Отговори на тема  [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
gicho написа:
Това пак са мобилни - аз искам десктоп да правя. Ако пуснат 10-то поколение ще е интересно.

то 10тото интелско е от 2019 и амд го бие по всичко - май не четеш :)

Пет Апр 03, 2020 9:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Не четат, защото това им е против религията. Все едно да седнеш да убеждаваш мюсюлманин защо е тъпо да се гръмне заради неговия си тъп бог.
Нямате си на идея колко пъти съм се сбъсквал с администратори и IT специалисти, в големи и престижни фирми и съм им казвал в момента процесорите на АМД са по-добри. И все едно съм отворил кутията на Пандора. Веднага се почва:
- Ти знаеш ли аз кой съм? Знаеш ли колко виши имам? Ти знаеш ли че съм завършил с отличие Princeton, MIT, Harvard, Oxford и Cambridge? Ти знаеш ли че съм се ръкувал с бат бойко борисов? Знаеш ли че съм целувал ръката на папата?
- Как може да ми обесняваш че Интел не са върха на сладоледа? Ти знаеш ли че още през 1995 съм ги проверил тези неща? Тогава истинските Интелски Пентиуми струваха $700, а разни wanabe-та като Nexgen, Texas Instruments Cyrix и AMD си продават въшливите процесорчета за по $70. Няма начин 10 пъти по-скъп процесор да не е по-добър от ментетата. Интела си е истински х86(в момента 99.9% от PC компютите използват или оригинални АМД инстукции или лицензирани АМД инстукции), а другите само емулират инструкциите и за това са по-горещи, по-бавни и ако не работи нещо и те пита шефа що не работи, като се оправдаеш с ментето веднага изхвърчаш. А с оринала нищо, че шефа ти плаща 10 пъти повече, ще кажеш Шефе оправяй се, това е проблем на програмистите, аз съм с оригинален и сертифициран хардуер, не ме занимавай с глупости.

На тези каквото и да им обеснявам те едно си знаят и това е. Както е било преди 25 години си мислят че все е така. А нещата се променят. През 1998 година като цена/производителност процесорите на АМД бяха толкова добри, че Интел се принудиха да продават Mendocino селерони с интегриран L2 кеш за $149 който пуснат на 100Mhz FSB ставаше по бърз от дори и от P2 450МХз за $669. След това Интел се забатачи с P4 и АМД биеха 3GHz процесори с техните Атлони на 1.5GHz. След което АМД продължиха с 64 битовите инструкции, после 2 ядрените процесори в един кристал и Интел буксуваха като изкарваха все по-горещи и по-горещи P4.
Това продължи докато не изкараха първите двуядрени Core процесори и най вече през 2011 изкараха Sandy Bridge и с това закопаха АМД в земята. До 2017 година АМД нямаха абсолютно нищо което да изкарат на пазара. Това е и причината в момента да съм с Интелски процесор, въпреки че при равни условия бих избрал АМД процесор. И от тогава АМД (с помоща на Jim Keller) доминира изцяло и като цена и като производителност. Интересно е че всяко едно поколение процесорите Ryzen са по-бързи като тактова честота и едновремено с това имат и подобрение в IPC-то.
Докато Интелите IPC постояно пада защото всяка седмица им откриват нова дупка, която е просто нов начин да се експоатира старият им проблем свързан със спекулативното изпълнение на операциите. Явно Интелите са се уляли със спекулациите. "Новите им процесори" Comet Lake, които изкараха вчера са със същото ядро Skylake по същия 14nm производствен процес както процесорите им от 2015. 5 години тъпкане на едно място и даже престъпват назад заради дупките в производителсността.
И не ми ги хвалете как сегашните са с повече ядра и на по-висока честота. Всичко това е за сметка на овърклок и могократно повишаване на консумацията.
Според вас кое има по-голяма консумация workstation процесор с 16 ядра и 32 нишки или мобилен процесор с 8 ядра и 16 нишки - The laptop Intel i9-10980HK VS AMD Ryzen 9 3950X CPU with twice the core count https://www.notebookcheck.net/The-lapto ... 847.0.html
В момента това което правят АМД с Интел е еквивалента да убиеш някой, да се изпикаеш на ковчега му докато го полагат ... и след това да ходиш всяка сутрин да му сереш на гроба: https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-9-4900h

PS.
ToHu написа:
абе мърдат ама вс еоще не им е розово на амд, да видим ка ще вървят нещата. много ядра много нещо, има си пазарите разбира се, ама за нормалните юзъри за какво с аим тия ядра ...

На никой не му трябва Ферари да кара по скапаните пътиша, ама ако има как да си вземат евтино всички тарикатчета биха си накупили.
Dimitar написа:
И аз ги гледам тия класации и все Интел купувам после :D .

Тези дето не разбират купуват яко интел. То и за това Интел още оглавяват класацията при бизнес системите, обаче при тези които разбират от хардуер в момента Интел никакви ги няма: https://www.gamersnexus.net/guides/3542 ... les-volume
Изображение
Тази графика не е АМД vs Интел в световен мащаб, а това което купуват хората които се интересуват от хардуер през афилиет линковете на gamersnexus. Декември 2016 Интел държат 93% от пазара, а сега 4 години по-късно АМД вече са с 93%.

ToHu написа:
AMD винаги са имали един огромен проблем, големите не ги вземат на сериозно и не пускат много продукти с тях, визирам HP, Dell, Fujitsu, Lenovo или ако пускат нещо то са в повечето случаи посредствени конфигурации.

https://www.extremetech.com/computing/1 ... gainst-amd
Интел е трябвало да се изкихат с $1.45 милярда долара, защото са подарявали процесори (под формата на rebates) на големите производители на компютри само и само да не сложат АМД процесор в техните конфигурации.

Цецо написа:
Ами аз например си чета за AMD, кефя им се, ама кога е за работа (демек когато давам повече пари) - си взимам интели и те така... И за сървъри и за работни станции и за лаптопи. Предполагам голямо количество потребители са така. Инерцията е голяма работа.

Те и Интел разчитаха на инерцията и за това в момента нямат продукт на пазара, който да си заслужава парите. Та оглеждай се някой с АМД да не те задмине, докато разчиташ само на "инерция".

palavrov написа:
Инерцията е ясно, ама колко може да се кара по инерция ... за да се обърне палачинката трябва да се тръгне от някъде и за момента АМД това и правят. Е, ако утре Интел пуснат 5нм и залеят пазара всичко ще се обърне наново ... ама надали ще успеят толкова бързо да догонят.

В момента АМД имат mainstream 16 ядрени процесори с PCI4. Очаква се най-рано догодина Интел да наваксат. Проблема е че се очертава тогава АМД да са с mainstream 32 ядрени, PCI5 и DDR5. В момента Интел дори в роадмапа нямат технологиите които АМД ще изкара догодина.

Dimitar написа:
За крайния потребител няма абсолютно никаква разлика - говорим за бизнес такъв. И у нас и на работата съм с пет годишни i7-ци, които си вършат работата без никакви грижи. Тоя на работата ако бе го сменят по подразбиране на 5 години може въобще да не го сменят.
i7 5820K, 32GB DDR4 3000, SSD PCIe NVMe 3.0 x4 MLC, дъно X99 с USB 3.1 - колко по-бързо да зарежда и компилира проектите с еклипса и колко по-бързо да върви Алтиума?

Гледам че за тази машина са се кихнали доста парички особенно за High-End i7 Extreme и за дънцето с X99 чипсет. Явно е трябвало да се върши сериозна работа. В момента по-добра производителснот може да получиш от този 12нм процесор за 193 лефчета https://www.pazaruvaj.com/procesori-c31 ... 56/?sgst=1 , комбиниран с това дънце за 120 лефчета https://www.pazaruvaj.com/dynni-platki- ... 442371483/
Но все пак си мисля, че щом преди 5 години е трябало мощност, то сега един 12 или 16 ядрен процесор с 6/8MB L2 + 64 L3, комбиниран с PCI4 NVMe не би се отразил зле на вашия workflow.

palavrov написа:
Intel не са седнали да чакат и също вадят нови процесори:

Ако предишните процесори ги даваха безплатни на производителите, то за тези мобилните, Интел ще трябва и някой долар да добавя за да може производителите на лаптопи да накупят 135 ватови захранвания за 45 ватовите процесори.
gicho написа:
Както писах нейде из темите наскоро, лошото е че няма никакво видео вградено и отивам на външно, т.е. 100-тина лв - а на мен GPU не ми трябва, вграденото ми е достатъчно. И се чудя какво да натворя - някаква скромна i3/i5 с вградено ли да е, ама там пък дъната малко скъпи идват. За амд гледах някакво b450 - дори 100лв за видео да добавя, идвам на цената на интелско дъно по-свястно (Z370?). АМД-то май е без фентилатор, та и там ще отидат май прилични пари.

В темата говорим за процесори а ти се отплесна с вентилатори и видеокарти. Сигурно пък видеокартите като си ги избираш да са с вграден процесор, а хардисковете да четат и флопита.
Ето ти процесор с видеокарта за 180 лева https://www.pazaruvaj.com/procesori-c31 ... 475218606/.
Ето ти и АМД процесори с вентилатори https://www.pazaruvaj.com/procesori-c3139/amd/
Всичките които ги виждаш с кутийка си вървят с вентилатор. Единствено ако процесора е по някакво второ направление е без вентилатор - само увит във весник но такива е добре да ги избягваш, защото много лесно им се кривят пинчетата.
За коледа се очакват Zen3 десктоп процесорите, както и 8 ядрени / 16 нишкови десктоп процесори с мощна вградена видеокарта на народни цени - ако можеш да изтраеш до тогава ти препоръчвам да не избързваш сега с покупката.

Съб Апр 04, 2020 2:39 am
Профил
Аватар

Ей ike, ти да не си на заплата в АМД :D ? Само така би си заслужавало да изпишеш толкова мастило 8) . Споко, като дойде време да се ъпгрейдвам, вече казах - пак Интел ще взема. АМД съм купувал последно като имаха едни процесори 486DX5 май се казваха :D . По едно време (около ерата на интелските Klamath процесори) имах една камара грижи с едни клиентски АМД компютри, дето не помня вече точните причини, но на тях не работеха едни програми, дето бяха компилирани на интелски машини. От тогава, дето се вика - парен каша духа и както вече споменах въобще не се интерисувам от класации. Имам си по-интересни занимания 8) .

Съб Апр 04, 2020 7:22 am
Профил

не е , фен им е:)
ike, за производителността пак ти казвам, нещата са много относителни, зависи какво използваш и то колко ядра използва. забрави тия мултикор/треад тестове, масово софтуерите не се възползват от повече от един кор. И все още за сингъл кор/треад амд губи в много от приложенията. Директно ти казвам солид защото с това работя, но това ще е и във всяко друго в което се иска производителност на едно ядро. Много е хубаво да имаш 12,16, 32 кор ама какво като ги имаш като не ги използваш?
затов и не съм сложил още амд, а и няма на какво интелско да отида, защото по тоя показател 8700 все още е най-оптималното, е за 4-5% повече може и някоя 9-ка ама не си струва $$$ за тая разлика, ако изобщо се усети.
Тая карантина ми проваля теста, с бачо от hwbg щяхме да правим тестове на няколко амд-та да видим няма ли някое от новите да се държи по-добре, ама покрай карнтината не съм ходил, иначе има и един 64 ядрен за тест чма знам че ще е много зле в режим моделиране, виж за симулация рендеринг ще е пушка, ама мен това не ми е нужно.

Съб Апр 04, 2020 11:44 am
Профил

Dimitar написа:
По едно време (около ерата на интелските Klamath процесори) имах една камара грижи с едни клиентски АМД компютри, дето не помня вече точните причини, но на тях не работеха едни програми, дето бяха компилирани на интелски машини. От тогава, дето се вика - парен каша духа и както вече споменах въобще не се интерисувам от класации.

Още едно доказателство че хора уж профисионалисти, занимаващи се с електроника и процесори и не четат. Не четат горното мнение. Там точно съм описал как са взели едно решение преди повече от 20 години и все на него карат независимо от новите данни. По същия начин както хората в античността са клали агнета и деца докато боговете им се смелят и така хилядолетия по-късно пак се коли по същата причина. Навремето проблемите с АМД може да са били заради 1001 неща. Например драйвери, тъпи антивирусни, може програмата да е била компилирана с SSE инстукции, вместо с 3D NOW инстукциите на AMD, а може просто проблемите да са от това че са ползвали Интелския компилатор и той е генерирал код, който не е тръгнал защото е детектнал процесор на АМД Intel's code dispatcher: https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4 ... compilers/
Intel reworked their compiler to put AMD CPUs at a disadvantage.: https://www.anandtech.com/show/3839/int ... th-the-ftc

Точно в на твоето горното мнение съм написал в болднат текст че:"в момента 99.9% от PC компютите използват или оригинални АМД инстукции или лицензирани АМД инстукции" .
По каква логика тогава би взел процесор на Интел който нарочно не е съвместим с инстукциите в които се използват от целия сват?
Differences between AMD64 and Intel 64: https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64#Di ... d_Intel_64

ToHu написа:

Написах че съм в момента с Интел процесор, как може тогава да съм фен на АМД.
Просто съм фен на производителността. Преди 6 години като си купувах компютър. Трябваше да избирам между 8 ядрения на АМД и 2 ядрен на Интел. Избрах двуядрения защото смачкваше АМД почти навсякъде, при това консумирайки с един порядък по-малко енергия.
Ако някой ден Интел започнат да правят по-добри процесори веднага ще напиша: За бога братя социопати КУПУВАЙТЕ.
Но както споменах в момента Интел нямат в роадмапа това което АМД изкараха преди 1 година - 7нм, 16 ядра и PCI4 подръжка. Те някой ден дори да ги изкарат тези неща, АМД вече ще са на 5nm на TSMC с оптимизирани за процеса процесори които пак ще са с 1 поколение напред пред интелите.

ToHu написа:
ike, за производителността пак ти казвам, нещата са много относителни, зависи какво използваш и то колко ядра използва. забрави тия мултикор/треад тестове, масово софтуерите не се възползват от повече от един кор.

Всички знаем че най-лесно и просто е да се пише еднонишков софтуер. Но все повече програмисти се усещат че е достигнат тавана на честоттите и от тук нататък ще се удвоява броя на ядрата. Например първата генерация на ТредРейпър беше 16 ядрен, втората генерация е 32 ядрен, а актуалната в момента трета генерация е 64 ядрен.
3990X: https://www.amd.com/en/products/cpu/amd ... pper-3990x
Ако нямаш избор и трябва да ползваш софтуер, който няма версия за повече от 1 ядро мога само да те съжалявам.

ToHu написа:
И все още за сингъл кор/треад амд губи в много от приложенията. Директно ти казвам солид защото с това работя, но това ще е и във всяко друго в което се иска производителност на едно ядро. Много е хубаво да имаш 12,16, 32 кор ама какво като ги имаш като не ги използваш?

Това че АМД губи в сингъл кор е точно от преди 6 години, когато си аз си купих Интелския процесор. АМД тогава продаваха 4 "модулни" процесори като уж 8 ядрени, които падаха от 2 ядрени на Интел. От тогава се носи славата на АМД за бавните еднонишкови процесори. Обаче с първите Райзени АМД изравни еднонишковата производителност, защото бяха реално ядро срещу реално ядро. От тогава насам еднонишковата производителност на Интел пада в дънземята заради проблемите им със сигурността. На синтетични тестове АМД и Интел може да са с идентична производителност, обаче като имаш превкючване(task switch) между подребителско приложение и OS, например при четене/запис от диска/мрежата или извикването на функция на OS тогава на Интелите им се чисти целия кеш, за да няма изтичане на информация и производителността им пада с 50% спрямо АМД.
Ето я класацията на еднонишковите процесори Cinebench R20 (Single-Core): https://www.cpu-monkey.com/en/cpu_bench ... gle_core-9
Това е чист синтетичен тест, който няма никакво забавяне заради IO. В реални приложения Интелите са много по-надолу. Относно АМД и слабото еднонишково според тази класация процесора на AMD Ryzen 5 3600
6x 3.60 GHz (4.20 GHz) HT има производителност 478 точки, а процесора на Интел Intel Core i9-9980HK
8x 2.40 GHz (5.00 GHz) HT има само 458 точки, въпреки че турбото му е 800MHz повече - теста е еднонишков и не би трябвало процесорите да не могат да си достигат турбочестотите.

ToHu написа:
затова и не съм сложил още амд, а и няма на какво интелско да отида, защото по тоя показател 8700 все още е най-оптималното, е за 4-5% повече може и някоя 9-ка ама не си струва $$$ за тая разлика, ако изобщо се усети.

Не ти се връзват думите с реалността. Този 8700 е бил тогава един от най-скъпите десктоп процесори на Интел, защо не си взел процесор като 8100 който е 3 пъти по-евтин и е със същата еднонишкова производителност.
Виж и таблицата по-горе
Intel Core i3-10320 477
Intel Core i3-9350K 476
Intel Core i3-9350KF 476

Intel Core i5-10500 467
Intel Core i7-7700K 466
Intel Core i7-9700K 466
Intel Core i9-7900X 461
Съвсем ясно се вижда как Core i3 доминира Core i5, Core i7 и Core i9.
Въпроса ми е ще си сложиш ли парите където ти е устата?
Когато някой ден си ъпгрейтнеш компютъра ще си купиш ли по-евтиния процесор, който е по-бърз или пак ще кихнеш пак 800 лева за по-бавния процесор?

Последна промяна ike на Съб Апр 04, 2020 2:34 pm, променена общо 2 пъти

Съб Апр 04, 2020 1:42 pm
Профил

ToHu написа:
ike, за производителността пак ти казвам, нещата са много относителни, зависи какво използваш и то колко ядра използва. забрави тия мултикор/треад тестове, масово софтуерите не се възползват от повече от един кор.

По важно е операционната система как използва ядрата, понякога ОС процесите отнемат повече ресурси от програмата, която използваш в момента, ето един скрийншот на убунту, вижда се че ядрата са натоварени равномерно

Прикачени файлове:
Screenshot at 2020-04-04 11-39-42.png
Screenshot at 2020-04-04 11-39-42.png [ 93.06 KiB | Прегледано 4619 пъти ]

Съб Апр 04, 2020 1:44 pm
Профил
Аватар

ike - едно нещо работи ли, не го пипай, та и аз така :). Ама какво ставало на не знам сикакви нива и с какви инструкции - слабо ме интересува.

Съб Апр 04, 2020 3:54 pm
Профил

ike какво показва синтетичният тест склабо ме вълнува, интересува ме как работи солида, а повярвай има съществена разлика между i3 и i7. Отделно, този 8100 няма разумен начин да го пусна на 5 Ghz в този miniITX с който съм, 8700 е сетнат на 5.0, в моемнта го свалих на 4.8 защото му пуснах малко повече ядра че трябваше да рендя преди две седмици и още не съм го върнал на старите настройки. При мен работи така, изключен хипер трейдинг, пуснати само 4 ядра, сетнат на 5.0. Работи без грешка, но ако трябва да се ренди съвсем естествено 6 ядра с хипер трейдинг е много по производително, защото рендера се възползва от ядрата. В случая 6 ядра на 4.8.
Въпроса е че дори на стандартният буст /4.6/ без овърклок 8700 е далеч пред 8100, не знам тия синтетични бенчове как са правени, най-вероятно с изключен турбо буст.

А относно софтуера за съжаляване или не, аз избор нямам бих бил много щастлив ако мога да се откача от солида, но такива изгледи няма. Обаче солид едж на сименс се оказва че не се справя много по добре с многото ядра, в режим моделиране няма почти никаква разлика.

Сигурно има кадове които използват всички ядра, не си представям че конструират самолети и кораби със нещо подобно на солида, но тия кадове нито са ни по джоба, нито пък има кой да отвори файловете им от производителите.

Та аз ти давам практически резултати. някой някъде беше писал че с големи ексели с много VB АМД-то работело в пъти по-бързо,може и така да е, ама това вече отива дори на грешен подход, в смисъл ексел за подобни приложения .. това са единици. Резултата е че на обикновеният потребител му е все тая. Жена ми като си купува лаптоп гледа как изглежда, колко му е диска, колко памет има, какъв му е екрана колко държи батерията, не се интересува какъв е процесора, обаче е твърд ползвател на две марки, HP и Lenovo. Ако това което търси го има с АМД и по някой от показателите, а то очевидно живот на батерия е единствения свързан с CPU, e по-добро ще си купи него. Така са 90% от всички потребители по света.
И тук стигаме до момента, дори и да имат по производителен и по икономичен процесор, ако той не влезе в бизнес серия продукти, или в масови продукти все едно нямат нищо. Това че ние ще купим 50 хил V1000, и други като нас ще купят още 1-2 млн няма д аим помогне с нищо, капка в морето, той тоя процесор е без пари :) на тях им трябват много продажби към крайни клиенти.

Съб Апр 04, 2020 4:18 pm
Профил
Аватар

И мойте 5 стинки като продължение на Тони - миналата седмица купих нов лаптоп. Ей тъй като жена му - това - това - това и накрая излезе че няма това дето го искам с райзън. Един компромисен вариант имаше, ама някак си като го гледаш сравнен с 9750H и … Един колега обаче райзън 5 му беше в бюджета и еквивалентен лаптоп с i5 беше с къде 200 лв. нагоре без да дава нищо в повече. Факт че райзъна даже не си пуска вентилатора, а каза че солида фъркал.

Съб Апр 04, 2020 8:05 pm
Профил ICQ

интересно ми е какво моделирате в солида и кой е солида, то е ясно че и от модел до модел има разлика а и мобилен няма как да докара производителността на десктоп но ми е интересно. Горе ike пише че повечето софтуер го компилират за А64 ама аз хич не съм сигурен кой е тоя повечето и дали това важи за гадните кадове. Тоя солид като го гледам новия са минали от делфи на С# най-вероятно и не съм никак сигурен че там компилират за A64 инструкции.
Модела с който до скоро работих е :

Total number of components in XXXXXX 1382
Parts: 1194
Unique Part Documents: 350
Unique Parts: 343
Subassemblies: 188
Unique Subassemblies: 155
Unique Subassembly Documents: 155
Maximum Depth: 6
Number Of Top Level Components: 5
Resolved Components: 896
Resolved Documents: 276
Lightweight Components: 463
Suppressed Components: 23
Hidden Components: 1
Virtual Components: 0
Envelope Components: 0
Number Of Bodies: 1547
Number Of Total Evaluated Mates: 12
Top Level Mates: 15
Flexible Subassembly Mates: 0
Note: Components of suppressed subassemblies are excluded from these statistics.
Няколко от компонентите имат конфигурации но не са на топ ниво, т.е. основното асмебли няма конфигурации, само в една е. Като изключим бавното отваряне най-голям проблем имам при редактиране и с компоненти които имат свобода, т.е. които мога да движа. Ако отворя компонент да го редактирам след това ребилда трае доста дълго, ако хвана детйал със свобода докато мога да го мръдна също доста време минава в мислене.

Съб Апр 04, 2020 8:51 pm
Профил

ps662 написа:
gicho написа:
Това пак са мобилни - аз искам десктоп да правя. Ако пуснат 10-то поколение ще е интересно.

то 10тото интелско е от 2019 и амд го бие по всичко - май не четеш :)

Що не намирам да се продават ДЕСКТОП интелски от това 10-то поколение? Гледам leak-ове с данни за примерно i7-10700 и i5-10500, ама нещо такова по магазините не намирам (ни i7 с тая номерация). Може да са ги изрекламирали 2019-та, ама факт е че 2020-та още ги няма никъде.
Пак да повторя - питам за десктоп процесор, с TDP поне 65Вт, може и нагоре, в диапазона 600-800лв. H-ове и U-тки не ми трябват. 6, 8 или повече ядра, нещо с данните поне на ryzen 7 3ххх, а ако може и отгоре. По-надолу има много оферти, примерно ryzen 5 3600, или даже и по-старти 2ххх. По-нагоре идва ryzen 9.

Съб Апр 04, 2020 9:12 pm
Профил

gicho написа:
Що не намирам да се продават ДЕСКТОП интелски от това 10-то поколение?
Пак да повторя - питам за десктоп процесор, с TDP поне 65Вт, може и нагоре, в диапазона 600-800лв.

Intel i9-10920X https://www.pazaruvaj.com/procesori-c31 ... 535255188/
Не си ми малко нагъл? Хем искаш да е последно поколение, хем да е поне 65 вата, хем и Интел и накрая го искаш за 800 лева.
То и аз искам Ферари последен модел за 50 стинки, но никъде не намирам...

Съб Апр 04, 2020 9:56 pm
Профил

gicho написа:
..
Що не намирам да се продават ДЕСКТОП интелски от това 10-то поколение? Гледам leak-ове с данни за примерно i7-10700 и i5-10500, ама нещо такова по магазините не намирам (ни i7 с тая номерация). Може да са ги изрекламирали 2019-та, ама факт е че 2020-та още ги няма никъде.
Пак да повторя - питам за десктоп процесор, с TDP поне 65Вт, може и нагоре, в диапазона 600-800лв. H-ове и U-тки не ми трябват. 6, 8 или повече ядра, нещо с данните поне на ryzen 7 3ххх, а ако може и отгоре. По-надолу има много оферти, примерно ryzen 5 3600, или даже и по-старти 2ххх. По-нагоре идва ryzen 9.

това са интел 10-то десктоп Q4/19:
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/series/123588/intel-core-x-series-processors.html#@Desktop
под 165W няма (това е на base - при турбо 265+W) a цената е от 600$ (1200+лв) ... много трудни изисквания имаш за интел :)
да не говорим че 18 ядрения интел го бие 3950X, като консумира на половина!

при десктопите амд ги размаза още 2019, затова и 10-тото интел са основно мобилни (в мобилния интел нямаха конкуренция от zen+), но сега с 4xxxx и тоя пазар ще загубят.

за интел ще има добри новини след 1-2г, когато(ако) минат на по-добър процес (7/5/3nm) ... така че сега са златните времена на амд!

никога не бих си купил (пак) карта на амд - най-доброто gpu е на NVidia и то заради драйверите и куда (амд няма да се научат да пишат драйвери)!
за мен лично, интел имаха предимство с мат. библиотеките си ipp/mkl, но се оказа че те работят добре (не са ги спънали както преди 10г) и на амд зен2 :)

Нед Апр 05, 2020 12:04 pm
Профил
Аватар

Убу де, що шумите толкова?! Предният път АМД като бяха напред после Интел така ги тръшна в земята, че десетилетие не можаха да си поемат дъх. Като нищо след сегашното мъртвило може да се пръкнат революционни процове.
Иначе е хубаво да има конкуренция - движи прогреса :)

Нед Апр 05, 2020 12:42 pm
Профил
Аватар

Аз мисля че тая тема беше за новини. Три страници лични философски разсъждения на трима човека и мерене на пишки амд срещу интел. Направете си отделна тема по тоя въпрос

Нед Апр 05, 2020 12:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176 ... 258  Следваща