|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 2:20 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
 Re: Коронавирус 2019
За мен биричката не е критерий  Оправили са се, значи че са изпълнили ония 6 точки на СЗО, които ти цитирах и на които ти се смееше. Може да се смееш още дълго време, само че биричките ще си я пием поотделно.
|
| Сря Апр 22, 2020 3:19 pm |
|
 |
|
nik
|
това че в кюпа слагаш и бройка от държави в които още не е започнало направи същата сметка за италия само и умножи по 2 за следващите няколко месеца и ще получиш по-реална сметка
|
| Сря Апр 22, 2020 3:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
не съм ясновидец и не искам да бъда, очевидно има огромни разминавания така че не можем да съпоставяме, сравни САЩ с Италия, няма нищо общо нито като смъртност нито като брой заразени, така че в момента всякакви прогнози за доста спекулативни. Като мине годината ще дим. п.с. не забравяй че 2/3 от населението по държави е в списъка, Китай, Индия, САЩ, ЕС ....
|
| Сря Апр 22, 2020 3:22 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А не, тия от СЗО не мисля, че вече някой ги бръсне за критерии. Тяхната е ясна, ще тичат след процеса и ще викат - ама ние ви казахме... и те така. А ако не се умножи по 2 в Италия? А ако се раздели на 2? Дай да изчакаме юли и да видим, а?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 22, 2020 3:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Някои все пак ги бръсне... не ги мисли тях. Даже и щатите взеха да чуват какво им пее радиото, малко със закъснение но важното е, че им идва акъла. И нищо чудно и те да се оправят преди повечето европейски държави и нашата в това число.
|
| Сря Апр 22, 2020 3:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Миро, а на нашата държава какво и е всъщност? По твойте критерии де и тия на СЗО.
Щото викаш Германия били за пример и се оправяли вече (с 61/1М смърност). А ние с 7/1М къде сме? Какъв ни е таргета за да кажем - оправихме се? До 300-400 умрели сме ОК, ако ги минем значи сме зле. Някакво число, ей така за ориентир само.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 22, 2020 3:41 pm |
|
 |
|
nik
|
цецо, ти не разбра даже какво се опитва да смята тони, той прави нова сметка сега - какъв процент от всички умрели са от корона при положение че тренда на короната все още е нагоре, няма как да се дели
|
| Сря Апр 22, 2020 3:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
1. Контролирано е, ама с R0 над 1... демек контролиран растеж 2. Капацитет в болниците имаме засега, но проследяването е ташак... 3. Рискът не е сведен до минимум, точно в здравните служби и лекарите се заразяват. 4. Превантивни мерки има, ама кой ги спазва и как е друга тема. 5. "внос" няма уж, но само щото границите са затворени, не защото има някакъв контрол, както е в Китай примерно. 6. Общностите са тотално НЕобразУвани и тотално не им дреме за справяне с проблема... И те така, вече повече от месец вървим нагоре и не само че не тръгваме надолу, ами тепърва почваме да катерим. Докато ни дойде акъла, което не го виждам да е скоро.
|
| Сря Апр 22, 2020 3:58 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
nik - в кои държави не е започнало? Разни островни държавички в Тихия океан със 100 жители общо? Или в Африка дето на никой не му дреме кой от кво е болен и от кво умира. Ти сигурен ли си че в Индия (приблизително 1/7 от населението на земята) цифрата е такава? А в Китай ?
Чакам само да видя кога на боко ще му увре главата и ще издаде заповед апокалипсиса да се отложи.
|
| Сря Апр 22, 2020 3:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз съм съгласен, че катерим. Но не съм съгласен, че става нещо ненормално и по-различно от Германия например. Пак казвам, давай да сравняваме в умрели на 1М, защото това е единствения що годе дефиниран критерии. От него излиза, че всичко под 300 умрели в рамките на 2 месеца ни държи в областта по - добре или равни на Германия. А ние не можем да се сравняваме с Германия, нито като медицинска система, нито като парични възможности. А и двете са от изключителна важност в случая. Та да кажем, че и два пъти по-зле от Германия пак ще е добър резултат в крайна сметка. Т.е. 600 човека в рамките на 2та пикови месеца.
|
| Сря Апр 22, 2020 4:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Умрелите нямат никакво значение, колкото и грозно да звучи. За щастие засега не се разравят гробове и не се заразяваме от трупове. Така че нека да ги оставим да си почиват в мир, колкото са - толкова. Лека им пръст! Това което има значение е дали контролираме заразата, демек дали предотвратяваме предаването от човек на човек (от жив на жив). Ние не го правим. Немците го правят и това се вижда от картинката с "active cases". Това е което мен ме интересува и нищо друго. Нека кейсовете у нас да станат 0, пък ти си сравнявай каквото искаш.
|
| Сря Апр 22, 2020 4:11 pm |
|
 |
|
nik
|
миро, явно не следиш новините тъй като в немско R0 е спаднало до 0.7 щели да разхлабват мерките за да се вдигне пак над 1 тъй че не ги давай за пример защото са обратното на теорията ти  цекинс - под не започнало имам предвид много малко бройки които още не могат да доведат до лавинообразния процес познат в италия, като например БГ - при нас тепърва предстои
Последна промяна nik на Сря Апр 22, 2020 4:18 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Апр 22, 2020 4:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
щом има карантина начи има някаква контрола и намаляване на кривите нящо ви изгубих основната мисъл 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Апр 22, 2020 4:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Миро, ок какъв е критерия "колко" се предава заразата и колко "контролират" процеса? Броя заразени? При факта, че се тества малко (даже и в Германия), тоя показател е неподходящ за сравнение. Единствения подходящ е броя умрели. Сори, ама за да сравнявам, ми трябва опорна точка. Иначе не става. Недостатъка на броя умрели, е че се движи с 2-3 седмици закъснение, ама това закъснение го има навсякъде.
Предаването в Германия може би е по-малко, единствено и само поради факта, че там по-бързо се разпространява и все повече хора са го минали! Аз имам познати в Германия и по отношение на карантината там няма нищо по-различно от тука - вдигаш температура, звъниш на личния - той ти казва стой си в къщи и пии чаи и те така. Дали седиш - ами ако си съвсетен седиш, ако не - ходиш и разнасяш. Това е. Не ги пазят с полиция, нямат гривни по краката. Ако се влоши отива във болницата и те така.
Повечето места са затворени, повечето хора спазват карантина, някой не спазват. Никой не е разстрелян за неспазване, порицават ги публично, някоя фиктивна глоба и това е. Носенето на маски - препоръчително. Достъп до тестване на своя глава - почти невъзможен. Там даже не можеш да идеш в лаборатория и по желание да се тестваш, трябва "направление" и за това.
Незнам какво толкоз се прехласваш по тая Германия, но те не правят нещо кой знае какво, освен, че имат много пари и могат да си позволят много лекари и много легла за относително малко пациенти. Това ги държи относително ниско като смъртност, ама тя за теб не е критерии. А нивото на заразяване като заразени/прекарали на 1М, съм почти сигурен, че е по-високо от България. Което в крайна сметка е предимство според мен и недостатък според теб. В крайна сметка от кризата първи ще излезнат тези, които не могат да се заразяват. Било от антитела или защото имунитета им така или иначе не пропуска вируса. Тия дето се окопават и чакат да отмине... ще има доста да чакат и на есен пак ще влезнат в същия филм. Прогноза на лаик е това де.
|
| Сря Апр 22, 2020 4:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това къде го прочете? Щото доста се разминава с това което аз чета явно  карантината контролира бума и това се вижда по цял свят, навсякъде където има карантина темповете на заразата се забавят. Но само чрез карантина не може да се премахне заразата. Всъщност ако не е изтървано положението може да се мине и без карантина, както беше у нас. Ние наложихме карантина, защото допускането беше, че ще изтървем положението. И става точно това, което се очакваше да стане - постепенно изтърваме положението... Всичко върви по план, вода ще има за всички! Прекалено много се вживявате на тема технологии, статистики, данни и т.н. Тия неща са хубави, обаче простата истина е, че бацила ако му дадеш шанс си се прехвърля от човек на човек. Важното е дали му даваш шанс. Ако чакаш първо резултат от тест па тогава да вземаш мерки обикновено си закъснял... Едно време хората не са имали тестове. Даже и сега с тоя бацил китайците работеха с обикновени термометри през повечето време. Не чакаха тестове, имаш ли симптоми - изолират те. Или в случая на немците се изолираш сам. Няма значение, важното е по един или друг начин тия със симптоми или поне 90% от тях да се изолират и да не предадат щафетата. Да има и такива без симптоми или непослушни, ама както се вижда и от математически модели а и от практиката, важното е преобладаващите да са послушни. Ако послушните не заразяват никого, то другите само те забавят. И не се прехласвам, просто отбелязвам кои държави вървят надолу по кривата. Което пак казвам обикновено е свързано с простички мерки, а не с главоломни мерки. То даже и китайците не затвориха цял Китай, а само няколко провинции. Верно че там никога не са били "отворени" както в белите държави, но мисълта ми е, че "драконовските" мерки са само за краен случай и има много по-важни и по-елементарни нещица от тях.
|
| Сря Апр 22, 2020 4:39 pm |
|
|