|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:57 pm
u2270b - алгоритъм за декодиране
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Към F-DR, другите с опит по темата.
В момента тествам ЕМ4095 с карти от Футурел - имам по една-две от всеки вид на Elan.
Странното (поне за мен) е, че при работещ модул-четец, честотата на клока си е колкото е настроена - да речем 125kHz, а при доближаване на карта тя нараства до около 132-134 kHz. Това е с ISO, clamshell, coin tag, disc tag, tyre tag... Това нарастване на честотата се наблюдава и когато четеца е настроен и под 125kHz, при това честотата пак нараства до същите стойности. Ако честотата обаче е около 110kHz, няма нарастване на честотата на клока, но данни все пак има. Това не ми пречи толкова, но не мога да си го обясня само с PLL в ЕМ4095.
В дейташийта на картите е написано едно и също като параметри и код, но на практика не е така. Само clamshell картата съответства на предварителните ми представи за кода, който трябва да се чете и само при нея засякох 64 такта на бит.
ISO картата "изплюва" кода си еднократно и млъква. "On metal" тага изобщо не разбрах кога трябва да сработва.
Някой да има идея за по-подробна информация по въпроса?
|
| Сря Юни 14, 2006 5:54 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 |  |  |  | Desert Leo написа: Към F-DR, другите с опит по темата. В момента тествам ЕМ4095 с карти от Футурел - имам по една-две от всеки вид на Elan. Странното (поне за мен) е, че при работещ модул-четец, честотата на клока си е колкото е настроена - да речем 125kHz, а при доближаване на карта тя нараства до около 132-134 kHz. Това е с ISO, clamshell, coin tag, disc tag, tyre tag... Това нарастване на честотата се наблюдава и когато четеца е настроен и под 125kHz, при това честотата пак нараства до същите стойности. Ако честотата обаче е около 110kHz, няма нарастване на честотата на клока, но данни все пак има. Това не ми пречи толкова, но не мога да си го обясня само с PLL в ЕМ4095. В дейташийта на картите е написано едно и също като параметри и код, но на практика не е така. Само clamshell картата съответства на предварителните ми представи за кода, който трябва да се чете и само при нея засякох 64 такта на бит. ISO картата "изплюва" кода си еднократно и млъква. "On metal" тага изобщо не разбрах кога трябва да сработва. Някой да има идея за по-подробна информация по въпроса? |  |  |  |  |
А някои знае ли дали от тези 125кHz които подава четеца зависи честотата на изходния код ?
В момента и аз се блъскам с една такава система , но установих че на няколко карти синхро кода е 8 бита а не 9 , като свалих кода като wav и го вкарах в cooledit и много ясно се вижа че е 8 битов!
Даже намерих разни готови неща в които пак така го разчитат като 8 битов
А какво ще кажете за този чип HTRC110
http://www.semiconductors.philips.com/a ... 110-02.pdf
Тука има интересни неща :
http://www.rfid-handbook.de/downloads/
|
| Чет Юни 15, 2006 11:56 am |
|
 |
|
F-DR
Ранг: Новодошъл
|
Ще се опитаме да ти отговорим до няколко дни.
Успех!
_________________ You can't manage what you can't measure.
You can't measure what you can't define.
You can't define what you don't understand.
|
| Чет Юни 15, 2006 12:22 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Благодаря, F-DR!
Да! Клока на ЕМ4095 е с тази честота, а данните са синхронни с него.
|
| Чет Юни 15, 2006 1:10 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
То клока може да е с тази честота но дали се синхронизира с тази която му подава четеца ?
|
| Чет Юни 15, 2006 3:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
plameniv, май нещо се разминаваме.
Под клок имам предвид клока от четеца (при мен ЕМ4095 - пин 2). Той е с честотата на Rf-а, която е 125, но при поставяне на карта леко нараства, а това е отделен въпрос, чиито отговор чакам.
Данните (на пин 13) сe се очакваше да бъдат в Манчестер код, 64 клока на бит и т. н. - да не повтарям ypauns, който го е описал перфектно.
Да, ама - не!
Прав си, че водещите "Н/1" са 8 , а не 9. И има някакава аномалия при бит 45 и 53
При това в добавка на горенаписаното от мен - едната Clamshell карта показва това, а другата си има собствено мнение.
|
| Чет Юни 15, 2006 8:50 pm |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Sпоред мен проблема с изместването на честота се дължи на PLL, доколкото сванах като четох пдф, системата се опитва да настрои кръга на максимална амплитуда, и като доближиш кратата може би кръга се разстройва.
Desert Leo, това с ISO картата ми звучи странно. Да не е някоя RW карта. Read Only картите (базирани на ЕМ4102) бълват непрекъснато. Пробвал съм най различни типове транспондери и от Футурел и от Комет държат се по един и същи начин. Това със осемте единици също ми е съмнително, имах подобен проблем и загубих бая време за да разбера че декодирам сигнала инвертирано. Подведе ме това че гледах пдф-то на ЕМ4102, там има една диаграма, но се оказа че на изхода на приемника (при мен U2270B) нещата излизат инвертирано. В предния ми пост съм описъл правилното декодиране. В началото и аз мислех че всяка карта си има собствено "мнение", но после вичко влезе в норма.
|
| Чет Юни 15, 2006 10:30 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
 |  |  |  | Desert Leo написа: plameniv, май нещо се разминаваме. Под клок имам предвид клока от четеца (при мен ЕМ4095 - пин 2). Той е с честотата на Rf-а, която е 125, но при поставяне на карта леко нараства, а това е отделен въпрос, чиито отговор чакам. Данните (на пин 13) сe се очакваше да бъдат в Манчестер код, 64 клока на бит и т. н. - да не повтарям ypauns, който го е описал перфектно.
Да, ама - не!
Прав си, че водещите "Н/1" са 8 , а не 9. И има някакава аномалия при бит 45 и 53
При това в добавка на горенаписаното от мен - едната Clamshell карта показва това, а другата си има собствено мнение. |  |  |  |  |
Ми да явно не ме разбираш за какво питам .
Въпроса ми е следния , ще го уточна по ясно:
Когато трансмитера се захрани с 125KHz от четеца , дали тази честота се дели например на 64 за да се получи вътрешен такт от които излизат данните , с други думи когато например честотата се измени от 125 на 135кHz дали изходния импулс не е станал от 0.000512 сек. на 0.000471 сек.
Това е важно при декодирането защото ако ползваш U2270 или подобна те обикновенно си имат собствен генератор и това би довело до излизане от синхрон в края на кода ако е по голям, и така не се знае какво четеш , а примерите на микрочип са направени с делител свързан към генератора на контролера и тогава ги няма тези проблеми !!!
http://pe.ece.olin.edu/projects/proxcard/51115e.pdf
|
| Пет Юни 16, 2006 12:25 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
При U2270 осцилатора е RC и точната честота не излиза към микроконтролера, така че там е малко "нагодяев" или приблизителна продължителност на импулсите.
При EM4095 са извели точната честота на генератора към контролера, така че захващането на данните е максимално лесно - следят се броя импулси на тактовия изход (RDY/CLK) между промените на пина за данни.
Честотата на осцилатора се определя единствено от резонанса на трептящия кръг на четеца, при липса на карта трябва да се настрои на 125К чрез промяна на L или C на кръга. При доближаване на карта L се изменя и осцилатора тича на друга честота, но чипа в картата (транспондера) се синхронизира пак по тази честота, така че данните в изхода на EM4095 са дълги винаги 32/64/128 периода на тактовия сигнал (RDY/CLK).
Ако на RDY/CLK няма никой, значи резонанса на кръга е извън диапазона 100-150KHz.
От гледна точка на стабилност и удобство на ползване, ЕМ4095 е по-добрия, но за сметка на по-високата си цена.
|
| Нед Юни 18, 2006 10:05 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Хм
Не мисля че е по трудно при U2270 , при нея сигнала на антената не се влияе от картата ,и честотата е относително постоянна и не се променя когато има или няма карта ако си гледал упътването .
Просто може да се ползва един CMOS делител от самия изход на антената и да си получиш клок :64 които да е винаги синхронизиран към данните
Например един hcs4040 e стотинки , надали ще се усложни кой знае колко схемата а и програмата ще е съвсем лесна за направа 
|
| Нед Юни 18, 2006 10:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Декодирането на самия манчестър не е голям проблем, но пък в тоя случай е още по просто защото имаш клок, иначе самия код е самосинхронизиращ се, т.е. може да го декодираш и без синхронизация. Но ако толквоа някой го мързи да размърда сиви клетки, мелексис имат готово решение което и декодира манчестър кода, м-у другото не е никак ефтино ....
|
| Нед Юни 18, 2006 11:29 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
Така е правенето на програмата е доста по лесно и по малка става когато имаш клок
Аз затова споменах че няма да се усложни кои знае колко схемата ако се сложи 4040 и се ползва U2270 , така ще е в доста разумни граници цената на един четец.
Но както казваш възможно е да се пробва и без клок, ако се разчита предварително колко е времето на импулсите по време на синхрото и това време да се заложи като синхро ще стане ~ точно, но пък така кода ще се увеличи много и ще има доста проби докато стане 
|
| Пон Юни 19, 2006 7:23 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Mda
"Desert Leo" До къде стигна с разчитането на картите , стана ли ти ясно какво е нужно за да е верен кода на последните битове 
|
| Сря Юни 21, 2006 8:14 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
А какво е нужно?
|
| Сря Юни 21, 2006 9:20 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Опити :)
Не опита ли да си синхронизираш програмата по кода които идва
Аз правих една програма на asm точно това което ти се мъчиш , но още не съм си сглобил четеца и не знам дали работи
Като го сглобя ще ти кажа
Една сламка ще ти дам , вземи контролер с 2 таймера например 16F676, на единия таймер TMR0 си правиш време през което да цъка след синхро импулса още 56 пъти, с TMR1 мериш синхро импулса и ги подаваш времената на TMR0 за еталон , ако си добър в програмирането може и с един таймер да стане ама аз го направих така че ми беше по лесно 
|
| Сря Юни 21, 2006 2:44 pm |
|
|