|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 8:12 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30857 Местоположение: София
|
 Re: Коронавирус 2019
Да де Миро, ама то пък точно протичането на болестта изглежда още по безпроблемно, масата май дори и не разбира че е боледувала. Вчера колегата слушаше някакви новини, не разбрах в коя болница но от 19 човека в инфекциозно само един болен, другите само с положителни тестове. Онзи ден Германците пък вадят още по изумяваща статистика, нищо че е само на 500 човека, това не малко. Чудя се дали изобщо някога някой ще има смелостта да обобщи и извади данните на яве защото имам чувството че освен по-високата от грипа смъртност ще се окаже че няма нищо друго, и дори болшинството които са били заразени не са се разболели, и ще опрем точно до това, за онези Х процента умрели струвало ли си всичко на което се подложихме , и което тепърва ще се случва. Колкото повече хора се тестват толков апо ясна информация ще има, това е единственият смисъл а тестовете, и ако цифрите се окажат такива каквито се предполага, че са тая карантина е абсолютно излишна.
|
| Сря Апр 15, 2020 10:40 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Миро, чакай сега, нали пак по статистика под 20% от заболелите имат нужда от сериозно лечение, а под 10% от интензивно болнично лечение. И това от 1-8% заболели. Определено повече от грипа, ама не е чак такава драма.... май.
Аз не споря, че е сериозна гадината, факт е. Ама, според мен истерията дето ни облива е прекалена. А това, което не ми харесва е, че тая истерия е целенасочено създадена, за да се държи под контрол ситуацията. Поне ми се ще да е заради това, че ако е заради друго... Някак си не ми се връзва концепцията всеки ден да ми съобщават за 2-3 броя умрели и това да е централната новина на деня. Същевременно да ми се обяснява, че важното е да пазим хората, тя икономиката ще се възстанови... Коя икономика, тая дето 30 години нон-стоп все от нещо се възстановява ли?
Що никой не казва, колко човека ще умрат от други болести, вследствие на ненавременна диагностика/лечение? И това, че масово болниците всъщност в момента не работят като болници, освен ако не си коронавирус. От източник на който вярвам знам, че масово лекари специалисти в момента са в отпуск, защото а) нямат работа, понеже не са инфекционисти б) държат ги в резерв, ако пламне зараза в работещите в момента.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 15, 2020 10:47 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Това е вярно, само че няма никакво значение. Бацилът не се интересува каква информация имаме ние в главите си, а какво правим за да го разпространяваме или не. Демек данните са резултат от това, което правим, а не от това какво знаем или си мислим че знаем. Ако седим в карантина данните ще са такива. Ако не седим, също има данни... И ако някой си мисли, че не е толкова страшно, то той по-вероятно ще е да не спазва карантината. Това може и да изглежда полезно, ако си мислиш че единственото решение е стадния имунитет. Проблемът обаче е, че лудите не са толкова много. И дори насила да караш хората да се заразяват, не всички ще го направят доброволно. Така цялото нещо ще се проточи доста, което не е добра идея. Отделно, че може изобщо да няма имунитет и тогава хептен ще цъфнем.
|
| Сря Апр 15, 2020 10:52 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12902 Местоположение: София
|
Неслучайно е пълно с подобни вицове:
- Причина за смъртта? - КОВИД 19! - А огнестрелните рани?! - Те са придружаващо заболяване!
COVID-19 заслужава Нобелова награда за медицина. Откакто се появи, хората спряха да умират от други заболявания.
|
| Сря Апр 15, 2020 11:00 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Заразеният ще си стои в къщи две седмици, незаразеният - два месеца, че и до края на юни искат! Тези с болното здраве да си се пазят, другите е по-добре да се разболеят вместо да търкат диваните.
|
| Сря Апр 15, 2020 11:00 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Трудно е да се каже точна цифра, понеже в повечето държави няма свободни легла в болниците или както у нас "се пазят" да не ги напълнят. Затова решението кой да влезе в болница е доста субективно, но и в най-добрите статистики е поне 20-30%. У нас е почти към 50%. Тези проценти са спрямо доказано тестваните. Ако се знаеше колко са безсимптомните цифрите ще са малко по-различни. Аз лично си мисля, че ако има възможност... от медицинска гледна точка може би 30-40% от тия със симптоми е добре да са под лекарско наблюдение. За да може да се реагира бързо на евентуални усложнения, бактериални инфекции и т.н. Ако искаш да го обърнеш това като процент от цялото население е малко трудно. Първо имаш един процент, който никога няма да се зарази, ако се вземат правилни мерки. Този процент според мен варира между 20 и 40%. Демек поне за едни 20% от населението може да кажем, че няма значение тоя бацил, защото няма да го лепнат изобщо. Хайде да сложим средата 30%, от останалите една част го изкарват без симптоми, една с толкова леки че на теория могат да си стоят вкъщи. Не е добра идея, щото ще заразят родата, но сега гледаме че те нямат да имат усложнения. Чисто бакалски са тия сметки, но аз така като фърлям боб си мисля че са по 20-30% всяка група. Да ги заформим общо на 50% от заразените (70%) - демек 35% от населението ще го изкара вкъщи или няма да усети. И за болниците остават също 35% от населението. Това са много хора... особено ако се опиташ да ги вкараш по едно и също време в болница. Затова навсякъде гледат да ги ограничат и карат хората да си стоят вкъщи, колкото се може повече. Което не е добре от медицинска гледна точка, ама това е положението...
|
| Сря Апр 15, 2020 11:11 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз работя с боб... ама ей какви красиви прогнози правят от Харвард  Не две седмици, не два месеца.... nice, a?
|
| Сря Апр 15, 2020 11:20 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12902 Местоположение: София
|
Просто бобът им е по-скъп от твоя. А за да се оправдае покупката на скъпия боб, трябва да се публикуват НЯКАКВИ резултати. Верни или грешни е без значение. В тая ковидска информационна плява, след три месеца никой няма да помни какво са писали. А и да си припомни, винаги може да се излезе от положение с приказката, че входните данни са били неверни или непълни. Баналности... 
|
| Сря Апр 15, 2020 11:37 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е за съжаление...
Метеоролозите също са виновни мамка им. Вчера какво хубаво време си беше, днес не мога си изпуша цигарата отвън...
|
| Сря Апр 15, 2020 11:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
Миро, какво го интересува вируса няма значение, това което създава проблема е точно в нашите глави, защото лично за мен и 30% от света да измре е съвсем допустимо, за друг може би 3% е допустимо , за трети 0.3 ... въпросът е какъв е процента, защото ако е 30% само такива като мен ще са спокойни и щастливи, но ако е 0.3 може би тази бройка ще клони към 80-90% от населението .... гледате твърде хуманно и съпричастно на нещата, поставяте се в позицията на болни , потенциално болни, потенциално такива заблели / починали близки. Шанса това да се случи е пряко свързан със статистиката, на първо място погледнете безстрастно и кажете, ами шанса това да се случи е еди какъв си, след това помислете има ли смисъл заради този шанс да си стъжнявате живота, и дали изобщо като цяло това което се случва може да ви го стъжни ... изхождането от презюнцията това няма да ми се случи в случая е много по-добро от това ще ми се случи ... а като цяло ако приемете факта че колкото и да не ви се иска един ден ще умрете, и всички около вас ще умрат, и че няма почти никакво значение дали ще умрете днес или след 10 години живота ви ще стане доста по приятен, но това всеки сам си го решава.
|
| Сря Апр 15, 2020 12:19 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами да... ама в БГ не е точно така. Масово болниците не работят по предназначение в момента, заради коронаджиите. И ако се вярва на статистика, далеч не всички коронаджии по болниците се нуждаят от интензивна грижа. https://www.dnevnik.bg/video/btv/2020/0 ... _po-skoro/Почваме да съсипваме държавата с тая карантина. И според мен момента, в който ще убие повече хора, от колкото ще спаси, ако не е преминат, то сме мнооооого близо. Абе глупости говоря, само от липсата на навременно лечение и профилактика на други болеста ще умрат/са умрели повече от тия 36 човека. Кризата и косвените жертви там не ги броим въобще, те са 10 пъти повече...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 15, 2020 12:47 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Цецо - щом почнаха да излизат и психолози/психиатри по телевизията да приказват в тази връзка, вече има и проблеми. Само умрелите вследствие на психични разстройства ще са повече сигурно ама това никой не го отчита. И двете ми дъщери като свърши всичко ще трябва да ги водя на психиатри и колко ще се одрънкам - идея си нямам. Особено тинейджърката едва се държи вече - на хапчета е. Айде малкото някак си му изтърпяваме вечното хленчене, ама голямата задължително трябва да има възрастен около нея за да не направи някоя глупост. И майка им и тя ще полудее. И вече си има косвени жертви - само че никой не ги брой в статистиката. Въпрос на време е да станат повече от преките.
|
| Сря Апр 15, 2020 1:03 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
@Cekins - защо психиатри? Нямат ли какво да правят - спорт някакъв, да се упражняват да пеят или свирят, да хванат някой онлайн курс (дори платен) или пък да правят нещо практично - знам ли аз - малкия обича да прави обеци например - накичил е всички учителки в училището. Казах му, че ще му купя каквито материали иска и ако почне да ги продава в ebay, ще си изкара сам парите за компютъра, а още няма 9. Дай им някакви практични задачи, срещу заплащане дори - вместо да даваш пари на психари след това.
Иначе и той започва да изкуква - но тук поне все още почти всичко е отворено, ходят на училище и на гости с приятели и малко спорт. Пък и има още няколко години до тинейджърските изпълнения, тогава и аз ще трява да ходя на психолог.
|
| Сря Апр 15, 2020 1:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Какво и е на тинейджърката бре, не мое се види с гаджето ли? Нашето малкото си му е екстра, дай му да си стои в къщи, то не е много малко де на 13, голямата и тя си е Ок, като им писне разхождат кучето, ама не му се случва често  , чак пък хапчета...
|
| Сря Апр 15, 2020 1:55 pm |
|
 |
|
nik
|
цецо, вече писах за тия сметки - грешни са защото не е включен фактора време, масово платените тролове ги разпространяват в момента, включително и тия дето се бият в гърдите като вирусолози които са съвсем наясно че са подвеждащи и грешни сметки. по този начин се смята когато всичко приключи, тогава нямаш фактор време, ако искаш сега да смяташ трябва да вземеш 2 седмици отклонение в едните данни, за толкова някъде умират, 1 седмица докато се проявят симптоми и още 1 седмица докато умрат, вземаш сегашната смърност и смяташ спрямо зараените преди 2 седмици.
цекинс, без да ти давам акъл как да си гледаш децата, ама дали случайно не става въпрос за глезотии и изтървана работа? т.е. хапчетата и психиатрите не заместват възпитанието... щото тая работа много ми намирисва на нещо което вече ми е било пред очите, един познат му побеля косата с неговата щерка като осъзна колко много е изтървал положението... наред с всякакви манипулации и изнудване на родителите си накрая се стигна до там дъщеря (12-13) да отговори на баща си защо не е важно да ходи на училище - "ти за мен не се притеснявай, аз съм жена, винаги има начин да си изкарам парите"
|
| Сря Апр 15, 2020 1:59 pm |
|
|