|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:35 pm
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
Златна я - поликарбонат! И ще те питам как ще проветряваш в горещото. Пък и е прекалено малка за това което си насадил. Единствено със стабилната метална конструкция съм съгласен, не че имаше нужда. Ся, Дан писал "високо в планината", но дори там през лятото едва ли има нужда от [b]пълен[b] оранжер. Покрив срещу мръсен дъжд или градушка, евентуално постоянна стена откъдето духа много, но не повече. В студеното на останалите страни опъваш найлон, после го махаш. Нали и пчеличките трябва да си свършат работата! Не го разбирам този стереотип с парниците, дори у наше село го има. В резултат: когато при тях всичко е изсъхнало и почват да скубят - при мен е най-масовата реколта.
|
| Вто Май 12, 2020 12:59 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Аууу сауна си направил, Бонго ме изпревари да пита как ще проветряваш, високо, колко да е високо, кат напече слънцето на тия домати ще им се сгади. Ремонтирай покрива и направи две капандури да се отварят поне 40-50 санта нагоре. Има файда от хубав "парник" ама ако ще го отопляваш мое да изкараш доста по-рано зарзавати, но лятото си иска яко проветрение, или да мое да се демонтират някои стени, при мен е така махам цели панели. Къв профил ти е конструкцията, нямаш никакви диагонали, тва нещо го крепи карбоната, не е добре така, особено ако има силен вятър.
|
| Сря Май 13, 2020 3:01 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
За проветряване има врата и прозорче 45х45. Вероятно ще трябва обаче да го увелича, защото и сега вътре става 27-28 градуса. Сложих и една системка за мъгла под покрива, да видим какво ще се получи.
Диагонали няма, но има напречници отгоре, няма как да се видят.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Май 13, 2020 7:58 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не знам как ще му се отрази на поликарбоната, но - като стане много слънцето, хващаш една пръскачка, пълниш с гасена вар и пръскаш да побелее равномерно - ефекта е поразяващ - температурата вътре пада с 5-6 градуса.
|
| Сря Май 13, 2020 8:12 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Антиерозия
Gicho, тъкмо четох за градинския чай (салвия), че се ползвал като антиерозионно насаждение и ми присветна: вместо треволяк и ненужни храсталаци може да сложиш лавандула, балканска чубрица, риган, мащерка и всякви многогодишни билки които и без това си растат по склоновете на планината. И два кошера отгоре 
|
| Чет Май 14, 2020 10:37 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Такова в БГ продава ли се - било уж с намаление, 4000лв... безумие, че и трябва да го чакам да Юни, и то АКО се доредя? https://outl1.se/vaxthus-i-glas?gclid=E ... gLHQPD_BwE
|
| Чет Май 14, 2020 10:46 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Има разни, остъклени не съм купувал, но ако са с качество на тези с платнените стени .... хич не съм доволен от тоя тип продукти, много китайски. Вярно че ние ги буквално ги съсипваме, използваме ги за временни бояджийни но гледаме все пак да са качествени ама не са. Сравнявам с такива които с епродават в САЩ, нашите са наистина времянки, подобни ментета продават и в хом дипо в Мексико, сложиш го и живота ми е един сезон, може и толкова да не изкара.
|
| Чет Май 14, 2020 11:12 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Това е 4мм стъкло, и капандури и вратички си има, но не ми се дават толкова пари.
|
| Чет Май 14, 2020 1:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами предполагам можеш и сам да си го сглобиш - не се иска кой знае какво.
Ако не ти се занимава, в БГ вероятно има кой да го направи, но не мисля, че ще излезне драстично по-евтино, ако плащаш на друг.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 14, 2020 1:04 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
В България се продават само боклуци, но на ненормално високи цени. Затова и аз сам си направих оранжерията. До колкота разбирам, това, което гледаш, е със safety glas. За да постигнеш някаква топлоизолация с него обаче трябва да го направиш като стъклопакет - два слоя стъкло с въздух между тях. Излиза много по-скъпо от поликарбоната, а и става няколко пъти по-тежко. Голямото предимство е, че със стъкло е много по-красиво. Лично за мен "естетиката" на оранжерията беше водеща при избора на контрукцията. Работата е за два-три дена за сам човек. И горе-долу един пакет електроди 
_________________ Хайде де!
|
| Чет Май 14, 2020 2:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
На село масово си ги правят със стари прозорци от къщи. Понеже се навсякъде всеки сменя с ПВЦ и остават много такива и обикновенно се хвърлят. А стават идеално за целта, ама трябва и повече въображение после в скелетната конструкция, че е малко като тетрис работата 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 14, 2020 2:38 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Мхъм - избираме между красота, функционалност, изолация, безопасност...Понеже не живея сам и надалеч от други хора, е добре да е купешка и със сейфти глас или поликарбонат, че ако някой младок се фрасне и нарани в саморъчно направена, застрахователя ще ми покаже среден пръст или по-лошо.
|
| Чет Май 14, 2020 6:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Докато измъдрите парниците ще мине сезона  В момента нямам нито един, но: Втори ден хрупам яко репички - нали били мноо полезни. Някои вече тръгнаха да правят семе, а други растат ли растат: вече са като кайсии, но продължават да са хрупкави. Втората реколта вече покълна. За лук на зелено най-готин се оказа няк'в бял арпаджик: дебели и хрупкави стъбла. Марулите ми са къдрави, собствено семе, засях ги в средата на март и вече са разкош - нежно и хрупкаво, не дава да го пипнеш. Единствено краставиците се *бават: повече от седмица откакто съм ги засадил, а на завързалите краставички не им се расте. Ама неам нерви да им слагам найлон. Баклата цъфти яко, картофите се наложи да ги пръскам за колорадски, подправки и билки скоро ще се берат. Ягоди, първи череши - разкош!
|
| Чет Май 14, 2020 11:22 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Браво - а тук безумието е пълно, 2 дни - плюс 8, пече слънце и вали сняг. Сутринта - замръз, на обяд +11, следобяд - слънце и сняг
|
| Чет Май 14, 2020 11:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ъмчи то и парникът няма много да ти помогне, освен за лук-чесън, и някоя маруля, ама от разсад, евентуално репички. То и лук-чесънът трябва да е покълнал. Ама не се прецаквай с 4К афра, бе човек, за тези пари има да хрупаш био-еко до края на живота си! Измисли няк'ви полуобръчи и ги покрий с армиран найлон. Явно домати няма да отгледаш, най-много някой ранен сорт корнишон, а той става и по земята (завърташ го на спирала за да не се разпростира). И за нискостеблен зелен боб се досетих, спанак... Баклата е висока, а грахът иска много място - не стават. От БГ може да експериментираш с лопуш, киселец, левурда (див "чесън"), магданозът е класика, копър, за целина не съм сигурен. Поне разсад приготви ли? Забравих най-атрактивното: ягоди, нещо холандско, нищо че е пластмасово.
Друго: на някой да му се намира естрагон / тарос ама от "френския"? Става на храстче, да речем като градинската чубрица, размножава се само с издънки ("руският" прави семена, но е нещо съвсем различно). Тук се загуби, а баба ми раздаваше на цяло село.
|
| Чет Май 14, 2020 11:49 pm |
|
|