:07 pm
Профил

Както Цецо каза е въпрос на култура, не толкова на техника. Това се вижда в почти всеки сектор, липсва спазване на технология, това е нещо което много трудно се преборва в нашите ширини. Македонците са малко по-ралзични, в това отношение не знам но примерно сме имали клиенти от там които са много методични и последователни, не знам дали всички са така.

Чет Май 14, 2020 1:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 89  Следваща