|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: кое куца в България?
нямах намерение да пиша в тая объркана тема ама.... не само в БГ а навсякъде българин като наема работник и като плаща заплата търси най евтиния вариант, дори това да му провали сделката или целия бизнес малко са хората които могат да платят заплата без да му се разтреперят ръцете... може да остави 500лв в кръчмата за няколко часа, да похарчи по любовницата 1000лв в мола, и още куп глупости, но не може да даде на човека от който му зависи бизнеса нормална заплата, не е до умения, нито до производителност, ако ще и най умния и производителен работник да дойде, ако ще по 1млн на ден да му изкарва, той пак ще цънка стотинките да плати по-малко това е, манталитет, колкото и да ревеш няма да ти дадат повече, заплата не се иска, заплата се дава, ти не стоиш насила, всеки е свободен да прави каквото намери за добре, решението - не работи за българи, е, има голям риск да попаднеш на същите чужденци, тогава може да заработиш и за себе си, ти да намеша работници и да плащаш правилната заплата, важното да си щастлив
|
| Вто Май 05, 2020 12:05 am |
|
 |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
 |  |  |  | nik написа: нямах намерение да пиша в тая объркана тема ама.... не само в БГ а навсякъде българин като наема работник и като плаща заплата търси най евтиния вариант, дори това да му провали сделката или целия бизнес малко са хората които могат да платят заплата без да му се разтреперят ръцете... може да остави 500лв в кръчмата за няколко часа, да похарчи по любовницата 1000лв в мола, и още куп глупости, но не може да даде на човека от който му зависи бизнеса нормална заплата, не е до умения, нито до производителност, ако ще и най умния и производителен работник да дойде, ако ще по 1млн на ден да му изкарва, той пак ще цънка стотинките да плати по-малко това е, манталитет, колкото и да ревеш няма да ти дадат повече, заплата не се иска, заплата се дава, ти не стоиш насила, всеки е свободен да прави каквото намери за добре, решението - не работи за българи, е, има голям риск да попаднеш на същите чужденци, тогава може да заработиш и за себе си, ти да намеша работници и да плащаш правилната заплата, важното да си щастлив |  |  |  |  |
Поста ти е по объркан и от темата  ) Българчето първо иска да види свършена рабата че да плати..
Последна промяна sukhoi на Вто Май 05, 2020 12:12 am, променена общо 1 път
|
| Вто Май 05, 2020 12:10 am |
|
 |
|
HCL
|
Чакай сега, искаш да кажеш че това което предлагаш е за общото благо ли? Чие по-точно, това на инженерите, девелоперите, стругарите, учителите? Къде ще теглиш чертата? Защото ако всички се споразумеят за минимална надница, всичко ще поскъпне и съответни нищо няма да се промени. А ако те дразни това, че предприемачите взимат несъобразно по-голям дял от баницата - стани предприемач и дай пример. Ако създадеш по-добра фирма, която дава по-добри заплати и произвежда по-добри стоки пред офиса ти ще има опашка от желаещи да работят за теб.
|
| Вто Май 05, 2020 12:12 am |
|
 |
|
sukhoi
|
Хора, просто печалби чисти по 20 000 месечно не са реални. За сметка на работника И на гн Борисов ще го кажа.
|
| Вто Май 05, 2020 12:16 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
sukhoi бръкна точно в раната. Но парите не са основното. Парите, заплатите на които в България се договаряме са следствие. Следствие са от едно хронично подценяване. Или по-точно самообезценяване. sukhoi не се хаби, ToHu винаги ще намери, най-мързеливия, алчен и некадърен българин и него ще даде за пример. В България това което куца е че сравнението се прави с цел обезценяване. Тук конкуренцията е с цел прецакване. Тази конкуренция няма нищо общо с конкуренцията, която била "движещата сила" за капитализма. Само името и е конкуренция.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Май 05, 2020 12:19 am |
|
 |
|
nik
|
това да си най великия работник (допускам че хипотетично ти си такъв щом си толкова недоволен) не е еквивалент че си най добрия в правене на бизнес, това са 2 напълно различни неща този който може да прави бизнес съответно не е нужно да е най великия програмист, примерно... вече ти отправих предизвикателството - ако смяташ че е толкова лесно да се докара печалба от 20к месечно, направи го, и плати на работниците си правилната заплата. можеш ли?
|
| Вто Май 05, 2020 12:25 am |
|
 |
|
sukhoi
|
ами не ме интересува кой къв е. Ако ще и синдром на Даун да е. Всеки да си иска 20 лв на час. Маските ще паднат, много ще измрат гладни но ще е чист въздуха
|
| Вто Май 05, 2020 12:26 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз не говоря за себе си, ти казваш какво куца, и казваш за чорбаджията който си е купил имот в Швейцария. Аз ти казвам да погледнеш и работниците, и да ми кажеш каква е разликата в поведението им с чорбаджиите, а просто дадох пример с мен, мога да ти кажа че познавам много собственици на фирми които са точно като нас, нито купуват безумни имоти, нито коли, нито часовници за по 300к, въпреки че лично аз бих се радвал на някои определени часовници но не за да ги нося и показвам а да си стоят и да си ги гледам как се връткат, просто ми харесва механиката. Сега колкото и да се замислям, за последните 25 години, повечето фирми в които съм бил съдружник, повечето фирми с които сме били партньор или сме работили собствениците им не са се изхвърляли в нищо, а някои от тях са много богати хора. Да познавам и обратните, няма и начин тъй като едната ни дейност е да им създаваме чувство за сигурност, и съм виждал какви ли не изгъзици, но повечето от тия са били метеорити на небосклона. Та със сигурност, процентно съм виждал много повече работници които харчат много извън чердежето си от колкото работодатели. Ник, така като обобщаваш можеш ли да сравниш с друга страна ? Ние имаме съвместен бизнес с хора от всякакви националности, и да ти кажа такова пазарене за заплатата на някой рядко ще видиш и при Българин ... особено ако говорим за Германци, имам толкова негативно впечатление че няма на къде, и тук говорим за големи компании, повярвай евреите са по-дащни. Здрав много айде сега се аргументирай малко ... и като говориш за конкуренция моля да уточниш браншове, и да дадеш малко статистика за тая конкуренция, цифри нещо ... нека да си говорим с цифри, защото единия говореше за 20 лв/ч, после се оказа че то не било за всички а само за някои, пък то повечето от тия някои вземат повече ... както и да е. после гледа какво правел чорбаджията на 100 човека, но не гледа какво правят самите 100 човека., дай сега ти дай някоя цифра, нещичко да видим ... ти може би си на 10 лв/час и като си платиш наема едвам ти остават за хляб, или просто споделяш наблюдение .... върху кого, какво точно ??? п.с. такаааа, ти какво казваш сега, искам аз да съм добре, защото аз може би съм добър в това което правя, и аз си искам моите 20 лв, пък тоя дето цъка копчето по цял ден на автомата не ме вълнува, дай ми на мен 20 а на него може и 2 .... това ли казваш че не те разбирам, защото вече разбрах че не говориш за 20лв/час минимална ставка.
|
| Вто Май 05, 2020 12:27 am |
|
 |
|
sukhoi
|
 |  |  |  | ToHu написа: Аз не говоря за себе си, ти казваш какво куца, и казваш за чорбаджията който си е купил имот в Швейцария. Аз ти казвам да погледнеш и работниците, и да ми кажеш каква е разликата в поведението им с чорбаджиите, а просто дадох пример с мен, мога да ти кажа че познавам много собственици на фирми които са точно като нас, нито купуват безумни имоти, нито коли, нито часовници за по 300к, въпреки че лично аз бих се радвал на някои определени часовници но не за да ги нося и показвам а да си стоят и да си ги гледам как се връткат, просто ми харесва механиката. Сега колкото и да се замислям, за последните 25 години, повечето фирми в които съм бил съдружник, повечето фирми с които сме били партньор или сме работили собствениците им не са се изхвърляли в нищо, а някои от тях са много богати хора. Да познавам и обратните, няма и начин тъй като едната ни дейност е да им създаваме чувство за сигурност, и съм виждал какви ли не изгъзици, но повечето от тия са били метеорити на небосклона. Та със сигурност, процентно съм виждал много повече работници които харчат много извън чердежето си от колкото работодатели. Ник, така като обобщаваш можеш ли да сравниш с друга страна ? Ние имаме съвместен бизнес с хора от всякакви националности, и да ти кажа такова пазарене за заплатата на някой рядко ще видиш и при Българин ... особено ако говорим за Германци, имам толкова негативно впечатление че няма на къде, и тук говорим за големи компании, повярвай евреите са по-дащни. Здрав много айде сега се аргументирай малко ... и като говориш за конкуренция моля да уточниш браншове, и да дадеш малко статистика за тая конкуренция, цифри нещо ... нека да си говорим с цифри, защото единия говореше за 20 лв/ч, после се оказа че то не било за всички а само за някои, пък то повечето от тия някои вземат повече ... както и да е. после гледа какво правел чорбаджията на 100 човека, но не гледа какво правят самите 100 човека., дай сега ти дай някоя цифра, нещичко да видим ... ти може би си на 10 лв/час и като си платиш наема едвам ти остават за хляб, или просто споделяш наблюдение .... върху кого, какво точно ??? п.с. такаааа, ти какво казваш сега, искам аз да съм добре, защото аз може би съм добър в това което правя, и аз си искам моите 20 лв, пък тоя дето цъка копчето по цял ден на автомата не ме вълнува, дай ми на мен 20 а на него може и 2 .... това ли казваш че не те разбирам, защото вече разбрах че не говориш за 20лв/час минимална ставка. |  |  |  |  |
Тони кой ще се занимава да те чете. Собственик на x фирма Кажи си имената То много лесно така. Аз съм Тони Аз застанах зад името си Мишчици
|
| Вто Май 05, 2020 12:31 am |
|
 |
|
ToHu
|
Какво е значението кой съм аз, името ми наистина е Тони, или поне всички така ме познават, едва ли твоето е sukhoi. Аз не казвам виж ние даваме 10к заплата, или виж нашите служители са много доволни, за да проверяваш така ли е или не, аз казвам какво виждам. Ако трябва да споменавам имена нямам проблем да кажа в кой конкретен случай кого съм имал в предвид, но не мисля че е много коректно, не защото той ще си прочете името тук, едва ли е и чувал за тоя форум, а защото не е коректно. Даденият пример е един, и мога да дам много подобни на база наблюдения над служители, не казвам че всички са такива, казвам че има много такива. Това което казвам че ни е такъв модела, аз не съм такъв, сигурно и ти не си, може би повечето хора тук не са, поне съм забелязал че повечето които се занимава с желязо са пълна противоположност на това поведение, но аз ти ние тук не сме народа. А да изкараш чорбаджията по лош от бачкатора ако и двамата имат едно поведение някак си не става. Какви заплати би дал бачкатора на място на чорбаджията ? Ти знаеш ли колко хора познавам които докато са на една позиция само подмята, абе не може ли малко по-високи заплати, не може ли перформънс бонус, и като се озоват на позиция на която могат да определят заплати и да дават перформънс бонус изведнъж тези под тях започват да остават с по-малко бонус, спестени пари за пътни, или командировъчни, и хоп от реализираната икономия му се вдига неговият бонус ... значи като беше от тях мрънкаше за всяка стотинка и света обръщаше защото дневните били преведени вечерта в 6 и трябвало лични пари да харчиш, а като им стана шеф се оказва че то тия пари не трябвало да се дават всеки пък .... че то ако се върнеш в същия ден не се брояло за командировка, почваш да юркаш хората да карат посред нощите за да реализираш икономия от хотел и командировъчни ... и представяш ли си тоя същия като стане голям шеф, или пък ако си направи негова фирма. Не един и двама такива съм виждал, изкушавам се да кажа че това е правило, но да речем че само на мен ми се е случвало това.
|
| Вто Май 05, 2020 12:47 am |
|
 |
|
nik
|
обобщавам по мащабите на аматьорщината - в други страни се работи малко по-професионално, иначе бързо фалират, всичко е предварително калкулирано, заплатата на работника е в съответсвие с някакви норми, назначава се и се плаща по умения, позиция, отговорност при българина рядко нещо е калкулирано, назначава се не според умения а според това кой се навие да работи по-евтино, та така често се излиза и от нормите, както като заплащане така и като краен резултат, специалист търсим ама на заплата като чистачка (не че и в чужбината не ми съм срещал такива), та такива в БГ учудващо рядко фалират, противно на всякаква логика, може би просто няма истинска конкуренция тва което автора на темата не разбира е че с искане заплата не се увеличава, най много да му бият шута ако почне повече да мрънка от колкото работи за по-голяма заплата се търси нова работа, или сам си ставаш началник намираш си клиенти и започваш да бачкаш, или намираш си по-добре платена работа, кандидатстваш, и като те одобрят тропваш на шефа на бюрото молбата за напускане, ако си чак такъв ценен кадър ще ти вдигне заплатата, но едва ли...
Последна промяна nik на Вто Май 05, 2020 12:50 am, променена общо 1 път
|
| Вто Май 05, 2020 12:47 am |
|
 |
|
sukhoi
|
Тони много дълго бе човек. То обяснения само, нищо конкретно
|
| Вто Май 05, 2020 12:49 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 |  |  |  | ToHu написа: Здрав много айде сега се аргументирай малко ... и като говориш за конкуренция моля да уточниш браншове, и да дадеш малко статистика за тая конкуренция, цифри нещо ... нека да си говорим с цифри, защото единия говореше за 20 лв/ч, после се оказа че то не било за всички а само за някои, пък то повечето от тия някои вземат повече ... както и да е. после гледа какво правел чорбаджията на 100 човека, но не гледа какво правят самите 100 човека., дай сега ти дай някоя цифра, нещичко да видим ... ти може би си на 10 лв/час и като си платиш наема едвам ти остават за хляб, или просто споделяш наблюдение .... върху кого, какво точно ???
п.с. такаааа, ти какво казваш сега, искам аз да съм добре, защото аз може би съм добър в това което правя, и аз си искам моите 20 лв, пък тоя дето цъка копчето по цял ден на автомата не ме вълнува, дай ми на мен 20 а на него може и 2 .... това ли казваш че не те разбирам, защото вече разбрах че не говориш за 20лв/час минимална ставка. |  |  |  |  |
ToHu, бранчовете ги оставям на теб. В чуждата купичка никога не съм гледал. И не съм се цанил при теб на работа за да ми държиш такъв тон. Но за теб е по-важна статистиката и какво прави Ганьо. Аз говоря от свое име. Говоренето от името на бранчове го оставям на теб.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Май 05, 2020 1:03 am |
|
 |
|
ToHu
|
Айде още едно дълго. Здрав първо за теб, аз не говоря за теб, нито говоря за мене си, на въпроса кое куца в Бъгария ... някак едва ли е въпрос какво ми куца на мен или на теб, може би това което според теб или според мен куца, знам ли. Когато виждаш че от 10 овци 8 са черни казваш, 80% от овците са черни, ли това стадо много черни овци. Аз споделям какво аз виждам, и какви са моите наблюдения, по никакъв начин не ги пренасям към теб или към когото и да е друг тук.
Ник, не знам дали защото не си в БГ, дали защото наблюдаваш само определени отрасли, но в много, ама много сфери на производството, защото услигите с друга бира, нещата в Бг са точно така. Има си бюджети, и ако бюджета е 2000 лв а ти кажеш че си ОК да започнеш на 1000 те пак ще ти дадат 2000, или колкото според бюджет е началната за тази позиция, но също така ако пискаш 2500 няма да ти ги дадът, може да не ти предложат изобщо, може и да ти предложат по-малко. Това важи не само за фирмите в IT сектора, дори там може би е най-слабо изразено изключая някои от най-големите, въпреки че това не понижава заплатите. Така е в почти всяко едно производство, и заплатите които се дават са сравнително реално калкулирани на база това което се плаща в съответният регион. не може да очакваш че в София и в Шумен за една работа ще вземаш еднакво, както и няма да вземаш за една работа еднакво в НюЙорк и Оклахома.
В сферата на услугите все още цари аматьорщина почти навсякъде, но причините не са само в работодателите, причините в голяма степен са в клиентите а и донякъде в самите служители. Имаме дейност в сферата на услугите да я наречем, ами ние реално не можем да спечелим нищо от таи ни дейност. Нашите заплати са разчетени, не само заплати, автомобили, инструменти облекла, разхода е там защото го правим, но никой не иска да купи услугата защото има 100 други които подбиват цената. Тази дейност съществува заради няколкото големи клиента които са склонни да плащат за услугата, а някои от тях нямат и избор. Но цената на услугата не ужасно висока,просто конкуренцията предлага много ниски цени и не върши нищо, тук говорим за поддръжка, та там е лесно да кажеш че си обслужил нещо без дори да си стъпил там. За пример, една малоумна пловдивска фирма взема обслужване на пожаро известяване и спринклер на летище софия за 20 хил на година ... нормалната профилактика на един такъв обект, ако се прави както трябва е около седмица с двама човека, за да се направи истинска профилактика. Е хайде сега ми кажи с тия 1700 лв на месец какво да си покрием ние, дори разходите за тия двама човека не можеш да покриеш, а консумативи, а малки резервни части които ти влизат в цената, а отговорността защото това все пак е летище ... сега ще кажеш мани ги държавна поръчка, не е мани ги. Тия същите с еър безите, завод вътре линейни, само ходенето до там ти е 30 мин, имали оферта за спринкелр и пожар 60 лв на месец и ако можело да дадем по ниска цена, аз останах без думи .... а великите чужди пропърти мениджъри ? Французи, Мега парк, Известяване, оповестяване, UPS, видео, контрол на достъп, дизел генератори и обездимителна вентилация и климатици, ама ако може да е под 1200 на месец защото те за толкова щели да си назначат човек ... и ще ми даваш протокол за седмични тестове на дизела и тестове на обездимителната .... ами ние за да го направим ще изхарчим 2-3 на месец ... е намериха си за 1200, сети се какво правят. И летището беше изключение, защото тая безумна оферта беше от малоумните Анди, сравнително голяма фирма, ама знаеш ли кой сваля цените на повечето места ? Свалят ги бивши работници на тоя или онзи, всеки решил че сам ще става милионер, няма оборудване за 100 лв, обаче върши всичко. Останал е гладен първите 2 месеца щото си е мислил брей ония фактурираха 30 лв/час труд мен що никой не ме взема, и почва да сваля, докато стигне до 10 лв за подпис, колкото да мине пред пожарната, или която друга служба изисква поддръжката. От 3 години почти я зарязах тая дейности съм много щастлив и спокоен че поне с такива по-малко се занимавам.
Сухой, нямам какво повече да кажа, аз съм никой, но имам наблюдения и те по никакъв начин не зависят от това кой съм, с какво се занимавам и къде.
|
| Вто Май 05, 2020 1:17 am |
|
 |
|
nik
|
точно ей за това му казах като мисли че толкова лесно се правят печалбите да стане той началник, иначе както и да му обясняваш той пак ще гледа в чуждата паница и ще цъка с език... някои неща не стават с обяснения, трябва да се опари за да разбере че от всяко дърво свирка не става ай сега си представи и един такъв да започне да наема и работници...
|
| Вто Май 05, 2020 1:39 am |
|
|