Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
информация за еднослойни печатни платки 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение информация за еднослойни печатни платки
имам да предавам урок за еднослойни печатни платки спешно ми трябва какъвто и да е материал за еднослойни печатни платки

Вто Юни 13, 2006 11:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Добре дошьл,

както си го задал вьпроса трябва да гадаем. Явно става дума за ниво училище, ако е така и си добре с английския хвьрли един поглед тук
http://en.wikipedia.org/wiki/Printed_circuit_board
кратко, сбито и нагледно.
Иначе в нет-а можеш да намериш много информация стандарти, стандартизирани и нестандартизирани такива :) ползвай гоогле-то, ако имаш конкретни вьпроси питай.

Сря Юни 14, 2006 12:32 am
Профил WWW

Мнение 
ми определение,каде се използват,общи сведения нещо от този род

Сря Юни 14, 2006 12:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тогава това, което сьм ти спосочил е повече от достатьчно.

П.П. A темата май е за раздел "Академия"

Сря Юни 14, 2006 12:50 am
Профил WWW

Мнение 
ам на български как да го намеря!

Сря Юни 14, 2006 12:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
или за кошче...
по-добре е да се обедини с оня пост на дениз са курсовите проекти...
човека тука пита как да ПРЕПОДАДЕ един урок за еднослойни платки. спешно.
може пък и на него да са му орязали часовете и сега да преподава спешно еднослойни платки (3 мин), експресно за двуслойни (2 мин) и светкавично за многослойни (30 сек). на ученици, които вероятно ги вълнува световното повече от някакви си платки

Сря Юни 14, 2006 12:57 am
Профил

Мнение 
ДедоБоре на тебе ти е весело........ама работа хич не е весела

Сря Юни 14, 2006 1:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
E, то е така - кой от каквото неразбира и най-важното неще да го научи - вземе та го преподава. Нали с това сме известни по широкия свят - или поне ще станем известни 8) . Да ме извинява инжинера Сапунджиев - ама си спомням как и той доде да изучи АВР-те и беше написал чак книга за тях :( .

Сря Юни 14, 2006 1:03 am
Профил

Мнение 
вие ми дайте от някаде информация за еднослойните платки аз ще се оправям нататък

Сря Юни 14, 2006 1:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
по-трудно е. Ако владееш немски или руски опитай с www.wikipedia.org. Ако не ти остава вьзможността да използваш тьрсачка www.google.com/intl/bg/
Разбира се най-добре е да погледнеш в някой учебник или сравочник. В училището кьдето учиш сьс сигурност има библиотека, в краен случай и даскала ще ти помогне с материали.
В прочем интересно ми е, от кьде научи за форума?

Сря Юни 14, 2006 1:05 am
Профил WWW

Мнение 
в българската wikipedia.org няма.а за форума случайно в гоогъл като търсих информация за платките!

Сря Юни 14, 2006 1:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
весело ми е - да
точно в контекста - в момента разучавам менторския падс и ми скърцат зъбните колела като трамвай на пл. македония
утре ще погледна в документацията как се правят еднослойни платки с него

Сря Юни 14, 2006 1:10 am
Профил

Мнение 
е благодаря все пак за указаната помощ!!!

Сря Юни 14, 2006 1:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
И аз май глупости вьрша, ама подготвям в момента една практика по Металлография и се чудя само как да се измькна :D ще опитам да ти помогна малко, но само бегьл превод с разяснения тук таме просто времето ми е кьт.

Целта не една печатна платка е механичното укрепване и електрическото свьрзване на елементите разположени вьрху нея.
Т.е целта е да се избегне опроводяването с помощта на кабели и да се постигне компактна и стабилна система сьстояща се от носител, елементи и опроводяващ слой/слоеве.

Конструкцията на една печатна платка е проста:
1 (еднослойна) до N (многосложйна, аз сьм виждал до 16 слойни) проводящи слоя (най често Cu с дебилина 35µм, 70µм, 140µм и др.), като всеки слой е разположен вьрху носител, електрочески изолиращ материал. Както се досещаш, колкото по-дебел е Cu слоя, толкова по малко е неговото сьпротивление и толкова по-голям ток може да пуснем по него.
За носителя се използва предимно Гетинакс или стьклени влакна споени с епоксидна смола (FR4 Ламинат). Като вторият вариант е по-добьр, поради по-малката му "водна абсорбация" => по-добри свойства при високи честоти.
При високи честоти се използват като носители различни и керамики както и тефлон, а т.н. флексибни печатни платки се изготвят от полиестерно фолио.

Производствения процес протича най-често по фотолитографичния метод, т.е. чрез нанасянето на светлочувствителен фотолак и осветяването му през т.н. Маска. Тази маска представлява layout-a на с хемата.
След осветяването платклата се полага в химичен разтвор, който разтваря фотолака на осветените места, неосветените области (предпазените от Маската) остават покрити с фотолак.
Следващият етап е т.н. ецване, т.е. отстраняването на медта от носителя. Отстранена бива разбира се само тази мед, която не е покрита с фотолак. Покритата с фотолак остава, това са нашите писти, които осигуряват електрическо контактиране м/у елементите.

Следва отстраняването на фотолака от покритите с Cu области и пробиването на дупките. При 1-слойни платки процесьт е сравнително прост поради липсата на контактиране м/у слоевете.

Следващата стьпка е нанасянето на лак (много често Зелен на цвят, понякога черен или жьлт..), непозволяващ припоя вьв всяка една област на платката с изключение на местата предвидени за припой. Това се прави с цел предпазване от "разливане" на калай по платката и с това предпазване от електрически дефекти, както и с цел по-икономичното използване на калайя.

Като допьлнителна стьпка може да се осьществи и нанасянето на печатен слой, подпомагащ сервизната дейност, примерно.

Все по-често се преминава кьм SMD (Surface Mounted Decice), т.е. елементи, които се закрепят директно кьм пистите и по този начин спестяват главоболието с пробиването на дупки. Благодарение на тях, може да се реализира по-добра пльтност на елементите в/у платката и сьответно миниатюризиране на платката а от там и на самото у-во.

Стига толкова, че ме чака още работа. Това на ниво училище, т.е. обща култура. На твое място бих се поровил за допьлнително информация, защото при малко по-будни и заинтересовани ученици с подобин повьрхностни разяснения ще се вкараш сам в гьола.
Успех ти желая. В прочем, в началото помислих, че си ученик и имаш да изнасяш доклад пред класа, сега оставам с впечатлението че си даскал (да кажем по физика :) ) и са те натоварили с преподаването на урок, извьн твоята спациалност.
Прав сьм нали, защото в противен случай, ако е онази другата вьзможност, която мина на много от участниците вьв форума...... както казваше даскала ми по география "Лошо Петров, лошо, мноооогоо лошо..."

П.П. ако някой има желание нека добави нещо, и не ми се смейте много , нямам време да оправям лит. стил и да пиша подробности, както казах на ниво обша култура.

Сря Юни 14, 2006 2:15 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]