Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща
Офицялна тема на mcu-bg за ПСУВНИ 

да еба мамка му
шибана работа 77%  77%  [ 17 ]
fuck 23%  23%  [ 5 ]
Общо гласове : 22

Офицялна тема на mcu-bg за ПСУВНИ 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист

Мнение Re: Офицялна тема на mcu-bg за ПСУВНИ
Цецо написа:
кажи сега марката и модела.

Строшените бяха Seagate Barracuda . Сега по препоръка минах на WD червената NAS серия , които са направени уж за това.

Иначе ползите от райда са очевидни. Поне от един от двата диска успя да се спаси нещо. Ако не бяха огледален райд шанса е два пъти по-малък да си възстановиш изобщо нещо.

Сря Апр 08, 2020 1:18 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

bongo_x2 написа:
5-10г малко ли ти са?
Все пак казах, че е в духа на темата.
Ама кое е по-сигурно: HD което се включва веднъж годишно или HD което върти 24х365?

Между другото имам 10 годишни SD карти от фотоапарата - четат се без проблем.

10г за такъв тип флаш медия е по-скоро изключение...

Сря Апр 08, 2020 1:28 pm
Профил
Аватар

Stoi написа:
Цецо написа:
кажи сега марката и модела.
Строшените бяха Seagate Barracuda .

Почти бях сигурен, че това ще кажеш. Аз от 5 години слагам само WD black. Засега са ок, чукам на дърво, плюя през рамо и мятам камъчета...

В къщи на NAS-а съм ръгнал WD Red, ама там не е критерии за нищо.

Сря Апр 08, 2020 1:36 pm
Профил ICQ

Със Seagate имаше цяла дефектна серия и то не само в БГ, какъв беше дефекта така и не разбрах но умираха поголовно, това беше май около 2012-2013, не съм сигурен вече. WD не са лоши, има и работещи Seagate, проблема какъвто и да беше си го оправиха. Сериите които са за NAS не са най-подходящите, те ги класифицират като NAS но реално са за малки натоварвания. Най-добре да си купуваш server grade версии, цените са по-високи но са има защо, и като перформънс и като надеждност.
Всякакъв тип флашове са мижи да та лажем, в тоя куп слагам и всевъзможно SSD помии, стават единствено за работни станции, или райдове с висока резервираност. Като се счупи диск почти винаги може да се извади нещо от него,като се счупи SSD шанса е много малък. Относно райда 1 е само един от всички възможни, ако е за целите на резервираност е добър вариант но в големи масиви много рядко се използва 1, по често 10 който дава и добър перформънс, или 5,6 .. ако се търси по-висока ефективност.
Има много голяма разлика и в контролера, от контролер до контролер разликата е огромна, зависи и дали имаш батерия на контролера. А ако пък говорим за вградените райдове, то там са най-големите проблеми, най-често се чупят.

Сря Апр 08, 2020 2:08 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Със Seagate имаше цяла дефектна серия и то не само в БГ, какъв беше дефекта така и не разбрах но умираха поголовно, това беше май около 2012-2013, не съм сигурен вече.......

Малко по-рано беше. На мен ми дадоха фира 2х160ГБ след по-малко от месец - колкото да си хвърля данните и да затрия оригиналите. Питах за гаранция - "Ще ти ги заменим с чисто нови." - "Мнье, мерси!". От тогава съм мноооо внимателен с тази марка.
А цветовете на WD са готино нещо! В случая черното е за производителност, пък за съхранение имат по-готино от червеното, дали не беше оранжево :-k

Аз обаче исках да дам следния наклон: по-добре количество и удобство, отколкото едно супер-дупер.
Пак да подчертая: има разлика между RAID и бейкъп...

Сря Апр 08, 2020 2:29 pm
Профил
Аватар

Seagate са боклуци. :) WD си струват единствено.

Сря Апр 08, 2020 2:33 pm
Профил

Относно SSD дисковете съм особено приятно изненадан. Преди 4 години за вкъщи си направих експеримент и си поръчах възможно най-евтиния и No name диск от Ebay China. Е как пък и до ден днешен не е мръднал и работи безпроблемно при ежедневна работа и при положение че не съм му правил никакви оптимизации на windows-a специално за SSD и при положение че си товаря и всичкия софтуер на него да работи. Т.е не ползвам изобщо HDD. HDD-та съм чупил безброй и то много преди да навъртят 4 години.

P.s Бааа**х Мааа Му !

Сря Апр 08, 2020 2:46 pm
Профил WWW
Аватар

Дебамаамуйдеба! Ся се сетих: на древното ми лаптопче (и ся пиша на него) му бях ръгнал Линукса на USB флашка Sandisk просто защото биеше по скорост вградения HDD. Ама тя се скапа преди да изтече година, нищо че бях оптимизирал Линукса за SSD. Смениха я де и уж същата, ама по-малко грее. Аз нали съм си умничък: данните ми бяха на HDD-то, само системата на флашката.

Сря Апр 08, 2020 3:02 pm
Профил

Ами не мога да твърдя дали са боклуци, с изключение на въпросната дефектна серия или калпав модел, не съм имал други лоши впечатления, но в момента основно се продава WD. То не са останали и много производители вече, самсунг имат някакви и Тошиба.

Сря Апр 08, 2020 3:26 pm
Профил
Аватар

То мойто не е баш като ваште, ама - Seagate firecuda хибрид 1Т+8G - понеже не е системен и не знам на кой идиот му е дошла тъпата идея да влиза в sleep след има няма 1-2 минути - барем да го бяха направили да си говори с бозата кога е на батерия и кога на ток. А то току спре и като тръгна да си прелиствам PDF се сеща че трябва да тръгне - половин секунда freeze… Намерих как да го изключа с някъв странен софтуер, ама тууловете на SG нямат нищо такова.

Чет Апр 09, 2020 9:17 am
Профил ICQ

Интересно. Мойта каракуда от 2011 500гб. още бачка. Хем ме уплашиха, че шпинделът не е балансиран и вибрира като я стисна. Старата каракуда 40гб. е от 2003та и сега януари я разкачих, но си беше перфектна.
Относно флаш паметите, има т.нар. data retention. Тук във мен изниква въпросът, когато флашката е включена (в USB), има ли някакъв механизъм програмен и фирмуерен който обновява данните ?
Пък имам един стар комп със Conner 512 MB и Windows 95 и си работеше мин. година като го пробвах :) Само дето харда вие яко, от двигателя.

Нед Апр 12, 2020 5:55 pm
Профил
Аватар

Мани мани… мойта сага продължава. След рестарт/хибернация тая настройка се връща на ON с възможно най power save настройка. Да са вида с някой уев и ще го сменя с някой 2Т, ама тоя път ще чета. То бива бива ама на среден клас лаптоп (че и уж геймърски се води) да сложат такава хуйня...

Нед Апр 12, 2020 6:16 pm
Профил ICQ

Е това с някакви настройки не може ли ?
А този софтуер не може ли да се вика от команден ред, с аргументи, направо да се сложи в стартъп.

Нед Апр 12, 2020 9:57 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
аз (и) по тази причина не ползвам райдове. бекъпвам на отделна независима машина по rsync, след което се прави сравнение на MD5 за всеки файл .
е, после от нея качвам и на ленти де 8)

какви у-ва имаш :?: :idea: :arrow: :roll:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Пон Апр 13, 2020 5:23 am
Профил WWW
Аватар

Де да го знам може ли. Аз на ПЦ съм тъп юзер - искам да бачка. Имам чувството че от пускане-спиране харда ще се прецака за отрицателно време. Че той ако ми спира на две минути - за един ден ще направи 300-400 цикъла. Това си е грубо казано циклите за една година ако си работи без да спира.

Пон Апр 13, 2020 10:02 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща