Отговори на тема  [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 403  Следваща
Коронавирус 2019 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Мнение Re: Коронавирус 2019
miro_atc написа:
Тони, варианта бизнес или карантина вече го тестваха. Резултатът е меко казано плачевен. Може би ти си един от малкото, които не го осъзнават... но това си е твой проблем.
Проблемът на останалите е как ще се излезе от положението. Нямам предвид само икономически, защото икономиката е следствие и следствие не само на здравето ами и на политиката. Значи в идеална ситуация грипа минава по един или друг начин, после политически се оправяме и накрая икономиката отлепя.
Но ситуацията е такава, че в много държави политиката няма алтернативи. Ние сме една от тях. Колкото и да не ни харесва Бойко, Курнелия и всички останали и за чеп за зеле не стават. Надявам се, че у нас няма да има драма от това, защото мерките на Бойко са долу-горе адекватни, поне по нашите стандарти.
Подобно е положението в щатите, като гледам конкурентните на Тръмп също са гола вода. Няма кой да го смени. В същото време тоя човек не му е мястото в белия дом и това е ясно за всеки здравомислещ. Аз доскоро не бих го казал това, защото не ми е работа да давам акъл на американците, още повече като си знам у нас как е. Но нашия селски идиот си е на село и това не важи за Тръмп. Евентуална криза в САЩ ще засегне целия свят малко или много, а опасност от такава има.
В Европа политическото положение също не е никак розово. Лидери практически няма, демек няма и да има кой да обесим, а опасност от криза също не е малка.

С две думи, не е изключено след бацила да настане еуфория и нещата да се оправят. Но също така не е изключено след бацила някои или всички да потънем в сериозни политически кризи. Надявам се всичко да е ОК, но не съм голям оптимист...

Напълно съгласен и много адекватно мнение. Колкото и зле да е Бойко алтернатива няма, същото е и в САЩ. Средния мозъчен капацитет на обществото е отражение на лидера които си избират. Съберете над 50% от народа и ще видите че всички те мислят като него. Най-големия проблем за мен е че даденото общество толкова е изостанало в развитието си че има нужда от споменатия лидер. За мен лидерите и като цяло лидерството е нещо от неандерталската ера. Нещо което рано, или късно трябва да остане в историята, като начин на водене на политика и държава като цяло. Някой да е чувал за лидерите на Естония, Норвегия , Австралия , Канада ? Спороде мен само болно общество има нужда от вожд - лидер който да следва сляпо. В едно развито, подредено и здраво общество лидерите не са необходими. Паралела с лидер - диктатор също ми е много близък. Всички изостанали държави, както виждате винаги са имали нужда от лидер-диктатор , а в момента в които изчезне по една или друга причина настава хаос, защото просто лъсва истината за реалната развитост на даденото общество.

Пет Апр 03, 2020 12:06 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

miro_atc написа:
Не знам какво им се получава... има няколко страни в Европа при които може да се говори за достигане на пик-а. Шведите определено не са сред тях.
То и у нас още няма бум, но това не значи че сме цъфнали и вързали...

Ами не съм чул да има камиони с трупове все още. Ако минат с под 5000 умрели и без въобще да затварят икономиката - мисля, че ще е ясен знак, че е можело и по друг начин, да се "управлява" кризата.

Пет Апр 03, 2020 12:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Истината, че имат готовност ледените пързалки да ги използват за временни морги, но засега се държат с по 30-40 мъртви на ден, и все още смогват по нормалния начин. Ако гушнеш букета тук, няма начин да те погребат след ден-два, всички минават през морга и аутопсия. Но предвид обстоятелствата, нещата може да се променят.

И да, до месец-два ще се види кой-как е успял да се справи с проблема.

Пет Апр 03, 2020 12:30 pm
Профил

Тони не го гледайте, той е от другата страна на тезгяха, за това говори така. Ако беше работник щеше съвсем друга песен да пее. :D
Проблема на бизнеса е че си беше болен още преди вируса. Цялата икономика беше много болна и кризата си чукаше на вратата. Забавяха я изкуствено със същите болни методи. Ако беше здрава икономиката никой намаше да се шашка от тия няколко месеца вирус.

Същото се отнася и за хората - какъв е тоя живот от заплата до заплата без никакви резерви? Малки били заплатите и всякакви малоумни оправдания. Заплатата малка ама пари за айфон и за кафенета и ракия има.... Ами по хамериката като милиони вземат огромни заплати и пак карат от заплата до заплата? Това си е манталитет. Никой здраво мислещ човек няма да си даде последните пари за някаква глупост с идеята че утре ще вземе заплата. Без да помисли какво ще прави ако няколко месеца остане без заплата.

Пет Апр 03, 2020 12:41 pm
Профил

Цецо написа:
Ако минат с под 5000 умрели и без въобще да затварят икономиката - мисля, че ще е ясен знак, че е можело и по друг начин, да се "управлява" кризата.

Ако... с "ако" не се управлява нищо. Само цапа и мирише... В момента шведите имат над 300 умрели и както казах показателите им са още преди пика, примерно смъртност към момента 75%. Докато не я свалят на 5% или докато не спре - нищо не се знае.
За сравнение южна корея - 174 умрели, смъртност 2.83%. При това повече регистрирани случаи и категорично минали пика. Това е засега, дали ще се повтори не е ясно, но и да се повтори те очевАдно знаят какво правят.

Изобщо разговорите на тая тема са пълна глупост. Девизът на епидемиолозите е "early detection, early response". Всичко останало е глупост на търкалета.

Пет Апр 03, 2020 12:45 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

nik написа:
...
Същото се отнася и за хората - какъв е тоя живот от заплата до заплата без никакви резерви? Малки били заплатите и всякакви малоумни оправдания. Заплатата малка ама пари за айфон и за кафенета и ракия има....

Ами не е живот а чисто оцеляване. Радвай се, че не си изпадал (на база написаното, надявам се да е така) в ситуация да караш от заплата до заплата при това без "айфон и за кафенета и ракия". Ясно е, че има и много прахосници но подобни генерални заключения не вършат никому работа и са ограничени за определена група/ситуация. Живота е шарен и не се знае какво ще поднесе утрешния ден.

Пет Апр 03, 2020 12:57 pm
Профил WWW

Нещо интересно, което наблюдавам в данните от УК вече повече от 10-на дена.
Всяка държава докладва "serious cases"... предполага се това да са хората в интензивно. Също така се докладват и умрелите. Обикновено броя на умрелите е в пъти (5-10) по-малко от тежките случаи. Единствено при ингилизите съотношението е обратно. Примерно за вчера имат 163 тежки случая и 569 умрели. И това е така както казах поне от 10-на дни, още докато бяха едноцифрени числата. Тогава си мислех, че е точно заради малкото бройки, ама вече не знам какво да си мисля...

Пет Апр 03, 2020 1:05 pm
Профил

Иванов, ако си се докарал до там да няма и за кафе значи нещо много си объркал. И то не еднократно а години наред. Въпросните прахосници са по голямата част от хората. За това така обобщавам.

Миро, тия сериозни случаи каква им е дефиницията? Дали не стават сериозни по другите държави само защото са в болницата? А по англията им казват стойте си в къщи и за това да не минават към сериозните?

Пет Апр 03, 2020 1:11 pm
Профил

nik написа:
Дали не става сериозни по другите държави само защото са в болницата?

Както казах при всички останали е бройката в интензивно... Примерно и нас днес са 18. В болница лежат около 170 мисля, това не се води статистически, а го обявява щаба. Но както и да го броиш при всички случай бройката умрели трябва да е по-малка от тежко болните предния ден. Иначе излиза че не си знаеш тежко болните, или хората умират здрави....

Пет Апр 03, 2020 1:17 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
.., защото мерките на Бойко са долу-горе адекватни, поне по нашите стандарти.
...

Миро, тези мерки са колкото на Бойко, толкова и на СЗО и на всеки разумен и страхлив българин.
Иска ми се да видя как ще изглежда карантината в България ако хората не подхождат със самоналагане на ограничения. Къде от разбиране, къде от страх, къде повлечени от масата.
Но принципно си прав, за това че груповия имунитет при този вирус няма да сработи като при други подобни вируси досега. Определено към групата която изгражда имунитет трябва да влиза само "качествен материал". Сори за грубия израз, но в сегашния случай има хора, които са само пушечно месо и нямат място в групата, която ще създава груповия имунитет.
Ако разчитаме на идеята за груповия имунитет, тези хора само ще играят ролята на инкубатор, развъдник и рапространител на вируса.
Говоря леко в бъдеще време, защото с т.нар. "мерки на Бойко" не се води битка с основния проблем - преодоляването на епидемията. И защото за в бъдеще ще имаме още такива епидемии. Може би е добра идея да се изберат хора, добра статистическа извадка и в добро здраве, които в такива случаи да са ядрото на "груповия имунитет". Сори пак ще използвам груб израз, но "мършата на страна". В зоната на мършата влизат и доста от хората които се смятат "здрави-прави". А освен това за да се спре гангрената, трябва да се реже до здраво.

Моята лична нишка на историята с корона вируса:
В края на Февруари бях в Германия, минах през Мюнхен и Гармиш-Партенкирхен. И на следващия ден вдигнах висока температура. Понеже бях и на по-висока надморска височина не мога да кажа дали задъхването беше от вирус или от липсата на адаптация. Но никога преди не бях усещал такова задъхване. Грип карам на крак и то веднъж на 2-3 години само. Този път взех един ден отпуск.
После у дома, синът ми лепна вируса, но го изкара много по-леко. Дори не разбра.
След това пих презкурин (това беше началото на март) и пътувах до Будапеща и Лондон. И после пак до Германия. И после въведоха извънредното положение в България.
Не съм се самоизолирал, само в случаите когато го ударих на мързел.
Маска не слагам и всеки ден съм навън из града. Е, в железарията ме накараха да сложа маска, както и в банката. От тогава си нося маска в джоба ако мога да спестя едни 5к лева ако се наложи.
Три пъти излизах от града и минавах КПП-та от началото на извънредното положение. И трябва да Ви кажа, че поне тези КПП-та през които минах бяха голяма пародия. Но както казахме напълно адекватни, съответстващи на "нашите стандарти".

Пет Апр 03, 2020 3:03 pm
Профил
Аватар

КПП-то спира само тези дето си мислят че не могат да минат и тези които видимо си отиват на село - с жената и децата в колата - върви обяснявай че отиваш по работа или на работа. Иначе аз всеки ден минавам - само хабят съединителите и горивото на хората. И все пак можеш да излезеш - ако си достатъчно убедителен. Виж за влизането в чужд град вече е малко по сложно, ама и това не е чак такъв проблем.

Хората дето ги хвана страха се покриха вече. Майка ми и баща ми направо си отидоха на селската къща със запаси за поне две седмици.

Пет Апр 03, 2020 3:28 pm
Профил ICQ
Аватар

два интересни клипа

https://thebulgariantimes.com/%d0%95%d0 ... %bc%d0%b0/

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... e=emb_logo
тоо втория "ходи с фолио на главата" ( 5G фобия )

ама първия ?!

Пет Апр 03, 2020 3:32 pm
Профил ICQ

Zdrav написа:
Но както казахме напълно адекватни, съответстващи на "нашите стандарти".

Виж, никой не си прави илюзия, че тези мерки са перфектни, достатъчни и т.н.
Моята мисъл беше, че са общо взето в правилната посока. Нашите управници обикновено бъркат посоката генерално. Ето и президента днес ги е наплещил едни.
Аз никога не съм бил фен на Бойко, но в тая ситуация според мен взе толкова адекватни мерки, колкото може да се очаква от него и толкова адекватни колкото ни е и "материала".

Сега, ако мислиш че това е добър начин да изтрепем мършата и да преебем икономиката тотално.... ми удава ни се такава възможност. Аз не споделям такива виждания. Не мисля, че "материала" който ще оцелее ще е от друго семе. Нито, че след кризата ще сме по-добре в някакъв смисъл изобщо. Да, ще има повод да се размишлява. Но се опасявам, че тия разсъждения ще доведат само до политически кризи, както обяснявах по-горе. Очакванията ми са, че няма да си вземем поука. Нито ние като българи, нито човечеството като цяло. Просто човекът е единственото животно, което се спъва в един и същ камък много пъти...

Пет Апр 03, 2020 3:38 pm
Профил

TheWizard написа:
два интересни клипа

стига с тия глупости... ако толкова много харесвате "анти" теории поне гледайте хора с малко по-голям капацитет. Примерно Ноам Чомски има убийствени твърдения, лесно може да ги намерите в тубата.

Пет Апр 03, 2020 3:45 pm
Профил

Единственото вярно което каза тоя платен трол е че вируса ще бъде използван за да се прикрият истинските виновници за кризата.

Обаче се чудя, всички тия дето отричат съществуването на вируса дали ще имат нещо против като започнат да се задушават да им дръпна кислородната маска за да ги питам какво мислят за вируса... Модерния и уреден свят напълно е лишил човечеството да асимилира и реагира адекватно на резки промени.

Пет Апр 03, 2020 3:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 403  Следваща