Отговори на тема  [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 ... 403  Следваща
Коронавирус 2019 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коронавирус 2019
nik написа:
miro_atc написа:
Не мисля, че баба ти е казала това... източник?

беше на лайв фийд с повече подробности но вече няма намиране, сега намирам само това в тубата
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo
не било преди няколко дни а преди няколко седмици... все тая...

В това изказване баба ти обяснява, че между 1, 1.1 и 1.3 ледът е много тънък и че много лесно може и немските болници да се задръстят през юли или през септември. Затова е безумие да вдигат някои мерки преди твърдо да са слезли под 1. Тя иска да слязат ПОНЕ под 1. Никога не е казвала, че трябва да се държи 1, това не ти е Мангъра.

Вто Май 05, 2020 12:52 pm
Профил

пак не си разбрал, това изказване го прави при 0.7.... и не говори за слизане надолу а за качване... за това обсъждат и как да разхлабват за да не се качи прекалено много пък

куца ти преценката на ресурсите - това което казваш че няма значение всъщност е от най важно значение - германците разхлабват защото германците се пазят сами, като им се каже пазете се и стойте си в къщи болшенството го правят, за това са слезли под 1, за това и сега могат да разхлабват
а реакцията на бай ганьо е "ти ли ще ми кажеш кво да правя, бе я си е..... мамата, аз пия ракия и вируси не ме ловят" и прави точно обратното
ето ти чети и сам открий грешките на колко нива са
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zhenite- ... do-haskovo

Вто Май 05, 2020 12:56 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Цецо написа:
Вирусът отшумява и в оная крива виждаш спад на заразените САМО ПО ЕДНА ПРИЧИНА и тя е поведението на хората.

Грешката. Според мен вярното е - вирусът се забавя и причината е поведението на хората. Вирусът ЩЕ ОТШУМИ и причината пак ще са хората. Т.е. имунитета им. :)

И все пак ако си прав, в средата на лятото в Германия не трябва да има нито един ново болен, а във БГ да си караме с по 50-100 нови на ден.

А пък според мен вируса ще изчезне горе долу по едно и също време и в двете държави +- 2-3 седмици. И ще се появи пак около Нова Година.

Вто Май 05, 2020 1:09 pm
Профил ICQ
Аватар

поиграх си малко с официалните данни за изплатените 60/40 'помощи'

изплатени са 7,841,292 лева на 1961 фирми за 25,249 работника. това е за м. март.
ако разделим първото на третото число, се получава средно по 310лв на калпак.

първите 10 фирми са и над линията 100,000лв. това са 0.5% от всички бенефициенти. те са получили 21.1% от сумата за 19.1% от хората
ако вдигнем летвата на 1% (първите 20 в списъка), получаваме съответно 29.7%и 27.6%

още едно ниво - 80% от сумата се разпределя между 15% от фирмите (приблизително)
482 фирми(24.5%) с общо 6457 персонал (25.6%) вземат по-малко от 200лв на човек, което е малко странно, защото излиза, че тези хора са под МРЗ? има и фирми, взели по 15-20лв на човек...

Вто Май 05, 2020 1:15 pm
Профил

Цецо написа:

И все пак ако си прав, в средата на лятото в Германия не трябва да има нито един ново болен, а във БГ да си караме с по 50-100 нови на ден.

А пък според мен вируса ще изчезне горе долу по едно и също време и в двете държави +- 2-3 седмици. И ще се появи пак около Нова Година.

Да, до към средата на лятото и ако няма промени в Германия новите случаи ще клонят към нула. Чиста нула трудно ще постигнат, защото поведението на хората никога не е перфектно. Да кажем ще са едноцифрени. Може би към есента по някое време болните ще останат една шепа и тогава вече новозаразените ще са нула или по-скоро само привнесени случаи.

У нас се моля само да не става много по-зле. Ако помниш бях направил класацийка с 4 нива. Както вървим няма да сме сред "отличниците" нито по здравословни нито по икономически щети. Втората група я бях писал за тия дето с пот ще се преборят, демек и тя не е за нас и ако не сме сред отличниците отиваме най-малко в 3-та глуха...

Вто Май 05, 2020 1:47 pm
Профил

ДедоБоре написа:
вземат по-малко от 200лв на човек, което е малко странно

Не съм запознат с това... обаче знам една фирма, която ще взема пари (май). И тази фирма зимата държи бая народ на 4-часов работен ден. Лятото обикновено е 16-часов, ама това е друга бира и не е официална ;-)

Та без да съм сигурен просто допускам, че тая и евентуално други такива тарикати са им дали компенсации само за 4-часовите надници... В интерес на истината те тия нямаше нужда да компенсират, щото нямаше да ги уволнят ама и това е друга бира.

Вто Май 05, 2020 1:53 pm
Профил

Миро, всичко това е много хубаво освен ако няма грешка, къде може да е грешката ? Разсъжденията на ония двамата калифорнийски доктори бяха съвсем верни, па ако ще и да са платени, това не променя фактите които изнесоха, освен ако цифрите които цитираха не са грешни. Направените тестове са достатъчно за да бъдат съвсем представителна извадка, и ако те показват че сред тестваните има 12 или пък 22% болни то това 100% може да го отнесеш към цялото население, освен ако тестовете не са само на такива със симптоми, а те уж вече не са, повечето са на групи. Ако имаш примерно за Германия 12% мисля беше от тестовете, то съвсем логично е да приемем че има общо 10 млн заразени, и съвсем логично е да се заключи че всички други прогнози и анализи са на база много грешни предположения. Възможно е и в много от случаите наистина да няма симптоми и изобщо никой да не разбира. Реалистично обяснение за огромните разлики в смъртността може да е реалният брой болни и голяма грешка в тази бройка, което е и логично тъй като дълго време се тестваха основно хора със симптоми или само високо рискови групи.

Ами да вземеш компенсация на база 4 часова ставка няма никакъв смисъл, защото в този случай си задължен да плащаш цялата заплата на работника, т.е. ти ако така и така им плащаш за половин работен ден не печелиш нищо.

Представям си какво щеше да стане и какви щяха да са новините ако бяхме кандидатствали за някои от развойните ни отдели, новинарите не питат абе тия хора на колко си ги осигурявал последните 10 години, и на каква база са си плащали данъците, важното е новина да има.

Вто Май 05, 2020 2:03 pm
Профил
Аватар

Джерманското R0 в момента било 0.7
https://www.24chasa.bg/novini/article/8543292

Вто Май 05, 2020 2:15 pm
Профил ICQ

ToHu написа:
ония двамата калифорнийски доктори

Не го знам тия... нито какво са казали.

Но има много подобни твърдения, които се базират или на хвърляне на боб или на т.н. бързи тестове. Тези с боба като Мангъра не искам да коментирам. Това с бързите тестове има два проблема. Първият е, че все още има много калпави такива. В момента не ми се търси точни данни, но в САЩ от 20-30 основно използвани само 2 са официално одобрени от CDC. Не казвам, че тия дето не са одобрени са непременно фалшиви, но все пак има значение точно с какъв тест правиш извадка.
Вторият проблем е, че дори с одобрените бързи тестове не може да се прави представителна извадка, когато процентът боледували е малък. Причината е, че дават голям процент фалшиво позитивни, движи се между 5 и 20%. Това значи, че ако тестваш 100 абсолютно здрави ще ти дадат 5% изкарали бацила, вместо 0%. Ако пък истинските са 5 и ти отчетеш още 5 вместо 5% получаваш 10%. Това е 100% грешка.
Затова тези извадки се правят, когато минат да кажем около половината и когато имаш 50% наистина боледували, резултатът ще е с +/-5% което е в рамките на търпимото като точност.
Има и 3-ти проблем, че каквото и да получиш при този бацил още нищо не се знае. Не знаеш това добре ли е, зле ли е... изобщо какво ти носи тая информация. Просто не знаеш. И не знаеш не само ти лично, лекарите не знаят, науката не знае... С две думи мерим нещо си, ама за какво го мерим и ние не знаем.

Вто Май 05, 2020 2:25 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
ама за какво го мерим и ние не знаем.

Е поне май стигнахме на мнението, че масовото тестване е като масовото производство на аспиратори. Не, че е вредно, ама и смисъл няма много.

Друго ми е интересно - ще оспориш ли факта, че в Европа (и в Германия в частност), процента заразени сред населението е значително по-висок от България?

Вто Май 05, 2020 2:57 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Друго ми е интересно - ще оспориш ли факта, че в Европа (и в Германия в частност), процента заразени сред населението е значително по-висок от България?

Не, даже не бях сравнявал проценти досега... Както знаеш, аз не споделям вижданията "че всеки трябва да си мини по реда" и т.н., напротив колкото по-малък процент се заразят, толкова по-добре. Просто на тоя етап още мачът се играе и сегашните проценти не дават никаква гаранция за крайния резултат. Затова и не ги гледам толкова. Примерно това, че за момента у нас по-малък процент от населението е минало през вируса нищо не значи. Аз гледам това че тоя процент продължава да расте. Колко ще расте ебали му мамата.... Докато активните не почнат да падат както при другите дето споменавам, не мога нищо да кажа.

Вто Май 05, 2020 3:12 pm
Профил
Аватар

инфо от севера - 85 мъртви (обичайно са толкова), и вирусът е намерех в отходните води с високи концентрации тук и там
нови ограничения - никакви

Вто Май 05, 2020 3:18 pm
Профил

И ти реши да се поразходиш, ама те издадоха :D

Вто Май 05, 2020 3:19 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Цецо написа:

Не, даже не бях сравнявал проценти досега... Както знаеш, аз не споделям вижданията "че всеки трябва да си мини по реда" и т.н., напротив колкото по-малък процент се заразят, толкова по-добре. Просто на тоя етап още мачът се играе и сегашните проценти не дават никаква гаранция за крайния резултат. Затова и не ги гледам толкова. Примерно това, че за момента у нас по-малък процент от населението е минало през вируса нищо не значи. Аз гледам това че тоя процент продължава да расте. Колко ще расте ебали му мамата.... Докато активните не почнат да падат както при другите дето споменавам, не мога нищо да кажа.

Там спада, не защото са "отличници", а защото не са отличници. :)

А това, че при нас по-малък процент от населението са минали през вируса значи две неща:

а) Лошо - значи тепърва ще минават.
б) Добро - българите ги лови по-малко.

Вто Май 05, 2020 3:39 pm
Профил ICQ
Аватар

BTW: Москов оня ден по bTV каза, че бързите тестове познавали 52%... и така го извъртя на мисирката, че... не били ефективни ?!?!
52%... то маските са много ефективни

Вто Май 05, 2020 3:56 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 ... 403  Следваща