Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Бе да ти кажа например законите в Сингапур някак си работят доста ефективно. Специално за наркотиците и употребата им. То там да имаш кола и да я караш е изключение, камо ли надрусан де.

Пон Апр 20, 2020 7:53 am
Профил ICQ

Ти говориш за използването на наркотици като цяло или за карането в нетрезво/надрусано състояние ? Това са доста различни неща. Криминализирането на деянието е нож с две остриета, в голям процент от случаите зависимостта не се е появила много съзнателно, или най-малкото има доста основателни пеичини да се появи. Криминализирането на самото деяние малко или много наказва жертвата. В западните общества този метод е отречен и дори се стига до друга крайност, държавата снабдява зависимите за да може да контролира процеса, Португалия за пример.
По същият начин употребата на алкохол, и нея ли да я криманализираме ?
В същото време всъщност това са смекчаващи вината обстоятелства, или трябва да бъдат тъй като извършилия ги определено не го е направил с ясно съзнание, ил е под въздействието дли на алкохол, дали на наркотици няма значение.
Тук сега има един момент в който всеки е склонен да критикува и да каже като знае че ще пие защо е с кола .... от една страна човека може и да е нямал идея да пие, от друга може да е мислел да си остави колата някъде, но след като вече е бил пил или се е надрусал е решил че ще кара. По същият начин може да е бил и без кола като е отишъл, и като се е напил/надрусал да е решил да кара колата на приятел, или да се върне за собствената или да открадне ....
Много лесно съдите, и като че ли изключвате възможността вие да попаднете в такава ситуация, а в тая ситуация може да попадне всеки един, особенно тия които ще кажат аз не пия, точноо за тях е най-опасно, защото утре ще ви се роди дете, на брат ви ще се роди дете, ще се случи нещо и от няма и къде може да изпиете 100 гр ....и сега да ми говорите аз няма да се кача е много наивно защото никой не знае. Може да сте си стояли в къщи и да сте изпили 3 бири и жена ви да започне да ражда, или детето да падне и да си счупи крак, може изобщо да не сте под влияние, но на пътят ви спират и ви разстрелват, така ли ?
Трябва много да се внимава с пожеланията за такива закони, не че съм набожен но Христос е казал, който е безгрешен, нека пръв хвърли камъка ....тук има някой безгрешен ??? Не си пожелавайте нещо което не искате, защото утре ще управлява някой като мен или още по безскрупулен, и ще започнат да ви разстрелват на улиците за щяло и нещяло.

Последна промяна ToHu на Пон Апр 20, 2020 12:21 pm, променена общо 1 път

Пон Апр 20, 2020 12:18 pm
Профил

Мен на 2 пъти са ме удряли отзад, докато чакам на светофар. Бая яко, макар и да се е разминавало само с помляни тенекии. От тогава съм си изградил навика, когато съм последна кола от опашката, винаги да спирам на повече от 2 м от предния и да гледам в огледалото. Така, когато видя, че някой няма намерение да спира, имам някаква възможност да избягам. По този способ, до момента съм предотвратил 3 - тия удар.

Пон Апр 20, 2020 12:21 pm
Профил

Ами това е друго нещо, аз ако съм първа кола на пешеходна пътека винаги натискам спирачката до дупка, просто за да съм сигурен че ако някой идиот се забие отзад няма да мръдна много, въпреки че ако се забие със 100 е все тая.

Пон Апр 20, 2020 12:23 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ToHu написа:
Ти говориш за използването на наркотици като цяло или за карането в нетрезво/надрусано състояние ? ... Не си пожелавайте нещо което не искате, защото утре ще управлява някой като мен или още по безскрупулен, и ще започнат да ви разстрелват на улиците за щяло и нещяло.

Тони,
ти го говориш по байГаньовски, което важи за България, ще си караш пил или надрусан, и ако стане птп и жертви и т.н., първо ше търсиш познат катаджия, да ти изгуби пробата за алкохол/наркотици. после ще се укриеш за два три дена да изветрееш и да ти се прочисти кръвта, и ще се появиш в КАТ като жертва на тормоз.
защо не опиташ направиш подобна мющерия в щатите? да се надрусаш и да направиш птп и после да търсиш катаджия да ти скрие резултатите?...
и в щатите има много дето карат надрусани, но като ги хванат не им казват "следващият път бъдете по-послушни"....

Пон Апр 20, 2020 12:29 pm
Профил

ToHu написа:
... Може да сте си стояли в къщи и да сте изпили 3 бири и жена ви да започне да ражда, или детето да падне и да си счупи крак, може изобщо да не сте под влияние, но на пътят ви спират и ви разстрелват, така ли ?...

Не - обесени на центъра за назидание. След десетият обесен съм сигурен, че когато някой е пил много ще се замисли дали да седне за волана.

Това горното когато го писа беше ли употребил?
На какво основание казваш как за над 30 години стаж като шофьор не съм пил и карал, и изведнъж ще започна да го правя? Каква е гаранцията, че като карам към бърза помощ пил няма да убия пострадалия...

Ако е от собствен опит..., но за повечето хора подобно поведение е недопустимо. Няма никакво оправдание да пиеш или се друсаш и да караш. Не го търси!!! Няма !!!

Пон Апр 20, 2020 12:41 pm
Профил

Проблемът "пил/друсан зад волана" има и техническо решение. И то не съществува от вчера. Въпросът е, защо то не се прилага? Няма дори законодателна инициатива за подобно решение.

Пон Апр 20, 2020 12:50 pm
Профил

В САЩ това се случва много по-често от БГ и повярвай последствията не са чак толкова страшни, добре е като говориш да си сигурен а не само да си гледал филми или полицейски шоа.. Да не говорим че точно там пък измъкването е не по-трудно от колкото в БГ ако имаш пари.
Подхода това на мен няма да ми се случи е ганьовски и балкански, същото е мисленето и на пилият когато се качи, същото е мисленето и на тоя дето къщата му изгаря без застраховка, това на мен никога няма да ми се случи ....
И отново мишото мислене, нали се сещате обаче че с каквито и да са закони тоя сега като нищо ще се оттърве, но ако се случи на вас вие ще изгорите. Много ви се иска да се спазват всички закони и никой да не се измъква, само дето едно никога не се поставяте в ролята на нарушителя, и две не си давате сметка, че ако нещо такова е възможно то това е само в страна с еднолично авторитарно управление под диктатура. В западният свят няма страна която да е много по-различна от БГ, разликата е само в цената на това да се оттървеш. А когато някъде случайно някой не успява да се оттърве, това е шоу за плебеите, да се почустват защитени от закона.
Ако ще говорим за САЩ, знам не малко случаи в които има ПТП след употреба на алкохол и последствията са минимални, изключвайки увеличената застраховка. Знам и за случай когато се кара по въздействие на наркотици, има ПТП има смъртен случай и водачката в случая не стигна до истински затвор, финално изкара няколко месеца в някаква клиника....и това не беше дъщеря на богат човек, но с добри адвокати.
Има ли значение дали тоя е пил и се е друсал факта е че е карал със 150, това е нарушението, ако не беше пил и се друсал по-малко виновен ли щеше да е ?

Пон Апр 20, 2020 1:00 pm
Профил

lcr написа:
Проблемът "пил/друсан зад волана" има и техническо решение. И то не съществува от вчера. Въпросът е, защо то не се прилага? Няма дори законодателна инициатива за подобно решение.

Защото най-вероятно нарушава нечии свободи ....
А сег гледам една статистика за 2018, от общо 6256 ПТП едва 66 са след употреба на алкохол или упойващо средство, или 1.1%, от всички загинали 1.2% .... тук не говорим за заловени след употреба на алкохо/упойващо средтство а за ПТП.
Когато се предприемат някакви политики се правиобикновенно анализ, какво искаш да постигнеш, каква е цената на която ще го постигнеш, и какво всъщност би могъл да постигнеш. И набучване на кол да е наказанието какво ще се постигне, спад в ПТП с 1.1% ...
Ако всеки който казва аз това никога не съм го правил, без значение за какво, му се даваше възможност да напише по един такъв закон, само след месец всички тук и в цялата държава щяха да бъдат обесени, разстреляни или в затвора ....

Пон Апр 20, 2020 1:09 pm
Профил
Аватар

пробите на "наркомана" не доказват, че е бил друсан докато е шофирал...
тази проба доказва само, че НЯКОГА ( месец, два, три ) е употребил едикакво си...
тъй, че мама ще си го откупи...

Пон Апр 20, 2020 1:10 pm
Профил ICQ

Има огромна разлика между това да си карал със 150 или да си карал със 150 пил/друсан. И това би трябвало да бъде ясно, поне на участниците в този форум.

За какви "свободи" иде реч, щом те могат да и отнемат чужди животи?
Аз не намирам накърнена свободата си от факта, че не мога да се разхождам с картечница по улиците.

Пон Апр 20, 2020 1:12 pm
Профил

това също е истина, но тук трябва да отбележим, че има и лекарства които могат да доведът до положителен тест, тогава какво правим ? Това е много тънък лед, всеки който е склонен да залита в крайности рискува утре да понесе последствията от тия крайности.
И мен ако,питаш тоя трябва да го обесят, но то мен ако питш бесилките ще са повече от уличните стълбове, тук идва въпроса колко резонно е това, коко законно и колко обосновано. Не мога да се сетя в коя книга го пишеше, беше нещо от сорта, че чувствата и емоциите са най-големият враг на свободата и правилните решения, и това е много вярно.
Аз не виждам разлика, да караш със 150 в града е точно толков престъпно, дори и повече от това да караш със 150 пил/друсан в града. Във вторият сличай това реално може да е неволно тъй като си под въздействие и преценката не е адекватна,това са облекчаващи а не утежняващи вината обстоятелства. В първия си го правил съвсем съзнателно и по същият начин особенно сега като няма много коли може да си семзасилил, телефона ти да е паднал, или да си загледал някоя мацка и в тия 1-2 сек светофара да е станал червен, тоя да се е появил пред теб, или да си е зелено но някой да е изкочил да пресича. Каква е разликата ако не беше пил/друсан ?

Пон Апр 20, 2020 1:19 pm
Профил

Има ситуации, чиито изход е изцяло подвластен на физичните закони. Но има и такива, чиито изход зависи от скоростта и адекватността на действията на задкормилното устройство.

Трябва ли да обобщаваме двете, само за да оневиним тези, които не искат да спазват правилата?

Пон Апр 20, 2020 1:28 pm
Профил
Аватар

Мен пък ми друснаха 50лв щото на излизане от града и 20м преди знака за 70км/ч съм карал със 62км/ч. Добре, че са ползвали камера, не снайпер!

Пон Апр 20, 2020 1:33 pm
Профил

На мен пък са ми взимали тефтера за 1 година - за употреба на алкохол, без да съм пил и капка. Ама какво от това. Правилата са си правила. Покрай сухото, гори и суровото.

Пон Апр 20, 2020 1:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741 ... 1080  Следваща