|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:45 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Коронавирус 2019
Има нещо такова... Тая криза например нулира предимството на Еърбъс и на практика ги сложи на една линия с Боинг. А допреди това Боинг се бяха яко нагълтали с водица. Хуйвей и 5Г проблема... някой спомня ли си за него въобще?
Хубавото на тоя вирус е, че доста ефективно действа срещу джендъри. Някой да е чувал скоро за безполовите?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 06, 2020 6:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
не само за тях, някой да е чувал за оная грешк на природата .....грет или каквато да беше там...родителите може да са използвали момента и да са и сложили примката, да не се срамят много.
|
| Сря Май 06, 2020 7:46 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Май 06, 2020 8:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Чудно ако на нашите лаборатории им пратим тест от дърво или прасе какво ще стане 
|
| Сря Май 06, 2020 8:05 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
стана ми интересно: Как на неизучен вирус изолираха и нарязаха РНК-ато, взеха точно определени парчета и произведоха милиони тестове за няколко месеца... чисто практически, за обща култура...
|
| Сря Май 06, 2020 8:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Баба ви Меркел отваря почти цяла Германия.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 06, 2020 9:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Проверявайте си източниците! Отделенията за корона вирус навсякъде са по-специални и навсякъде лекуват основно бацила. И навсякъде в тези отделения се влиза само след положителен тест. И пак навсякъде, който умре в такова отделение се брои в статистиката. И пак навсякъде това се вписва като причина в смъртния акт. Никой никъде не си играе да анализира кое от всички усложнения е било фатално. Най-малкото немците ще тръгнат да се правят на интересни. Цецо, ти пак не слушаш какво ти говоря. Германия е отличник точно защото овлядяха епидемията. Основният процент е от началото и тъй като началото беше преди повече от месец, съвсем нормално е вече да са излекувани или умрели. Другите като Испания и Италия, въпреки карантините и до днес новите им случаи са в хиляди на ден. Най-вероятно ще минат двойно бройката на немците. Демек тепърва има още много да се заразяват, камо ли да оздравеят. За сравнение на китайците им останаха някакви си 300 активно болни. У нас са над 1300 и имаме малко излекувани, защото преди месеци имахме малко случаи... Всъщност вирусът не е съвсем неизвестен. Това ако не греша е седмата версия от короните. И тази версия по принцип е известна на учените, само дето са я срещали само при прилепите. В началото китайците не знаеха с кой точно бацил си имат работа, но бързо го разпознаха. За тестове трябва генома, естествено първи го направиха китайците щото имаха семпли... Също така за мен беше интересно, че десетки държави и не само немци и англичани, ами и турци и руснаци също декодираха сами генома. Не знам, нямат вяра на другите ли що ли. Но като време на всички им отне по седмица декодирането.
|
| Сря Май 06, 2020 10:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Миро и ти не четеш, какво пиша - в Германия след домашно лечение, не се прави тест! Ако не си умрял след 14 дена се водииш здрав и толкоз. Въобще в Германия имат доста ли либерално отношение към вируса, на теб все ти се привиждат някакви извънземни мерки, нищо такова няма. Имат ужасно много персонал, пари и легла и това им помага отчасти. Броят по собствени методики. И тия два фактора ги карат да изглеждат някакви отличници. Това е.
Коментирах броя на оздравелите. Не може в Италия тия дето са болни да са така 2 месеца, а в Германия магически да се излекуват. Това е несериозно. Затова оздравелите им са толкова много, защото критериите им са либерални. Тука чакат 2 отрицателни PCR теста и месец карантина и пак хващат хора дето търкалят някакви остатъци и ги водят болни вовеки. Там - щом не си умрял, си оздравял, аре баста. То така и трябва де. Няма нужда от сапунки.
|
| Сря Май 06, 2020 10:23 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12155 Местоположение: Гьотеборг
|
Тестове... те са само за здравните работници... Който се чувства болен пази леглото, който се чувства здрав ходи където си иска. Меркел може и да отваря сега - ние не сме затваряли, дори и за ден. Не съм купил и една маска, нито едно шише с дезинфектант...просто са дефицитни.
|
| Чет Май 07, 2020 1:02 am |
|
 |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
|
| Чет Май 07, 2020 4:26 am |
|
 |
|
TheWizard
|
s.ivanov яко  10х аз почти си отговорих, производството на тестове е нещо подобно на PCR размножаването... конспирацията https://edition.cnn.com/2020/05/06/us/u ... index.htmlhttps://www.bbc.com/news/world-us-canada-52568716
|
| Чет Май 07, 2020 8:27 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Виж, винаги има разлики в отчитане, винаги някое число в статистиката може да се натъмъни. Обаче тенденцията в една епидемия няма как да я скриеш. Не може да отчиташ рязък спад, а пък реалността да е друга. Подобна лъжа цъфва за броени дни и ставаш смешен като Тръмп, който твърдеше как имали само 15 случая, които щели да станат нула, после били повече, ама магически щели да изчезнат... Така, че тенденциите не може да ги обръщаш. В случая, тенденцията по която определям отличниците е траен спад на активните случаи. Тази тенденция обикновено следва тенденцията на ново заразените с известно закъснение. С две думи аз включих Германия преди поне две седмици, щото тогава съм видял първата тенденция, я тя е почнала поне седмица преди това. А новозаразените поне още 1-2 седмици по-рано. Говорим за над месец време, това е много време и ако немците лъжат, че числата вървят надолу, а истината нагоре... Това досега щеше да се види по един или друг начин. Колкото до "либералното" отношение... Те и у нас, първоначално ги лекуваха по телефона. После обаче почнаха да се появяват доста случаи в които от вкъщи влиза в болница и от вратата на болницата или към вентилаторите или към моргата. Някои за часове, други със седмици на вентилатор. И нашите доктори бързо се усетиха, че така не става. Даже от Пирогов специално протестираха по тоя повод. У нас вече ги следят по-изкъсо. Все още има хора на домашно лечение, обаче се внимава кой. Ако слуша примерно тия старческите домове дето пламнаха - абсолютно всички заразени ги прибраха. И това е нормално, няма значение че симптомите им засега са леки. Те са рискова група и много бързо могат да обърнат палачинката. Честно казано в Германия не знам точните критерии кой да влиза в болница и кой вкъщи. Но съм абсолютно сигурен, че и те са минали през същия урок като нашите. Както съм сигурен, че не връщат хора, чието състояние е за болница. Точно немците имат достатъчно болници, за да не им се налага като тръгнат да мрат да си мрат по къщите. Така че това дето си чул първо не е ясно доколко е вярно и второ само с това няма как да обърнеш тенденция. Невъзможно е.
|
| Чет Май 07, 2020 9:42 am |
|
 |
|
Цецо
|
Никъде не съм казал, че с натъмянване на данните обръщат статистиката за новозаразени. Статистиката за новозаразени се обръща, защото вече се разболяха критичната маса хора достъпни за вируса при тези нива на карантината и той просто няма от къде да докопа нови. За това мисля сме на едно мнение. Аз говорех за това, че в Германия има учудващо много оздравели, на фона на други държави, където пък с месеци едни хора се водят болни. Което е просто начин на отчитане, друга смислена причина няма. Относно колко от хората се лекуват в болница и колко са на домашно лечение - процента е горе долу еднакъв и в Германия и в България. Около 10-15% и то от "хванатите". Другите, колко са... никой не знае. Просто в Германия някак си магически оздравяват след 2 седмици, а в БГ ги водят болни по 40 дена. Това ми прави впечатление при "отличниците". Реално единствено Китай, Южна Корея и Германия имат толкова малко "активни" случаи. В щатите са 900000 активните! В цяла Европа са над 50% от регистрираните. А в UK единствените оздравели са принца и министър - председателя.  Между другото и нашия пулмолог казва горе - долу същото 14 дена домашно лечение е разумната граница: https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/05/ ... _NaiNovoto
|
| Чет Май 07, 2020 10:52 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам дали сме на едно мнение. Според мен няма такова нещо като "критична маса". По принцип, ако достатъчно държави бяха взели тоя бацил насериозно поне един месец по-рано, даже нямаше да го усетим като проблем. Нямаше да има общи карантини и затваряния. Ама не стана така. Сега виждаме, че там където се изтърве става страшно. Едва сега у нас почна да се усеща. Е примерно казват, че болниците във Видин, Сливен и Ямбол вече са пред затваряне или препълване. И то от една шепа болни. Представи си какво ще се случи, ако в тези области набързо цъфнат по 1000 човека всяка. От друга страна в област Търговище все още нямат нито един един случай. Колко е "критичната маса" там? Очевидно за Търговище е може би и въпрос на късмет, но в останалите е въпрос да се опазят хората да не става голяма беля. Основното са хората и мерките, а не какво ще докопа вируса. Вирусът няма разум, той ще докопа всичко което му позволят хората. Като цяло само тук-там по света вируса успя да се развихри в пълна степен. Говоря за нищожна част от населението, т.е. малко на брои и малки на размер общности. Иначе масово се приложи една или друга карантина, или самите хора вземат мерки и се пазят. Демек никъде никоя държава като цяло не се и доближила даже до нивата, за които можем да говорим за стаден имунитет. Мноооо сме далеко още. Това че няколко села в Италия или Испания вече имат стаден имунитет, съвсем, ама съвсем не означава че цяла Италия или Испания или цял Ню Йорк ако щеш са постигнали стаден имунитет (ако изобщо има такова животно). Така, че към днешна дата изводът е, че вирусът се спира от поведението на хората. И тук можем да видим, че в едни държави това спиране е по-добро отколкото в други държави. Аз, когато говоря за отличниците не задълбавам във всички възможни причини защо там се спира повече, отколкото в други държави. Преди всичко отчитам първо факта. И да, склонен съм да го отдам на мерките, защото нормално е една Германия, която първа почна да произвежда тестове (поне в Европа) и да ги прилага масово. При това ги прилага целенасочено, т.е. съмнителни и контактни лица, а не на всеки който му се иска. И държава в която е известна с дисциплината, плюс държава в която НЕ направиха политическа грешка като англичаните. Въобще има куп фактори, които МОГАТ да обяснят, защо Германия се справя по-добре от другите в Европа. А дали няма и други фактори - като късмет или нещо друго... ами не знам! Но за мен при наличие на просто обяснение не търся вол под телето. Сега, при всички държави след известно време броят на оздравелите спрямо броя на болните ще се увеличи значително. По един или друг начин това ще се получи абсолютно навсякъде. Дали ще е по начина на Мангъра или по друг начин - няма значение. Навсякъде това ще се случи и е само въпрос на време. Защо при отличниците го виждаме сега, а в другите не го виждаме. Ами елементарно Уотсън, дефиницията на "отличник" е такава. Демек аз гледам кои държави данните показват, че бацила се спира по-добре и по-бързо, съответно там и резултатите се виждат много по-рано. Както казах и при другите ще го видим това, но след известно време и точно затова не ги считам за отличници. Просто при другите по някаква причина (независимо каква) бацилът продължава да действа и броят на прясно заразени/болни и голям, съответно сравнението с оздравелите е такова. Ако немците се движеха с темпото на италианци/англичани/испанци сега щяха да имат не 160 ами към 300 хиляди, повечето от които щяха да са пресни, демек все още не-оздравели... Другото, което е че немците почнаха по-рано и не надминаха капацитета на болниците си. Демек не допуснаха тежки усложнения в пациентите си. Затова в Германия отчитат и много по-ниска смъртност - под 5%, докато в другите се движи 13-14%. В Франция в момента е даже над 30%, но това е така защото смъртността идва средно за 17-18 дена, докато лечението е 3+ седмици. Ще видиш, че и във Франция смъртността ще спадне, ама пак стигаме до момента "след време". Демек и тоя критерий също показва кое е отличник и кой не. п.с. мамка им, ворлдметъра са махнали графиките за активните случаи. 
|
| Чет Май 07, 2020 12:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами махнали са ги, защото "активен" случай се оказа много разтегливо понятие, нали това пиша вече 3-ти пост  Изведнъж се оказа, че в Германия почти няма активни, а в ЮК и САЩ почти всички са активни.
|
| Чет Май 07, 2020 12:16 pm |
|
|