|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 2:20 am
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
 Re: Коронавирус 2019
Миро - ква изолация - кви 5 лева те гонят - От нашата фирма единствено жена ми работи от вкъщи първо щото няма кой да гледа пиклите и второ щото работата и позволява да я работи от вкъщи - та всички се събираме на куп, после всички се прибират вкъщи, на всички все някой съпруг работи на друго място дето се събира с други хора и т.н. Единствено наказват децата - голямата иска да ходи на училище - никога не е било това, освен първи клас като почна. Малката и тя и писна да си седи в къщи и тя иска на градина. Баща ми така се е уплашил че не е шава много-много - отидоха си на селската къща и вече трета седмица са там. Ама на някой колеги бабите гледат децата. Та и при възрастните няма кой знае каква изолация. Кръчмите дето не работят колко да спомагат за неразпространение? Ми те хората се събират на работата така или иначе. Почти никой не може да си позволи да напусне и да седи в къщи щото имало карантина - после ще пита къде серат гладните. Ако каже на шефа си "аз ще седя в къщи" даже няма да има нужда да си подава молбата - шефа ще му подпише пътния лист на секундата. Точно в момента фирмите могат да съкращават на воля - даже някой сигурно използват момента да се отърват от плявата дето иначе се чудят кво да я правят.
|
| Чет Апр 23, 2020 9:05 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Другарю Мангъров, светът познава и друг вариант. Повече от месец ви разправям, че не една или две зарази са били овладявани без да се тръшка целия свят. И при тази ще е така. Вече десетки държави го потвърждават. Не е само Китай, където вместо 1 млрд спряха на нищожните 80-90 хиляди. Така че друго решение винаги е имало, има и ще има за тия които им идва акъла със закъснение. И другото, което е повече от очевАдно вече е, че е абсолютно безумие от икономическа гледна точка да се оставя този бацил. Не се заблуждавайте от шведите, това че там мерките не са задължителни не означава, че хората не вземат мерки или че цъфтят и връзват. Да, към момента изглежда "поносимо" ако кривата е плавна и особено ако може да се махнат някои забрани. Може. Но няма да е толкова "поносимо" когато другите около теб са си решили проблема, а ти продължаваш да се мъчиш и на всичкото отгоре те третират като заразно псе.
|
| Чет Апр 23, 2020 9:52 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
В Китай спряха, защото при това на карантиниране, каквото можеше да се зарази, се зарази, каквото можеше да умре - умря. Това е.
Същото е и в Германия и в Италия и в Испания. Казах ти, не е това вируса дето ще ликвидира човека и то не защото човека е много умен, а защото природата му е отредила тая роля - да не мре поголовно от всяка гад.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 23, 2020 10:25 am |
|
 |
|
miro_atc
|
а... никой? Може би Китай, Австалия, Австрия, Германия, Иран, Ирак, Виетнам, Тайланд, Исландия, Швейцария, Южна Корея са никой... Сигурен съм че пропускам още "никои"... Но това са само държави, при които данните очевАдно го показват, че са никои. Почти всички останали прилагат подобни мерки и макар да не са тръгнали твърдо надолу още, се очаква това да се случи. Виж една Италия примерно. Дори щатите, които още катерят смятат да прилагат правилни мерки, т.е. стратегия да се убие вируса, а не да се свиква с него. Аниуей... щом си решил, че идва края на света - твоя воля. Аз спирам с приказките (засега) 
|
| Чет Апр 23, 2020 10:42 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ама всички прилагат тези мерки бе Миро. Всички са в карантина и това обуславя пика. Кое е различното, което ти виждаш между Германия и Испания например, освен времето, демек кога се е образувал пика. Същото е и в БГ, с тази разлика, че при нас пика още не е достигнат, защото както правилно отбеляза, нашата карантина дойде превантивно. Всички други са по един сценарии и единствената разлика идва от това, колко подготвени са им здравните системи и колко им е строга карантината. Китай също се движи по тая картинка. При всички това спадане е следствие от карантината.
Пак ти казвам, ако си прав - логичното е тези "отличници" , които визираш първо да задушат заразата до нула и едва тогава да отварят. А те започват да отварят въпреки, че всеки ден имат хиляди нови диагностицирани. Германия за вчера са 2100 ново засечени! Това какво ти говори?
Не се опитват да го блокират, опитват се да го контролират!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 23, 2020 10:53 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ейся Мангъров каза по радиото, че нарастването се дължи на повишеното тестване и то на рискови групи. За децата вирусът не е толкова опасен, така че да ходят на имунизация, щото другото е по-лошо. И нема лабаво: 70% трябва да го минем. И друго: вместо да хабят тестовете само за рискови групи, за да се получи реална картинка трябва на случаен принцип. Ама генералът иска друго.
Последна промяна bongo_x2 на Чет Апр 23, 2020 11:05 am, променена общо 1 път
|
| Чет Апр 23, 2020 11:02 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе това с имунизациите е сериознен проблем. Не е много ясно прясно имунизирано дете ако срещне вируса какво ще се случи...
Според мен децата за имунизация, трябва да са поне 14 дена под строга карантина, PCR тест, имунизация и после пак яка карантина.
|
| Чет Апр 23, 2020 11:05 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
ей такава добра възможност да разредим малко населението на тая планета пък всички се дърпат, къде е оная малката откачалка, как не се е сетила да протестира срещу карантината в името на планетата.
|
| Чет Апр 23, 2020 11:08 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Цецо.... Ми ако се срещне с менингит? То и аз оня ден яко настинах и ми се дръпна фъша, но днес съм по-добре. В смисъл: нещо такова и с децата. А те децата са си под карантина.
|
| Чет Апр 23, 2020 11:09 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Испанците все още (също като нас) само ограничават заразата. При тях към момента пожарът е толкова силен, така че нямат нито ресурс нито много смисъл да "издирват" потенциално заразени. Те едва се справят с тия, които сами се обаждат. При немците не е така. Те ограничиха неща достатъчно рано, много преди да си задръстят болниците. Всъщност те по време на техния си пик имаха възможност да приемат болни от Франция от Испания... Така че с ограничаването нямаха проблем, още повече че немците са си дисциплинирани и "ограничените" вероятно са си спазвали карантината. Всичко това даде свобода на здравните им власти да тестват по-активно и контактни лица и т.н. Демек имаме по-активно "издирване" на заразата, което е ключът към бараката, за да почне кривата да пада надолу. Това е разликата им спрямо нас и спрямо испанците. Вероятно испанците като се освестят малко и те ще минат от режим "ограничаване" към режим "издирване". Ако не го направят или ако не го направят добре, графиката им може да спадне леко, но временно. Защото както много пъти повторих - карантината ограничава растежа, но не гарантира траен спад на заразата.
|
| Чет Апр 23, 2020 11:10 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е поне в последното сме на едно мнение, карантината не решава проблема, само го контролира.
За трайния спад на заразата - според теб само изолиране на всички болни може да я спре. Според мен - ще си спре с времето сама. Ще поживеем и ще видим.
|
| Чет Апр 23, 2020 11:17 am |
|
 |
|
Cekins
|
Знам че много от вас не гледат новини. Аз и нямам време, ама вчера ООН са предупредили че тая година ще е масов глад в страните от 3-тия свят. Това ще са косвени жертви в пъти повече от преките. Та адаш - няма страшно - сметката ще излезе - на 1М заразени 100к умрели (от глад). В края на годината като абсолютни цифри ще цъфнат.
|
| Чет Апр 23, 2020 11:24 am |
|
 |
|
Цецо
|
О да. Това мисля вече е ясно на всички, косвените жертви ще са поне 1 порядък повече, ако се отчете глада. На един умрял италиански старец, ще са поне 10 дечица в Африка. Ама тях никой не ги брои... Стареца ще го разнасят и медии и политици и анализатори... Африканчетата - досадна статистика.
|
| Чет Апр 23, 2020 11:31 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Да но тези умрели няма да са в следствие на самият вирус а на наложената карантина и влиянието върху икономиката. Лошото е че няма да се повлияе само третият свят, то лошо зависи от гледната точка, за мен няма нищо лошо, но от общочовешка гледна точка  В UK а може би и някои страни в ЕС може да има проблем с реколтата. В САЩ не е ясно, фермерските щати хем не са много засегнати хем там няма сила която да ги спре по скоро ще направят гражданска война. Единствено калифорния може би ще е силно засегната като реколта ако продължи карантината, ама и там земеделците не са много по-различни от тия в чисто земеделските щати, повечето от тях са републиканци и се къпят с пушката 
|
| Чет Апр 23, 2020 11:32 am |
|
 |
|
Cekins
|
Мисълта ми беше че след година Миро ще ти каже "видя ли сега кво стана - 10% смъртност нагоре в световен машаб - начи вируса е виновен". Пък че 9.5% от тях са косвени жертви - кой го интересува - част от статистиката ...
|
| Чет Апр 23, 2020 11:50 am |
|
|